Skæl og tør hud hos hunde

Skæl og tør hud kan være utroligt ubehageligt for din hund – dig selvfølgelig, og det ikke kun er et kosmetisk problem. Skæl og tør hud kan også indikere en mere alvorlig underliggende lidelse. Heldigvis er der noget, du som ejer kan gøre for at lindre disse symptomer.

Kost er en af ​​de vigtigste faktorer, der spiller ind i sundheden hos din hund – det gælder særlig pelsen og huden. Foder med et korrekt indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter vil styrke din hunds immunsystem og mindske risikoen for skæl og tør hud.

Skæl hos hunde: Mulige årsager og behandling

En hunds skæl er egentlig bare døde hudceller, og er hos hunde et almindeligt fænomen, som mange hunde-ejere støder på. Det opstår, når talgkirtlerne i din hunds hud producerer mere olie end normalt og dermed begynder at irritere og skalle huden. Skæl kan forekomme som flager eller små klumper på den berørte hud.

Selvom skæl for det meste ikke er farligt for din hund, bør du stadig gøre alt for at reducere det. For det første skal du sørge for at holde din hunds pels tør og ren ved regelmæssige bade med mild sæbe – hvis den har problemer vel og mærke (en rask hund uden hudproblemer, skal som udgangspunkt ikke vaskes). Dernæst bør du overveje at give din hund et foder designet til at reducere skurv og irritation i pelsen. Endelig kan det være nyttigt at bruge kosttilskud som omega-3 fedtsyrer eller probiotika for yderligere lindring af symptomerne.

Endelig kan skyldes forskellige typer parasitter, som kan være voldsomt irriterende for hunden og i nogle tilfælde også genre os mennesker.

Hvis dine behandlingsforsøg ikke har virket, anbefaler vi stærkt, at du konsulterer en dyrlæge hurtigst muligt. Din dyrlæge vil identificere årsagen til skælet

Hvorfor får hunde skæl?

Årsagerne kan være mange, fra allergi til fodermangel. Ofte skyldes det et fodertype, som ikke indeholder de nødvendige næringsstoffer eller næringsstoffer af tilstrækkelig kvalitet. Essentielle fedtsyrer som omega 3 og 6 samt protein og A-vitamin er vigtige for at holde din hunds hud og pels sund.

Dertil kommer at sammensætningen af aminosyrer også skal være af den rigtige type. Aminosyrer kommer fra protein, og er det af en for ringe kvalitet, kan din hund få en skæv sammensætning. Det generer ikke alle, men hunde med skæl kan ofte hjælpes ved at rette op på det.

Lopper kan give skællende hud hos hunde

Lopper giver i sig selv ikke skæl, men de generer hunden og kan forårsage intens kløe og rødmen. Denne irritation kan udvikle sig til en general hudirritation, og dermed give hunden så dårlig pelskvalitet, at den begynder at få skæl

Heldigvis er der mange gode og sikre

Pelsmider er “vandrende skæl” (Cheyletiella yasguri) (“Rovmider”)

Nogle steder kalder man også Pelsmider for “Rovmider” eller “Vandrende skæl”. På latin hedder de Cheyletiella yasguri. Hos hunde er en meget almindelig lidelse, der kan forårsage store mængder af skæl og kløe. Faktisk er Pelsmider hvide og ligner faktisk skæl – deraf også navnet. 

Disse såkaldte vandrende pelsemider lever på hudens overflade og forårsager normalt skæl på ryggen og siderne af hunden. Midenymferne og de voksne mider er de faktorer, der primært forårsager symptomerne, som omfatter intens kløe samt små, tørre skæl.

Pelsmider kan behandles med et passende parasitmiddel og eventuel shampoo-vask. Du skal blot være opmærksom på, om det er to typer der kan bruges sammen, hvis du bruger begge dele.

Derudover er det nødvendigt at væske tæpper, dyner og sengetøj og støvsuge grundigt, hvor hunden har opholdt sig.

Foder som en årsag til skæl hos hunden

Foderkvalitet som en årsag til skæl hos hunde er ofte et resultat af for ringe kvalitet, mangel på næringsstoffer eller hunden intolerance over for bestemte fødevarer – eller alle tre ting på én gang.

Skæl kan være et symptom på, at din hunds kost ikke indeholder de nødvendige aminosyrer, vitaminer og mineraler.

De fleste raske hunde kan leve er meget forskellige mad uden at blive rigtig syge, men hunde med skæl har særlige behov. Her er det BÅDE vigtigt at gå efter foder af en høj kvalitet og af den rigtige sammensætning.

Barf’er du eller lever maden selv, er det vigtigt, at du går efter proteinkilder, der er rige på de svovl-holdige aminosyrer.

Genetiske forhold

Genetiske sygdomme hos hunde kan ofte kræve stor omhu og omsorg. Genetiske lidelser er desværre uundgåelige.

Som eksempel kan Golden Retiervere være født med en hudtyper, der giver dem mange skæl.

Seborré: De fugtige og fedtede skæl

Seborré er desvære en meget almindelig hudlidelse, som især påvirker visse hunderacer. Det resulterer i skællede hudceller, som let bliver flagagtige og forårsager skældannelse. Mens årsagen til Seborré ikke er helt kendt, tyder det på genetiske forhold. 

Seborrhea kan være en vanskelig lidelse at behandle, men det er ikke umuligt. Nogle gange kan det være forbundet med andre lidelser som infektioner eller endda allergi, og din dyrlæge vil kunne diagnosticere præcise årsag.

Du kan give din hund et tilskud af essentielle fedtsyrer for at styrke dens immunforsvar. Derudover bør du bruge en shampoo specielt beregnet til behandling af seborréen, da den indeholder ingredienser som kan bekæmpe sygdommen. Endelig bør du regelmæssigt børste og bade din hund for at fjerne overdrevne mængder hudskæl, som kan samle sig på ​​en hunds hud.

Svampeinfektioner

Svampeinfektioner med enten Malassezia eller Ringorm-svamp hos hunde er ikke ualmindelige og kan være meget irriterende – og endda smitte til os. 

Mallassezia bor normalt i pelsen på din hund, så den skal være der. Det bliver kun et problem, hvis det blusser og og giver infektion. Svampeinfektion vil ofte have en sur lugt eller lugte af “gammel hund” og suretæer.

Ringorm lugter ikke, og inficerer som udgangspunkt ikke hele kroppen. Det slår sig ned et eller få steder og give runde skællende udslæt lokalt.

Ringorm i lysken på en kat
Ringorm i lysken

Bad og pleje

Badning og pleje er en vigtig del af hundepleje når hunden har skæl. Det kan hjælpe med at holde din hunds pels og hud sund, hydreret.

Når du bader din hund, skal du bruge en mild shampoo specielt designet til hunde. Dette vil sikre, at deres sensitive hud ikke bliver tør eller irriteret efter et bad. Vælg en hypoallergen shampoo til allergiske hunde og vælg den rigtige type baseret på racen og alderen på din hund.

Shampoo mod skæl til hunde

Shampoo mod skæl til hunde skal en hypoallergen shampoo, der er udviklet specielt til hunde og deres sensitive hud. Denne type shampoo kan bruges både effektivt og skånsomt mod skællende hud og irriteret hårbund.

Sådan en shampoo kunne eksempelvis indeholde salicylsyre, der opløser en hunds skæl og får dem til at slippe pelsen nemmere.

Derudover kan nogle indeholder ingredienser som lavendelolie og kamilleekstrakt, der kan lindre tørhed og irritation i hunden pels.

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

At have skæl er for det meste ikke et akut problem. Dog kan parasitter som lopper og pelsmider nå at blive til mange, mange tusinde, hvis man lader stå til.

Kløe er også enormt irriterende og går meget ud over hundens livskvalitet. Så irriterende at stærk kløe er klassificeret på samme niveau som smerter.

Jeg anbefaler at kontakte en dyrlæge, hvis din hund ikke får det bedre trods din behandling. Din dyrlæge kan give råd og vejledning om den din hunds specifikke tilfælde.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld