november 19

0 comments

Hvalpevaccination: 8, 12 og 16 uger og 1 år

Med debatten om vacciner de sidste år, har proceduren for vaccination af hvalpe også været oppe og vende. Særligt har bekymringen for overvaccination været fremtrædende.

Verdensorganisationen for dyrlæger, WSAVA, udgang samtidig opdaterede retningslinjer for vaccination, herunder også vaccination af hvalpe. Paradoksalt anbefalede man faktisk at vaccinere hvalpe en gang mere, end man havde gjort ind til da. Dette er nu den protokol, de fleste dyrlæger bruger:

I protokollen fra WSAVA for vaccination af hvalpe anbefales både kernvaccination og leptospirose-vaccination. Kernvaccination dækker over de vigtigste sygdomme, som hvalpen kan få, og leptospirose-vaccination beskytter mod en bakteriel infektion, der kan påvirke nyrer og lever. Disse vacciner gives ved 8, 12, 16 uger og mellem 8-14 måneder.

Protokollen fra WSAVA om vaccination af hvalpe er altså:

Kernevaccination og Leptospirose-vaccination:

  • 8 uger inden hvalpen flytter hjemmefra (er anbefalet, men valgfri)
  • 12 uger (anbefalet)
  • 16 uger (anbefalet)
  • Mellem 8-14 måneder (anbefalet)

Dertil kan man vælge Kennelhoste-vaccination (næse-vaccinen)

  • Kennelhoste-vaccination: 1 gang om året

Skal hvalpen ud og rejse, skal den desuden have rejsevaccine:

  • Tidligst på 12 ugers-fødselsdagen: Rabies-vaccination

Kernevaccination dækker over de mest almindelige og alvorlige sygdomme, som hunde kan få. Dette inkluderer følgende sygdomme:

  1. Parvovirus: En virus, der kan forårsage alvorlige mave- og tarmsymptomer hos hunde, såsom opkastning, diarré og dehydrering.
  2. Hepatitis: En virus, der kan angribe leveren og forårsage alvorlige leversymptomer hos hunde, såsom gulsot, leverinsufficiens og død.
  3. Parainfluenza: En virus, der kan forårsage luftvejssymptomer hos hunde, såsom hoste, nysen og åndenød.

Skal hvalpe vaccineres inden salg?

Der er ikke noget krav om at hvalpe SKAL vaccineres inden salg, men de fleste opdrættere og dyrlæger anbefaler det. Protokollen for vaccination af hvalpe anbefaler vaccination ved 12 og 16 uger

Tidlig vaccination kan sikre hvalpen i en tid, hvor dens immunforsvar endnu ikke har mødt verden, men hvor den samtidig har brug for socialisering sammen med andre hunde.

Hundens immunforsvar “lærer” hvordan den skal bekæmpe bestemte sygdomme. Dette sker når hvalpen møder sygdommen. Når en lille hvalp endnu ikke har mødt så mange sygdomme, vil den naturligt nok også være mere modtagelig.

Hvor ofte skal min hvalp vaccineres?

Hvalpe skal vaccineres 2 eller 3 gange alt efter om de har fået en vaccine ved 8-ugers alderen. Der må ikke gå mere end 4 uger mellem vaccinerne, og den sidste SKAL gives efter hvalpen er fyldt 16 uger. Dermed får de fleste hvalpe 3 vaccinationer: Ved 8, 12 og 16 uger.

Hvis der går mere end 4 uger mellem vaccinerne, vil hvalpen ikke have fået den fulde dosis af vaccinen og vil derfor ikke være fuldt beskyttet mod de sygdomme, som vaccinen beskytter mod. Er der gået for lang tid imellem anbefaler man at starte forfra med den første baby-vaccinere igen.

Hvornår skal hvalpe chippes?

I følge dansk lovgivning SKAL hvalpe være chippet INDEN de fylder 8 uger. De skal dermed være chippet inden de flytter fra moderen og du kan købe dem. Hvalpen skal med andre ord være chippet, når du får den.


Tags


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page