Min hund smider sig på ryggen når den skal noget, den ikke vil. Hvad gør jeg galt?

Når din hund smider sig på ryggen når den skal noget, den ikke vil er det en undvigemanøvre. At håndtere en hund, der lægger sig på ryggen som en modstandsreaktion, kræver forståelse, tålmodighed og konsekvent positiv forstærkning. Ved at skabe en tryg atmosfære, træne gradvist, og undgå negativ feedback, kan du hjælpe din hund med at overvinde usikkerhed og opbygge en stærkere, mere positiv relation.


⚡ Lyn-version

Hundens adfærd kan eskalere fra at tage fat om en hånd med munden til faktisk at bide. For at håndtere dette, anbefales det at afbryde den uønskede adfærd og omdirigere hunden til en positiv adfærd, som den er god til (f.eks. at sidde). Dette skal efterfølges af ros for at forstærke den positive adfærd. Det er vigtigt kun at rose hunden, når den viser den ønskede adfærd, og være konsekvent for at undgå at forvirre hundenSpørgsmål til dyrebrevkassen

Kære dyrlæge.

Min hund har fåte en dårlige vane – en tendens til at smide sig på ryggen og rulle rundt, når jeg prøver at give den medicin, børste den eller tage dens sele på. Jeg er bekymret for, om der kan være nogen underliggende årsager til denne adfærd, og jeg er ret frustreret og irriteret over det.

Et par gange har han også taget fat om min hånd. Han bider ikke, han tager bare fat med sin mund om min arm. Jeg prøver at undgå at sige nej til ham, men det er svært at undgå og det er ret irriterende.

Kan du hjælpe mig med at forstå, hvad der kan forårsage denne opførsel, og hvad jeg kan gøre for at træne min hund til at være mere samarbejdsvillig?

Udskrift af videoen

0:01] Vi skal snakke om en hund, der smider sig på ryggen og bider, når den skal noget, den ikke gider.
Og det skal vi, fordi jeg har fået en mail her i brevkassen.
Og det er ret vigtigt at få taget hånd om, og det vil jeg gerne prøve at komme med nogle bud på.
Spørgerne skriver her, at han bider ikke, men han tager bare fat om hånden med sin mund.
Jeg prøver at undgå at sige nej til ham, men det kan jo være ret svært at undgå, når det er så irriterende som det er.
Kan du hjælpe mig med at forstå, hvad årsagerne til den her opførsel er?
Så kan vi snakke lidt om, hvad det betyder, når en hund bider eller ikke bider.
Hvis han tager fat i din hånd med munden, så er det jo ikke at bide, men det er sådan lige skridtet før det.
Og hvis en hund får smag for den øvelse, så kan det inde med, at den faktisk spider rigtigt på et tidspunkt.
Og det er derfor, jeg synes den er vigtig at snakke om, fordi det kan potentielt udvikle sig i en farlig retning.
Og det er ikke sådan, at du skal sige nej til din hund, men vi skal snakke lidt om, hvordan du viser, at du alligevel har nogle grænser.
Og hvis ikke du har lyst til at sætte en grænse og hårdt sige nej, og du ikke er typen til det, så er der nogle andre ting, man kan gøre.
Basalt set så har din hund her fundet ud af, at der er noget, der virker.

[1:31] Generelt så vil hunde jo gøre det rigtige eller det der er mest fordelagtigt for dem, som de oplever som mest fordelagtigt for dem i alle situationer.
Og hvis han ligesom synes at det er lidt træls det der med at få tørret poterne og få sæle på, så vil han jo selvfølgelig prøve med nogle forskellige udnåeder for ligesom at prøve.
Den ene gang vil han sikkert prøve sådan at gå væk fra dig og den anden gang vil han prøve at rulle rundt.
Og så har han måske fundet ud af, at det der med at rulle rundt og lægge på ryggen med maven opad har været en god måde at blive fri for det, han nu ikke gider på.
Hvis du så alligevel har prøvet at tvinge igennem her, at han skal have tørret på dig, så vil han jo prøve nogle andre ting af sammen med for eksempel at knurre af dig eller med hundesprog stire på dig for at få dig til at holde op.
Og hvis ikke det har været nok, så vil han så prøve at tage fat i din hånd med sin mund og næste skridt vil muligvis være, at han så begynder at bide.

[2:28] Generelt for sådan noget hundeopdragelse, så handler det om at få afbrudt den adfærd, som du ikke gider.
Og det gælder for så mange andre ting også, f.eks. at springe op og gø i haven og sådan noget.
Det er at sørge for, at han ikke har held med det, han nu gør.
Så hvis han nu prøver fx at sige, at jeg har ikke lyst til at få sæle på, og så smider han sig om på ryggen eller tager fat i din arm, og så har han held med at blive fri for det, Så vil han naturligvis gøre det igen næste gang.

[3:00] Og der hjælper det så ikke at tvinge igennem, at nu skal han have sæle på, for så eskalerer det, og så har I sådan en konflikt kørende og et generikørende måske, som du jo muligvis ville tabe, hvis han finder på at bide, Tilgængeligt så vil jeg så, hvis ikke du er typen der vil sige nej i situationen og måske sådan fortælle ham at det er det her det kan du ikke lide Så er der alternativ, det er at du afbryder det I har gang i, så laver du en øvelse som du ved han er god til og han er glad for, Det mest basale kunne jo være bare at sidde sit og det er en god idé at øve det i andre situationer, så han er god til det når du så skal bruge det her Det kan også være at give pote eller dæk eller noget andet, men sit er nemt at have med at gøre og noget man kan få ind i en hverdag ellers Så ville jeg simpelthen holde op med det I nu havde gang i, tørre poter, be ham sidde sit og så rose ham for at have gjort noget rigtigt Så havde han blevet taget ud af det I nu var i gang med, og så ville jeg så prøve at tage fat i igen, f.eks. løfte poten for at tørre den.

[4:06] Og så ruser ham for at være rolig og nysgerrig i det. Hvis han så begynder på udenådede igen, så vil jeg igen afbryde. Sørg for at lave noget andet. Gå væk. Måske gå et andet sted hen. Kom tilbage.
Og ros ham så for igen at kunne sidde sit og igen ros ham så for at hvis du løfter poten at han så tager det pænt og forstærker den adfærd du gerne vil have sådan at han finder ud af at han bliver roset og får godbidder når han sidder stille til at få løftet poter, Og hver gang han så prøver at komme ud af det og lave unåder, så vil jeg afbryde, lave noget andet eller gå en tur rundt om ham eller få ham en tur rundt om dig lave sit og rose ham for det igen, Og så på den måde så får du ligesom sådan forstærket, at han bliver forstærket, han bliver bestyrket i at det at sidde stille til det, er det rigtige at gøre og på den måde så bliver det den mest fordelagtige ting for ham.

[5:12] Det kan du bruge i andre situationer også, fx hvis han springer op af dig. Sørg for at du ikke giver ham kontakt, hvis han er en stor hund, så kan det være lidt en udfordring.
Og sørg for at være meget sikker på, at du ikke kommer til at rose ham for at have gjort det næsten godt.
Altså hvis han sådan skal have sæle på, og han sådan har været urolig og måske har bidt lidt efter dig, hvor du så roser ham for at have gjort det næsten godt.
Så vil det forstyrre ham.
Så sørg for at få klart afbrudt det I har gang i.
Sørg for kun at rose ham, når han har gjort det du faktisk gerne vil have.
Men det kan være kompliceret, så lad os snakke om det i kommentarfeltet.
Og jeg hører rigtig gerne fra alle, som måske har nogle udfordringer her.
Og så lad os tale om din hund i kommentarfeltet.

Når din hund viser modstand ved at lægge sig på ryggen under situationer, hvor den skal gøre noget, den ikke vil, handler det om at forstå hundens adfærd og kommunikation. Her er, hvad du kan gøre for at håndtere situationen på en positiv og konstruktiv måde.

Forstå årsagerne bag hundens adfærd

Hunde viser ofte denne type adfærd, når de føler sig pressede eller usikre. Det kan være en måde for hunden at sige, “Jeg er ikke komfortabel med dette,” eller “Jeg er usikker på, hvad du forventer af mig.” Dette kan også være en overspringshandling, hvor hunden forsøger at undgå en opgave eller situation, den finder ubehagelig eller udfordrende.

Skab en positiv og tryg atmosfære

Nøglen til at ændre denne adfærd er at skabe en positiv og tryg atmosfære for din hund. Det betyder, at undgå konfrontationer og i stedet bruge positiv forstærkning til at motivere hunden. Ros og beløn din hund, når den reagerer positivt, selv for små fremskridt. Dette hjælper med at opbygge hundens selvtillid og gør træningssessionerne til en positiv oplevelse.

Træn gradvist og konsistent

Træning bør være gradvis og tilpasset hundens tempo. Hvis din hund er ubehagelig med at få sele på, start med at lade hunden snuse til selen og beløn for positiv interesse. Gradvis kan du øge interaktionen, altid med fokus på at belønne og opmuntre. Konsistens i træningen er afgørende for at bygge en forståelse og tillid mellem dig og din hund.

At skælde ud eller straffe hunden, når den viser modstand, kan forstærke den negative adfærd eller skabe yderligere angst. Det er vigtigt at huske, at din hund ikke viser modstand for at være trodsig, men fordi den føler sig presset eller usikker. Tålmodighed og forståelse er nøglen.

Søg professionel hjælp

Hvis du oplever vedvarende udfordringer med din hunds adfærd, kan det være en god idé at søge hjælp fra en professionel hundetræner eller adfærdsspecialist. De kan tilbyde skræddersyede råd og teknikker til at adressere specifikke adfærdsproblemer.


De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine VandskålSe pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Denta fun bold til at fjerne plakSe pris hos PetPower.dkEn tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært.
Tandbørste, tandpaste og “fingertut”Se pris hos PetPower.dkVi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt.
Snudetæppe slow feederSe pris hos PetPower.dkJeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det.
Neutral ørerensSe pris hos PetPower.dkHunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hundens adfærd og mental balance


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld