Når hunden drikker meget – mulige diagnoser og forklaring

Når en hund drikker meget vand skyldes det oftest infektioner, hormoner i ubalance eller at et organ ikke fungerer optimalt.

Og så kan hunden selvfølgelig også bare være tørstig.

Nogle hunde har en lidt pudsig vane, hvor de stort set ikke drikker i løbet af dagen, men så drikker rigtig meget vand om natten.

En hund må drikke op til 80 ml (0,8 dl) pr. kg om dagen (over 24 timer). For det meste drikker en hund langt mindre og det kan være tegn på sygdom allerede hvis hunden drikker 50 ml eller mere pr. kg den vejer.

To vigtige undtagelser herfra er dog på varme dage, eller når hunden har spist noget med meget salt. I begge tilfælde har hunden brug for mere vand til at opretholde væskebalancen.

Hundens vægtOBS grænse
(50 ml/kg)
Sygelig grænse
(80 ml/kg)
2100 ml (1 dl)160 ml (1,6 dl)
3150 ml240 ml (2,4 dl)
4200 ml (2 dl)320 ml
5250 ml400 ml (4 dl)
7 350 ml560 ml
10 500 ml (½ l)800 ml (8 dl)
15750 ml1,2 l
201 l1,6 l
251¼ l2 l
301½ l2,4 l
402 l3,2 l
Tabel over relativt sygeligt væskeindtag over et helt døgn for hunde.

Når jeg som dyrlæge skal finde ud af hvorfor en hund drikker meget, vil jeg først finde ud af hvilken del af kroppen der ikke fungere optimalt.

Nogle sygdomme kan nede fra blæren “trække” vand ud af kroppen. Denne kroppe kaldes post-renale sygdomme (altså “efter nyrerne”). En anden gruppe sygdomme foregår i blodet eller andre organer og kaldes præ-renale sygdomme. Altså sygdomme “før nyrerne. Den sidste gruppe sygdomme sker i nyrerne selv, og er altså regulære nyresygdomme.

Disse deltaljer er måske ikke så vigtige for dig som hundeejer, men det hjælper til at komme omkring den meget lange liste af sygdomme.

I dette skema finder du forskellige diagnoser og de tilhørende symptomer, urinprøve- og blodprøveresultater:

DiagnoseSymptomer (ud over drikkelyst)UrinprøveBlodprøve
Psykisk betinget drikkelyst (Psykogen polydipsi)Stress-adfærd, uroTynd, men ellers normal urinNormal
Blærebetændelse (Bakteriel cystitis)Uro, tisser ofte små og store tårer, inkontinensIndeholder ofte protein, immunforsvar og bakterierOftest normal. Evt. svagt øget infektionstal
Livmoderbetændelse/Underlivsbetændelse (Pyometra)Evt. flåd fra skeden. Feber, vigende appetit, nedstemt humør, træthedTynd, men ellers normal urinMeget høje infektionstal, blodmangel og tegn på nyresvigt
NyresvigtNedsat appetit, vægttab, apatiOftest protein og tegn på nedsat nyrefunktionTegn på nedsat nyrefunktion, evt. blodmangel
Diabetes mellitusØget appetit, vægttab, træthedGlukose og evt. ketonerForhøjet blodsukker, evt. ketoner
Cushing’s syndromØget appetit, hårtab, bugnethedSpecifikke test for cortisolniveauForhøjet cortisolniveau
ForgiftningOpkastning, diarré, øget hjertefrekvens, adfærdsændringerKan vise specifikke toksinerKan vise specifikke toksiner
Anæmi (Blodmangel)Træthed, svaghed, bleg slimhinderKan vise lavt antal røde blodlegemerLavt antal røde blodlegemer, evt. forandringer i jernniveau
Dette skema giver en oversigt over almindelige tilstande, der kan føre til øget drikkelyst hos hunde, sammen med de symptomer og prøveresultater, der kan hjælpe med diagnosticeringen.

Blærebetændelse

Ikke alle, men nogle typer blærebetændelser kan få en hund til at drikke mere. Særligt får hunden brug for at drikke mere ved infektioner med coli-bakterier.

En E. coli-infektion i blæren, som er en form for urinvejsinfektion, kan lede til øget tørst hos hunde, da deres krop forsøger at skylle bakterierne ud gennem urinen. Denne øgede drikning er hundens naturlige forsvarsmekanisme mod infektionen. Sådan en infektion kræver typisk behandling med antibiotika

For hvalpe, der drikker mere er det her en oplagt diagnose.

Psykisk betinget drikkelyst


Psykisk betinget drikkelyst, også kendt som psykogen polydipsi, kan opstå hos hunde i forbindelse med stress, angst eller adfærdsmæssige forstyrrelser.

Hvis en hund drikker usædvanligt meget uden en fysisk årsag, kan det være en måde at håndtere psykisk ubalance på. Det er afgørende at udelukke fysiske sundhedsproblemer først, og hvis der ikke findes en sådan årsag, kan det være gavnligt at se på hundens miljø og rutiner for at finde og håndtere den underliggende stressfaktor.

Livmoderbetændelse

En vigtig og meget hyppig diagnose når særligt en gammel hund pludselig drikker mere er underlivsbetændelse. Betændelse i livmoderen skaber en slags forgiftning i kroppen, som hunden prøver at vaske ud ved at drikke mere.

Underlivbetændelse behandles ved at enten give tæven abort-medicin eller neutralisere hende samtidig med at hun får antibiotika.

Hormonelle sygdomme som Cushing’s eller Diabetes

Hormonelle lidelser som Cushings sygdom eller diabetes kan medføre øget tørst hos hunde. Cushings sygdom, som skyldes en overproduktion af kortisol, kan forstyrre hundens normale stofskifte og vandbalance, hvilket fører til øget drikkelyst.

Diabetes resulterer i forhøjede blodsukkerniveauer, som kroppen forsøger at udskille gennem urinen, og dette kræver et højere indtag af vand.

Forgiftninger

Forgiftning kan også være en årsag til øget drikkelyst hos hunde. Hvis en hund indtager giftige stoffer, kan dens krop forsøge at udskille toksinerne gennem urinen, hvilket fører til øget tørst og vandladning.

Det er vigtigt at handle hurtigt og søge dyrlæge, da forgiftninger kan være livstruende. Symptomerne varierer afhængigt af den specifikke gift og kan inkludere opkastning, diarré, øget hjertefrekvens og adfærdsændringer.

Nyresvigt

Nyresvigt kan føre til at en hund drikker og tisser mere end normalt. Når nyrerne ikke kan filtrere affaldsstoffer effektivt, kan hunden opleve en opbygning af toksiner i blodet, hvilket stimulerer en øget tørst som et forsøg på at udrense disse stoffer.

Andre symptomer kan inkludere nedsat appetit, vægttab og apati. Tidlig diagnosticering og behandling er afgørende for at håndtere nyresvigt og forbedre livskvaliteten for hunden.

Anæmi, eller blodmangel, kan føre til, at en hund føler sig mere tørstig. Denne tilstand betyder, at hunden har for få røde blodlegemer til at transportere ilt rundt i kroppen, hvilket kan forårsage træthed og svaghed. Øget tørst kan være et tegn på, at kroppen forsøger at kompensere for lavt iltindhold ved at øge blodvolumen. Anæmi kræver dyrlægeintervention for at identificere og behandle den underliggende årsag.


De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine VandskålSe pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Denta fun bold til at fjerne plakSe pris hos PetPower.dkEn tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært.
Tandbørste, tandpaste og “fingertut”Se pris hos PetPower.dkVi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt.
Snudetæppe slow feederSe pris hos PetPower.dkJeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det.
Neutral ørerensSe pris hos PetPower.dkHunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld