Kan min kat få ringorm af mit barn, eller er det modsat?

Ringorm hos katte er en smitsom svampeinfektion, der kan påvirke både dyr og mennesker. I denne artikel udforsker vi måder at forhindre ringorm hos katte og diskuterer behandlingsmuligheder. Vi ser også på, hvordan ringorm kan spredes mellem katte og mennesker og giver praktiske råd til at minimere risikoen for infektion.


➤ Udskrift af podcasten

OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.

Dagens spørgsmål lyder Sådan her, er der nogen måder at forhindre ringorm på, så vi kan holde Vores kat sund og rask? Og hvordan behandler du ringorm hos katte? Jeg spørger fordi at mit barn også har fået ringorm og vil gerne gøre alt for at forhindre, at vort kat og også bliver smittet, så det ikke så det ikke spreder infektionen videre. Og Det er jo en rigtig god idé at være omhyggelig med smitsomme sygdom er noget bøvl, og særligt når Det er noget, vi alle sammen Sådan kan deles om, så kan det jo tage en tur rundt det.
Det kan jo når vi så snakke om det her jo være Sådan lidt svært at dokumentere. Hvem har smittet hvem og så? Jeg kan jo kun gisne og gætte, men Jeg vil da gerne prøve at komme med et bud alligevel, fordi Jeg tror faktisk at det mest almindelige er at Det er den anden vej rundt, og Det er faktisk at katten der har smittet barnet, men børn kan jo også blive smittet i børnehaven ikke også altså og så så kan vi jo så sige hvem tager hvad med katten er ikke i Sådan nogen videre risiko for at blive smittet fra barnet, selvom Det er et godt kan ske?
Det der ligesom sker Det er at der vokser nogle små svampe i hudoverfladen og Det er Sådan, hvad skal man sige. De er måske Sådan synligt den mest tæt på det der minder om skimmelsvamp ikke også? Altså Det er ikke Sådan en paddehat der vokser i græsplænen, men altså en ja Sådan en en Sådan en støve agtig sky som så vokser i en lille ring i de yderste hudlag og den spreder sig ved at danne noget der hedder spore, som er Sådan nogle små kapsler med med det dna som skal videre.
Til den næste plante eller den næste svamp, og de skal på en eller anden måde ned og ind i huden for at de kan blive til til en egentlig svampeinfektion eller en ringorm infektion. Og det kommer de igennem små rifter og sår og Sådan noget. Og Det er måske derfor, at hvis jeg skal gætte på noget, det sker i børnehaven, hvis Sådan en lille fingernegl måske lige får lavet en lille rift, og så har man inden da lige kradset sig i sit eget udslæt. Og så har man lidt svampesporer under neglene, og hvis man så kommer til at ridse nogen.
Så er det nede i huden, og så får man en infektion der. Man kan også hvis du har et sår af en anden årsag. Ikke også så er det bare Sådan, hvad skal man sige i gåseøjne? Smører det på, så kan det jo også ende der.
Det samme princip sker jo i virkeligheden, når katten har det, altså den holder sig selv ren og vil så have det under kløerne, men ikke nødvendigvis have et aktivt udslæt der synligt og se abelsen falder af der, men altså at den den faktisk går rundt med lidt svampesporer i pelsen og under neglene. Og hvis den så kommer til at ridse lidt i huden på en af jer, så vil det slå ned der. Og Det er nok Sådan det Jeg vil jo sige når Vi har katten involveret den mest oplagte smittevej. Ikke også fordi at selvom kan det ikke nødvendigvis.
Nej til intention og skade os, så så ender det da af og til med at vi får en rift og Sådan en helt personlig anekdote. Så de gange Jeg har været smittet, så er det jo også været Sådan en kattekilling som satte kløerne i armen på mig, fordi den var bange for at falde af bordet. Da jeg undersøgte den på dyreklinikken. Det der så også sker Det er, at vi faktisk i et vist omfang bliver immune. Altså vi udvikler et immunforsvar imod de her svampeinfektioner og igen for mit personlige synspunkt, så har jeg faktisk ikke haft en aktiv infektion de sidste mange år.
Da jeg startede som dyrlæge der havde jeg nogen Sådan fra tid til anden, og jeg havde nogle ret irriterende ret store nøgen, men derfra så vendede min immunforsvar sig til det og så så er de åbenbart ligesom holdt det fra døren siden da. Der er som sagt temmelig mange slags, så man skal jo muligvis møde dem alle sammen en gang for at man har været det igennem, og ikke fordi vi deles med alle 70 men men så er der i hvert fald 1, 3 4 stykker af dem Der er dem. Dem deles vi da med katten om, så så Det kan da godt være træls, så skal det igennem nogle gange, men når du spørger til hvordan du kan forhindre sygdommen, så er din krop hvis du har et funktionelt immunforsvar og dit barn.
Immunforsvar jo faktisk med til at at holde det her fra døren. Der er nogle få cases, hvor folk får nogle meget aggressive infektioner af det her, og der har man jo altså brug for hjælp af en læge, ikke også? Men ellers så kan man jo til mennesker få noget i håndkøb. Man smager på. Det kræver lidt tålmodighed, fordi det det det tager noget tid at komme af med, og hvis ikke man gør så godt, altså også over af sig selv for langt de fleste. Og det gælder også for katten, at deres immunforsvar vil også efter noget tid, og selvom der måske godt kan gå 2 måneder, så vil immunforsvaret på et tidspunkt finde ud af at få få nedkæmpet infektion.
Man kan til katte både få noget svampemiddel, som man giver som Det er Sådan noget blandet op i olie, og så giver man det munden efter Sådan et specielt skema. Det er receptpligtige medicin, ikke også der skal udskrives af en dyrlæge, der har stillet diagnosen og og før vi gør det, så skal vi da tit ligesom have Sådan en en dyrkning, hvor vi kan bekræfte at katten faktisk har det her ringe ord om det her med at smøre salve på fra mennesker virker til katte er nok lidt et Sådan lidt større spørgsmål, altså rent medicinsk set, så burde det virke, men jeg anbefaler det sædvanligvis ikke, både fordi Det er medicin der.
Registreret til mennesker og ikke er godkendt til dyr, men også fordi det der med at smøre salve på katte ofte bliver Sådan en lidt en træls øvelse. Ikke også så det. Det bliver hurtigt slikket lidt lidt hurtigt af, ikke også? Og og katten synes også at du er en dum ejer. Hvis du begynder på det nummer så men men rent biokemisk så burde det da virke, selvom at det måske nok ikke er den bedste ide.
Udover det, så er Sådan almindelig Sådan omgang og hygiejne en god idé, og det vil sige jo man vasker hænder, når man har rørt ved katten, eller man vasker hænder, når man kommer hjem og og jo så får det der under neglene med, og det vil sige håndsprit jo ikke nødvendigvis er nok og nogle af de her svampesporer er også vældig resistente over for den slags ikke at sæbe nødvendigvis hellere opløser dem, men det skyller da svampesporerne væk og ned i håndvasken, og så ligger de der og gør ikke nogen skade og dem der så jo mest betyder noget. Det er jo så dem Der er under neglene.
Så måske netop, når man kommer ind ad døren hjem fra børnehaven, hjem fra skole, hjem fra arbejde eller når man har har nusset med katten ikke også og måske har kattehår under neglene, så er man så gør noget ud af og få det vasket ud. Bruger en neglebørste eller en hvad man ellers har af værktøj til til den slags.
Tak for at du lyttede med. Jeg håber du fik noget brugbart ud af det. Den bedste måde at hjælpe og støtte den her podcast på er faktisk ved at give den en anmeldelse. Det er ret nemt at gøre og Det kan du gøre på spørg dyrlægen.dk/ anmeldelse.
Temasang er skrevet af Simon fra mind moving Music og underlægningsmusikken under annoncen hedder tropic House og er skrevet af friends fuse.Er der nogen måder at forhindre ringorm på, så vi kan holde vores kat sund og rask, og hvordan behandler du ringorm hos katte?

Jeg spørger, fordi mit barn også har fået ringorm, og vi vil gøre alt for at forhindre, at vores kat også bliver smittet og at vi ikke spreder infektionen videre.

Ringorm er en svampeinfektion, der kan påvirke både katte og mennesker. Det er vigtigt at tage forholdsregler for at forhindre spredning og behandle infektionen korrekt. Her er nogle metoder og retningslinjer, du kan følge for at holde din kat sund og rask og forhindre infektion:

Smitteveje

Ringorm kan spredes mellem katte og mennesker gennem direkte kontakt med inficerede dyr eller genstande, der er blevet forurenet med svampesporer. Det er vigtigt at være opmærksom på, at smitten kan gå begge veje, men det er mest almindeligt, at katte smitter mennesker.

Ringorm svampen vokser på hudens overflade og danner ringformede udslæt. Svampen spreder sig ved at danne sporer, der kan overføres til andre dyr eller mennesker. Svampesporerne kan komme ned i huden gennem små rifter eller sår.

I børnehaver eller andre steder, hvor der er tæt kontakt mellem børn og dyr, kan ringorm sprede sig, hvis der er små rifter eller sår på huden. Hvis et barn har små svampesporer under neglene og kommer til at ridse eller røre ved andre, kan infektionen spredes. Det samme gælder for katte, der kan have svampesporer under neglene og overføre dem til mennesker gennem ridser eller kontakt.

Immunforsvar og ringorm

Mennesker og katte kan udvikle immunitet over for ringorm svampen over tid. Hvis du har et funktionelt immunforsvar, kan det hjælpe med at forhindre infektion. Dog kan nogle mennesker opleve mere aggressive infektioner og har brug for medicinsk hjælp til behandling.

Behandling af ringorm hos katte

For at behandle ringorm hos katte kan der anvendes receptpligtig svampemiddel, der gives gennem mundskema. En dyrlæge skal stille diagnosen og ordinere behandlingen. Det anbefales normalt ikke at bruge salver, der er beregnet til mennesker, da de ikke er godkendt til brug hos dyr.

Forebyggelse af ringorm

Udover medicinsk behandling kan du tage følgende forholdsregler for at forhindre ringorm:

  1. Oprethold god hygiejne: Vask hænder grundigt efter berøring af katten eller når du kommer hjem fra børnehaven, skole eller arbejde. Brug en neglebørste for at fjerne eventuelle svampesporer, der kan være under neglene.
  2. Undgå tæt kontakt med inficerede dyr: Hvis din kat eller et andet kæledyr har ringorm, skal du undgå direkte kontakt, indtil infektionen er behandlet.
  3. Rengør og desinficerede områder: Rengør og desinficer områder, hvor inficerede dyr opholder sig regelmæssigt. Vask sengetøj, tæpper og andre genstande, der kan være blevet forurenet med svampesporer.
  1. Hold katteområder rene: Sørg for at rengøre kattebakken regelmæssigt og hold katteområder fri for affald og beskidt grus. Dette reducerer risikoen for spredning af svampesporer.
  2. Undgå deling af personlige genstande: Undgå at dele håndklæder, sengetøj, børster eller andre personlige genstande med dit kæledyr eller andre mennesker, især når der er en ringorminfektion til stede.
  3. Hold dit kæledyrs immunforsvar stærkt: Sørg for, at din kat får en sund kost, motion og regelmæssig veterinærpleje for at opretholde et stærkt immunforsvar. Et sundt immunforsvar kan hjælpe med at forhindre og bekæmpe ringorminfektioner.

Ved at følge disse foranstaltninger kan du minimere risikoen for ringorminfektion hos din kat og reducere chancerne for spredning til mennesker. Det er vigtigt at konsultere en dyrlæge for en korrekt diagnose og behandling af ringorm, da det er en kompleks infektion, der kræver passende medicin og pleje.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Podcast


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld