Hudkræft hos hund: Knude eller misfarvning i huden?

Hudkræft er en af de mest hyppige former for kræft hos hunde. Hudkræft er desuden oftest nemmest at gøre noget ved, da det lettere kan fjernes end typer, der sidde inde i kroppen. Ved kræfttyper i huden, der spreder sig sent i deres udvikling, vil kirurgi, hvor man fjerner knude være effektiv behandling og hunden bliver altså fri for kræften igen.

Hvordan føles en kræftsvulst hund?

Nogle hundeejere og desværre også nogle dyrlæger tror, at man kan mærke på en knude om den er ondartet kræft eller ejer.

En kræftsvulst vil oftere føles hård og sidde fast til underlaget. I nogle tilfælde vil knuden også være øm. Ingen af delene er dog en garanti, og en ondartet kræftknude kan altså også føles på samme måde som en blød fedtknude.

Den eneste måde man kan være sikker på, er altså at lade dyrlægen tage en prøve af knude, frem for at “gætte” sig frem.

Hvordan ser hudkræft ud på hunde?

Hudkræft hos hunde starter oftes som små en lille knude eller vorte i huden. Senere i forløbet kan knuden blive mere fast eller måske hævet fra huden. Det sker ikke altid, men der kan komme revner, sår og betændelse i knuden til sidst i forløbet.

Det lumske ved denne slags knuder er, at de ser helt fredeligt ud i starten. Hvis man kommer til at tro, at “det er nok noget ufarligt”, kan man blive snydt.

Fjerner man hudkræft hurtigt, kan man ofte enten helbrede hunden helt, eller spare den for et større forløb senere.

Mastcelletumor hos hund

Mastcelletumor sidder hos hunde oftest i huden. Det er en type hudkræft, der for det meste føles blød og ikke øm. De føles lidt på samme måde som fedtknuder gør. Mastcelletumor kan hæve pludseligt (inden for timer) og blevet meget smertefulde.

I rigtig mange tilfælde vil hunden være kureret helt for sin kræft, hvis man fjernet mastcelleknuden på den rigtige måde.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan ved man om en hund har kræft?

Man kan kun med sikkerhed vide om en hund har kræft, hvis dyrlægen tager en passende prøve eller biopsi. Kræft vil give symptomer fra det organ, det sidder i, og kan dermed give stort set alle typer symptomer. Nogle af de hyppige er dog:

  • Hævelser og knuder
  • Smerter og halthed
  • Øget tørst
  • Feber
  • Træthed
  • Opkast
  • Blødninger, der ikke stopper.

For langt de fleste symptomer vil vi dog tænke på noget andet end kræft som det første. Eksempelvis kan øget tørst være tegn på en presset nyre, der med den rette hurtige hjælp kan klare sig godt. Trækker man det ud i den tro, at “det nok kræft”, kan hunden risikere at dehydrere og dø af en ellers simpel, forbigående nyreinfektionen.

Kan en hund få vorter?

Det er meget almindeligt at hunde over 3-5 år får vorter eller talgknopper i huden. Dog skal man være meget opmærksom på, at nogle typer ondartet hudkræft starter som ellers fredeligt udseende vorter. Disse bør fjernes inden de spreder sig.

Hurtig kirurgi kan i de tilfælde rede hundens liv.

Hvor lang tid kan en hund leve med kræft?

Hunde kan dø af kræft inden for få timer, hvis det kræften eksempelvis giver en pludselig kraftig blødning. Andre hunde kan leve deres liv ud med kræft, hvis det sidder uproblematisk eller holdes nede. Som hovedregel lever hunden længere hvis behandling startes tidligt. Dette kan både være med eller uden kirurgi og kemoterapi. Det kommer helt anden på hunden og dit temperament som ejer.

De enkelte typer kræft har forskellige overlevelsestider, så hvis din dyrlæge har haft mulighed for at tage de rigtige prøver, kan hun give dig en langt mere præcis prognose.

Er kræft arveligt hos hunde?

Nogle få typer kræft hos hunde er rent arvelige, men i langt de fleste tilfælde kommer kræft af en kombination af genetik og ydre påvirkninger. Det kan eksempelvis være kronisk inflammation, hormoner eller udvalgte virusinfektioner. Generne kan gøre den enkelte hund mere udsat, men altså ikke gives hele skylden for kræft.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Fokus på seniorer, Onkologi (kræftsygdomme)


You may also like

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld