Kattemor går fra killingerne? og hvor længe kan en killing klare sig uden sin mor?

Hvis din kattemor virker uinteresseret i sine killinger, kan det være naturligt, men det kan også være et tegn på, at noget er galt. Hold øje med killingerne, tjek morens sundhed, og sørg for korrekt fodring og varme. Hvis problemerne fortsætter, så få en dyrlæge til at undersøge både mor og killinger grundigt.



Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej,

Jeg er lidt ude af mig selv her, min kat, en smuk Maine Coon dame på 3 år, har lige fået killinger for 2 uger siden. Hun har været en super mor lige indtil i dag, hvor hun pludselig virker helt uinteresseret i dem?

Hun går bare væk fra dem og vil hellere ligge for sig selv, hvilket er ret usædvanligt for hende. Er det normalt? Jeg er mega bekymret for de små, de miaver en del, og jeg ved ikke, om de får nok at spise eller holder varmen.

Kan killinger klare sig uden deres mor i så ung en alder, og hvis ja, hvor længe? Jeg tænker på, om jeg skal træde til med flaskefodring eller noget? Og hvad med varme – skal jeg gøre noget ekstra for at holde dem varme?

Jeg vil bare gøre det bedste for dem og sikre, at de alle har det godt, men er lidt på bar bund her.

Håber du kan hjælpe mig med lidt råd her.

Tak for hjælpen!

Venlig hilsen,
Lærke

Kattemor forlader killingerne – hvad gør du?

Når en kattemor pludselig virker uinteresseret i sine nyfødte killinger, kan det være bekymrende for enhver katteejer. Her er nogle vigtige punkter at overveje og handlinger at tage for at sikre, at både mor og killinger har det godt.

Naturlig adfærd eller noget galt?

Det er naturligt for en kattemor at tage små pauser fra sine killinger. Killinger kan klare sig uden deres mor i nogle få timer ad gangen. Men hvis moren slet ikke giver mælk og killingerne bliver urolige, er der grund til bekymring.

Uro blandt killingerne

En vigtig indikator for, om noget er galt, er killingerne selv. Hvis de miauer meget og bevæger sig uroligt rundt, kan det tyde på, at de er utilpasse. Killingerne skal normalt være rolige og blive i deres rede, når moren er væk. Uro og konstant miaven kan være tegn på, at de ikke får nok mælk eller føler sig kolde.

Flaskefodring og fast føde

Hvis killingerne er meget urolige og sultne, kan det være nødvendigt at supplere med flaskefodring. Dette bør dog kun være en midlertidig løsning. Når killingerne er omkring tre uger gamle, bør de begynde at blive introduceret til fast føde. Det er vigtigt ikke at overfodre med flaske, da det kan forsinke overgangen til fast føde.

Sundhedstjek af kattemor

Sørg for at tjekke, om kattemoren har feber eller virker utilpas. En normal kattetemperatur ligger omkring 39 grader. Hvis den overstiger 39,3 grader, kan det være et tegn på feber. Undersøg også for tegn på brystbetændelse. Hvis kattemoren virker syg, bør du kontakte din dyrlæge for en grundig undersøgelse og mulig behandling.

Varme og træk

Killinger er følsomme over for temperaturændringer. Det er vigtigt at sikre, at de ikke bliver for varme, hvis du bruger varmelamper eller puder. Sørg for, at deres rede er fri for træk, som kan køle dem ned. Undgå placeringer tæt på åbne vinduer eller døre.

Vægtkontrol og opfølgning

En god måde at følge killingernes udvikling på er ved at veje dem dagligt på samme tid og føre en vægtdagbog. En sund killing bør tage mellem 80-100 gram på om ugen. For større racer som norsk skovkat kan vægtøgningen være i den højere ende af dette spektrum.

Besøg hos dyrlægen

Hvis killingerne forbliver urolige, og du ikke kan finde en oplagt forklaring, er det vigtigt at få både mor og killinger undersøgt af en dyrlæge. Tag hele familien med til dyrlægen for at sikre, at alle har det godt, og at der ikke er underliggende problemer som ganespalte eller andre sundhedsproblemer.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld