Jeg fraråder hjemmelavede løsninger som salt eller brintoverilte brækmiddel, da disse kan være skadelige. Professionel hjælp fra en dyrlæge er den sikreste og mest effektive måde at håndtere situationen på. Dyrlæger kan tilbyde sikre metoder til at fremkalde opkast og behandle hunden korrekt.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Brækmedel hos hunde
[0:17] Det, der ofte bliver nævnt som brækmedel hos hunde, er brændt over ilde, 3%. Men du får rigtig svært ved at finde en dyrlæge her i Danmark, der anbefaler det og synes, at det er en rigtig god idé.
Og det er der nogle helt bestemte grunde til, hvoraf den vigtigste måske nok er, at du faktisk kan slå din hund ihjel med det.
Og der findes nogle ret effektive og mere sikre brækmedler, som man giver.
Udfordringen er bare, at det skal gives som indsprøjtning. Der er nogle ret vigtige forholdsregler, inden vi begynder at snakke om det her emne.
Dem snakker vi om i dag, og vi snakker også om de situationer, hvor det så kunne give mening faktisk at give hjemmelavet brækmiddel.
Men inden vi kommer så langt, skal vi lige høre fra sponsorerne af den her podcast.
Det er dem, der betaler, sådan at du kan lytte til det her helt gratis.
Dansk tekst.
Vigtig information til nye hundeejere
[1:40] I alt ni kapitler, der tager dig igennem alt det vigtigste og grundlæggende, du bør vide som en ny hundeejer.
Du kan se mere om bogen og bestille den over på Dyrlæns Outlet Shop.
Bogen hedder Min Firebenede Ven, så for at gøre det lidt nemmere for dig at finde, så har jeg lavet et link, der hedder spørgdyrlæn.dk-ven.
Og skønt at kigge dig over, for der er gratis fragt på de første dager.
[2:05] Music.
Hjemmelavet brækmiddel
[2:14] Jeg kan godt forstå, hvis man får tanken, at det var smart, hvis man lige havde noget i køkkenskuffen, man kunne give hunden.
Hvis den nu lige havde spist et eller andet, eller slugt noget, som det ikke var så godt, at den skulle have slugt.
Og hvis man så lige har noget liggende, kunne man så ikke lige klare det uden at skulle til dyrlæn.
Og den tanke kan jeg faktisk godt følge.
Der er bare nogle situationer her, hvor vi faktisk risikerer både at gøre hunden mere syg, og i nogle tilfælde faktisk også gøre den så syg, at vi ikke kan redde livet for dem.
Og det er nogle detaljer, som jeg gerne vil snakke lidt om i dag.
Risici ved at give salt
[2:48] Jeg ved noget af det, der bliver snakket om, det er, at man kan give salt, altså store mængder bordsalt.
Det er faktisk ganske giftigt i høje mængder, og det virker, mit indtryk er, at det virker cirka på en ud af tre hunde.
Og det vil altså sige, at hvis tre hunde får lov til at prøve det her, så er der altså to af dem her, der ud over det, de nu har slugt, og som måske kan gøre dem syge, faktisk får en regulær saltforgiftning ovenpå, som vi som dyrlæger jo er nødt til også at skal håndtere.
Og det er en af de første forbehold, jeg har for at snakke om det her emne.
Det er faktisk, at hvis en hund har slugt noget, der faktisk gør den syg, at så kan vi faktisk inden med, og skal have sådan en indlagt i endnu længere tid, og have endnu sværere ved at behandle den, fordi vi faktisk arbejder med to sygdomme, og vi arbejder med en forgiftning ovenpå det, den ellers havde slugt.
[3:43] Og det er ligesom det, der er jo ideen med at give et brækmiddel.
Det er, at vi faktisk giver en hund noget, der er så giftigt, at maven ikke kan lide det og kaster det op igen.
Noget af det, jeg også har hørt om, det har jeg så heldigvis ikke selv oplevet eller set, men jeg har hørt om, at folk også giver soda, eller måske ligefrem kausisk soda, som etser voldsomt, og som ikke egentlig giver opkast, men som godt kan give nogle ret alvorlige skader i munden og i spiserøret og i mavesækken.
Brændt over ilde dosering
[4:12] Så den, der ligesom bliver omtalt mest, det er så brændt over ilde, og det er 3% brændt over ilde, og så giver folk typisk et sted omkring 1 ml per kilo hund, og maks 40-50 ml i alt, uanset om hunden vejer mere end det.
[4:30] Og i de situationer, hvor det kan give mening, det er, hvis du er over to timer væk fra en dyrlæg, og at du har snakket med en dyrlæg i telefonen om, at det, din hund har slugt, faktisk er giftigt, og at det er giftigt på en måde, som det giver mening at kaste det op.
[4:50] Lad os nu tage nogle eksempler fra toppen, så kan du måske forstå, hvad det er, jeg mener, og hvor jeg vil hen med det.
Men hvis en hund har tykket på et batteri, og noget af det, der er inde i batteriet, kan sive ud i mavesækken, så sviger det og etser i spiserøret.
Det vil sige, at det sviger og etser på vej ned, og det sviger og etser jo på vej op.
Det vil sige, at hvis man får en hund til at kaste sådan noget op, så giver det jo dobbelt skade i spiserøret. Og spiserøret er faktisk en fin, lidt sensitiv struktur, som ikke kan tåle det her.
Det samme gælder jo så også for rigtig mange af sådan noget ætsne midler, altså rengøringsmidler, syreholdige stoffer, klor for eksempel, og sådan noget, som nogle hunde kan få adgang til.
Og alt den slags, det skal fortøndes i mavesækken, eventuelt så skal det bindes, eller så skal det skyldes ud.
Og det vil sige, at man jo faktisk lægger en slange i halsen, sådan at man får det op inde i slangen, sådan at det ikke får kontakt til væggen i spiserøret.
Og der er mange af de der stoffer, det giver ikke mening, at jeg læser 400 stoffer op her, så det er en af de første tanker, jeg har, en af de første krav, skulle jeg til at sige, det er, at du har haft telefonisk kontakt med en dyrlæge, som giver dig ret i, at det her er en god idé at få den her hund til at kaste op.
[6:09] En anden ting, jeg også er til at høre, det er jo, hvis hunden har slugt et eller andet fremmedlæme.
Og det kan jo så være alt fra bolter eller en sok, bolte eller en sok eller legetøj eller sådan noget.
Hvis en hund så for eksempel har spist en fiskekrog, hvis den sådan lige har snuppet det, du har fanget der med krogen på, det hører jeg da om af og til, så ligger der jo en krog dernede.
Og på et tidspunkt havde jeg også en hund, der havde et en brændekævle, og det havde den brugt en halv times tid på at fiendele alle de der små stykker træ.
Nej, og det er ikke en god idé at få dem til at kaste kroge og træsplinter og den slags op, fordi nok de giver jo måske rifter og ridser på vej ned, og det går måske sådan rimelig langsomt, når man synker.
Det kan spiserøret måske være med til.
Men når man kaster op, så er det en ret voldsom bevægelse, og bevægelsen er hurtig, altså at maveindholdet kommer ud hurtigt, sådan at det kan lave nogle ganske alvorlige skader og ridser på indersiden af spiserøret.
Så den slags er virkelig, virkelig en dårlig idé at kaste op, og det skal så enten opereres ud, eller fiskes ud med en kikkert.
Forbehold ved at få hund til at kaste op
[7:24] En sidste ting, som er et forbehold i forhold til det med at få en hund til at kaste op, det er, hvis den allerede har forgiftningssymptomer på det, den så havde slugt i første omgang.
Det kan fx være nikotin, hvis de får fat i en nikotinposer, eller det kan være chokolade, eller sådan nogle stoffer, som giver det, der hedder neurologiske symptomer, altså det kan vi sige er rystelser, kramper, Hunden bliver afkræftet, bliver svækket, er træt, bliver slinger, bliver rundtosset og den slags.
[7:57] Fordi hvis man får en hund til at kaste op, så skal man være sikker på, at det når ud, altså ud af munden.
Hvis det ligesom kun når halvt op i halsen, halvt op i munden, og det så siver ned, og hunden ikke har en normal synkerefleks, så risikerer vi, at det der mavesaft og hvad den nu ellers i øvrigt var giftigt, det siver baglæns ned i luftrøret.
Og der skal man altså have en normal synkerefliks for, at det her er en god idé. Eller så skal man jo hænge med hovedet nedad i hvert fald.
Sådan er vi sikre på, at det løber den rigtige vej ud og ikke går i den gale hals.
Og der kan du måske ligesom forestille dig lidt, at hvis man så har slugt noget giftigt, og så får sådan noget mavesyre ned i lungerne også, så har man udover det en meget alvorlig lungebetændelse, og det kan man faktisk dø af.
Og den slags skal også skyldes med store mængder steril saltvand og sådan noget.
Ved hjælp af en kikker, det er ikke nogen nem opgave, og det er bestemt heller ikke billigt, og slet ikke, hvis det skal foregå om natten og i vagten, og det skal foregå akut, hvis man skal redde livet for nogle af dem der.
[8:56] Så der var altså et forbehold mere, men igen, det kan du sådan sikre dig ved, at her, om ikke andet i hvert fald, havde telefonisk kontakt med en dyrlæge.
Risiko for mavesår
[9:06] Når vi så er over i, hvad vi så giver, så der er vi så brændt over ilde, den eneste, jeg ligesom rigtig kan nævne, hvis man giver noget, der er for stærkt, Hvis man giver en mængde, der er for stor, hvis hunden i øvrigt har en tom mavesæk, har en sensitiv mave, så risikerer man faktisk at give den et mavesår.
Mavesår kan også være blødende, og i værste tilfælde, så kan et mavesår faktisk være så dybt, at mavesækken sprækker.
Og så har vi mavesaft ude i buhulen, og det er altså også noget bøvl.
Og det skal også skyldes ud, ikke også?
Og det kan man jo så i store træk kun gøre ved hjælp af en operation, hvor man simpelthen lyner hunden op på maveskinnet, og så skylder med saltvand den vej, ikke også? Og så syrer mavesækken sammen igen.
Og igen, så kan du måske forestille dig, at det ikke er nogen sjov oplevelse, slet ikke om natten, og det i hvert fald heller ikke er med til at hjælpe din hund til at blive hurtig og rask.
[9:58] Så nu har vi ligesom været omkring nogle af de vigtigste forbehold, jeg har her, ikke også? Og du kan måske næsten fornemme på mig, at jeg synes, det er en rigtig dårlig idé, det her.
Særligt fordi, nu nævnte jeg, at vi har noget, man kan give som indsprøjtning, og vi har faktisk også nogle øjnedrupper.
Begge dele er medicin, receptpligtig medicin, og det skal gives af nogen, der er uddannet til det. Og det vil jo så sige din dyrlæge.
Og det er nødvendigt både for at lave den her kliniske vurdering af, er det her overhovedet en hund, der skal have det her kastet op?
Og så også for at være sikker på, at vi kan hjælpe den igen.
Og så giver man jo også noget kvalmestillende medicin igen bagefter, så den til, at din hund ikke skal lide mere end højst nødvendigt.
Professionel medicinering frem for hjemmelavet metode
[10:41] Og det er altså den mest sikre og den bedste måde at få det gjort på.
Og så er vi jo væk fra, at det er hjemmelavet brækmiddel.
Men altså, hvis det skal være, så vil jeg sige, så skal det i hvert fald være sådan, at du er over to timer væk fra en dyrlæge.
Sådan, at det med at køre til en dyrlæge faktisk ikke er en reelt mulighed.
Og det kan ikke lade sig gøre i Danmark.
Altså, man kan ikke komme to timer væk fra at kunne finde en vagtdyrlæge.
Det kan godt være, at det måske tager det meste af en time, men det er stadigvæk nok til, at man kan få det meste kastet op igen.
Kommer vi på den anden side af to timer, så vil meget af det, hunde har spist, måske være passeret videre, men ikke nødvendigvis, men i mange tilfælde.
[11:23] Det kan så give mening jo, hvis du er bekymret på forhånd og skal have din hund med på vandretur i de norske fjellæg. Der kan man godt komme to timer fra en dyrlæge, og du gerne vil have førstehjælpskassen på plads, så giver det da mening at tænke det her ting ind.
Men hvis vi snakker om hunde i Danmark, så er det ikke sådan en situation, jeg kan forestille mig opstår.
Men det er altså den ene ting, hvis du er mere end to timer væk fra en dyrlæge.
Det andet krav, jeg har, det er, at inden du giver det her, at du har kontakt til en dyrlæge, hvor I er blevet enige om, at den mængde og det, din hund har fået i mavesækken, faktisk er noget, der giver mening at få kastet op.
[12:03] Og at det er giftigt på en måde, som gør, at man bør løbe risikoen ved at forgifte hunden yderligere med brændtårhjelte.
Skal du lige have fat i en vagtdyrlæge, så koster det for det meste ikke noget at ringe til den.
Og nogle forsikringsselskaber har også som service, at du kan få et videokald med en dyrlæge.
Du kan over på den hjemmeside, der hedder dyrlægelisten.dk, der er der et kort over mange af de dyrlæger, som har en eller anden form for vagtjeneste.
Der kan du finde et telefonnummer.
Og for det meste stiller din egen dyrlæges telefonsvar sikkert også om til dem, der har vagten. Og det vil jeg da klart anbefale dig at starte med i stedet for.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hvordan får man en hund til at brække sig, og hvad er den bedste hjemmelavede brækmiddel-opskrift til hunde, som du kan anbefale?
Er der nogen potentielle farer ved at give min hund en hjemmelavet brækmiddel, og hvad skal jeg være opmærksom på?
– anonym
Find den nærmeste vagtdyrlæge på dyrlægelisten.dk.
Hjemmelavede brækmiddel ikke er løsningen
Der findes mange hjemmeråd og -løsninger, som folk ofte tyer til i panik. Det er vigtigt at forstå, at selvom intentionen er god, kan disse hjemmelavede løsninger ofte gøre mere skade end gavn.
Risikoen ved at anvende salt som brækmiddel
Et af de mest omtalte hjemmemidler er at give hunden salt for at fremprovokere opkast. Det er dog vigtigt at forstå, at store mængder salt kan være yderst skadeligt og i værste fald giftigt for din hund. Det kan føre til saltforgiftning, som er en alvorlig tilstand, der kræver øjeblikkelig dyrlægebehandling. At indtage for meget salt kan desuden resultere i yderligere komplikationer, som kan være svære at behandle.
Potentielle farer ved brug af brændt ilde
Brug af brintoverilte som et hjemmelavet opkastfremkaldende middel er en anden metode, der ofte diskuteres. Selvom det kan virke for nogle, er det ikke uden risici. Doseringen er yderst vigtig, og en forkert dosis kan føre til alvorlige skader på din hunds helbred. Det er afgørende at forstå, at selvom man måtte finde sig i en situation, hvor dette virker som den eneste løsning, bør det kun anvendes efter at have konsulteret en dyrlæge.
Professionel hjælp er den sikreste vej
I stedet for at ty til hjemmelavede løsninger, er det altid bedst at søge professionel hjælp. Moderne dyrlægepraksis tilbyder sikre og effektive metoder til at fremkalde opkast, hvis det er nødvendigt, og disse procedurer bør udføres af fagfolk. Disse metoder indebærer brug af specifikke medicin, der kan administreres sikkert og under overvågning af en dyrlæge.
Det er forståeligt at ønske at hjælpe sin hund i en nødsituation, men det er vigtigt at huske på, at den bedste hjælp ofte kommer fra dem, der har den rette viden og erfaring. Hvis din hund indtager noget giftigt eller farligt, er det bedste, du kan gøre, at kontakte din dyrlæge straks. Ved at handle hurtigt og ansvarligt kan du sikre det bedste udfald for din hund.
Find den nærmeste vagtdyrlæge på dyrlægelisten.dk.
De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.
Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.
Produkt | Priser | Hvorfor jeg anbefaler dette… |
---|---|---|
Sunshine Vandskål | Se pris hos PetPower.dk | Katte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver… |
Denta fun bold til at fjerne plak | Se pris hos PetPower.dk | En tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært. |
Tandbørste, tandpaste og “fingertut” | Se pris hos PetPower.dk | Vi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt. |
Snudetæppe slow feeder | Se pris hos PetPower.dk | Jeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det. |
Neutral ørerens | Se pris hos PetPower.dk | Hunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden. |
Furminator underuldsfjerner | Se pris hos PetPower.dk | Furminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid. |
Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.
Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…