Har min kat symptomer hjerneblødning (ikke blodprop)?

Hjerneblødning hos katte kan resultere fra flere faktorer, inklusive traumer mod hovedet, højt blodtryk, tumorer, eller sygdomsrelaterede komplikationer. Symptomer på hjerneblødning omfatter pludselige adfærdsændringer, koordinationsproblemer, svaghed, og i alvorlige tilfælde, kramper eller tab af bevidsthed.Spørgsmål til dyrebrevkassen

Jeg er lige kommer hjem fra dyrelægen og jeg er simpelthen så ked af det. han sagde at min kat skulle aflives, men jeg kan simpelthen ikke forstå det.

Den har lige været til sundhedstjek og der blev ikke sagt noget, han var sund og rask, han har hele tiden bare haft det så godt

Pludselig tidligere i dag faldt han ned fra vindueskarmen og væltede en urtepotte. Han er ellers SÅ elegant og har aldrig før gjort det. Bagefter kunne han slet ikke gå og bare skreg og skreg. Det var så forfærdeligt.

Vi skyndte os til vagtdyrlægen, som mener min kat har fået en blodprop, men han holder slet ikke hovedet skævt. Nu er jeg sådan i tvivl.

Kan det virkelig passe at min kat har fået en blodprop sådan bare ud af det blå? Eller hvad er de normale symptomer på blodprop hos katte?

Simon

Hjerneblødning hos katte

Det lyder som en voldsom oplevelse.

Når vi taler om hjerneblødning hos katte, berører vi et alvorligt helbredsproblem, der kræver øjeblikkelig opmærksomhed. Hjerneblødninger kan opstå af forskellige årsager.

Tegn på hjerneblødning

Tegnene på hjerneblødning hos katte kan variere, men de omfatter ofte pludselige ændringer i adfærd, koordinationsproblemer, svaghed, kramper eller endda tab af bevidsthed. Du kan også lægge mærke til, at din kat virker desorienteret, har svært ved at gå, eller udviser unormal øjenbevægelse.

Disse symptomer kan udvikle sig hurtigt og kræver øjeblikkelig hjælp, så det var godt I kom til vagtdyrlægen.

Årsager til hjerneblødning

Hjerneblødninger kan være forårsaget af en række forskellige faktorer, herunder traumer mod hovedet, højt blodtryk, en tumor i hjernen, eller som en komplikation til visse sygdomme og tilstande. Identifikation af den underliggende årsag er afgørende for at kunne tilbyde den mest effektive behandling.

Højt blodtryk, også kendt som hypertension, kan være et alvorligt problem for katte og kan opstå af forskellige årsager. Det interessante ved hypertension hos katte er, at det ofte er en sekundær tilstand, hvilket betyder, at det opstår som følge af en anden underliggende helbredsproblematik. Her er nogle af de mest almindelige årsager til, at katte kan udvikle højt blodtryk:

  • Nyresygdom

En af de mest almindelige årsager til hypertension hos katte er kronisk nyresygdom. Nyrerne spiller en kritisk rolle i reguleringen af blodtrykket, og når de ikke fungerer korrekt, kan det føre til øget blodtryk.

  • Hyperthyroidisme (forhøjet stofskifte)

En anden almindelig årsag er hyperthyroidisme, en tilstand hvor skjoldbruskkirtlen producerer for meget thyroxin. Dette kan øge stofskiftet og føre til højt blodtryk.

  • Hjertesygdomme

Selvom det er mindre almindeligt, kan visse hjertesygdomme også føre til hypertension. Hjertesygdomme kan påvirke, hvordan hjertet pumper blod, hvilket kan øge blodtrykket.

Idiopatisk hypertension

I nogle tilfælde kan katte udvikle højt blodtryk uden en identificerbar underliggende årsag. Dette kaldes idiopatisk hypertension og kan være mere udfordrende at behandle, da den specifikke årsag til tilstanden er ukendt.

Behandling

Behandling af hjerneblødning fokuserer på at stabilisere kattens tilstand, reducere hævelsen i hjernen og adressere den underliggende årsag til blødningen. Dette kan omfatte medicin for at reducere hjerneødem, kirurgi for at fjerne en tumor eller lindre trykket i kraniet.

Denne slags er dog, som du måske kan regne ud, ganske omfattende. Medicin for at sænke blodtryk og håndtere evt. hjertesygdom, kan være overkommeligt, men hvis katten er meget påvirket af nerveskaden, kan det være en dårlige ide.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Kattens akutte og kritiske sygdomme, Nerve- og hjernesygdomme hos kat (neurologi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld