marts 11

0 comments

Nyrefoder til katte: Dyrlægens gennemgang

Det er vigtigt at finde det rigtige nyrefoder til katte! Der er nemlig dokumentation for, at det både øger livskvaliteten og at de lever længere.

Hvad må en nyresyg kat spise?

En nyresyg kat bør spise en speciel diæt, der er udviklet til at styre de kliniske symptomer, minimere problemer med væske- og mineralbalance, opretholde tilstrækkelig ernæring og bremse udviklingen af ​​sygdommen. En diæt til nyresyg kat indeholder mindre protein, natrium og fosfor og mere omega-3 fedtsyrer end normalt kattefoder. Tørfoderet skal indeholde 28-35% protein, 0,3-0,6% fosfor, ≤0,4% natrium og 0,4-2,5% omega-3 fedtsyrer. Det er desuden afgørende vigtigt at give katten ubegrænset adgang til frisk vand og motivere katten til at drikke mere.

Det er muligt at lave hjemmelavet mad til en kat med nyresygdom, men det kan være svært at ramme de korrekte blandingsforhold og den nødvendige ernæring i de korrekte mængder. Jeg anbefales derfor altid at konsultere en ernæringsekspert, da de fleste af os dyrlæger ikke har den særlige uddannelse, der skal det. Eksperten kan hjælpe med at udvikle en passende diæt og opskrifter. Det er også vigtigt at huske, at nogle fødevarer, som mennesker kan spise, kan være skadelige eller endda giftige for katte, så det er vigtigt at gøre sig bekendt med de rigtige ingredienser og mængder, før man begynder at lave mad til sin kat derhjemme.

Adfærd hos katte med nyresvigt

Når en kat lider af nyresvigt, er dens nyrer ikke længere i stand til at rense blodet effektivt. Symptomerne på nyresvigt inkluderer ofte øget tørst, hyppig vandladning, dehydrering, vægttab (oftest over ryggen, men ikke på maven), sjusket og fedtet pels, nedsat appetit, kvalme og opkast, træthed og ligefrem depression. Ved kronisk nyresvigt kan symptomerne gradvist blive mere alvorlige og måske ikke være synlige før senere stadier af sygdommen.

Hvad er en kat med nyresvigts levetid?

Levetiden for en kat med nyresvigt er mellem 2-3 år ned til få uger fra diagnosetidspunktet alt efter sværhedsgraden (IRIS score). Katte med milde tilfælde kan desuden få en akut forværring oven i, der uden korrekt og hurtig behandling afkorter levetiden meget.

Med de rette prøver kan dyrlægen give dig en præcis IRIS score på din kat, hvis du ønsker det.

Her er en tabel med forventet levetid og sværhedsgrad baseret på IRIS-stadieinddelingsskalaen for katte med kronisk nyresvigt:

IRIS stadieinddelingSværhedsgradForventet levetid
fra diagnosetidspunktet
Stadium 1MildFlere år
Stadium 2Mild til moderat2-3 år
Stadium 3Moderat1-2 år
Stadium 4AlvorligMåneder til 1 år
Stadium 5Terminal (meget alvorlig)Uger til måneder

Bemærk at dette kun er et estimat, og at den faktiske levetid afhænger af flere faktorer, såsom behandling, diæt, alder og sundhedstilstand ved diagnose.

BARF eller råt kattefoder ved nyresvigt

Det er bestemt muligt at fodre katte med nyresvigt med BARF eller andet råt foder. Det er bare helt utrolig svært at gøre korrekt. Det er vigtigt at være forsigtig og konsultere en dyrlæge med ekspertviden i ernæring først. Jeg ville ikke tage din “almindelige” dyrlæges svar for godt nok. Selv holder jeg mig helt fra at svare konkret. Vi risikerer nemlig at din kat enten bliver mere syg, eller ligefrem dør tidligere end den ellers ville.

Nyrerne spiller en vigtig rolle i at filtrere toksiner og affaldsstoffer fra kattens krop, og når de ikke fungerer optimalt, kan det være svært for katten at håndtere et højt proteinindhold, som ofte findes i råt foder.

Hvis en kat med nyresvigt får råt foder, kan det være en god idé at vælge en variant med lavere proteinindhold og højt væskeindhold for at mindske belastningen på nyrerne. Det stiller yderligere højere krav til den mængde protein, der er tilbage i foderet. Det skal nemlig være af exceptionel kvalitet. Derudover kan det være en god idé at give katten kosttilskud, der hjælper med at støtte nyrernes funktion.

Det er vigtigt at vælge en god proteinkilde til en kat med nyresvigt. Det skal være let at fordøje med høj biologisk værdi så det ikke belaster nyrerne unødvendigt. Eksempler på dette kan være fisk, kylling eller kalkun.

Dertil kommet, at blandingsforholdet med kulhydrater, mineraler, vitaminer og salte skal være tilpasset særligt til nyresygdom.


Tags

Foder og ernæringssygdomme, Nyrerne, Pasning og pleje


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page