En drægtighedsscanning anbefales mellem dag 23 og 25 efter parring for at bekræfte graviditet hos hunde. Scanningen er sikker og kræver ikke bedøvelse. Vær opmærksom på tegn på falsk drægtighed, som kan ligne ægte graviditet.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Introduktion
[0:18] Og det korte svar er, at det kan man fra hunden er ca.
23 til 25 dage henne. Og hvis man venter til den er 50 dage henne, så begynder det at blive svært igen, fordi valpene typisk bliver for store til man kan få et godt overblik.
Man kan stadigvæk godt scanne dem, men så får man en anden slags oplevelse ud af det i hvert fald.
Vi laver ikke rutinemæssigt sådan noget 12-års- og 14-årsscanninger, sådan noget som man gør på mennesker. Og der er også lidt forskel på, hvad de forskellige dyrlæger kan tilbyde og har af kompetencer.
Men de detaljer kan vi lige snakke om.
Inden vi kommer så langt dog, skal vi lige høre et ord fra sponsorerne af den her podcast.
Det er dem, der betaler for gildet og sørger for, at du kan lytte til den her podcast helt gratis.
Og i dag er sponsoren bogen Min Firebenede Ven, som er en bog, jeg har været med til at skrive.
Jeg har skrevet et kapitel sammen med andre dyrlæger. og den er samlet af en veterinærsygeplejerske, der hedder Gitte Kamp.
Hun har selv skrevet i den også, og vi har prøvet ligesom at skrive den i et let og forståeligt sprog, så du ikke behøver en fuld dyrlægeeksamen for at være med.
I ni kapitler, så tager den bog dig igennem alt det, du skal vide, når du har hund.
Jeg har skrevet det afsnit, der handler om indvoldenshorm, og så får du sådan en god forklaring på, hvad der er relevant i den forbindelse.
[1:40] Du kan prøve at se mere om bogen. Jeg viser den frem over i Dyrlægens Outlet Shop, og for at gøre det nemt for dig at finde sig, har jeg lavet et direkte link.
Det er spørgdyrlægen.dk-ven og skynd dig, for der er gratis fragt på de første 10.
[2:01] Music.
Drægtighedsscanning og falsk drægtighed
[2:07] Dagens spørgsmål lyder sådan her. Jeg tror, min hund er drægtig.
Hun opfører sig mærkeligt i hvert fald.
Hvornår bør jeg tage min hund til en drægtighedsscanning? Og hvad kan jeg forvente under denne scanning?
Er der nogen risici forbundet med denne scanning?
Det korte svar var jo som sagt, at man kan se liv med en ultralydscanning fra dag 23 til 25.
Men der er selvfølgelig flere nuancer i det end det.
For har din dyrlæge været på kursus i det, har træning med det og er dygtig til det, så kan hun måske se noget allerede ved dag 18 til 21.
[2:46] Og ligesådan, hvis hun har været på kursus i det, så kan hun også bestemme tidspunktet og præcis hvor gamle de her valpe er under scanning.
Men det er bestemt ikke alle dyrlæger, der kan finde ud af det, så det er værd lige at spørge til på forhånd.
Det er nemlig sådan, at man kan ikke nødvendigvis vide, hvor langt henne hun er ellers, fordi æggløsning falder ikke nødvendigvis på én bestemt dag, og befruktningen kan også ske lidt skævt for æggløsningen, så det kan variere noget.
Og ligeledes så fornemmer jeg også, at du ved jo ikke bestemt ud fra dit spørgsmål her, om din hund er blevet parret, og derfor måske er det ligesom lidt svært at vide.
Men hvis der i hvert fald er gået tre uger, så er du i hvert fald nogenlunde på den sikre side, og de fleste dyrlæger, der har en ultralydscanner og ved, hvordan man bruger den, vil godt kunne se noget, som sagt, efter dag 23.
Selve scanningen er ikke farlig.
[3:42] Det er den samme type af scanning, man laver på gravide kvinder, og det har man brugt i årvis, uden at man har nogensinde set en far ved fosterne af den årsag. og derfor går vi ud fra, at det nøjagtigt er det samme for valpene.
Hunden skal ikke bedøves til den her type scanning. Den skal selvfølgelig ind på dyrklinikken, og det kan der jo være noget stress forbundet med for nogle hunde.
Nogle dyrlæger vil gerne have den op og stå på et bord. Man kan måske sidde på gulvet, hvis knæ og ryg kan holde til det, men man får en bedre scanning tit, hvis man kan få hunden op og ligge sådan lidt på siden.
Det er jo individuelt fra hund til hund, om den synes, at det er sjovt, Det er ikke i sig selv farligt, og det kan man jo i mange tilfælde gennemtvinge, om hunden vil det eller ej, men det er ikke nødvendigvis en god idé at stresse en gravid hund på den måde.
Så det er jo mere et spørgsmål, du kan afklare med dig selv og din hund, om det kan lade sig gøre, men der er rent teknisk ikke noget farligt i det.
[4:44] Jeg vil dog lige lade en bemærkning falde om det her med, at hunden opfører sig underligt og opfører sig, som om den er drægtig.
Fordi det kan nogle tæver faktisk godt gøre, uden at faktisk være drægtig.
De kan få en tilstand, vi kalder indbylsk drægtighed, eller efterbrunst, eller søvdodrægtighed.
Det ukært barn har mange navne, men sådan en falsk drægtighed der kan godt få hunden til at opføre sig lidt som om, at den var drægtig.
Hun kan begynde at producere mælk, som om hun skulle til at give det til valgene og bygge ræde og være nogle gange kontaktsøgende, nogle gange det modsatte af, at de gemmer sig og ikke vil snakke med nogen og vogte over deres kurve og den slags.
Og nogen kan blive meget psykisk påvirket af deres hormoner her.
[5:32] Hvis det er noget, der vender tilbage, og I kan blive enige om, at det faktisk er det, der er sket her, så kan man overveje, om hun skal neutraliseres, når det nu er overstået, for at undgå, at hun kommer i den her situation igen.
Det er en ufarlig tilstand, og det går over af sig selv, så man kan jo også bare vente og stå det igennem.
Det kommer igen lidt an på, hvor hårdt pladet den her hund er, Vi ved også, at hunde, der laver det her i meget udtalt grad, har en øget risiko for at få det, der hedder en pyometra, som er en væsentlig mere kritisk tilstand.
Ikke at de alle sammen får det, men risikoen er der øget, og den risiko fjerner man ved at lade hunden sterilisere.
Ligesådan, hvis du er bange for, at hun kan blive drægtig, altså hvis naboen har en handhund, der springer over hækken, eller hun ligesom kan løbe for sig selv, og du er bange for, at hun i det her tilfælde er blevet drægtig, uden at du ved det, så kan det måske være en fordel alene af den årsag at få hende neutraliseret, for at du ikke skal gå og tænke på det og ende med nogle valbe, som du måske ikke har interessen i at have alligevel.
Der er selvfølgelig nogle ting forbundet med det at blive neutraliseret, pelsen kan ændre sig og der er nogle andre ting man lige skal tale igennem med sin dyrlæge, men så må man jo veje op fordele og ulemper i den ene og den anden situation og finde det der passer bedst til din hund.
[7:00] Hvis ikke du er interesseret i de her valbeskuld, din hund nu faktisk værdrækkeligt, så er det i hvert fald godt at få talt med din dyrlæge om det.
Neutralisering og abortsprøjter
[7:08] Og man har også mulighed for at give abortsprøjter og sådan noget, sådan at du ikke får valbe, du ikke er interesseret i.
Men skulle du være interesseret i valbe, og have både det tidsmæssige overskud og det fysiske og måske også økonomiske overskud, der skal til, så kan det jo også være en sjov og en lærerig oplevelse.
Men man skal ligesom have mod på at få de her valpe.
Det er ikke nødvendigvis noget, der bare sådan lige, hunden bare lige klarer af sig selv.
Så der er ligesom nogle forskellige overvejelser, du bør gøre, og en scanning ville være helt oplagt at starte med, og så diskutere med din dyrlæge derfra, hvad du har interesse i.
[7:53] Skulle du have interesse i at lære mere både det at have en drægtig hund derhjemme det at have valpe eller om det her med pyometre eller falds drægtighed alle emnerne kan du finde over på hjemmesiden og jeg har lagt links i dagens spørgsmål og det finder du ved at gå til spørgdyrlægen.dk skrådstræg 10 det her det er episode nr. 10 så det er altså spørgdyrlægen.dk skrådstræg 1 0 Tak for, at du lyttede med.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Jeg tror min hund er drægtig. Hun opfører sig mærkeligt i hvert fald. Hvornår bør jeg tage min hund til en drægtighedsscanning, og hvad skal jeg forvente under denne scanning? Er der nogen risici ved at udføre denne scanning på min hund?
- Videre læsning: Hvalpevaccination: 8, 12 og 16 uger og 1 år
- Videre læsning: Falsk drægtighed hos hunde
- Videre læsning: Livmoderbetændelse hos hunde: Tidlige tegn og dine muligheder
Hvornår og hvordan udføres en drægtighedsscanning
For at bekræfte drægtighed i din hund er det ideelt at planlægge en ultralydsscanning mellem dag 23 og 25 efter parring. Dette tidsrum giver det klareste billede af, om din hund venter sig. En erfaren dyrlæge kan dog potentielt identificere graviditet endnu tidligere, omkring dag 18 til 21.
Scanningen i sig selv er sikker og svarer til de ultralydsscanninger, der udføres på gravide kvinder. Den indebærer ingen risiko for hverken hunden eller de kommende hvalpe og kræver ikke, at din hund bliver bedøvet.
Men det er vigtigt at være opmærksom på, at din hund kan opleve stress ved at besøge dyreklinikken. Diskuter med din dyrlæge, hvordan scanningen bedst udføres for at minimere stress.
Håndtering af falsk drægtighed
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at hunde kan opleve en tilstand kendt som falsk drægtighed, hvor de viser tegn på graviditet uden faktisk at være gravide.
Symptomer på falsk drægtighed kan omfatte mælkeproduktion og en omsorgsfuld adfærd over for legetøj eller andre genstande, som om de var hvalpe. Denne tilstand er normalt ufarlig og aftager ofte af sig selv.
Hvad du kan forvente
Når du tager din hund til en drægtighedsscanning, kan du forvente, at dyrlægen udfører scanningen med din hund liggende på et bord eller måske stående, afhængigt af hvad der er mest behageligt for hende. Dyrlægen vil anvende en speciel gel på din hunds mave for at forbedre billedekvaliteten og derefter forsigtigt føre ultralydssonden over huden for at se efter tegn på hvalpe.
At være forberedt på din hunds graviditet ved at forstå, hvornår og hvordan en drægtighedsscanning udføres, samt være opmærksom på falsk drægtighed, er afgørende for at sikre en sund graviditetsperiode.
De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.
Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.
Produkt | Priser | Hvorfor jeg anbefaler dette… |
---|---|---|
Sunshine Vandskål | Se pris hos PetPower.dk | Katte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver… |
Denta fun bold til at fjerne plak | Se pris hos PetPower.dk | En tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært. |
Tandbørste, tandpaste og “fingertut” | Se pris hos PetPower.dk | Vi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt. |
Snudetæppe slow feeder | Se pris hos PetPower.dk | Jeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det. |
Neutral ørerens | Se pris hos PetPower.dk | Hunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden. |
Furminator underuldsfjerner | Se pris hos PetPower.dk | Furminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid. |
Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.
Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…