Hvis din kattemor virker uinteresseret i sine killinger, kan det være naturligt, men det kan også være et tegn på, at noget er galt. Hold øje med killingerne, tjek morens sundhed, og sørg for korrekt fodring og varme. Hvis problemerne fortsætter, så få en dyrlæge til at undersøge både mor og killinger grundigt.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn, i dag med spørgsmål nr. 65, der handler om en kattemor, der går fra sine kilder.
[0:06]
Music.
[0:16]
Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlæn.dk-65. Og det korte svar er, at det er for så vidt naturligt nok, at en mor går fra sin killinger og har brug for en pause i ny og næ. Og killinger kan klare sig måske et par timer uden deres mor. Men hvis ikke hun sådan giver mælk, og killingerne bliver urolige, så er det noget, man skal være meget opmærksom på. Så der er altså lidt flere detaljer, vi skal grave os ned i i dag. Vi skal dog først lige høre fra sponsorerne af den her podcast. Og i dag kunne det faktisk måske blive dig. Du må meget gerne lytte med til den her podcast, selvom du ikke er sponsor. Men hvis du synes, at podcasten er det værd, så kan du donere 10 kroner om måneden. Og samtidig blive en del af gruppen af dyrevenner herovre på hjemmesiden. Du kan læse mere om, hvad det indebærer på spørgdyrlægen.dk-dyreven. Men kort fortalt, så får du adgang til lidt live-events og sådan. Men det handler primært om, at du kan sponsorere den her podcast med 10 kroner fast hver måned, og du kan nemt melde dig fra igen med øjeblikkelig varsel. Du kan se det hele på spørgdyrlægen.dk.
[1:38]
Dagens spørgsmål fra Lærke
[1:29]
Music.
[1:38]
Dagens spørgsmål kommer fra Lærke, og lyder sådan her. Hej, jeg er lidt ude af mig selv her. Min kat, en smuk norsk govkatdame på tre år, har lige fået killinger for to uger siden, og hun har været en super mor lige indtil i dag. Hun har pludselig virket uinteresseret i dem. Hun går bare væk fra dem, og vil hellere lægge for sig selv, hvilket er ret mærkeligt for hende. Kan der måske være noget galt? Jeg er mega bekymret for de små, og de miauer en del, og jeg ved ikke, om de får nok at spise, og om de kan holde varmen.
[2:10]
Mine kandkildinger klarer sig uden deres mor i så ungen alder, og hvis jeg må længe, jeg tænker på, om jeg måske skal træde til med lidt flaskefodring eller noget, eller med varme eller noget ekstra, jeg kan gøre for dem. Jeg vil bare gerne gøre det bedste for dem, og sikre, at de har det godt. Med venlige hilsen, Lærke. Og det kan jeg som end godt forstå, men det er til dels naturligt, Men hvor grænsen går til, at det ikke længere er naturligt, kan måske godt være lidt fint, og det er ret vigtigt for killingernes sundhed, at vi sammen kan finde det.
[2:45]
Killinger på to uger kan godt stille og roligt begynde at klare sig selv lidt, og det vil være naturligt, at hunden efterhånden er lidt udmattet og er nødt til at gå fra dem. På det tidspunkt her, så vil katte også, dem der laver frit, gå på jagt og skulle sørge for at få noget mad til sig selv. De har nok fastet i noget længere tid, dem der bliver hjemme og passer killingerne, men på det her tidspunkt vil det være naturligt for en kat at gå ud og opsøge ny føde. Og selvom at din kat måske ikke skal det, så vil det være naturligt, at hun har følelsen af, at det er okay at gå fra killingerne. Og det er ikke meningen, at der sådan skal være en voksen hjemme hele tiden om at holde øje med dem. Og det vi snakker om her er nogle få timer. Hvis det sådan bliver længere end det, så var der måske noget at være opmærksom på der. En anden måde, du ligesom kan lure, om det her er okay eller ej,
[3:45]
Uro blandt killingerne
[3:43]
det er, om killingerne er i ro eller ej. Og nu skriver Lærke, at de miauer en del, og det kan godt være sådan lidt et faretegn, vi skal holde øje med.
[3:53]
Hvis killingerne sådan vender sig til det og finder ud af, at de bare skal være stille, og moren kommer tilbage igen efter nogle timer, så er det her helt normalt. Men hvis de er urolige, de miaver meget og prøver at bevæge sig rundt og gå deres vej, de her killinger, og ikke bliver i redden, så er det et tegn på, at de er utilpasset, og der er noget galt.
[4:16]
Det er meningen, at de her killinger, når de bliver cirka tre uger gamle, skal begynde at blive en lille smule sultne, og det vil give noget uro. Det kan måske godt i en uges tid give mening og supplere lidt op med noget flaskefodring, Men når den uge så er gået, så må du ikke gøre det for meget. Fordi hvis du ligesom gør killingerne mætte på flaskefodringen, ud over at det, moren kan donere, så vil de her killinger ikke blive motiveret til at begynde at tage fast føde til sig. Det er nemlig sådan, at i takt med at killingerne vokser og bliver mere sultne, så vil morens mælkeproduktion ikke nødvendigvis gå med op. Den vil holde sig konstant. og på den måde så bliver killingerne stille og roligt mere og mere sultne, og bliver altså motiveret til at skulle spise noget, de ikke tidligere har været vant til. Igen så skal moren jo i naturen gå på jagt for at finde lidt, killingerne kan få, men her vil vi jo for opdretterkatte og katte i hushold anbefale, at de starter med noget killingestarter eller noget tilsvarende fod, som er designet primært til den første tid for killingerne.
[5:29]
Det kan også give god mening at undersøge moren for, om hun har feber, om hun er utilpas, har smerter, og om der er brystbetændelse for eksempel. Det vil kunne give begge dele. Kattes temperatur ligger op omkring 39, hvis den er høj, men den skal over 39-39,3, før vi kalder det egentlig feber.
[5:56]
Varme og træk bekymringer
[5:51]
Men hvis hun ligger konsekvent der eller over, så var der måske noget at behandle på. Og i nogle tilfælde kan det give mening at give febernedsættende eller smertestillende hvis hun har brug for det jeg vil klart anbefale dig at holde dig fra alt medicin til mennesker i håndkøb, noget af det kan endda slå katte ihjel så det skal man være varsom med så der skal du have din egen dyrlæg ind over, men en undersøgelse af kattemorden kunne komme på tale og være rigtig fornuftig også, Om du så skal sørge for varme til kildingerne, det vil jeg nok være meget varsom med. De kan meget nemt få det for varmt, og de er ikke selv i stand til at regulere deres temperatur på det her tidspunkt i livet. Hvis du har en lampe over eller en pude under, så er der altså en risiko for, at de her kildinger ikke får sig selv flyttet, hvis de skulle blive for varme.
[6:46]
Hvis moren er i nærheden, så vil hun jo så gøre det, og hun vil jo så flytte sig lidt i forhold til, hvor killingerne ligger, om de ligger under hende eller ved siden af hende. Og hvis hun synes, det er for ubehageligt det sted, hvor de ligger, så vil hun jo simpelthen tage og løfte dem væk til et andet sted. Men hvis killingerne ligger for sig selv, så risikerer du altså simpelthen at overophede de her killinger, og det er ikke godt. På den anden side set, så vil jeg da selvfølgelig være meget opmærksom på, på om de måske kunne få træk. Altså, hvis de står i en rede på gulvet, for eksempel, så vil luft ind over gulvet jo måske kunne være et problem, hvis der står et vindue eller en dør åbent et andet sted i huset. Ligesådan så kan kulden nedslag fra et vindue, der er i stykker, eller fra sådan noget aktiv luftudveksling, som man også kan have i huset. Hvis de står lige under sådan en kop, så kan det måske også give sådan noget luftcirkulation, som kan køle dem af, og det kan give et problem. Så den del vil jeg da helt klart overveje at tage mig af, at sørge for, at de ikke får træk eller det, der ligner.
[7:51]
Anbefaling om dyrlægebesøg
[7:51]
Men hvis ikke det her, det sådan falder til ro, og du ikke sådan kan finde en oplagt forklaring, og killingerne bliver ved med at være urolige, så vil jeg da anbefale dig lige at få en dygtig og en grundig dyrlæge til lige at lave et tjek, særligt af kattemoren. På det her tidspunkt anbefaler vi at tage killingerne med, og så kan man da også lige se, at de ikke har ganespalte, og det hele der ser godt ud, ikke også?
[8:15]
Og det er også fordi, at sådan en tur frem og tilbage jo måske netop kan gøre, at killingerne bliver kolde og sultne undervejs. Så det kan være meget godt at have hele familien med der. Og om ikke andet, så er det i hvert fald for at få tjekket af, at kattehormonen har det godt, og alting er, som det skal være.
[8:30]
Vægtkontrol og opfølgning
[8:30]
En sidste ting, som jeg vil anbefale dig at gøre noget ud af, det er at veje killingerne. Og hvis der sådan er, sker ændringer, så i stedet for kun at veje dem måske en gang eller to om ugen, vil jeg anbefale dig at veje dem på cirka samme klokkeslæt hver dag og skrive det ned og lave en kurv over det. En killing skal tage 80-100 gram på om ugen, og når vi nu snakker om norsk skovkat, så ligger det nok lidt op i den højre ende. For dem af jer, der har lidt mindre raser, der ligger det så måske lidt lavere. Men det vil altså sige, at en killing fast sådan i gennemsnit skal tage 10-15 kilo på om dagen. Der er lidt forskel på, om de lige har tisset, om de lige er kommet af med afføringer, om de lige har spist og den slags. Og det er derfor, du skal se lidt på et gennemsnit. Og det er også derfor, det er en god idé at veje på samme klokkeslæt hver dag, så du får den mest stabile måling. Og hvis ikke det her, det arter sig, så er der også noget at reagere på der.
[9:31]
Så den korte version af det, det kan være, at det er ganske helt almindeligt, og det er naturligt for morren at gå fra killingerne, men jeg vil da helt klart lige tjekke alle de her ting af for at være sikker på at det ikke skyldes sygdom, Tak for at du lyttede med Jeg håber du fik noget godt ud af det Den bedste måde at støtte den her podcast på er faktisk ved at give den en anmeldelse og det er ret nemt, du kan gøre det på spørgdyrlægen.dk skrådstreg anmeldelse.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej,
Jeg er lidt ude af mig selv her, min kat, en smuk Maine Coon dame på 3 år, har lige fået killinger for 2 uger siden. Hun har været en super mor lige indtil i dag, hvor hun pludselig virker helt uinteresseret i dem?
Hun går bare væk fra dem og vil hellere ligge for sig selv, hvilket er ret usædvanligt for hende. Er det normalt? Jeg er mega bekymret for de små, de miaver en del, og jeg ved ikke, om de får nok at spise eller holder varmen.
Kan killinger klare sig uden deres mor i så ung en alder, og hvis ja, hvor længe? Jeg tænker på, om jeg skal træde til med flaskefodring eller noget? Og hvad med varme – skal jeg gøre noget ekstra for at holde dem varme?
Jeg vil bare gøre det bedste for dem og sikre, at de alle har det godt, men er lidt på bar bund her.
Håber du kan hjælpe mig med lidt råd her.
Tak for hjælpen!
Venlig hilsen,
Lærke
Kattemor forlader killingerne – hvad gør du?
Når en kattemor pludselig virker uinteresseret i sine nyfødte killinger, kan det være bekymrende for enhver katteejer. Her er nogle vigtige punkter at overveje og handlinger at tage for at sikre, at både mor og killinger har det godt.
Naturlig adfærd eller noget galt?
Det er naturligt for en kattemor at tage små pauser fra sine killinger. Killinger kan klare sig uden deres mor i nogle få timer ad gangen. Men hvis moren slet ikke giver mælk og killingerne bliver urolige, er der grund til bekymring.
Uro blandt killingerne
En vigtig indikator for, om noget er galt, er killingerne selv. Hvis de miauer meget og bevæger sig uroligt rundt, kan det tyde på, at de er utilpasse. Killingerne skal normalt være rolige og blive i deres rede, når moren er væk. Uro og konstant miaven kan være tegn på, at de ikke får nok mælk eller føler sig kolde.
Flaskefodring og fast føde
Hvis killingerne er meget urolige og sultne, kan det være nødvendigt at supplere med flaskefodring. Dette bør dog kun være en midlertidig løsning. Når killingerne er omkring tre uger gamle, bør de begynde at blive introduceret til fast føde. Det er vigtigt ikke at overfodre med flaske, da det kan forsinke overgangen til fast føde.
Sundhedstjek af kattemor
Sørg for at tjekke, om kattemoren har feber eller virker utilpas. En normal kattetemperatur ligger omkring 39 grader. Hvis den overstiger 39,3 grader, kan det være et tegn på feber. Undersøg også for tegn på brystbetændelse. Hvis kattemoren virker syg, bør du kontakte din dyrlæge for en grundig undersøgelse og mulig behandling.
Varme og træk
Killinger er følsomme over for temperaturændringer. Det er vigtigt at sikre, at de ikke bliver for varme, hvis du bruger varmelamper eller puder. Sørg for, at deres rede er fri for træk, som kan køle dem ned. Undgå placeringer tæt på åbne vinduer eller døre.
Vægtkontrol og opfølgning
En god måde at følge killingernes udvikling på er ved at veje dem dagligt på samme tid og føre en vægtdagbog. En sund killing bør tage mellem 80-100 gram på om ugen. For større racer som norsk skovkat kan vægtøgningen være i den højere ende af dette spektrum.
Besøg hos dyrlægen
Hvis killingerne forbliver urolige, og du ikke kan finde en oplagt forklaring, er det vigtigt at få både mor og killinger undersøgt af en dyrlæge. Tag hele familien med til dyrlægen for at sikre, at alle har det godt, og at der ikke er underliggende problemer som ganespalte eller andre sundhedsproblemer.