Ormekur til hunde: Komplet liste med bivirkninger og dosis

Her har du en komplet oversigt over alle de ormekure, der er registreret til hunde i Danmark (og et par ekstra)


VIGTIGT: Informationerne er udelukkende taget fra produktbeskrivelserne. Annoncerne på siden er automatisk genereret, målrettet til dig og tydligt markeret. De kan derfor tilfældigvis være fra et firma, der også sælger receptpligtig medicin. Dette er altså ikke en fremhævning af et enkelt firma eller enkelt produkt. Ej heller skal udeblivende navngivelse ses som ringeagtelse. Det er kun din egen dyrlæge, der kender din hund godt nok til at udskrive receptpligtig medicin til den. Spørg altid din dyrlæge inden du giver medicin – også selvom du har noget liggende du tidligere har fået udskrevet.


Oversigten viser:

 • Hvad ormemidlet indeholder
 • Hvilke orm produktet virker imod
 • Hvad standart-dosis er
 • Hvilke bivirkninger der kan forekomme

Oversigten er et generelt overblik. Nogle gange bliver medicin brug efter en anden fremgangsmåde, end det sædvanligvis gør. Behandling af orm hos hunde skal altid tilpasses den enkelte patient. Dyrlægen kan have erfaring for at en alternativ strategi er mere effektiv, og kan derfor ændre på doseringen.

Ordineringen til din hund kan altså være anderledes end hvad du kan finde i skemaet herunder.

Oversigt over ormekure til hunde

Dette er udelukkende til information og oplysninger, der kan findes i indlægssedler. Dette skal IKKE forståes som reklame eller anbefaling.

OrmemiddelFormEffektiv imodNoter om andre parasitter
Advocate (Imidacloprid, Moxidectin)Spolorm, Andre parasitterLopper, skab, hårsækmider
Banminth Vet (Pyrantel)Spolorm
Baycox Vet (Toltrazuril)Andre parasitterCoccidier, Giardia
Cevazuril (Toltrazuril)Andre parasitterCoccidier, Giardia
Dolpac Vet (Oxantel, Pyrantel, Praziquantel)Spolorm, Bændelorm
Drontal Comp (Febantel, Pyrantel, Praziquantel)Spolorm, Bændelorm
Droncit Vet (Praziquantel)TabletterBændelorm
Flagyl (-)Andre parasitterCoccidier, Giardia
Interceptor Vet (Milbemycinoxim)TabletterSpolorm, Hjertelungeorm, Andre parasitterHårsækmider, skab, næsemider
Milbemax Vet (Milbemycinoxim, Praziquantel)TyggetabletterSpolorm, Bændelorm, Hjertelungeorm
Milpro Vet (Milbemycinoxim, Praziquantel)Filmovertrukne tabletter
Milbactor (Milbemycinoxim, Praziquantel)Tabletter
Panacur Vet (Fenbendazol)Oral suspensionSpolorm, Hjertelungeorm, Andre parasitterGiardia
Stronghold Vet (Selamectin)Spot-on, opløsningSpolorm, Andre parasitterLopper, lus, skab
Tribrissen Vet (Sulfadiazin, Trimothoprim)Andre parasitterDiverse infektioner
Trifexis (Spinosad, Milbemycinoxim)Spolorm, Forebyggende, Andre parasitterLopper
Welpan Vet (Febantel, Pyrantel)Oral suspensionSpolorm

Dette format forenkler visningen ved at kombinere produktnavn og aktive stoffer

* Se altid på pakken eller læs indlægssedlen for at få den korrekte dosis, for netop det produkt du har. Har dyrlægen foreskrevet en anden dosis, skal du følge den. Doseringen kan nemlig variere en del alt efter hvilken parasit man behandler, og hvor mange der er. Spørg altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Orm og tarmparasitter hos hunde

Der findes 9 typer orm vi typisk ser i Danmark – plus enkelte andre parasitter. De har oftest betydning hvor dærgtige tæver og hvalpe. Voksne hunde viser nemlig kun sjældent tegn på at have orm.

Ormekur hver 4. måned?

Den officielle anbefaling er hver 4. måned i mod Rævens dværgbændelorm. Det gælder alle hunde, der af og til føres uden line og er ude af syne – også bare i kort tid.

Man kan selvfølgelig godt argumentere for mindre, da din hund ikke er i højrisiko, som f. eks. jagthunde og hyrdehunde. I så fald skal den behandles med længere intervaller, eller hvis risikoen kortvarigt har været øget: Hunden har været ude af syne på f. eks. en mark eller i en skov.

Også relevant: Komplet liste over alle de ormekure til hunde godkendt i Danmark

Anbefalingen kan variere

Dette er overladt til dyrlægens faglige vurdering, som det hedder. Det betyder også at anbefalinger kan variere fra dyrlæge til dyrlæge, og at jeg ikke har det endegyldigt svar på dit spørgsmål.

Der findes mange ræve i de større byer, så der kan være god mening i at følge anbefalingen, hvis din hund færdes i parker og af og til er ude af syne. Jeg vil anbefale dig at følge Fødevarestyrelsens anbefaling, som du og kan se her…

Ormekur giver øget sikkerhed

Ormekuren giver en øget sikkerhed for dig og de mennesker hunden er sammen med. Bændelorm er sædvanligvis ikke noget reelt problem for hunden.

Hvis ikke din hund jager og æder rotter og mus hjemme, er det ikke noget problem ift. Rævens dværgbændelorm. Smitten sker når gnaveren (mus eller rotte) bliver spist.

Det er vigtigt at huske at risikoen fortsat er meget lille for mennesker, selvom konsekvenserne kan være alvorlige.

I sidste ende er det din egen beslutning, om du vil følge anbefalingen betale for den øgede sikkerhed med ormekuren.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan virker ormekur på hund?

Medicinen i ormekur til hunde virker enten ved at lamme ormens nervesystem, eller ved at blokere dens mekanismer til at optage næring. Medicinen optages også i hunden blodbane, og kan derfor påvirke ormen enten slimhinden på indersiden af tarmen eller direkte fra tarmindholdet.

Når ormen mister sin styrke til at holde fast i tarmvæggen, vil den give slip og komme med afføringen ud. Dog kan tarmorm hos hunde være så små, at du ikke kan se dem med det blotte øje.

Hvor hurtigt virker ormekur på hund?

De fleste ormekure er effektive inden for 30 min til 48 timer. Nogle ormekure skal gives af flere omgange for at få alle orm med, hvis de er modstandsdygtige og skal påvirkes af medicin over længere tid end en enekelt behandling bliver i kroppen.

Døde og halvdøde orm vil nogle gange kunnde ses i afføringen inden for de første 48 timer efter kuren er givet.

Kan hunde få orm fra katte?

Hunde får som udgangspunkt ikke orm direkte fra katte. Ormene har nemlig en såkaldt to-delt livscyklus. Ormens æg, der kommer ud med afføringen, skal først modnes i eks. en segl eller mus for den kan inficere en hund. Hunde bliver altså smittet ved at spise byttedyr, ikke direkte fra katte eller andre hunde.

Dertil kommer at de fleste parasitter er ret kræsne med hvem de bor i. Nogle orm kan godt inficere både hunde og katte, men for det meste plages de af deres egen slags.

Hvordan smitter orm fra hund til menneske?

Hundes orm smitter som udgangspunkt ikke til mennesker. Det kunne dog teoretisk ske ved at at man får små partikler af hundens afføring i munden og man samtidig har et svagt immunforsvar (små børn eller kemo-patienter). Dette kunne eks. ske hvis hunden har slikket sig i numsen og derefter en menneske i hovedet eller på hænderne.

Rævens dværgbændelorm har en teoretisk mulighed for at kunne smitte på denne vis og gør det også steder ude i verden, hvor der ikke er gode sanitere forhold.

Listen indeholder ikke alternative behandlinger. Har du erfaring med andre typer medicin, der virker godt? Synes du at listen mangler noget? Så skriv det i kommentarfeltet herunder!

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Medicinvejledning, Parasitter


You may also like

Leave a Reply
 1. Hej
  Jeg har en søster der arbejder som dyrepasser, i den forbindelse kan vi købe foder, vacciner, og orme kur. Hun har så i den forbindelse bestilt ormekur hjem til katte og jeg har 4 hvalpe. Så lyder mit spørgsmål, må hvalpe få ormekur beregnet til katte? De hedder milbemax vet Venlig Hilsen Bibi

  1. Hej
   Milbemax er registreret til både hunde og katte, men katte skal have en helt anden dosis end hunde, så du skal tale med din dyrlæge om, hvilken mængde du skal give.
   Søren

  1. Hej
   Milpro er registreret i Danmark og er ét af flere produkter, der kan bruges forebyggende imod Rævens dværgbændelorm, så ja.
   Søren

   1. Hej. Jeg har en Jack Russel, der desværre ældre de mus, hun fanger. Er der forskel på, om jeg behandler hende forebyggende med Milpro eller Milbemax? Er det ene bedre end det andet? Mange hilsner, Søs.

  1. Hej
   Stoffet er ikke registreret til brug på hunde, så jeg må som dyrlæge ikke udskrive det. Jeg ved derfor ikke om et virker eller om det er sikkert til brug hos hunde.
   Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld