Jeg har en hund på 4 år, som elles har været godt til at sige til. Nu er han begyndt at skide indenfor. Hvad kan der være sket…
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:16]
Velkommen til Spørgdyrlægen
[0:16]Du kan se spørgsmålet og læse hele mit svar over på hjemmesiden på www.spørgdyrlægen.dk-51. Og der er nemlig nogle forskellige muligheder, vi skal igennem her, så det kan måske være nemmere at se det på en liste. Det mest oplagte er nok sådan nogle psykologiske årsager.
[0:36]Men der kan godt være noget med nogle skjulte smerter, og så er der nogle sygdomme, vi skal igennem. Og det er en lidt længere liste, men jeg skal prøve at gøre det så overskueligt som muligt. Men inden vi kommer så langt, så skal vi lige høre et ord for sponsorerne af den her podcast. Det er dem, der betaler for gildet og sørger for, at du kan lytte til det her helt gratis. Eller det vil sige, måske så ikke alligevel, for i dag er sponsoren måske netop dig. Du kan støtte den her podcast med 10 kroner, hvis du har lyst. Du behøver ikke at gøre det, hvis ikke du har. Men hvis du kan undvære 10 kroner og synes, at det du lytter til her er 10 kroner om måneden hver, så kan du støtte podcasten over på spørgdyrlægen.dk-dyreven. Så kan du blive en del af fællesskabet af andre dyrevenner. Og der kommer jeg også til at dele indhold, som kun er for jer dyrevenner, der betaler for podcasten. Ikke at det er nødvendigt for, at du må lytte med. Men hvis du synes, at den her podcast er 10 kroner om måneden hver, så kan du i hvert fald donere dem over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-dyreven. Og du kan melde dig fra igen lige så hurtigt, som du har meldt dig til. Der er ikke nogen binding eller noget andet skjulige byer og den slags. Spørgdyrlægen.dk-dyreven.
[2:03]
Pernilles Problem
[1:58]Music.
[2:03]Spørgdyrlægen Dagens spørgsmål kommer fra Pernille. Hun skriver, at han har en kastreret herrenhund på fire år. Vi har en dejlig have, han kan rende frit rundt i, lige så tit han vil. Og her får cirka en måneds tid siden, at han er begyndt at skide indenfor om natten, når vi sover. Han har ellers altid været god til at sige til, hvis han skal ud, og han er altid ude lige inden vi går i seng. Han får mad cirka én gang om dagen, cirka kl. 18 om aftenen. Skal vi prøve at give ham det noget før?
[2:33]Han er svær at få ud i haven, når det er mørkt. Kan han måske være mørkeret, og det er derfor, han skynder sig af at tisse, og så ind igen, og derved er han begyndt at besørge på gulvet. Med venlig hilsen, Pernille. Og ja, det kan det måske godt være, men der kan være andre årsager også, som vi skal omkring. Det, der også er vigtigt at forstå, det er, at det, der har udløst det, måske ikke nødvendigvis behøver at være det samme, der holder ham fast i det. Det her med, hvornår vi har trangen til at skære af med afføring, og hvornår vi skal tisse, og i virkeligheden også bliver sultne, og hvornår vi er trætte og vil sove, og hvornår vi vågner, er også bestemt af nogle biologiske faktorer og vaner og rytmer. Du kender det sikkert, når vi skifter fra sommertid til vintertid, at både os selv og hunden kan have rigtig svært ved at finde ud af, hvornår det er spisetid, fordi tingene pludselig ikke er, som de føles og plejer at være.
[3:30]Og der kan altså være sådan nogle trigger, altså det kan både være et tidspunkt og lyset på himlen og forskellige ting, der udløser en bestemt type adfærd. Og det vil sige, at hvis noget har pillet ved den sædvanlige adfærd, at nu har vi afføring ude på et bestemt klokkeslæt, så kan det sætte sig som en ny slags adfærd. Og så selvom det, der har udløst det, i virkeligheden er gået væk, så har kroppen stadig følelsen af, at det her er det rigtige tidspunkt, eller så kommer trangen på det her tidspunkt. Og det kan være svært ligesom at flytte det, fordi så er det en vane,
[4:13]
Angst og Smerter
[4:10]vi skal arbejde med mere, end at det er den udløsende faktor. Men selvfølgelig inden vi bare begynder at sige, at din hund har fået en dum vane, så skal vi da omkring, hvad der måske kan udløse det, og selvfølgelig også, om der kan være noget, der stadigvæk driller.
[4:27]For det første, så er det her med mørkeret, det er bestemt en mulighed. Hunde kan godt udvikle noget, der minder lidt om angst, og men det måske ikke er lige så kompliceret som hos os mennesker. Så kan hunde også få noget, der minder om angst. Og ligesom angst hos mennesker kan komme ud af det blå, uden at de giver nogen egentlig fornuftig mening, så kan det også hos hunde.
[4:50]Og mørke er bestemt også en udløsende faktor. Det er naturligt for kroppen, for hjernen at føle bekymring eller måske ligefrem angst over for noget, vi ikke kan se, noget, vi ikke forstår. Og der kan altså være flere farer, der lurer i mørket. Det er for så vidt en helt naturlig reaktion, men den kan godt være overgjort på en unaturlig måde på et tidspunkt, hvor det ikke er praktisk eller nødvendigt for så vidt at være bange. Men også selvom der ikke er sket noget, eller det er noget konkret, Hvis konkret hunden er bange for at være ude i mørket, så kan en følelse af at have angst godt sprede sig som ringe i vandet, netop uden at have et konkret udspring. Det næste vi skal snakke om, det er navetrykninger og smerter. Det kunne måske være en diskuspolaps for eksempel, som gør at hunden ikke helt kan mærke, hvornår den skal med afføring. Og så kan det på den måde overraske lidt og gøre, at den ikke når ud, sådan som det ellers var planlagt. Den slags navetrykninger kan også gøre ondt, og der findes også andre smerter, f.eks.
[6:00]Giktsmerter, og det, der ellers minder om giktsmerter i ryggen, og man kan i virkeligheden også tage tandsmerter, hovedpine, højt blodtryk, og sådan noget med, som kan få en hund til at ændre adfærd. Hvis den ved, at det gør ondt, når man flytter på sig, at man går eller man skal noget, så selvom den måske nok skal flytte lidt på sig for at kunne komme af med afføringen inde, så kan det måske for hunden synes at være den mindst værste af de situationer, den kunne forestille sig, og derfor så begynder den at lave det her nummer. Og derfor vil jeg også sige, at det er en rigtig god idé at få sådan en hund undersøgt for, om det kan gøre ondt et sted. Det kan være enormt svært at afsløre, om en hund har for eksempel tændsmerter, i det at de fleste jo vil spise normalt og ellers opføre sig normalt i løbet af dagen, men så alligevel have sådan nogle besønderlige ændringer i adfærden.
[6:54]
Tarmproblemer
[6:55]Herfra kan vi så snakke om, at der er noget inde i tarmen, der kan genere. Det mest almindelige måske at tænke på, det er tarmparasitter, altså orm og noget, der hedder giardia. Lige specifikt giardia vil tit give mere tynd mave end sådan en almindelig fast afføring, og det er ikke alle orm, man kan se med det blotte øje. Og sådan mere almindelige tarmparasitter som bændelorm og spogelorm, de vil ikke altid give symptomer, vi kan se udefra. Man kan måske godt få en hund til at ændre adfærd på den her måde. Vi finder også, det er ikke så vældig almindeligt, men man finder da også tarmkræft hos hunde, som måske også kan give nogle problemer. Og så kan de få sådan en slags udposning, altså en slags indvendige brok, eller hvad vi skal kalde det, hvor at tarmen ligesom maser sig et sted hen, hvor den ikke skal være og måske nok ikke slår knuder på sig selv eller laver et tarmslyng, men hvor det kan være svært for afføringen at komme forbi og dermed så giver det sådan et ændret afføringsmønster, som vi snakker om her.
[8:08]
Aldersrelaterede Problemer
[8:09]Det sidste, jeg gerne vil nævne, det er så sådan nogle mere aldersrelaterede problemer. Hunde kan nemlig godt blive demente, og dermed ikke sådan helt have styr på, hvad der er op og ned på dagen. Og det ved vi giver også en forstyrrelse i søvnmønster og søvnkvalitet, og giver også nogle gange sådan en besønderlig trang til at skulle noget underligt på et besønderligt tidspunkt, uden at nogen egentlig kan forklare, hvor den idé kom fra. Men det giver i hvert fald ændret søvnmønster, og det er helt klart også en ting, der kan få hunde til at lave det her nummer. Jeg vil nu sige, at rigtig mange hunde, som har sådan nogle af de der giktsmerter, som vi snakkede om, f.eks.
[8:51]Sådan lidt låsning i ryggen, hekseskud, atrose, altså sådan noget giktsmerter og den slags, de opfører sig nogle gange, som om de er demente. Og i det øjeblik, at vi får behandlet giksmærterne, de kroniske smerter, så forsvinder det, der ellers ligner demens. Og det er altså ikke fordi, at hunden nødvendigvis går og piver og klager sig og halter og sådan nogle ting, som man måske ellers ville forvente. Det kan godt udelukkende sætte sig i humøret. Men hvis vi kan blive enige om, at alle de her forskellige sygdomme ikke har noget på sig, så kan vi snakke om de psykologiske årsager derfra. Og der er demens og angst jo så det, vi starter på. Og der findes måder at behandle det her også medicinsk.
[9:39]Men under alle omstændigheder, så vil jeg da anbefale, at du får hjælp hos en professionel. En, der ved, hvad hun har med at gøre. En, der enten har en del forstand på adfærd, eller måske en grundig dyrlæge, som har forstand på smerter og aldersrelaterede problemer.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Har en kastreret hanhund på 4 år.
Vi har en dejlig have han render frit rundt i så tit han vil.
Her for ca 1 mdr tid siden er han begyndt at skide indenfor om natten når vi sover. Han har ellers altid sagt til hvis han skal ud og han er altid ude lige inden vi går i seng.
Han får sin mad 1 gang om dagen kl ca 18 om aftenen. Skal jeg evt prøve at give ham den noget før?
Han er meget vær at få ud i haven når det er mørkt kan han være mørkeræd og derfor kun lige skynder sig at tisse og ind igen og derved besørger om natten på gulvet?
Pernille
Hej Pernille
Hunde holder deres vaner rigtig godt. Hvis hunden først har fået en ide, kan de godt bare fortsætte alene bare fordi det er vane.
Men, ja. Det kan godt være et forsøg værd at give mad tidligere på dagen.
Hunde kan godt være bange for mørke, hvis de ikke kan se noget. Nogle hunde bliver “natteblinde” og det kan være tegn på øjensygdomme. Ellers kan det være en god ide at lufte ham i snor. Så er han tæt på jer og samtidig nødt til at bevæge sig.
Når en voksen hund er begyndt at besørge indenfor
Når en voksen hund pludselig bliver urenlig og begynder at besørge indenfor kan det skyldes noget psykisk. Både for hvalpe og gamle hunde, vil forklaringen ofte være noget sygdomsmæssigt. Det kan det naturligvis også for en voksen hund, men det er mindre oplagt.
At være angst for noget ude i mørket er bestemt en oplagt forklaring. Uanset om det er irrationelt eller ej. Hvis hunden ikke kan finde ro, vil den ikke sætte sig. Den ved nemlig godt, at den har sværere ved at komme væk, hvis din skulle blive overfaldet af en monster i mørket.
Det kan hjælpe at gå med hunden ud, så den ikke er alene. Det er jo praktisk, hvis man bare kan lukke den ud, og lade den klare hvad den skal selv, men det kan være nødvendigt at gå med den i en periode. Måske skal du ligefrem gå en luftetur.
Det kan også hjælpe at flytte aftensmåltidet frem til tidligere på aftenen. Det er ikke unaturligt at en voksen hund kan spise aftensmad kl 16 eksempelvis. Mad giver ikke nødvendigvis afføring, men det er mulighed for at det sætter gang i systemet tidligere.
Når pludselig urenlighed bliver en vane
Hvis hunden har haft et uheld, eller af psykiske årsager har følt sig presset til at skide inde, kan det blive en vane. Kroppen kører for hunde rigtig meget efter det biologisk ur. Afføringen kommer altså ofte meget på præcist det samme tidspunkt hver dag. Hvis den vane har flyttet sig, vil det fremover føles naturligt at have afføring midt på natten.
Du kan eventuelt skubbe til den vane med en gåtur eller leg i haven tidligere på aftenen. Fysisk aktivitet kan også hjælpe på vej.
Når en voksen hund besørger inde på grund af sygdom
Det er en rigtig godt ide at holde særlig godt øje med, hvordan afføringen ser ud, når en voksen hund pludselig bliver urenlig. Det kan nemlig skyldes sygdom. Diarre og ubalnace i tarmsystemet er oplagt muligheder.
Smerter i hoften, ben og ryg er også muligheder, vis ser ofte i klinikken. For milde typser af smerter, er det ikke sikkert, at du ser andre tegn. Nogle smerter kan hunden “varme sig ud af”, så den kan løbe og lege som normalt, men hen under aften vender smerterne tilbage. Det kan få hunden til at holde sig i ro og ikke bede om at komme ud.
Hævelse og smerte i ryggen kan desuden trykke på nerver, så hunden kan have svært ved at mærke om der er afføring på vej ud. Eksempelvis kan en diskusprolaps gøre en hund fækal inkontinent, som det hedder.
Den slags kræver naturligvis hjælp og behandling fra en dyrlæge.
Vil du lære mere, kan du læse min komplette artikel om hunde der skider indenfor her…