juni 15

0 comments

Min hund smider sig på ryggen når den skal noget, den ikke vil. Hvad gør jeg galt?

Min hund smider sig på ryggen når den skal noget, den ikke vil. Hvad gør jeg galt?


⚡ Lyn-version

I videoen diskuteres et problem med en hund, der viser uønsket adfærd, såsom at rulle rundt og bide, når den skal udføre noget, den ikke vil. Hundens adfærd kan eskalere fra at tage fat om en hånd med munden til faktisk at bide. For at håndtere dette, anbefales det at afbryde den uønskede adfærd og omdirigere hunden til en positiv adfærd, som den er god til (f.eks. at sidde). Dette skal efterfølges af ros for at forstærke den positive adfærd. Det er vigtigt kun at rose hunden, når den viser den ønskede adfærd, og være konsekvent for at undgå at forvirre hunden


Kære dyrlæge.

Min hund har fåte en dårlige vane – en tendens til at smide sig på ryggen og rulle rundt, når jeg prøver at give den medicin, børste den eller tage dens sele på. Jeg er bekymret for, om der kan være nogen underliggende årsager til denne adfærd, og jeg er ret frustreret og irriteret over det.

Et par gange har han også taget fat om min hånd. Han bider ikke, han tager bare fat med sin mund om min arm. Jeg prøver at undgå at sige nej til ham, men det er svært at undgå og det er ret irriterende.

Kan du hjælpe mig med at forstå, hvad der kan forårsage denne opførsel, og hvad jeg kan gøre for at træne min hund til at være mere samarbejdsvillig?

Udskrift af videoen

[0:01] Vi skal snakke om en hund, der smider sig på ryggen og bider, når den skal noget, den ikke gider.
Og det skal vi, fordi jeg har fået en mail her i brevkassen.
Og det er ret vigtigt at få taget hånd om, og det vil jeg gerne prøve at komme med nogle bud på.
Spørgerne skriver her, at han bider ikke, men han tager bare fat om hånden med sin mund.
Jeg prøver at undgå at sige nej til ham, men det kan jo være ret svært at undgå, når det er så irriterende som det er.
Kan du hjælpe mig med at forstå, hvad årsagerne til den her opførsel er?
Så kan vi snakke lidt om, hvad det betyder, når en hund bider eller ikke bider.
Hvis han tager fat i din hånd med munden, så er det jo ikke at bide, men det er sådan lige skridtet før det.
Og hvis en hund får smag for den øvelse, så kan det inde med, at den faktisk spider rigtigt på et tidspunkt.
Og det er derfor, jeg synes den er vigtig at snakke om, fordi det kan potentielt udvikle sig i en farlig retning.
Og det er ikke sådan, at du skal sige nej til din hund, men vi skal snakke lidt om, hvordan du viser, at du alligevel har nogle grænser.
Og hvis ikke du har lyst til at sætte en grænse og hårdt sige nej, og du ikke er typen til det, så er der nogle andre ting, man kan gøre.
Basalt set så har din hund her fundet ud af, at der er noget, der virker.

[1:31] Generelt så vil hunde jo gøre det rigtige eller det der er mest fordelagtigt for dem, som de oplever som mest fordelagtigt for dem i alle situationer.
Og hvis han ligesom synes at det er lidt træls det der med at få tørret poterne og få sæle på, så vil han jo selvfølgelig prøve med nogle forskellige udnåeder for ligesom at prøve.
Den ene gang vil han sikkert prøve sådan at gå væk fra dig og den anden gang vil han prøve at rulle rundt.
Og så har han måske fundet ud af, at det der med at rulle rundt og lægge på ryggen med maven opad har været en god måde at blive fri for det, han nu ikke gider på.
Hvis du så alligevel har prøvet at tvinge igennem her, at han skal have tørret på dig, så vil han jo prøve nogle andre ting af sammen med for eksempel at knurre af dig eller med hundesprog stire på dig for at få dig til at holde op.
Og hvis ikke det har været nok, så vil han så prøve at tage fat i din hånd med sin mund og næste skridt vil muligvis være, at han så begynder at bide.

[2:28] Generelt for sådan noget hundeopdragelse, så handler det om at få afbrudt den adfærd, som du ikke gider.
Og det gælder for så mange andre ting også, f.eks. at springe op og gø i haven og sådan noget.
Det er at sørge for, at han ikke har held med det, han nu gør.
Så hvis han nu prøver fx at sige, at jeg har ikke lyst til at få sæle på, og så smider han sig om på ryggen eller tager fat i din arm, og så har han held med at blive fri for det, Så vil han naturligvis gøre det igen næste gang.

[3:00] Og der hjælper det så ikke at tvinge igennem, at nu skal han have sæle på, for så eskalerer det, og så har I sådan en konflikt kørende og et generikørende måske, som du jo muligvis ville tabe, hvis han finder på at bide, Tilgængeligt så vil jeg så, hvis ikke du er typen der vil sige nej i situationen og måske sådan fortælle ham at det er det her det kan du ikke lide Så er der alternativ, det er at du afbryder det I har gang i, så laver du en øvelse som du ved han er god til og han er glad for, Det mest basale kunne jo være bare at sidde sit og det er en god idé at øve det i andre situationer, så han er god til det når du så skal bruge det her Det kan også være at give pote eller dæk eller noget andet, men sit er nemt at have med at gøre og noget man kan få ind i en hverdag ellers Så ville jeg simpelthen holde op med det I nu havde gang i, tørre poter, be ham sidde sit og så rose ham for at have gjort noget rigtigt Så havde han blevet taget ud af det I nu var i gang med, og så ville jeg så prøve at tage fat i igen, f.eks. løfte poten for at tørre den.

[4:06] Og så ruser ham for at være rolig og nysgerrig i det. Hvis han så begynder på udenådede igen, så vil jeg igen afbryde. Sørg for at lave noget andet. Gå væk. Måske gå et andet sted hen. Kom tilbage.
Og ros ham så for igen at kunne sidde sit og igen ros ham så for at hvis du løfter poten at han så tager det pænt og forstærker den adfærd du gerne vil have sådan at han finder ud af at han bliver roset og får godbidder når han sidder stille til at få løftet poter, Og hver gang han så prøver at komme ud af det og lave unåder, så vil jeg afbryde, lave noget andet eller gå en tur rundt om ham eller få ham en tur rundt om dig lave sit og rose ham for det igen, Og så på den måde så får du ligesom sådan forstærket, at han bliver forstærket, han bliver bestyrket i at det at sidde stille til det, er det rigtige at gøre og på den måde så bliver det den mest fordelagtige ting for ham.

[5:12] Det kan du bruge i andre situationer også, fx hvis han springer op af dig. Sørg for at du ikke giver ham kontakt, hvis han er en stor hund, så kan det være lidt en udfordring.
Og sørg for at være meget sikker på, at du ikke kommer til at rose ham for at have gjort det næsten godt.
Altså hvis han sådan skal have sæle på, og han sådan har været urolig og måske har bidt lidt efter dig, hvor du så roser ham for at have gjort det næsten godt.
Så vil det forstyrre ham.
Så sørg for at få klart afbrudt det I har gang i.
Sørg for kun at rose ham, når han har gjort det du faktisk gerne vil have.
Men det kan være kompliceret, så lad os snakke om det i kommentarfeltet.
Og jeg hører rigtig gerne fra alle, som måske har nogle udfordringer her.
Og så lad os tale om din hund i kommentarfeltet.

Udskrift af podcasten

OBS: Denne udskrift er udformet af AI og kan derfor indeholde unøjagtigher.

Dagens spørgsmål lyder Sådan her, kære dyrlæge, min hund har fået en dårlig vane. Det er en tendens til at smide sig på ryggen og rulle rundt, når vi prøver at give den medicin, børste den eller tage den sele på, og Jeg er bekymret for, at der kan være en underliggende årsag til den adfærd, og Jeg er frustreret og irriteret over det. Et par gange er jeg også, har han også taget fat om min hånd. Han bider ikke, han har bare taget fat med sin mund om min arm. Jeg prøver at undgå at sige nej til ham, men Det er svært at undgå. Når Det er så irriterende, kan du hjælpe mig med at forstå, hvad der kan forårsage den opførsel og hvad Jeg kan gøre for at træne min hund til at blive mere samarbejdsvillig. Jeg kan godt forstå at det her Det kan være ganske irriterende og ganske frustrerende, og hvis det bliver ved med at gå i den retning hunden bliver ved med at skrue op for den type signaler, så kan det faktisk også ende med. Han bider på et tidspunkt bider rigtigt på et tidspunkt. Når vi som dyrlæger snakker om adfærds udfordringer, adfærdsproblemer, så vender vi altid lige sygdom først, og det gør vi for at være sikker på ikke at overse noget, hvis man for eksempel som hund har smerter, så er det ganske almindeligt, at lunten bliver kortere. Det vil sige, man nemmere bliver bange for ting, man nemmere bliver vred over ting. Og på den måde så kan et adfærdsproblem faktisk i nogle tilfælde jo håndteres ved at tage den sygdom væk, som måske er med til at udløse det. Jeg vil nu sige her, der lyder det mere som en adfærds ting isoleret set end som sygdom. Men Det er en ting, man lige skal have med i tankerne. Det kan være en dyrlæge lige skal kigge på den her hund næste gang du er forbi. Altså Sådan er forskellige forklaringer. Så kan jeg måske Sådan starte med at nævne Sådan noget. Hvad kan vi kalde det unoder eller dårlige vaner? Sådan som jeg startede med at sige for et øjeblik siden. Men en hund kan jo også opføre sig besynderligt, hvis den er bange eller Der er noget den simpelthen ikke tør. Altså vi snakker jo om klogt klip her ikke også, og det plejer jo for rigtig mange hunde at være en stor udfordring, og Det er for nogle hunde forbundet med regulært angst, så Det kan også give noget udfordringer. Og så nævner du lidt om at du prøver at undgå at sige nej til ham, og den er jeg også nødt til og og og lige runde, fordi jeg ved godt Der er nogen derude som siger at Det er under alle omstændigheder til hver en tid ikke er okay at sige nej til en hund. Og selvom at Det er ganske givet, er for nogle hunde Sådan, at hvis man er for hård ved dem, eller at man råber for meget eller er for bestemt, så skaber det mere utryghed. Særligt hvis din hund er meget nervøst anlagt. Du har tendens til Sådan at fare op over småting, så skal du tænke over hvordan at du kommunikerer med hund. Men Der er altså også den anden ende af spektret hvor at nogle hunde simpelthen ikke forstår Sådan en blød besked Der er nogen hunde som trives meget bedre i at få klar besked og få klare viden det her. Det er rigtigt og det her. Det er forkert om du så bruger ordet nej eller hvad du gør. Det er må jo så være op til dig, men Der er nogle hunde der bliver mere utrygge. Og bliver mere nervøse af, at de ikke får vist en klar retning, og at du ikke sætter en klar grænse for, hvad du vil finde deri for dig selv. Jeg kan jo sagens natur ikke lige sige der hvor din hund er henne ud fra for det du skriver her. Men Det kan måske være en del af udfordringen her. Det er at din hund prøver til at blive fri, for Det er den måske bare ikke gider, og du så måske ikke har været tydelig nok i, at den måde at opføre sig på er ikke noget du vil finde dig i. Jeg skal nok lige komme tilbage til hvordan man kan undgå at gå ind i et skænderi med med sin hund, men jeg starter lige der, hvor at det her det måske kan være begyndt. Fordi at hvis en hund ikke gider at have klippet klør og blive børstet have medicin eller have sele på, så vil det være naturligt nok at den vrikker eller slår knuder på sig selv eller prøve at gå væk eller ruller rundt for at blive fri. Hvis du så går ind i et skænderi med den her hund, eller du pjatter eller siger åh nej, lad dog nu være og Sådan noget. Så finder den hund ud af, at det ikke kan man godt blive fri, for hvis man bare er bøvlet nok længe nok, så får man lov at blive fri, hvis man så presser hunden yderligere og bliver ved og se sin nu. Nu skal det her lykkes ikke også, så vil den jo prøve noget andet en anden gang, og så vil den en gang prøve at se om Det er nok at lægge ørerne ned og kigge væk og smaske. Det er det der hedder et afstand skabende. Afstand skabende signaler for hunde, og det vil for nogle der Sådan læser dem jo være nok til, at man trækker sig derfra. Hvis ikke man ser det, vil nogle hunde jo så også prøve at bide og heldigvis er der jo nogen der ligesom prøver at stille med det der hedder en markering først. Men det næste skridt hvis skænderiet fortsætter. Det ville jo være end man bider ordentligt til, hvis han har mål eller har held med det han har før der. Altså han kommer i mål med det, så altså han bare lukker munden om dine arme og så er det det. Og du så slipper ham, så har han jo også lært at Det kan jeg bare gøre næste gang, og så skal jeg så passe på med, at det ikke kommer til at lyde som om at du skal vinde den der hver gang, fordi ellers så får han dårlige vaner det jeg tit vil råde folk til og som jeg også har rådet dig til her. Det er simpelthen ikke at gå ind i skænderiet med ham. Det er Sådan lidt en diskussion eller et skænderi i har kørende der når at du vil noget og han siger. Med sit kropssprog og hvad han nu ellers kan at han ikke vil. Og hvis du så siger jamen det skal du så skruer han op for signalet og så har vi altså en diskussion her så det Jeg vil anbefale i stedet for. Det var at afbryde sessionen. Jeg ville lade ham være et øjeblik, træde et halvt skridt tilbage og så give ham en kommando til noget andet. Det kan være så simpelt som at sidde sit for eksempel. På den måde kan du rose ham for at have gjort noget rigtigt. Det kræver selvfølgelig, at han ved hvad en sit kommando er, og han kan udføre den stabilt, og det skal man jo så selvfølgelig have trænet på et tidspunkt, hvor i ikke Sådan allerede har startet på et skænderi. Men lad os nu gå ud fra, at Det kan han og Det kan de fleste hunde og Jeg kan godt lide sit øvelsen, fordi den er nem at udføre, og Det er til at se, om han har gjort det korrekt eller ej, men i princippet kunne du jo bruge gipote eller dæk eller noget andet sjovt fordelen ved at gøre det på den her måde. Det er at. Du afbryder det han har i gang med, og det vil sige, han får ikke glæden ved at være kommet i mål, og han får ikke fornemmelsen af, at han fik held af eller han. Han havde et positivt resultat af sin unoder derfra, så gælder det jo om at få trænet med den her sele eller med børste og så lave en en langsom tilgang til det. Ikke også hvor at han får måske klippet en klo, eller han får børstet et hår eller han. Bare snuser til selen og får ros for at være rolig. Nysgerrig opsøgende over for opgaven og Sådan at du hele tiden kan rose ham for at have en rolig og nysgerrig tilgang. Det er lidt udfordringer, hvis han skal have sele på fordi skal ud og gå ikke også så skal det på en eller anden måde lykkes, men i den optimale verden så træner man det ligesom lidt på forhånd Sådan at han at du hele tiden kan forstærke ham i og være nysgerrig og opsøgende overfor det han skal. Så kan man så derfra udvide ikke også så hvis han har snust til selen så kan han jo så måske bare have snuden igennem, men uden at få den på og så få en godbid på den anden side af af selen eller ind igennem åbningen af den eller sætte den ene pote op i den og så få en ros for at have gjort det at du børster kun en lille side af nakken og ikke resten af hunden eller at du tager 2 kløer i stedet for kun en næste gang og så igen hele tiden roser ham for at have taget en en positiv og nysgerrig tilgang. Og så er du afbryder og starter forfra hver gang at han gør det modsatte. Det er rigtigt nok, at det hjælper det. Det er mere effektivt at gøre det på den måde, hvis man kan gøre det Sådan positivt forstærkende og sige ja hele vejen, men Jeg vil sige, Jeg er ikke mindre menneske, end at jeg godt kan blive frustreret og komme til at sige nej og skælde ud, særligt hvis han Sådan bliver for besværlig. Ikke også? Og Jeg synes også helt klart Det er på sin plads at tydeligt vise sin hund. At du ikke vil have, at han bider dig eller gøre antræk til det. Hvis ikke man vil sige nej og råbe op, og det måske en af de situationer, hvor jeg faktisk synes, at Det var passende. Ikke også Det er hvis han går til dig så så synes jeg du skal sige tydeligt fra, men en anden måde man kan gøre det på. Det er ved at gå frem imod hunden og holde øjenkontakt på den måde. Så får i ligesom hunden til at gå baglæns som en cirkushest, hvis det så er en stor rottweiler, som som måske føler sig endnu mere presset og som ikke ser andre udveje end at bide rigtig hårdt. Og så skal du være lidt forsigtig med den, men for hunde som er< os noget< os mennesker, der vil det være tit være straf nok i sig selv at blive Sådan kostet rundt af en anden altså og og blive skubbet væk måske II ude i naturen, så foregår det Sådan ved at man bliver skubbet væk fra flokken, men det gør man jo så ikke nødvendigvis lige i den her situation. Men øvelsen er altså ligesom lidt den samme at at du i gåseøjne straffer ham ved at og at du koster rundt med ham. Derfra, så ville jeg afbryde igen. Så vil jeg lave noget positivt noget han kan gøre rigtigt, som du er sikker på for eksempel en sit øvelse, give ham en godbid og derfra starte den positive stemning igen og så starte øvelsen forfra og så på den måde. Så undgår du ligesom at komme ind i et skænderi og du roser ham for at have gjort det rigtige. Og måske sætter du også en klar grænse for hvad du vil finde deri, og hvis jeg så her på falderebet lige skal hæve den lige et skridt højere op, så kan det her måske have lidt at gøre med. Om hunden i virkeligheden mangler lidt respekt for dig og for din kommando. Det er muligt. Jeg bevæger mig ud på tynd is nu, og Det er altså ikke Sådan ment, at en hund skal kæft trit og retning altid gøre hvad du siger. Men man kan godt forvente at en hund at den udfører en kommando som ikke er til skade for den selv, og at den gør som du siger. Der er også noget sikkerhed i det, ikke også hvis i er ude at gå i trafikken, så skal den have snor på og den skal lytte efter når du kalder så den kommer hjem og ikke. Bliver kørt ned. Så det her starter måske der hvor at du skal lave noget generelt hundetræning med din hund. Måske begynder at gå til et hundehold eller bare lave nogle øvelser når går i tur eller hjemme på stuegulvet, hvor i kan få en positiv kommunikation, et positivt sammenhold jer 2 og hunden er med på, at du af og til giver kommandoer du gerne vil have udført og på den måde så kan i måske skabe nogle positive oplevelser, som i fremover kan bygge på og på den måde måske også undgå at. Lignende problemer opstår i fremtiden.

Transskript


Tags


You may also like

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page