Norsk Skovkat: Én af verdens største katteracer – dyrlægens ærlige racebeskrivelse

Norsk skovkat er en afbalanceret race, der er nem at bo sammen med, men som kræver noget pelspleje og god plads til at kunne kigge ud særlig fra høje steder.

More...

Hvad skal du vide om en Norsk skovkat?

Norsk skovkat er en afbalanceret race, der vil passe godt i mange familier. Den tager tingene roligt, og passer meget sig selv.

Du skal dog være indstillet på en del pelspleje, da de fleste får brug for hjælp. Særlig i sensommeren og efteråret, hvor pelsen kan samle mange plantedele op. Desuden sidst i livet, hvor nogle mister interessen eller får for ondt i ryggen til selv at holde sig.


Norsk skovkat sygdomme

Selvom racen ofte for skyld for det, har vi faktisk ikke bevis for at de er plaget af tandsygdomme. Statisk set i hvert fald ikke mere end andre katte. Racen slås dog stadig med sit.

  • Hjertesygdommen Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)
  • Overvægt ses hyppighere hos Norsk og Maine Coon end andre katte
  • Intusseption, der er en form for ikke-akut tarmslyng
  • Hofteledsdysplasi
  • Glykogenlagringssygdom, der er en sygdom i stofskiftet


Hvor gammel bliver en Norsk skovkat? (og hvad der er årsagen til)

Normalt bliver norske et sted mellem 8-12 år. Når de viser tegn på hjertesygdom, gør de det oftest tidligt i livet. Hører man en tidlig (reel) mislyd, bliver en Norsk skovkat ofte ikke ældre end 5-7 år.

Overvægt slider også meget på kattene. Vi ved at overvægt øger risikoen for flere sygdomme, hvor af mange kan afkorte en kats liv. Desværre tror mange ejere at "det skal da være en stor kat", når de faktisk har en kat som bare er overvægttig.


Hvor meget motion skal en Norsk skovkat have (mental, social, fysisk)?

Norsk skovkat er for det meste en stilfærdig kat, med et mindre territorium. De gør for det meste ikke langt væk hjemmefra, men nyder til gengæld at komme op i højden.

Bor du på en måde, så katten ikke kan komme op og få overblik oppefra (enten med et højt klatretræ, trapper eller adgang ud), kan en Norsk skovkat godt få det svært.


Norsk skovkat temperament og adfærd

Norsk skovkat er som katte er flest. Meget midt i skalean. Du kan selvfølgelig finde katte, der både er sociale kælepotter, og katte som er reserveret og næsten sky. Norske skovkatte ligger dog ofte et sted midt i den skala.

Du får altså formentlig ikke en kat, der vil nusse og hygge hele tiden, men samtidig heller ikke én, der gemmer sig ved synet af gæster. Kan den bestemme selv, skal den nok komme til dig, og ellers holde den øje med sine undersåtter fra en udkigspost.


Pelspleje og fældning

Norsk skovkat har en af de mest udfordrende pels-typer, du kan finde i katteverdenen. Den er som sådan ikke et "problem", men det kommer til at kræve noget opmærksomhed.

Hvis katten tilmed går ude, vil du om efteråret have glæde af mange burre og andet ukrudtsfrø.

Særligt når katten bliver ældre, vil mange katte få svært ved at holde pelsen selv, og det kan klumpe meget sammen. I det tilfælde skal du klippe totterne af. Fra 5-7 år og op efter skal man ofte skrue en del op for pelsplejen.

Hvis katten har et lidt arrigt sind, kan det blive en meget stor udfordring at få lov til at udføre den nødvendige børstning. I de tilfælde tilbyder jeg som dyrlæge at bedøve katten, og klippe pelsen helt ned. Træning er dog at foretrække.


Norsk Skovkat

Levetid 

8 til 12 år

Vægt (voksen)

3 – 5,5 kg



Oprindelse

Sibirien eller Russland

Temperament

Rolig, velovervejet, tilbageholdende 



Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld