Slidgigt hos katte kan skjules af symptomer som øget søvn og mindre aktivitet. En dyrlægeundersøgelse er nødvendig for en præcis diagnose. Behandling inkluderer vægttab, kosttilskud, og muligvis smertestillende medicin. Hjemmet kan tilpasses med ramper for at lette kattens bevægelighed, og regelmæssig motion med lav intensitet anbefales.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:16]
Introduktion
[0:16]
Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på www.spørgdyrlægen.dk-62. Og lige for en ordens skyld, så er det altså slidgigt, vi snakker om i dag, og ikke ledgigt. Den får katte også, men dem er der længere imellem. Slidgigt er til gengæld ganske almindeligt, og jeg er rigtig glad for at have fået det her spørgsmål, fordi jeg tror nemlig, at der er rigtig mange katte, der går ude, som går med slidgigt smerter, uden at sige det til deres ejer. Katte er meget adrætte, det vil sige, de halter typisk ikke særlig synligt, og mange af dem vil sove sig fra det, fra det, der gør ondt. Og det vil sige, at jeg tror mange tænker, nå ja, men det er jo en gammel kat, det er vel almindeligt, når naturligt, at den sover mere. Men i virkeligheden, så dækker den måske over nogle symptomer, som er tegn på noget, at vi faktisk kunne hjælpe den med. Og der er faktisk en hel del, vi kan gøre, Og det skal vi snakke om i dag.
[1:17]
Men inden vi kommer så langt, skal vi lige høre om sponsorerne af den her podcast. Og det kunne nemlig blive dig, hvis du synes altså. Det er gratis for alle at lytte til den her podcast, og det vil det blive ved med at være. Men jeg prøver at dække udgifterne lidt ved at have den her annonceplads. Men du kan faktisk også sponsorere den her podcast, hvis du synes, den er det værd. Og der er ingen, der kræver, at du gør det for at lytte med, som sagt. Du kan donere 10 kroner om måneden for at holde denne podcast flydende, hvis du synes, den er det værd. Og så samtidig kan du blive en del af gruppen af dyrevenner over på hjemmesiden. Du kan se mere om det og tilmelde dig på www.spørgdyrelægen.dk-dyreven.
[2:05]
Karolines Spørgsmål
[1:58]
Music.
[2:05]
Da en spørgsmål kommer fra Karoline, og jeg er et af de lidt længere slags, end du kan læse det hele, som sagt, over på hjemmesiden. Men kort, så skriver Karoline, at hun har en gammel kat på 12 år. Hun skriver, at hun viser tegn på ikke at have det så godt på det sidste, og den har altid været den aktive type, som hun skriver. Men det ser nu ud til, at hun har svært ved at hoppe op på hendes yndlingssteder, f.eks. I vindueskammen eller i sofaen. Hun er også blevet mere gnæven, når vi leger.
[2:37]
Og det ligner hende overhovedet ikke. Tænker du, at det måske kan være gigt? Og hvad kan jeg gøre for at hjælpe hende bedst muligt? Tak for hjælpen på forhånd. Med venlig hilsen, Karoline.
[2:49]
Og ja, det kunne godt være gigt. Men katte viser typisk deres sygdom med nogle meget få symptomer. Det vil sige, at de få symptomer dækker over mange forskellige sygdom. Og slidgigt er helt klart en af mulighederne her. Hvis nu det var den her med ledgigt, vi snakkede om, så kunne det faktisk være tilsvarende tandsmerter, forhøjet blodtryk og sådan noget, kan også give de her ting. Så faktisk så vil jeg som dyrlæge gøre lidt ud af at undersøge den her kat, både for om vi kan finde et led eller to, der gør ondt, og så for at se, om jeg kunne finde andre tegn på andre sygdomme. Og i nogle tilfælde, så kører vi for eksempel også en blodprøve. Ikke fordi den viser noget om gigten, men for at udelukke andre problemer og lige få en status på særligt nyrene. Men hvis vi sådan kan blive enige om, at det er slidgikssmerter, så vil jeg i mange tilfælde kortvarigt tilbyde noget smertebehandling.
[3:45]
Ikke fordi jeg som udgangspunkt forestiller mig, at alle katte skal have det i lang tid, men en af mine strategier for at komme det her lidt nærmere, det er at give en kat cirka syv dage med noget smertestillende medicin, og derfra stoppe medicinen igen. Jeg vil så gerne se, at den her kat får det bedre på den smertebehandling, og at symptomerne vender tilbage, når vi stopper. Hvis vi på den måde kan bekræfte, at katten nok har ondt et eller andet sted, så kan røntgenbilleder også være en mulighed for at vurdere, hvor omfattende det her slidgigt er.
[4:22]
Slidgigt er sådan rimelig tydeligt på røntgenbilleder, men det, der sådan er lidt udfordring, det er, at nok kan man måske se slidgigt på et røntgenbillede, men det er ikke nødvendigvis i sig selv en bekræftelse af, at den kat faktisk er sur og ikke gider springe, som følge af specifikt slidgigt i det led. Så det starter altså med en grundig undersøgelse af katten, og hvis den har ondt i et led, og vi samtidig kan se, at der er noget på et røntgenbillede, og at den reagerer positivt på smertebehandling, så tror jeg, at vi har diagnosen der.
[4:57]
Ikke at det nødvendigvis er påkrævet, at man skal hele den mølle igennem for at kunne starte behandling. Der er flere af de ting, som man kan gøre, som er ganske udmærket at gøre for gamle katte under alle omstændigheder, for at hjælpe dem, uanset om vi har en diagnose eller ej. En lille sidenote her, det er dog, at du må aldrig give menneskemedicin til katte, særligt af for eksempel paracetamol, altså den der er i panodil og pamol og sådan noget. Den er direkte livsfarlig for katte at få. Så når vi snakker smertebehandling, så er det altså det receptpligtige medicin, som man får igennem en dyrlæge. Det første og absolut vigtigste, man kan gøre for en kat, der kommer op i årene, det er at overveje, om den er for tyk. Og desværre gælder det for Maine Coon, som der er tale om her, men også Norsk Go-Kat og nogle af de andre lidt store raser, at mange mener, at det her er jo en stor kat, så den skal være tung. Og så er der også nogle af dem, der har lidt stor pels, og derfor er det svært at vurdere, at de faktisk er overvægtige.
[6:05]
Langt de fleste af kattene, de ligger normalt på helt ned til 3,5-4-4,5 kilo og er typisk ikke meget større end det. Jeg har set hanner, som er en lille smule større, men når de sådan kommer på den anden side af 6 kilo, så er de i langt, langt, langt de fleste tilfælde overvægt. Og ikke fordi katten er naturligt stor. Jeg ved godt, at der er noget følelsesmæssigt i at have sådan en lidt bamset kat. Jeg ved også, at der er nogen, der mener, at de skal have den størrelse, men overvægt er det desværre ofte. Vi ved fra studier, at overvægt er isoleret set den faktor, der gør livet værst for en kat med slidgigt. Ikke nok med, at den bærer rundt på flere kilo, så er fedtvæv faktisk hormonproducerende organ. Og det vil sige, at man påvirker det, der hedder inflammationen i kroppen på en måde, så det holder tingene i gang. Så ud over tyngden, så er der altså mere betændelse, mere inflammation i kroppen og dermed også flere symptomer fra slidgikken.
[7:15]
Og der er lavet nogle studier, det er så primært på hunde, men noget gælder tilsvarende for katte, at hvis man reducerer en hunds vægt, så vil den kunne reducere sit medicinforbrug til måske halvdelen, og i nogle tilfælde få det helt væk. Og noget tilsvarende gælder faktisk for katte.
[7:36]
Nummer to på listen er, at man kan give noget kosttilskud med omega-3-fettsyre, altså det, der hedder EPA-olier og EPA-olierne. Det kan være måske godt for både pelsen og for hjertet og meget andet også.
[7:48]
Glucosamin er muligvis også en ting, man kan bruge. Studierne hos mennesker er ret solide, og der ved vi, at det gør en positiv og en væsentlig forskel for mennesker med slidgikproblemer. Og dokumentationen er lidt bedre for hunde og så er den sådan.
[8:09]
Tyndbenet hvis vi skal sige det pænt for katte men vi må gå ud fra at i hvert fald om ikke andet fiskeolierne altså omega 3 fedtsyrene har en positiv effekt her og for rigtig mange af de, senior kost typer man kan købe eller specifik led diæter man kan købe der er det tilsat men man kan også slippe afsted med at give det som kosttidsskud ved siden af Og hvis katten er måske af kredsen, og du har fundet noget mad, den er glad for, og det kører godt, så vil jeg ikke nødvendigvis skifte foder på den, men så måske give det her som kosttilskud ved siden af. Så kan man jo være nødt til at skulle behandle smertestillende. Og når vi så er på den anden side af at have afprøvet det smertestillende, så om man ligesom har fået katten lidt ned i vægt og måske fået noget kosttilskud på, så kan vi så diskutere, om katten så fremadrettet skal have noget smertestillende.
[9:05]
Behandling og Smertelindring
[9:06]
Tidt så vil de jo måske have fået lidt smertestillende on and off i den periode, Både vi arbejder med at få vægten ned og få kørt de her smertestillende typer medicin ind. Og jeg møder jo af og til folk, der siger, at min kat skal ikke have smertestillende medicin resten af livet. Den skal bare have det godt.
[9:22]
Og jeg er som udgangspunkt også imod at give medicin til katte på fast basis. Men i nogle tilfælde, så er det jo faktisk det, der gør, at vi kan holde en høj livskvalitet på katten. og at den ikke bare sover resten af sit seniorliv væk, men at den faktisk kan blive aktiv og få et godt liv igen. Så selvom vi kan jo se forskelligt på det, men i mine øjne, så er det udtryk, at hvis den skal bare have det godt, det er jo netop ensbetydende med, at man behandler de smerter, som katten nu måtte have. Men man kan jo som sagt prøve sig frem og se, om det faktisk overhovedet gør en forskel. Udover det, så har vi også fået forskellige typer af anti-inflammatorisk behandling. Faktisk kan man give noget, der minder lidt om en vaccination imod de ting, som gør ondt i et slidgigt belastet led. Det betyder altså, at man giver en indsprøjtning, og så får man kattens eget immunforsvar til at angribe de stoffer, som sender signaler rundt i kroppen. Det er en behandling, der typisk ikke har de store bivirkninger og kan være ganske effektiv for at få katte med med slidgigt. Men det er en individuel vurdering og ikke en generel anbefaling, og det er altså noget, man skal snakke med sin dyrlæger om.
[10:46]
Hjemmetilpasning og Komfort
[10:47]
Hvis man så har de her ting på plads, så kan man jo også gøre noget for at gøre huset og hjemmet lidt nemmere for katten at manøvrere i, sådan at den ikke skal overbelaste sig selv for at komme til maden eller komme til de steder, som er yndlingsstederne. Og der kan man jo få for eksempel små trappestiger eller lave en lille sliske, den kan gå på og sætte lidt, købe en stofrest eller et tæpperester og lime på, sådan at der er lidt for kløerne at tage fat i, så at overfladerne ikke er glatte, og den ligesom kan få et stoppested, eller den kan kravle op i stedet for at skulle springe op. Målet er selvfølgelig, at de her ting ikke skulle være nødvendige, men er de det alligevel, så kan de øge livskvaliteten temmelig betydeligt.
[11:35]
Udover det, så er det at holde sig i ro faktisk noget af det værste, man kan gøre som kat. Altså nok er det måske godt for katten, hvis den har ondt, og den ligesom kan sove det væk, så lider den da ikke så længe. Men hvis man holder sig i ro og ikke bruger musklerne, så er det i virkeligheden det værste, man kan gøre for sådan en krop, der er belastet af slidgigt. Der skal altså noget bevægelse og noget smørelse til, og det gør man altså typisk ved at lave det, der hedder low impact movement. Det hedder vel på dansk bevægelser med lav intensitet, altså at katten skal ikke lave stærke øvelser som at springe op og ned eller løbe og sprinte, man skal lave langsomme bevægelser. Og hvis man kan få lov til det, så kan man jo lave passive bevægelser, at man kan bevæge benene for katten, hvis det sådan er rigtig slemt. Men ellers, så vil vi gerne prøve at træne den kravler stille og roligt op og kravler stille og roligt ned. Jo længere tid vi kan have en muskel under belastning, jo bedre er det. Så hvis man kan holde en muskel spændt og under belastning i længere tid, men med lavere vægt, så vil det styrke den her muskel uden at belaste ledet, og det vil give en del velvære og førelighed tilbage til katten.
[13:01]
Hjælp til Seniorkatte
[13:01]
Og som du måske kan høre, så er der flere af de her ting, som kan hjælpe seniorkatte, uanset om de har kendte slidgigtproblemer eller ej. Nej, men største udfordring er jo nok faktisk at opdage det, fordi katten ikke ved af, at den skal gøre opmærksom på sig selv. Jeg har listet alle de ting, jeg snakker om her. Hvis det var lidt meget og svært at huske, så ligger det altså over på hjemmesiden, og du kan se det hele på www.spørgdyrland.dk-62.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej,
Min gamle dame, en 12-årig Maine Coon ved navn Luna, viser tegn på, at hun ikke har det så godt her på det sidste. Hun har altid været den aktive type, men nu ser det ud til, hun har svært ved at hoppe op på hendes yndlingssteder, som f.eks. vindueskarmen eller sofaen. Hun virker også lidt mere gnaven, når vi leger, og det er ikke ligesom hende overhovedet. Tænker det måske kunne være gigt? Har læst lidt om det, og det lyder som det kunne passe med hvordan hun opfører sig.Hvad kan jeg gøre for at hjælpe hende bedst muligt? Er der noget bestemt jeg skal ændre ved hendes daglige rutiner eller noget med hendes kost, jeg skal kigge på? Og er der nogle specielle legetøjer eller møbler, der kunne gøre hendes dage lettere? Hun elsker stadig at lege, selvom det ser ud til at være sværere for hende nu.
Håber virkelig på noget råd, for det gør ondt i hjertet at se hende kæmpe med ting, der plejede at være lette for hende.
Tak for hjælpen på forhånd,
Karoline
Slidgigt hos katte: Hvordan du kan hjælpe din ældre kat
Slidgigt er en almindelig tilstand hos ældre katte, men det kan være svært at opdage, fordi katte ofte skjuler deres smerter. Mange ejere antager, at en kat, der sover mere eller er mindre aktiv, blot bliver ældre. Men det kan faktisk være et tegn på slidgigt, som vi kan gøre noget ved. Her er nogle trin til at hjælpe din kat med at håndtere slidgigt.
Undersøgelse og diagnose
Det første skridt er en grundig undersøgelse hos dyrlægen. Symptomer på slidgigt kan ligne andre sygdomme, så det er vigtigt at udelukke andre muligheder som tandsmerter eller forhøjet blodtryk. Dyrlægen kan tage blodprøver og lave en røntgenundersøgelse for at vurdere omfanget af slidgigten.
Smertebehandling
En kortvarig smertebehandling kan hjælpe med at bekræfte diagnosen. Hvis din kat får det bedre med smertestillende medicin og symptomerne vender tilbage, når behandlingen stoppes, tyder det på, at smerterne skyldes slidgigt. Det er vigtigt kun at bruge smertestillende medicin ordineret af dyrlægen, da menneskemedicin som paracetamol er livsfarligt for katte.
Vægttab
Overvægt forværrer symptomerne på slidgigt. Mange katte, især store racer som Maine Coon, bliver fejlagtigt betragtet som naturligt store og derfor ikke overvægtige. En idealvægt for de fleste katte er omkring 3,5-4,5 kilo. At reducere kattens vægt kan mindske smerter og betændelse betydeligt.
Kosttilskud
Omega-3-fedtsyrer og glucosamin kan have en positiv effekt på slidgigtsymptomer. Disse kan gives som kosttilskud eller findes i specialfoder til senior- eller ledproblemer.
Langsigtet smertebehandling
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fortsætte med smertestillende behandling for at opretholde kattens livskvalitet. Der findes også anti-inflammatoriske behandlinger, som kan hjælpe med at reducere smerter uden mange bivirkninger.
Tilpasning af hjemmet
Gør dit hjem mere kattevenligt ved at lave små ramper eller trappestiger til kattens yndlingssteder. Dette kan mindske belastningen på kattens led. Sørg også for at overflader ikke er glatte, så katten har noget at gribe fat i med kløerne.
Motion og bevægelse
Selvom det kan være fristende at lade katten hvile, er motion vigtigt. Low impact bevægelser som langsom kravlen kan styrke musklerne uden at belaste leddene. Dette hjælper med at holde kattens krop smidig og reducere smerter.
Ved at følge disse trin kan du hjælpe din kat med at leve et mere komfortabelt og aktivt liv, selv med slidgigt. Det er vigtigt at konsultere din dyrlæge for at finde den bedste behandlingsplan for din kat.