Nyrefoder til katte: Dyrlægens gennemgang

Det er vigtigt at finde det rigtige nyrefoder til katte! Der er nemlig dokumentation for, at det både øger livskvaliteten og at katte med nyreproblemer lever længere.

Hvad må en nyresyg kat spise?

En nyresyg kat bør spise en speciel diæt, der er udviklet til at styre de kliniske symptomer, minimere problemer med væske- og mineralbalance, opretholde tilstrækkelig ernæring og bremse udviklingen af ​​sygdommen. En diæt til nyresyg kat indeholder mindre protein, natrium og fosfor og mere omega-3 fedtsyrer end normalt kattefoder. Tørfoderet skal indeholde 28-35% protein, 0,3-0,6% fosfor, ≤0,4% natrium og 0,4-2,5% omega-3 fedtsyrer. Det er desuden afgørende vigtigt at give katten ubegrænset adgang til frisk vand og motivere katten til at drikke mere.

Det er muligt at lave hjemmelavet mad til en kat med nyresygdom, men det kan være svært at ramme de korrekte blandingsforhold og den nødvendige ernæring i de korrekte mængder. Jeg anbefales derfor altid at konsultere en ernæringsekspert, da de fleste af os dyrlæger ikke har den særlige uddannelse, der skal det. Eksperten kan hjælpe med at udvikle en passende diæt og opskrifter. Det er også vigtigt at huske, at nogle fødevarer, som mennesker kan spise, kan være skadelige eller endda giftige for katte, så det er vigtigt at gøre sig bekendt med de rigtige ingredienser og mængder, før man begynder at lave mad til sin kat derhjemme.

Adfærd hos katte med nyresvigt

Når en kat lider af nyresvigt, er dens nyrer ikke længere i stand til at rense blodet effektivt. Symptomerne på nyresvigt inkluderer ofte øget tørst, hyppig vandladning, dehydrering, vægttab (oftest over ryggen, men ikke på maven), sjusket og fedtet pels, nedsat appetit, kvalme og opkast, træthed og ligefrem depression. Ved kronisk nyresvigt kan symptomerne gradvist blive mere alvorlige og måske ikke være synlige før senere stadier af sygdommen.

Hvad er en kat med nyresvigts levetid?

Levetiden for en kat med nyresvigt er mellem 2-3 år ned til få uger fra diagnosetidspunktet alt efter sværhedsgraden (IRIS score). Katte med milde tilfælde kan desuden få en akut forværring oven i, der uden korrekt og hurtig behandling afkorter levetiden meget.

Med de rette prøver kan dyrlægen give dig en præcis IRIS score på din kat, hvis du ønsker det.

Her er en tabel med forventet levetid og sværhedsgrad baseret på IRIS-stadieinddelingsskalaen for katte med kronisk nyresvigt:

IRIS stadieinddelingSværhedsgradForventet levetid
fra diagnosetidspunktet
Stadium 1MildFlere år
Stadium 2Mild til moderat2-3 år
Stadium 3Moderat1-2 år
Stadium 4AlvorligMåneder til 1 år
Stadium 5Terminal (meget alvorlig)Uger til måneder

Bemærk at dette kun er et estimat, og at den faktiske levetid afhænger af flere faktorer, såsom behandling, diæt, alder og sundhedstilstand ved diagnose.

BARF eller råt kattefoder ved nyresvigt

Det er bestemt muligt at fodre katte med nyresvigt med BARF eller andet råt foder. Det er bare helt utrolig svært at gøre korrekt. Det er vigtigt at være forsigtig og konsultere en dyrlæge med ekspertviden i ernæring først. Jeg ville ikke tage din “almindelige” dyrlæges svar for godt nok. Selv holder jeg mig helt fra at svare konkret. Vi risikerer nemlig at din kat enten bliver mere syg, eller ligefrem dør tidligere end den ellers ville.

Nyrerne spiller en vigtig rolle i at filtrere toksiner og affaldsstoffer fra kattens krop, og når de ikke fungerer optimalt, kan det være svært for katten at håndtere et højt proteinindhold, som ofte findes i råt foder.

Hvis en kat med nyresvigt får råt foder, kan det være en god idé at vælge en variant med lavere proteinindhold og højt væskeindhold for at mindske belastningen på nyrerne. Det stiller yderligere højere krav til den mængde protein, der er tilbage i foderet. Det skal nemlig være af exceptionel kvalitet. Derudover kan det være en god idé at give katten kosttilskud, der hjælper med at støtte nyrernes funktion.

Det er vigtigt at vælge en god proteinkilde til en kat med nyresvigt. Det skal være let at fordøje med høj biologisk værdi så det ikke belaster nyrerne unødvendigt. Eksempler på dette kan være fisk, kylling eller kalkun.

Dertil kommet, at blandingsforholdet med kulhydrater, mineraler, vitaminer og salte skal være tilpasset særligt til nyresygdom.

Hvorfor nyrefoder med lavt fosfor-indhold?

Men ved at fodre din kat med den rigtige kattemad med lavt fosfor, kan du hjælpe med at håndtere tilstanden. Det kan minimere symptomerne, forsinke sygdommens udvikling.

Der er forskellige typer af kattemad med lavt fosfor, og det er vigtigt at kende deres fordele og ulemper, inden du vælger. Der findes både noget fra dyrlægen (perscription diets) og fra dyrehandler. Typerne fra dyrlægen er dyrere, men har specialformuleringer og ingrediens-sammensætning, der gavner katte med kronisk nyresygdom. Du får også en professionel vejledning, før du køber.

Typer fra dyrehandlen er billigere og lettere at finde og komme til (eksempelvis i weekenden), men det kan være svært at beslutte, hvilken der er bedst, da der ikke er korrekt vejledning i butikken.

Hjemmelavet kattefoder til nyresygdom er også en mulighed, men har sine egne udfordringer, som beskrevet ovenfor.

Her er et skema med for og imod argumenter for tre forskellige typer af kattemad:

Dyrlægens foderFoder fra dyrehandlenHjemmelavet
FordeleSpecialformulering
Professionel rådgivning
Passer til nyresygdom
Billigere
Lettere at finde/flere muligheder
Højere (eller forkert) proteinindhold
Kan tilpasses til katten
Ingen tilsætningsstoffer
UlemperDyrere
Færre valgmuligheder
Ingen professionel rådgivning
Mangelfuld videnskabelig dokumentation
Sværere at vælge
Tidskrævende
Kræver køkkenudstyr
Risiko for fejlernæring

Hill’s Prescription Diet K/D

Hill’s Prescription Diet K/D er en komplet diet, der er specielt designet til at støtte nyrefunktionen hos voksne og ældre katte, der lider af kronisk nyreproblemer eller begyndende nyreinsufficiens. Foderet har et lavt indhold af fosfor og et begrænset niveau af protein, men tilgengæld af meget høj kvalitet.

En af de største fordele ved Hill’s Prescription Diet K/D er, at den er klinisk dokumenteret for at forbedre livskvaliteten og forlænge kattens liv. Den er også designet til at øge appetitten og øge foderindtaget, hvilket er afgørende for katte med nedsat nyrefunktion, der ofte mister appetitten og spiser mindre foder end før sygdommen.

Nyredieten er desuden beriget med omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie og har et højt indhold af essentielle aminosyrer og L-carnitin, der understøtter en sund muskelmasse. Igen en udfordring katte med nyresvigt har.

Hill’s Prescription Diet K/D er anbefalet af dyrlæger (mig selv inklusiv) og har en 100% tilfredshedsgaranti for kvalitet, konsistens og smag. Kan din kat ikke lide maden, kan du mange steder få dine penge tilbage.

ForImod
Lavt fosforindhold
Lavt proteindhold, men af høj kvalitet
Klinisk dokumenteret til at forbedre livskvaliteten og øge appetitten
Beriget med omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie og højt indhold af essentielle aminosyrer og L-carnitin
100% tilfredshedsgaranti for kvalitet, konsistens og smag
Sælges kun hos dyrlæger eller dyrlæge-godkendte butikker
Dyrere end ikke-dokumenterede alternativer
Kun én smagsvariant

Skal jeg give Hill’s Prescription Diet K/D nyrefoder til katte en bedømmelse ville det blive 4,5 ud af 5. Det er det bedste produkt til understøttelse af nyrefunktionen hos katte, da det har en klinisk dokumenteret ernæring, uimodståelig smag og er anbefalet af dyrlæger.

Vibac Kidney Support K1 Nyrediæt

Jeg må være ærligt. Jeg er personlig fan af Vibac Kidney Support K1 Nyrediæt. Det en specielt udviklet diæt til katte med nyresvigt. Dette foder understøtter nyrefunktionen og begrænser risikoen for nedre urinvejslidelser. Det er ideelt til både midlertidige og kroniske tilfælde af nyreinsufficiens.

En af de største fordele ved Vibac Kidney Support K1 Nyrediæt er dens lave diætetiske fosforindhold, hvilket hjælper med at bremse udviklingen af nyresygdomme og minimere risikoen for sekundær hyperparathyreoidisme. Foderet indeholder også et begrænset proteinindhold, men af høj kvalitet, der hjælper med at reducere produktionen af uræmiske toxiner, samtidig med at der opretholdes en tilstrækkelig væskeomsætning i nyrerne og kroppens tilstand opretholdes.

Vibac Kidney Support K1 Nyrediæt indeholder desuden fosfor-bindere såsom chitosan og calciumkarbonat, der hjælper med at reducere biotilgængeligheden af fosfor fra andet mad og godbidder. Derudover er foderet også rig på EPA og DHA, hvilket giver yderligere sundhedsmæssige fordele for kattens helbred.

Foderet har en høj energitæthed, hvilket giver mulighed for at give småtspisende katte små daglige foderrationer. Den høje smagbarhed gør det også mere appetitligt for katten.

Vibac Kidney Support K1 Nyrediæt er også kendt for sin antioxidantaktivitet og evne til at begrænse risikoen for FLUTD og mavesår i fordøjelseskanalen.

ForImod
Lavt fosforindhold
Lavt proteindhold, men af høj kvalitet
Indeholder forfor-bindere (chitosan og calciumkarbonat)
Høj energitæthed
Klinisk dokumenteret til at øge appetitten
Beriget med EPA og DHA omega-3 fedtsyrer
Højt indhold af E-vitamin hjælper med at fremme antioxidantaktiviteten
100% tilfredshedsgaranti for kvalitet, konsistens og smag
Sælges kun hos dyrlæger eller dyrlæge-godkendte butikker
Dyrere end ikke-dokumenterede alternativer
Kun én smagsvariant
Foderet er ikke egnet til sunde katte uden nyresvigt

Samlet set vil jeg give Vibac Kidney Support K1 Nyrediæt en rating på 5 ud af 5 stjerner. Det er det bedste produkt på markedet til katte med nyresvigt og har en lang række sundhedsmæssige fordele. Og for kattens sundhed er det helt klart pengene værd.

Royal Canin Veterinary Diet Renal

Royal Canin Veterinary Diet Renal er specielt designet til at understøtte kattens nyrefunktion og mindske symptomerne på kronsisk nyresvigt (CKD).

Royal Canin Veterinary Diet Renal er en tørfoder med højt indhold af protein og lavt indhold af fosfor, der er specielt designet til kattens nyrefunktion. Det er også beriget med antioxidanter og andre vigtige næringsstoffer for at støtte kattens immunforsvar og generelle sundhed.

Fordelene ved Royal Canin Veterinary Diet Renal inkluderer en specifik opskrift, der er udviklet i samarbejde med dyrlæger, forbedret smag og tekstur, som sikrer, at at katte med nedsat appetet spise nok.

Royal Canin Veterinary Diet Renal anbefales til katte med kronisk nyresygdom eller nedsat nyrefunktion. Det anbefales også til katte med andre sundhedsmæssige problemer, der kræver en diæt med lavt indhold af fosfor og i følge Royal Canin også højt indhold af protein.

ForImod
Lavt fosforindhold
Flere smagsvarianter
Klinisk dokumenteret til at forbedre livskvaliteten og øge appetitten
Sælges kun hos dyrlæger eller dyrlæge-godkendte butikker
Dyrere end ikke-dokumenterede alternativer

Samlet set er Royal Canin Veterinary Diet Renal et fremragende valg for katte med nyresygdom eller nedsat nyrefunktion. Det har en fremragende smag og er beriget med alle de nødvendige næringsstoffer, der er vigtige for kattens generelle sundhed og trivsel.

Samlet giver jeg Royal Canin Veterinary Diet Renal 4 ud af 5 stjerner. Det er en højkvalitets foder, der er specielt designet til at støtte kattens nyrefunktion og sundhed, men det kan være besværligt at få fat i og er dyrere end almindeligt kattefoder. Når man har en kat med kronisk nyresygdom, vil jeg dog absolut anbefale special-foder som en del af behandlingen.

Specific FKD Kidney Support

Specific FKD Kidney Support er bestemt ikke et dårligt valg til katte med nyreproblemer. Dette foder er designet til at give ernæringsmæssig støtte til voksne katte med reduceret nyre-, hjerte- og/eller leverfunktion og hjælpe med at forebygge dannelse af calciumoxalat-, urat- eller cystinstein.

En af de unikke fordele ved dette foder er, at det har et højt niveau af Omega 3-fedtsyrer fra fisk, som understøtter hjertets rytme og blodtryk, men kan måske også støtte nyrefunktionen. Det har også en lavere mængde af protein og mineraler, der kan reducere nyrens arbejdsbyrde og forhindre dannelse af sten.

DOg har jeg personligt ikke endnu set bevis for, at katte med nyreproblemer har en fordel at at få mindre salt eller mineraler.

Specific FKD Kidney Support er også pakket med nitrogen. Det gør man for at øgeholdbarheden og bevare smag og Omega 3-fiskeolierne. Det er en effektiv og ugiftig måde at opbevare mad på, men du kan måske have din egen mening om modificeret atmosfære.

ForImod
Højt niveau af Omega 3-fedtsyrer fra fisk for at støtte hjertets rytme og blodtryk
Lavere mængde af protein og mineraler for at reducere nyrens arbejdsbyrde og forhindre dannelse af sten
Flere pose-størrelser
Klinisk dokumenteret til at forbedre livskvaliteten og øge appetitten
Sælges færre steder end alternativerne
Sælges kun hos dyrlæger eller dyrlæge-godkendte butikker
Dyrere end ikke-dokumenterede alternativer

Jeg give Specific FKD Kidney Support en samlet vurdering på 4 stjerner ud af 5. Det er godt valg for katte med nyreproblemer, men det kan være svært at finde et sted, der forhandler det. Det er også en god værdi for pengene.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Foder og ernæringssygdomme, Nyrerne, Pasning og pleje


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld