Her får du mine svar på disse spørgsmål:
- Hvad er de vigtigste tegn på orm hos hunde?
- Hvordan bliver min hunden smittet med orm?
- Smitter hundens orm til mennesker?
- Hvor tit skal en hund have ormekur?
- Hvordan behandles orm hos hunde?
- Hvorfor kan jeg ikke få ormemiddel uden recept?
- Har min hvalp orm hvis den er oppustet og hikker?
- Spiser en hund mere end normalt når den har orm?
- Kan man være sikker på at hunden er orme-fri, hvis ikke der er synlige orm i afføringen?
- Hvad gør man hvis ormekuren ikke virker?
1. Hvad er de vigtigste tegn på orm hos hunde?
Du kan langt fra altid se direkte om din hund har orm. Den behøver nemlig ikke at vise tegn på dem. Det er langt fra altid at ormene kommer med afføringen ud og nogle af dem, er så små at du ikke kan se dem med det blotte øje.
Når hunde alligevel viser tegn på at have orm, kan symptomerne være:
- Opkast
- Diarre. Enten mildt eller mere kraftigt, med eller uden blod. Det afhænger af typen af orm.
- Nedstemt humør
- Manglende appetit
- Vægttab
- Mat og glansløs pels
Det er ikke almindeligt at en hund spiser mere når den har orm – tværtimod.
2. Hvordan bliver min hunden smittet med orm?
Hunden bliver smittet med orm ved enten at optage ormelarve direkte fra en anden hunds afføring eller ved at spise et lille dyr, der indeholde ormelarver.
De forskellige orm smitter på hver deres måde. F.eks. kan spolorm og hjerteorm smitte ved at hunden spiser smådyr som mus, fugle og snegle.
Hageorm og piskeorm smitter ved at hunden får ormeæg i sig fra jorden eller noget, der har ligget hvor smitten var.
3. Smitter hundens orm til mennesker?
Hundes orm smitter kun meget sjældent til mennesker i Danmark. Med almindelige god hygiejne er du forholdsvis sikker på at undgå smitte.
Er du bekymret bør du kontakte din egen læge.
4. Hvor tit skal en hund have ormekur?
Generelt skal hunde have så lidt medicin som muligt. Derfor bør du heller ikke give din hund ormekur, hvis ikke der er stillet en diagnose. Der er altså heller ikke noget fast skema for hvor ofte en hund skal have ormekur. Behandlingen skal tilpasses den enkelte hund i samråd med dyrlægen.
Hvalpe bliver normalt 2 gange. 1. gang meget tideligt og anden gang når de er mindst 2 uger gamle. Ofte sammen med den første vaccination. Tævehunden behandles normalt sammen med hvalpene.
Unge hunde under 6 måneder har ofte orm og skal behandles efter risiko. Eksempelvis kan hunde i kennel eller jagthunde behandles en ekstra gang.
Voksne hunde skal kun behandles når der er konstateret orm. For eksempel hvis dyrlægen finder ormeæg en afføringsprøve eller hvis du har set voksne orm i afføringen.
De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.
Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.
Produkt | Priser | Hvorfor jeg anbefaler dette… |
---|---|---|
Sunshine Vandskål | Se pris hos PetPower.dk | Katte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver… |
Denta fun bold til at fjerne plak | Se pris hos PetPower.dk | En tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært. |
Tandbørste, tandpaste og “fingertut” | Se pris hos PetPower.dk | Vi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt. |
Snudetæppe slow feeder | Se pris hos PetPower.dk | Jeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det. |
Neutral ørerens | Se pris hos PetPower.dk | Hunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden. |
Furminator underuldsfjerner | Se pris hos PetPower.dk | Furminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid. |
Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.
Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…
5. Hvordan behandles orm hos hunde?
Orm og andre tarmparasitter hos hunde behandles med en ormekur. Der findes mange forskellige slags og mange måder at give dem på.
Typen, styrken og mængden afhænger helt af hvilken parasit hunden har fået.
Du kan se et overblik over alle de ormekure, der bliver brugt i Danmark her…
6. Hvorfor kan jeg ikke få ormemiddel uden recept?
Man kan ikke få ormemidler uden recept i Danmark og det er der flere grunde til. Her er bare tre – og en ekstra:
- Det vigtigste er hensynet til dyrene. Mange typer medicin skal gives efter et bestemt program og må ikke gives sammen med andre typer medicin. Nogle racer tåler ikke bestemte typer medicin og andre har sygdomme, der går noget medicin farligt. Risikoen for at folk ville kunne give noget forkert eller i en forkert dosis bliver mindre, når medicin er på recept.
- Unødvendig overbehandling og den resistens, der følger er en anden stor bekymring. Hvis der kommer unødvendig meget medicin ud i miljøet, kan ormene tilpasse sig. På den måde mister vores medicin effekt og så mangler vi den, når det virkelig gælder.
- Fejlbehandling af syge hunde er også en vigtig grund. Rigtig mange mennesker fejltolker deres hunds symptomer og tror at den har orm. Man ønsker at undgå de situationer hvor en syg hund ikke får den rigtige behandling, fordi dens ejer har købt forkert medicin. Det er selvfølgelig en skam for de hundeejere, der har styr på tingene, men der kan ikke nemt være forskellige regler for nogle.
- Dyrlæger får indimellem skyld for have lagt recept på kun for at kunne tjene på receptgebyret. Det er nu ikke noget dyrlægerne bestemmer, men det er sikkert rigtigt at nogle dyrlæger udnytter situationen og sætter receptgebyret unødvendigt højt. Heldigvis er dyrlæger i fri konkurrence – også på prisen. Du kan eventuelt forhøre dig lidt inden du køber.
7. Har min hvalp orm, hvis den er oppustet og hikker?
Ja, det kan godt være, men der behøver ikke være en sammenhæng.
Både hvalpe med orm og uden hikker indimellem. Der findes også hvalpe, der har fået konstateret orm, som aldrig har hikket. Man kan altså ikke bruge hikkeri, som et sikkert tegn på orm.
Det samme gælder for hvalpe, der er vommet eller oppustet. Det kan de nemlig være et rigtig mange årsager. For eksempel hvis de har spist meget eller har fået en tarminfektion.
8. Spiser en hund mere end normalt når den har orm?
Det er ikke almindeligt at hunde spiser mere når de har orm. Tværtimod. Hvis hunden overhovedet har symptomer vil den have manglende appetit, opkast og/eller diarre.
9. Kan man være sikker på at hunden er orme-fri, hvis ikke der er synlige orm i afføringen?
I langt de fleste tilfælde kan orm og andre tarmparasitter slet ikke ses i en hund afføringen. Hunden kan altså have mange orm uden at de er direkte synlige.
Din dyrlæge kan spore ormenes æg eller larver i en afføringsprøve under mikroskop.
10. Hvad gør man hvis ormekuren ikke virker?
For det første er det vigtigt at sikre sig at når hunden har symptomer, at de rent faktisk skyldes orm. Hvis hunden ikke har orm, vil en ormekur naturligvis ikke får symptomerne til at gå væk.
Det er selvfølgelig også vigtigt at sikre at medicinen bliver givet rigtigt og i den rigtige mængde.
Med stigende problemer med resistens hos ormene ser man dog af og til at ormekuren ikke virker. Også selvom den rigtige diagnose er stillet og medicinen er den rigtige.
Der findes heldigvis flere ormemidler og man kan forsøge med et andet.