Min kat går på bakken hele tiden, hvorfor?

I denne episode besvarer jeg spørgsmål om uregelmæssig urinering hos en ikke-kastreret hankat. Problemet kan skyldes både fysiske lidelser som FLUTD og psykologiske stressfaktorer. Vigtigheden af tidlig intervention gennem korrekt diagnostik, herunder urinprøver, samt behandling med specialfoder og antiinflammatorisk medicin, understreges.Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej hr. dyrlæge

Det er muligvis ikke nødvendigt at læse hele mailen, men jeg har valgt at skrive de oplysninger jeg tænker der kan have relavans i forhold til bedømmelsen af om min hankat Gamon fejler noget eller ej.
Uanset hvad, vil jeg sandsynligvis tage et smut forbi en dyrlæge med ham, for at være sikker.

Praktisk info om katten:
Jeg har en hankat (halvt ukendt race, halvt russian blue) der fyldte 1 år d. 5. September, som ikke er kastreret endnu.
Han er vokset op på royal canin killingefoder, og får nu royal canin indoor (skiftede langsomt over omkring hans fødselsdag).
Kattegrus er af mærket “”Super Benek Corn Cat”” og er organisk kattegrus jeg kan skylde ud i toilettet.
Hans kattebakke bliver tømt mindst 1 gang om dagen, og han er indekat. Sjældent får han lov til at komme ud i en indhegning vi har på terrassen.
Han er en semistor kat (Har ingen personvægt, så har desværre ikke mulighed for at veje ham ordentligt, men vejer omkring 10 kg. og er ikke overvægtig).
Der er ingen andre dyr i lejjligheden.
Han har altid brugt sin kattebakke uden problemer.

Forhistorie:
Kort tid efter hans fødselsdag, begyndte der at komme nogle små problemer med hans besøg på kattebakken. Han begyndte at “”grave”” i vores måtte, og et par gange om ugen lagde han afføring på måtten i stedet for i kattebakken. Da han uventet var blevet en semistor kat, prøvede jeg at løse problemet ved at købe en store kattebakke, hvilket har hjulpet. Han er stoppet helt med at grave i vores måtte og besørger kun i kattebakken nu.

Det nuværende problem:
Men et andet problem er at han for ca. 1 måneds tid siden begyndte at gå hyppigt på kattebakken i perioder. Han kan gå på kattebakken 5 gange i løbet af 10 min og dette sker i gennemsnit 3 gange dagligt.
Men der er ingen ændring i hans vandafledning eller afføring, der er samme mængde som der plejer, lugter ikke anderledes, ingen blod, ingen ændring i konsistens.

Spørgsmål:
Kan han have forstoppelse, FLUTD, kan det være at han ikke kan tåle det mad vi giver ham nu eller kan det være en helt anden sygdom?
Har også haft tanker om at det kan være fordi han ikke er kastreret?
Bør jeg være bekymret?

Mvh. Camilla Wilms

Uregelmæssig brug af kattebakken og potentielle risici

Det første man ser er ofte med en uregelmæssig brug af kattebakken, hvor katten hyppigt besøger den. Dette kan skyldes adskillige faktorer, både fysiske og psykologiske. Det er essentielt at skelne mellem disse årsager, da de kræver forskellige tilgange til behandling.

Fysiske og psykologiske årsager til uregelmæssig urinering

Når jeg ser sådanne symptomer, overvejer jeg tilstande som forstoppelse og Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD). Disse kan forårsage betydelig stress og ubehag hos katten. Jeg rådgiver også om vigtigheden af kastration, som kan reducere stress og territoriale adfærdsmønstre hos ikke-kastrerede hankatte.

Forstoppelse er dog sjældent hos katte.

Blæreproblemer og vigtigheden af tidlig intervention

Det er kritisk at være opmærksom på symptomer på blæreproblemer. Ubehandlet kan dette føre til alvorlige konsekvenser såsom blæresprængning og nyrepåvirkning. Derfor er det afgørende at handle hurtigt og få en korrekt diagnose.

Diagnostiske metoder og behandlingsmuligheder

Kattebakkepleje og urinprøver

En del af diagnosen involverer en evaluering af kattebakken og urinprøver. Korrekt kattebakkepleje er vital, og forskellige faktorer kan påvirke en kats valg af urineringssted.

Antiinflammatorisk behandling og specialfoder

Til behandling af urinvejsproblemer anvender jeg ofte antiinflammatorisk behandling og specialdesignet foder, som hjælper med at håndtere og forebygge urinvejsproblemer.

Kosttilskud og deres effektivitet

Jeg udforsker også muligheden for alternative kosttilskud og deres effektivitet. Det er vigtigt at søge professionel vejledning, da selvmedicinering kan forværre tilstanden.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld