Når din kat pludselig begynder at tisse i sofaen, start med at undersøge dens helbred for at udelukke sygdomme som blærebetændelse, som kan kræve behandling. Rengør omhyggeligt det berørte område med klorhexidin i stedet for klor eller eddike for at undgå irritation. For at forhindre gentagelse, overvej at justere din kats omgivelser, f.eks. ved at flytte sofaen eller placere en kattebakke tæt på, hvor uheldet skete.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:17]
Introduktion
[0:18]Det korte svar er nok, at jeg vil bruge rotalon til det, og for alt i verden undgå klor, eddike og ajax. Men det skal jeg nok forklare, hvorfor det er sådan, at det mere interessante spørgsmål for mig som dyrlæge er måske nok, hvorfor den her kat er startet med at tisse i sofaen. Og så kan det derfor også blive interessant at snakke lidt om, hvordan får vi så katten til at stoppe med at gøre det igen. Så der er selvfølgelig lidt flere ting, og jeg kan jo så, ud over måske kun at snakke om rengøring, også få lov at snakke lidt om kattens sundhed. Så det er det, vi skal i dag. Inden vi kommer så langt, så skal vi lige snakke om sponsorerne af den her podcast. Og det kunne nemlig måske være dig. Du kan, hvis du har lyst i hvert fald, støtte den her podcast med 10 kroner hver måned, og samtidig blive en del af fællesskabet af dyrevenner over på hjemmesiden. Du kan se mere om det på www.spørgdyrelægen.dk-dyrevenn. og der står der, hvad du får adgang til det handler primært om, at hvis du synes den her podcast er værd at støtte med 10 kroner om måneden så kan du gøre det der, og hvis du på et tidspunkt synes, at nu vil du ikke det mere så kan du meget nemt melde dig fra igen du vil også få adgang til nogle hemmelige livesessioner og lidt foredrag og sådan noget, men det handler primært om at hvis du synes, at den her podcast er 10 kroner om måneden værd så kan du donere dem på spørgdyrlægen.dk vi ses.
[1:43]Music.
[1:47]
Dialekt
[1:47]Hvad er dialekt?
[2:14]Løse problemet, og måske give mig nogle tips til at undgå, at det sker igen i fremtiden. Personligt har jeg selv prøvet med eddike, og jeg synes ikke, at det virker særlig godt, så tværtimod, så kommer det, man vasker med det, til at lugte af eddike i stedet for. Så kan man jo så diskutere med sig selv, hvad man så mindst synes om, og det kan måske være grund nok til at gøre det. Jeg ved også, at nogen har prøvet at bruge klor og for eksempel rengøringsmidler som Ajax, og ikke fordi der er noget galt med de dele, men det kan faktisk få katte til at tisse endnu mere de steder. Jeg kan ikke helt forklare, hvorfor, men der er altså et eller andet i de lugte, som er i de stoffer der, som får nogle katte til at synes, at det er virkelig et sted, man skal tisse. Så det vil jeg helt klart fraråde. Det jeg selv har haft bedst held med, det er faktisk at bruge klorhexidin, og så bruger jeg det efter det, der står på flasken. Man fortønner det cirka 1-10, altså en deciliter, en liter vand, og så lader det sidde måske en halv times tid, og så får det duppet bedst muligt op. Men selvfølgelig, hvis der er noget skumgummi, det er indenunder, som rigtig kan suge, så kan det være rigtig svært. Jeg ved, at der er også nogen, der bruger damprensere, og dem kan man få i forskellige
[3:32]
Territorieafmærkning
[3:27]størrelser, og det kan måske også godt efterfølgende hjælpe til at tage noget. Det der måske jo som sagt er lidt spørgsmål, det er, hvordan får vi så katten til at stoppe, og hvorfor er den måske i første omgang startet der?
[3:41]Og det kan sådan helt oppefra set jo være tegn på noget, der er blærebetændelse, eller noget, der minder om blærebetændelse, og det kan jo også bare være en skør idé. Hvis nu for eksempel sofaen, den står på en måde i hjemmet, sådan at den står ved et vindue, eller den står tæt op og ned ad en dør, eller sådan noget, som for katten er sådan et gangareal, hvor man skal passe på sit territorie, så vil det være naturligt ligesom at strinte op ad dørkammen, eller tisse på sofaen, eller sådan noget. Man ser det også på sko og indkøbsfoser, som jo står ved udgangsdøren til hjemmet, og det er også et sted, hvor man sådan er i passage, og det vil sige, at det vil være naturligt for en kat at beskytte territoriet, ved indgang og udgangssteder. Også selvom vinduet og sofaen måske ikke bliver flyttet, eller at vinduet ikke kan lukkes op, så det behøver ikke at være så konkret og gennemtænkt fra kattens side, men det kan måske være en territorieafmærkning. Og hvis det sådan er specifikt det, så arbejder vi jo med noget adfærd. Og der er mit standardråd, prøve måske, hvis sofaen kan flyttes derfra.
[4:49]Prøve at give katten et alternativ til at tisse der. Man kan jo prøve med at sætte en kattebakke lige der omkring, sådan at katten begynder at tisse der. Så bliver det jo så måske det næste, ikke også der. Hvordan får vi så ligesom katten til at holde op med at tisse inde i stuen i den der kattebakke op overfladen katten sidder på? Altså det at det er stof er jo væsentligt anderledes til det at sidde i grus. Så det er ikke sikkert, at det er et trick, det sådan er smart eller virker, men det var da en ting, man kunne overveje at prøve. Ellers så kan man jo prøve at dække sofaen af med noget, som netop ændrer overfladen, og som katten ikke gider at sidde på. Altså sorte affaldssække, for eksempel en gammel voksstue.
[5:35]Staniol, sådan noget madfilm, eller et eller andet, som giver stedet en overflade, som enten larmer, eller som rutscher og skrider rundt, som katten ikke gider at sidde i, og dermed vil gå udenom. Man kan jo så risikere, at katten så bare sidder et andet sted lige der i hjørnet og får det gjort, særligt hvis ikke man har givet katten et alternativ. Men det var i hvert fald en måde, man kunne prøve at få det stoppet på.
[6:02]
Blærebetændelse og irritation
[6:03]Der er dog rigtig mange katte, som bruger det at tisse andre og fremmede steder til at vise, eller måske ikke vise, men i hvert fald er det et resultat af, at de har irritation i blæren, eller måske en blærebetændelse. Der er lidt forskel, men symptomerne kan være det samme, og katte ved ikke, at de nødvendigvis skal sige det til, og deres symptomer er ikke altid sådan, hvad skal man sige, en til en med sygdommen. De kan godt tisse normalt. Jeg tror, at de fleste tænker, at hvis man har blærebetændelse, så skal man tisse ofte og mange gange. Men det behøver katteforsvitt ikke at gøre. Vi kan godt se, at det eneste symptom, vi kan finde, er faktisk, at de bare tisser et andet sted, end de plejer. Hvorfor det giver mening, det tror jeg ikke, jeg kan forklare. Men måske prøver katten at løse problemet ved at prøve noget nyt simpelthen.
[6:54]Og det kræver altså, at man kigger i en urinprøv. Nogle katte har krystaller i urinen, og det skal behandles. Typisk vil det være noget, man fodrer sig ud af. Der kan også være en blære irritation, og så skal man jo behandle de smerter og irritation, der er der. Det er meget sjældent, at katte har egentlig bakterier. Det er måske 2 eller 5 procent af kattene, der har det. Så det vil sige, at hvis man satte 100 katte op ved siden af hinanden, som tisser på en sofa, så vil det kun være to af de katte, som faktisk har brug for antibiotika.
[7:27]
Bakterier i urinen
[7:27]Jeg ved, at det har klassisk været brugt meget, og det bliver også brugt mange steder stadigvæk, og det er også relevant i nogle tilfælde, men der vil man altså være nødt til lige at kigge i en urinprøve, før man ved, om det er relevant at give katten det.
[7:43]Nogle gange kan man jo prøve sig frem med lidt forskellig medicin, også uden en urinprøve, men så giver vi jo måske katten medicin, den ikke har brug for, og vi trækker måske også det her med at tisse på sofaen i langdrag, ikke også? Så tisser den jo måske 14 dage mere, uden at vi egentlig behandler problemet,
[8:02]
Behandling og seriøsitet
[8:00]men man kan da forsøge sig frem. Jeg tror, det jeg vil prøve at sige med det, det er, at det vigtige er, at man ikke sådan lige ignorerer problemet og bare siger, det er nok bare, fordi katten, den ligesom er lidt småstresset eller har fået en skør idé, men man faktisk tager det seriøst og får gjort lidt ud af at få undersøgt præcist, hvad årsagen er, og ikke bare kalder det stress, skør idé eller bare blærebetændelse. Det her med, at katte har lidt besønderlig type af blærebetændelse, som så ikke er blærebetændelse alligevel, det har jeg lavet en fuld artikel, og der er faktisk en video om det også, som jeg linker til fra dagens spørgsmål.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej.
Min kat har en tendens til at tisse på min sofa, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre for at fjerne lugten og pletterne.
Det er især hårdt, fordi min sofa er en arv fra min bedstemor, og den har stor affektionsværdi for mig. Jeg har forsøgt at rengøre den med alverdens midler og metoder, men lugten bliver ved med at komme tilbage, og jeg føler mig helt magtesløs.
Kan du hjælpe mig med at løse dette problem, og måske også give mig nogle tips til at undgå, at det sker igen i fremtiden?
Link: Lære mere om blærebetændelse og andre urinvejsproblemer hos katte her…
Hvordan du håndterer, hvis din kat pludselig tisser i sofaen
At stå med en kat, der pludselig begynder at tisse i sofaen, kan virkelig være en udfordring. Det er ikke kun frustrerende, men det kan også være et tegn på, at noget er galt. Her er nogle praktiske skridt, du kan tage for at håndtere situationen og hjælpe din kat.
Find ud af hvorfor det sker
Det første, du skal gøre, er at prøve at forstå, hvorfor din kat har ændret adfærd. Tisser den på nye steder som en sofa, kan det være tegn på blæreproblemer. Hold øje med din kats adfærd og generelle sundhed, da det kan hjælpe dig med at opdage, om der er noget galt, som for eksempel en blæreinfektion, der kræver særlig behandling eller kostændringer.
Sådan gør du rent efter uheldet
Når uheldet er ude, er det vigtigt at rengøre effektivt. Det er bedst at undgå klor eller eddike, da disse kan irritere din kat mere. Klorhexidin har vist sig at være en effektiv rengøringsmiddel til disse situationer. Sørg for at følge instruktionerne på flasken nøje. En damprenser kan også være en god løsning for at få lugten helt væk.
Forebyggende tiltag
For at undgå at det sker igen, kan du overveje at ændre lidt i miljøet hjemme hos dig. Måske skal du flytte sofaen eller placere en kattebakke nær det sted, hvor din kat har tisset. Dette kan hjælpe med at aflede din kat fra at tisse på sofaen.