Tæger eller flåter? Hvad er forskellen? (og hvad skal du gøre ved dem)

Tæger eller flåter? Hvad er forskellen? (og hvad skal du gøre ved dem)

Hvad er forkellen på tæger og flåter? Er det det samme – jeg synes folk bruger ordene lidt på skift om både flåter og tæger…

 

Hej Dyrelæge

Vi har diskuteret om flåter og tæger er det samme. Kan du svare på det?

Indsendt af: Anonym

 En tæge er et insekt

En tæge er et 6 benet og et i øvrigt harmløst lille dyr. Nogle kan flyve, da de har vinger underes deres skjold. Nogle arter kan finde på at bide, hvis de bliver truet, men gør det som udgangspunkt ikke.

 

En flåt er en mide

Det dyr, der sætter sig på hunde og katte er en flåt (eller skovflåt). I dyreriget hører den til under miderne. Den lever af at bide og spise blod fra den vært, den sætter sig på.

Der findes mange forskellige slags, men deres cyklus er nogenlunde ens: De udklækkes og sætter sig som såkaldte “nymfer” på små dyr som mus og andre gnavere. Når de er mætte falder de af og udvikler sig til voksne flåter. Nu går de efter større pattedyr og vi kan finde dem i pelsen på vores kæledyr.

 

Hvad er forkellen på tæger og flåter

Det er altså to helt forskellige dyr med helt forskellige liv og de har som udgangspunkt intet med hinanden at gøre.

Jeg kan do ikke sige, hvor forvirringen kommer fra, eller hvem der første gang startede med at bruge ordene forkert.

 

Hvad skal du gøre ved flåter

Flåten er som udgangspunkt ikke farlig i sig selv. Den bider selvfølgelig hul og suger noget blod, men det er i sig selv ikke farligt. Jeg hørte en gang en læge sige, at man kun ved man har haft en flåt 50 % af gangene. Vi opdager altså slet ikke at vi bliver bidt hver anden gang (hvis han havde ret).

Problemerne opstår først hvis flåten tidligere har bidt et andet dyr, der bærer på nogle bakterier. De bakterier kan så overføres til dig eller dit kæledyr hvis I bliver bidt som den næste. Vi er selvfølgelig bekymret for Borrelia, men andre bakterier kan også give balede.

Kommer der et stort udslæt omkring et flåtebidet eller får din hund eller kat feber, skal du kontakte dyrlægen.

 

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!