Hund bider og slikker sig i røde poter: Komplet liste

Når en hund bider eller slikker poter er det tegn på kløe eller smerte. Poterne vil ofte være røde og/eller hævede. De underliggende årsager kan inddeles i 8 grupper hvor sår, allergier og infektioner med bakterier eller svamp er almindelige. Hvis potevask ikke stopper problemet, kan en dyrlæge hjælpe med medicinsk behandling.

Udskrift af videoen

OBS: Denne udskrift er udformet af AI (kunstig intelligens) og indeholder derfor unøjagtigheder.

Velkommen til webinar. I dag skal vi snakke om røde og irriterede kløende hundepoter og hvad der får hunde til at slikke sig og bide sig i dem. Jeg vil gå igennem med årsagerne til det det her til det her er, og Jeg vil give dig nogle konkrete tips til hvad du kan gøre ved det. Og udover det så skal vi igennem alle de mulige diagnoser Sådan at du ved om dig og din dyrlæge har stillet den rigtige diagnose, eller i hvert fald at du får et overblik over det.
Og så udover det så er kommentarfeltet og chat feltet jo åbent. Sådan at du kan få svar på alle dine spørgsmål og du kan skrive dem ind og så jeg skal jo tale her, men jeg skal nok i hvert fald kigge det hele igennem, når Vi er færdige og sørge for at alle har fået svar på deres spørgsmål.
Så du skal endelig ikke holde dig tilbage med at at skrive til os.
Inden vi starter, så kunne jeg godt tænke mig lige at høre hvad. Eller der skal jeg lige fortælle, at hundes reaktioner i huden kommer nogle helt klassiske steder, og Det er derfor, at meget af det her, det vender tilbage Sådan nogle klassiske steder. Ørerne og poterne er helt oplagt de steder, Der er mest udsat, og som er det, vi ser mest i klinikken.
Men de kan også godt klø sig i numsen og på kinderne eller i mundvigen. Det er så, så er det. Det bliver til det, vi kalder en hotspot, og Det kan også være på maven og under forbenene, altså det der svarer til armhulerne og en af grundene til at det væv her det eller de steder her er det der slår ud. Det er fordi det væv Det har flere hud kirtler end andre steder. Hunde har ikke vældig mange svedkirtler, men dem de har de har samlet faktisk de her steder. De har også Sådan nogle talgkirtler i poterne og.
I og nogle svedkirtler, der de kirtler de har i ørerne er jo så vokser kirtler, men ikke desto mindre kirtler, og der sidder også nogle duft kirtler under halen endetarmsåbningen, som også er et sted hunde kan slå ud. Men altså de 2 klassiske steder og de 2 mest almindelige steder. Det er altså i ørerne og i poterne og i dag der holder vi os til poterne, fordi Det er i sig selv kompliceret nok.
Og inden vi går i gang, så har jeg lige et enkelt spørgsmål til dig, Vil du prøve at fortælle mig?
Hvad er din største udfordring lige nu og her med din hund, som har problemer med poterne?
Prøv at skriv lige i kommentarfeltet eller chat feltet. Både fordi at så er jeg sikker på at jeg får svaret i det her webinar på alt Der er vigtigt for dig at vide, men det hjælper også mig at vide om jeg faktisk har været det hele omkring og om vi om jeg får svaret på præcis det du gerne vil vide. Så hvis du lige vil bruge et sekund på at skrive i chatten, hvad er den største udfordring eller bekymring du har med din allergi hund lige nu?
Og så tjekker jeg lige chat herovre hvordan at at det ser ud og så går vi videre, så kan vi vende tilbage til det her senere når at at alle har har skrevet noget ind.
Det vil sige der var lige et spørgsmål her ellers så hvis du ser optagelsen af det her, så kan du selvfølgelig også lige skibe lidt fremad indtil at jeg tager det næste slide. Her skal vi se.
At det hele, det kører.
Det ser Sådan ud. Godt.
Hvis den her liste ikke også?
Det omfattende det her er en liste over alle de mulige årsager. Vi kender til, at hunde kan have infektioner være rød have udslæt, have eksem have sår betændelse, bylder, alt det der der kan være imellem tredje puderne og i huden på poterne.
Det her, Det er så tæt på en komplet liste, som vi kommer.
Det er i hvert fald dem, vi kender til, og den er jo næsten håbløs ligesom at få overblik over, og jeg lover dig, at Det er det eneste Sådan lange liste og bullitt. Hvis du får i den her præsentation. Det er den her, og når vi så begynder at åbne op for den her, så er det faktisk ikke så kompliceret endda, fordi Der er nemlig lavet en ret smart måde, vi går frem på og og det giver logisk mening. Den måde vi går frem på, og så kan vi efterhånden begynde at at kradse strege nogle af de diagnoser, Der er.
På den her liste ud. Jeg skal nok gå igennem hvad de betyder dem Der er Sådan er relevant for os at vide ikke også. Men altså så du behøver ikke Sådan at at fortabe dig fuldstændig i listen og dem af jer Der er på email listen. I får også en e mail om det her så så så er der ligesom lidt mere forklaring.
Det er det der som der står på slidet. Her er det der hedder podio dermatitis. Det er Sådan en fællesbetegnelse, vi bruger os for at vi ikke Sådan skal gå og sige røde klynge slægtninge irriterede poter helt andet. Altså så har vi et enkelt ord der dækker det her. Porto betyder pote eller eller ben eller hånd eller fod og.
Derma betyder noget med huden og itis. Det er en betyder en betændelse, så Det er jo Sådan en pose hud betændelse Det er det ordet betyder, og Det er det, vi Sådan refererer til her.
Det jeg ser i klinikken som årsag til det her Porto dermatitis er de røde poter irriterede poter. Det er uden sammenligning allergisk betinget årsager, og Det er ikke Sådan at jeg ser. Jeg ser bare Sådan ser lidt flere allergiske hunde, og så ser jeg også en del af det andet. Det er hvis jeg skal give et slag på tasken i hvert fald 9 ud af 10 af de hunde jeg ser Der er forklaringen det her måske endda er.
Oftere end det, og nogle af de der tingene står på listen her. De kommer så som følge af allergien og de andre ting her er noget af det vi kigger efter. Men Det er ikke Sådan, at jeg Sådan tit og ofte finder en hel masse af det, vi ellers leder efter her på listen. Det er nemlig Sådan, at jeg næsten hver gang finder, at Det har et eller andet med en allergisk baggrund at gøre.
Og Det er derfor, at vi ligesom tit falder ned i den og så siger jamen, Det er nok på grund af noget allergi, og Det er det jo så ikke altid. Men Det er det ganske ofte altså.
Og.
Skal vi sige. Jeg fik lige en mail ind her skulle lige se en der ikke kunne logge ind. Det prøver jeg lige at håndtere, fordi Der er åbenbart en fejl.
Så prøver vi lige at se her.
Og så kaster vi os ud i det. Det, Der er på skærmen, Der er.
Et.
Det, Der er på skærmen, Der er en måde vi kan vaske de der poter på. Nu skynder jeg mig lige at få sendt en opfølgning til dem der ikke kan logge ind for det ser ud til at være en en problem hele vejen rundt.
Skal vi se?
Og til, at optagelsen, så kan du springe frem til, at jeg lige er færdig med det her. Jeg beklager lige at, at Vi har lidt tekniske udfordringer, men Sådan er det jo, når Vi er live.
Så kan der opstå Sådan noget, trykker vi lige her.
Sådan så skulle vi være på benene igen, tror jeg.
Og så håber vi, at folk de kan logge ind.
Kommer den i hvert fald der.
Helt konkret ikke også det du kan gøre for at holde Sådan nogle poter mindst mulige, røde og mindst mulig irriteret. Det er faktisk at vaske dem det jeg viser på hunden her. Det er jeg klipper pelsen imellem trædepuderne lidt kortere jeg klipper som udgangspunkt bare Sådan ned i niveau til trædepuderne, tredje poterne, trædepuderne og det det gør jeg som jeg viser på billedet der til højre.
Det Der er nogle hunde, ligesom den der klarede münsterländer. Jeg står med her. Der har Sådan nogle meget lange faner og noget hår som nemt filtrer cavaliere gør det også, så Der er jo så også de andre dem med det korte pels er en fransk bulldog for eksempel de har ikke det her problem, men dem der har Sådan noget langt silkeagtigt hår de kan godt Sådan klumpe helt sammen og hvis man så sætter en finger ned imellem trædepuderne, så kan man faktisk mærke at Der er Sådan en dreadlock der ligger nede i lommen, der som nærmest faktisk er Sådan en sten de går på.
Og inden under den, der vil der tit være varmt, fugtigt og irriteret alene bare fordi at snavs og vand og fugt. Det gemmer sig bag ved den lomme og Det kan huden ikke lide og derfor så bliver det et problem og Der er man så nødt til at skære ned og klippe den op, og den er altså nede i mellem trædepuderne, så hvis man så har fået den væk ikke også der, der skal man nogle gange have en skægtrimmer eller noget andet ned eller have veterinærsygeplejerskernes hjælp til lige at at komme derned.
Så.
Og det r.
Der var lige en mail mere der forvirrede mig og men når den så er væk, så kan man så klippe og holde den korte og holde den lange pels lidt kortere. Sådan er det ikke sker igen og det gør jeg altså ved Sådan at at klippe den i niveau her.
Og jeg gør ikke vældig meget mere ud af det, end jeg Sådan lige tager længden på dem der. Hvis der så er noget rødmen under nede mellem hårene eller man kommer hjem. Og Det er for eksempel nu er det jo sommer lige nu ikke også? Og Jeg har bare tæer på græsplænen, men hvis Det er sproget med salt om vinteren, eller at der ligger et eller andet ulækkert hun har trådt i, eller den har trådt i noget, der måske ligefrem er giftigt rengøringsmidler eller Sådan kan give en lokal irritation, så skal man have vasket huden, og Det kan være en god ide for de hunde som har lidt sart hud.
At de får vasket potterne i ny og næ. Det er trick Jeg har til det her. Det er at jeg bruger Sådan en almindelig frysepose ikke også eller en affaldspose, og så putter jeg en lille smule. Her har jeg klorhexidin jeg putter ned, man kan også bruge rent vand, hvis ikke Der er Sådan er vældig meget betændelse i det, men køber ikke til dine tager jo i hvert fald bakterier.
Man kan også få forskellige typer af hundeshampoo, som er designet til det her. Man kan få hundeshampoo, Der er klorhexidin i, og så kan man jo i virkeligheden Sådan vaske hænder med det. Det opfører sig tit lidt ligesom Sådan noget flydende håndsæbe, og det vil sige, så kan man vaske hænder i det eller vaske poter i det, og så sørge for at selvfølgelig at få skyllet rent bagefter, Sådan at man får sand og snavs og pollen og hvad der nu ellers kan være Sådan at kontakte reaktioner ned i ned i potten der.
Jeg bruger den der pose lidt, både fordi det sviner lidt mindre og Jeg synes Det er noget bøvl at stå, men skal ikke også, men det kunne man jo også at hvis du har en gammel vaskebalje eller Sådan noget, så kan man jo lige Sådan sætte poten op II det eller noget tupperware eller et eller andet men det der det det holder det ligesom inden og så sparer jeg også lidt på det, så jeg ikke skal bruge helt så meget croxie Det kan jo også blive blive dyrt i længden. Jeg har ikke nogen Sådan en skarp holdning til om det skal være det ene eller det andet og nogle gange så er man nødt til ligesom at prøve sig lidt frem.
Det der virker for din specifikke hund. Det kan give altså nogle gange så er rent vand i virkeligheden nok, men Det kan give mening at finde et eller andet hundeshampoo eller et produkt som virker en lille smule lindrende. Måske tilfører huden noget fugtighed, Sådan at huden er mest mulig hel og intakt.
Og ved Sådan en almindelig Sådan at holde det rent, så kan vi strege den 1 på den her meget lange liste over mulige diagnoser og den indenunder stregen der står der Sådan noget kontakt der mathis altså Det er kontakt, hudbetændelse og Det er altså en en reaktion på, at man har haft kontakt til et eller andet. Det siger ikke så meget om, hvad man nu har haft kontakt til, om det så er pollen man så egentlig var allergisk over for alt om Det var de her rengøringsmidler, eller om Det var salt om vinteren. Men Det er i princippet også underordnet.
Når man Sådan får det vasket væk og får det gjort rent, og så har vi den ene af de her Sådan allergiske reaktioner. Sådan pakkede lidt væk. I hvert fald hvis det så er en reaktion på noget pollen eller på noget andet, så så kommer vi tilbage til den, men som grundlæggende første træk ikke også så er Sådan lokal vask i det omfang Det er nødvendigt og muligvis en gang om dagen i en periode. Faktisk det første sted at starte.
Når vi så som dyrlæger skal prøve at komme den her meget Sådan monstrøse liste igennem og er ikke hvad skal man sige for ikke bare Sådan at plukke i øst og vest og Sådan. Men Det kan godt være den er lidt allergisk. Det kan godt være at der måske er lidt med noget parasit, og Det kan godt være der, ligesom så plukker man ligesom lidt i øst og vest og nogle gange så giver man også bare lidt kløestillende medicin, og så er der ligesom lidt ro på, og hvis Det er nok til at få det til at gå væk, så gør det jo heller ikke så meget, men det der nogle gange så netop bliver det frustrerende. Det er at man ligesom vender tilbage til Sådan lidt lokal vask, men det virker ikke godt nok.
Eller man giver lidt kløestillende medicin, og det virker ikke godt nok, og man giver også måske noget allergivenligt foder, og det virker heller ikke godt nok. Altså man ligesom plukker lidt i øst og vest i den her i øvrigt meget lange liste af mulige diagnoser og og det på den måde. Sådan bliver lidt ueffektive. Altså Det er ikke Sådan at at vi vi kan gøre det her nemt nødvendigvis, men vi kan gøre det Sådan, at det bliver målrettet og systematisk og orienteret, og på den måde så bliver det mere effektiv behandling end det der Sådan noget klat behandling ellers ville være.
Eller symptombehandling ville være, og for at gøre det så effektivt som muligt, så har vi lavet den her liste. Eller man har altså. Jeg har ikke lavet den, men men videnskabeligt set, så har man fået den her liste skabt hvor at vi i virkeligheden går igennem trappen her på 4 punkter, hvor at vi så stille og roligt arbejder os ind omkring det Der er relevant og fordelen ved den her liste. Det er som du også vil kunne se efterhånden som vi går igennem, at vi overser ikke noget. Vi kommer ikke til at misse en diagnose som.
Vi skulle have behandlet på en anden måde. Vi ender ikke med at at køre for 6, 6800 eller 8000 kroner allergi blodprøver at køre allergivacciner og alt muligt Sådan noget stilling, hvis Vi har overset noget, der var mere simpelt og lidt længere nede på trappen, så Sådan for at være effektiv og komme i mål med det vi gerne vil, så skal vi arbejde systematisk, og det gør vi med den her trappe, og Det er det, Jeg vil gå igennem med jer her og nu.
Inden at vi starter på trappen, så starter jeg lige med at spørge har din hund? Det er godt, er den gad spiser og drikker den som den skal.
Er den energiforladt eller? Og jeg virker som om den har træt. Har den ondt til drikker den mere end den plejer at drikker den< den plejer at spiser den mere end den plejer, har den ofte tynd mave at der betændelse i huden andre steder end i poterne. Hvordan ser øjnene ud? Hvordan ser tænderne ud? Og Sådan kommer hele det hele, det der omkring ikke også, og så kan man så spørge sig selv, hvorfor skal vi snakke om det, når vi nu skulle snakke om det der med de røde poter ikke også kan vi ikke ligesom gå til sagen nu, og det skal vi, fordi Vi skal.
At vide, at vi ikke starter forkert på den her hund, så Vi skal ligesom det hele omkring prøv at tænk ind omkring din hund.
Er der noget andet symptomer, som ikke nødvendigvis er relateret til det her, for eksempel det der med at drikke og tisse meget og være sløv de der 2 kategorier med vandet og med det at være sløv. Det er særligt nogle af dem, jeg som dyrlæge reagerer på, og så starter jeg i virkeligheden nogle gange med ligesom at pakke de der potter lidt væk og så fokusere på egentlig at få den her hund undersøgt for, om der skulle være egentlig medicinske årsager, der gør, at dens immunforsvar ikke fungerer, eller at den er ude af balance af en eller anden årsag.
Og det gør jeg fordi at jeg gerne ligesom vil have streget nogle af dem her på den her lidt store liste ud. Noget af det Der er under stregerne her. Det er Sådan noget der hedder indokrine sygdom. Altså det vil sige sygdom i immunforsvaret og for lidt ældre hunde er det for eksempel et for lavt stofskifte, som i sig selv ikke gør dem meget syge, men som gør de tit tager på i vægt og de sjosker og sjasker lidt. Altså de er ikke Sådan helt okay pelsen bliver mærkeligt trist og grå og humøret ikke ligesom hvad Det har været.
Tidligere og den kan nemlig godt snyde lidt, fordi det tit er lidt ældre hunde der får den. Og så siger man det passer vel meget godt med den hund er bare blevet gammel, men i virkeligheden så har den faktisk et for lavt immunforsvar for lavt stofskifte og dermed så kan den have Sådan nogle lidt besynderlige tegn og det Det kan vi fange, hvis man kører Sådan en en blodprøve hvis den blodprøve ser normal ud og undersøgelsen omkring hunden og det det vi Sådan som dyrlæger kan spørge dig som ejer om, er den her hund ellers normalt har din hund det godt, så kan vi begynde at strege listen ud her.
Hvis vi lige kigger på den Der er nederst på listen der hedder neoplasi. Det betyder kræftsygdom.
Hvis vi snakker specifikt om de kræftsygdomme, som vi kan finde i en rød pote, så vil det typisk ikke nødvendigvis Sådan have en en større afsmittende effekt på, hvordan humøret og kroppen ellers har det, og Det er derfor, den ikke bliver streget ud alene på, at vi bare kører en blodprøve. Men den den er ligesom lidt hen ad den samme kategori, altså at Det er en helt anden type af sygdom, som måske slår ud i poterne, men som vi faktisk skal lede efter et helt andet sted. Men men den får altså lige lov at blive.
Tone lidt et øjeblik, fordi vi kan ikke udelukke den alene på om din hund har det godt og om om hvordan blodprøven ser ud.
Så starter vi på.
Undskyld, så starter vi på punkt nummer et her på listen. Vi skal starte med noget parasit behandling.
Og Det er ikke så tit mere, at jeg finder en masse parasitter i poterne på Sådan en hund.
Tidligere, der fandt vi meget noget, der hedder hårsækmider. Nu er det godt nok hovedet det Der er den franske bulldog Der er. Det var simpelthen fordi jeg kunne ikke finde et ordentligt billede af en pote med hårsækmider, men Det er en af dem, som vi i hvert fald tidligere har fundet en del af.
Der er kommet nye produkter på markedet og nogle loppekur Sådan noget som faktisk også tager harset midlerne, og det vil sige, vi ser mindre og mindre af den slags, men Det er noget af det, vi kigger efter og måske lige særligt den her, fordi at hvis vi giver for eksempel binyrebarkhormon prednisolon til en hund senere hen, så ville de her blusse voldsomt op, og så gør vi den hund mere syg i et forsøg på at gøre den mere rask, så Det er absolut vigtigt at få afklaret, at der ikke er hårsækmider i det her.
Lopper er også Sådan en af dem, vi Sådan af og til slås med, og den kan godt ligesom være Sådan lidt lopper. Jamen bor de ikke i pelsen? Altså oppe på kroppen og det gør de for det meste, og for det meste ville man også kunne finde udslæt og Sådan noget oppe i pelsen. Det er ikke altid man finder en loppe, fordi de springer jo af igen, men man kan godt Sådan finde noget kløe andre steder og noget udslæt andre steder ofte.
Og en grund til at poterne Sådan nogle gange slår ud. Det er fordi at huden jo hænger sammen hele vejen rundt på kroppen og de reaktioner man får et sted i huden. De kan også blusse op et andet sted, så Det er ikke fordi at nødvendigvis at hunden har lopper i poterne. Men men hvis Der er lopper i pelsen, så er tingene i alarmberedskab, og så gælder det også om inden at vi starter på en hel masse allergi udredning og en hel masse shampoo og alt muligt. Man skal igennem ikke også, så giver det rigtig god mening at have fået en effektiv loppekur.
På, som måske også tager nogle af de andre parasitter her, eller i hvert fald få som minimum for hunden ganske grundigt undersøgt. Jeg ender som dyrlæge ofte med at anbefale folk at få fat II noget alligevel, selvom jeg ikke finder noget på hunden, fordi Det er så dumt at starte på en hel masse. Det andet Vi skal videre igennem her, hvis ikke man ligesom har har det her på plads først, og Det er så nemt, at i sammenligning med noget af det andet, Vi skal igennem for eksempel allergivenligt foder ikke også.
Så er en en loppekur, altså en en billigere forholdsvis nem øvelse om at at give eller et parasit behandling, og det fører sig frem til, at vi kan begynde at stege nogle flere ud på den her liste, hvis man Sådan kigger grundigt efter, så er der under den, der hedder Sådan en parasit behandling, ikke også som er den øverste den røde streg der. Der er der også noget der hedder en en hageorm, og Jeg har aldrig set Sådan en i dansk sammenhæng, men i princippet og fordi Det er en tampon.
Tit, som i hvert fald i princippet ville kunne give nogle hudlæsioner, og så kan man jo diskutere med sine dyrlæge, om hunden også skal have en parasit behandling for for indvoldsorm altså have nogle rum det det må jeg tilstå ikke noget jeg bruger vældig meget. Det er ikke noget vi ser vældig meget i en i en dansk kontekst, men altså når vi snakker parasitter, så hører den da med til listen ikke også? Og så begynder vi altså at strege ud her, så tager vi og og streger under allergier, der steger vi loppe allergien ud.
Helt ude til højre der, og så streger vi de der parasit infektioner over, som er den øverste røde streg.
Punkt nummer 2, Det er, at Vi skal have lavet nogle prøver af det udslæt eller det den betændelse, der nu måtte være, og for de hunde som har en byld imellem tæerne eller har føreløse mellem tæerne. Der vil der være det der Sådan ligner en en lille mikrobil eller en lidt voldsom boks, og der vil tit være noget puds inde i den, og Det kan give god mening, ligesom at få taget noget af det ud og har lavet en dyrkning på, så vi ved at vi ikke er oppe imod resistente bakterier, vi ikke Sådan behandler hunden i 14 dage med hvad kan man sige almindelig antibiotika og så var bakterien i virkeligheden et.
Men Det kan man finde ud af ved at tage Sådan en prøve og ved at lave dykninger. Det jeg oftest bruger Det er faktisk at jeg tager et stykke almindelig kontor tape, og så tørrer jeg det ind imellem poterne, og så putter jeg noget farvestof på, og så kigger jeg på det i et mikroskop.
Og så ser det ud lidt som det her. Alle de der lilla cornflakes der ligger. Det er Sådan nogle afskallende hudceller. Altså Det er Sådan almindelig hudceller som skaller af for også for os mennesker og så.
Så har jeg puttet noget lilla lyserød farve på. De er jo ikke en lilla fra naturen. De er bare Sådan grå eller hvidlig og men det gør jeg, fordi jeg gerne vil have farvet de bakterier og de infektioner, Der er, og hvis du Sådan kigger rundt omkring alle de der lilla krymmel, alle de der i cornflakes der ligger, så ligger der Sådan nogle lidt mørkere mørke lilla, næsten sorte prikker og nogle af dem ligner nærmest Sådan et et fodaftryk af en træsko eller en en snemand med 2 kugler.
Der der Sådan står oven på hinanden nogle steder er det bare en enkelt kugle, men alle de der Sådan noget mørke prikker der ligger rundt omkring. Det er en svamp der hedder malassezia svamp og Det er Sådan en svamp der bør til det eneste naturligt i huden. Der skal bare ikke være så mange af dem som Der er på det billede her.
Jeg viste jeg tager jer til Sådan et billede ned i mikroskopet, når Jeg har lavet det nummer her ikke også. Og så viser jeg det på min telefon til ejeren, så de kan se hvad hvad Det er Jeg har fundet på deres hund, og der var Sådan en ølbrygger der på et tidspunkt sagde det der. Det ligner karl basis, altså den ølgær man bruger når man laver almindelige øl, og Det er måske meget sjovt, ikke også? Men Det er fordi den er i sig selv ikke vældig farlig altså Det er Sådan at få den infektion på huden af i sig selv ikke en sygdom eller hvis Det er det jo, men men Det er i sig selv ikke Sådan Det er.
Hundene bliver syge af, og Det er en, vi Sådan skal leve i fred med, fordi den bør naturligt på os. Altså så den den skal have lov at være der. Det skal bare ikke være så mange af dem, og når Der er så mange, så synes jeg da de skal behandles, men når man finder Sådan noget der i en pote, så skal man også tænke på, hvad er det mon, der gør, at den hunds poter tillader, at de svampe får lov til at blusse op, fordi Det er sandsynligvis ikke de svampe, der har startet problemet, og Der er ligesom forskel på hvor hvad ser vi som det første, og hvad ser vi som det der følger?
Efter ikke også har af svampen kommet til, og så har hunden fået røde poter bagefter. Eller havde hunden egentlig Sådan lidt sart hud og så vokser svampen bare op ved siden af, fordi Det var nemt at gøre. Og Der er altså en væsentlig forskel og noget af det vi så kan gøre her. Ikke også Det er, at vi kan kigge på Vores liste igen, og Der er altså nogle af de her bakterier, som er nogle af de her svampeinfektioner, som er øverst. De er aggressive og de går efter huden, og hvis man får den infektion, så kan de angribe huden, og så er det dem, der giver betændelse.
Men dem der hvis man kan se under min streg der, så står der malesæt et sted. Og Det er altså Sådan nogle der kommer sekundært. Altså de kommer som følge af noget.
På det her tidspunkt. Der har jeg også streget de 3 nederste ud, som har fået lov til at stå lidt, og Det har jeg fordi at når vi snakker om prøver fra fra huden, så hvis Der er noget hævelse eller nogle besynderlige typer af udslæt eller det væsker på en anderledes måde end det plejer, så er vi også ovre i og tage en regulær prøve af selve huden og det der tager man simpelthen et stykke af.
Dem af jer, der har prøvet at få fjernet et modermærke vil vide hvordan man gør det ikke også altså og det det kræver jo at man vi vi får ikke lov at lave det der i ren lokalbedøvelse, så vi giver tit hunden lige lidt at slappe af på eller bedøver den. Simpelthen så lægger man tit lokalbedøvelse og så tager man simpelthen en bid af huden af og sender den ind og så efter en uge 14 dage så får man svar på hvad er der i den hud der? Hvis man så får at vide Det er bare en infektion, så kan man jo også lettet op, men ellers så er det i det der tilfælde at vi finder nogle af de der Sådan lidt mere besynderlige genetiske medfødte og og cancer.
Faktisk sygdom, men dem får vi altså udelukket så godt, som vi nu kan med med prøver på det her tidspunkt. Grunden til at stregen under infektioner står lidt på skrå Det er fordi, i princippet så har vi jo udelukket dem nu ikke også fordi at ved at at lave Sådan en test så ved vi, at når man okay den havde altså en en superficial dermatitis ikke også som er den der, så hvis du tæller nummer 3 liste ikke også og så går et stykke ind så står der Malaysia der og hvis vi så har fundet det som jeg viste dig på billedet der man er sikker på godt så har vi jo.
Problemet der og så har vi måske alligevel ikke fordi din 3 øverste der står der som har fået lov til at stå og ikke har fået en streg endnu. Det er dem som vi ganske ofte ser som følge af den allergiske reaktion, som jo har sin egen linje lidt længere nede, så derfor er de ikke ud endnu. Og Det er jo Sådan måske nogle gange lidt frustrerende ikke? Også fordi nu har vi lige fundet den der svampeinfektion, kan vi så ikke da bare for pokker behandle den der svamp, og så er det problem løst?
Og igen, det skal vi måske nok. Vi skal behandle den svamp, men problemet er ikke løst, fordi den som sagt kommer som følge af noget andet, og Det er derfor, at stregen over infektioner ligesom står lidt på skrå, ikke også fordi den er kun Sådan til dels streget ud, men Vi skal stadigvæk have styr på de der infektioner. Vi skal stadigvæk have taget prøver fra pelsen, og Vi skal stadigvæk have flere ting på den her liste, udelukket i praksis ikke også?
Sådan en nu går vi, så nu skal jeg lige se, nu går vi så Vi skal lige have fundet det der slide igen der i praksis, så inden vi går videre til nummer 3.
Så.
Starter vi tit på både nummer et og nummer 2, og samtidig så hvis ejeren ikke selv har er kommet på og og give en passende daekkende parasit behandling af noget af det, Der er receptfri medicin eller har haft en aftale med sin egen dyrlæge om at få noget af det, Der er på recept inden at konsultationen starter, så ville jeg starte på det. Men Det kan man godt ligesom starte samme dag med at man prøver at få styr på infektionen, og særligt hvis Det er noget, Der er meget generende for hunden og klone, så starter jeg ikke nødvendigvis kun med en loppekur. Altså så sætter vi også ind over for infektionen og får taget de prøver fra poterne.
Samme dag, og så kører vi altså både nummer et og nummer 2 Sådan samtidig. Men derfra, så skal vi have styr på at at Der er ro på det, og Det kan godt være, at nummer 2 er Sådan en, man skal vende tilbage til særligt dem der har haft betændelse i længere tid og har en tykkere hud og har en har det her forum close eller en byld ikke også de skal have en behandling op til 14 dage, måske en måned for nogle af dem, for der ligesom er ro på det og der der skal man være i kontakt med sin dyrlæge lidt undervejs, så man ikke mister målet og det Det er.
Naturligt, vi ligesom hænger på den der nummer 2 II hvert fald noget tid indtil der ligesom er er lidt ro på der igen.
Når vi så har gjort det, så er vi så nede ved, at der i virkeligheden kun er én mulighed tilbage, og Det er så de allergiske under allergi. Der kan vi se, der står 2 Der er en der hedder a topisk dermatitis og så er der en der hedder cottaen adverse food reaction reaction. Det er det vi andre kalder foderallergi ikke også og kunne tage en det betyder igen noget med huden og adresse food det betyder mad kroppen ikke kan lide at reaction betyder reaktion ikke også så Det er en.
En hudreaktion på en foder emne som det den specifikke hund ikke kan lide eller systemet ikke kan arbejde med og og så kalder vi føder sensitivitet eller foderallergi. Og Der er nogle forskelle Sådan II jorden ikke også? Men Det er det vi vi mener II runde tal og der skal vi altså have fundet ud af. Er det Sådan en en klassisk atopisk dermatitis som er Sådan det vi forstår ved klassisk allergi? Altså Det er pollen og lærermidler og skimmelsvamp og alle de der sjove mon ikke også?
Det er det, vi forstår ved atopiske dermatitis og så fodre allergi. Nogen har jo så desværre begge dele og så så er vi ligesom på den ikke også? Men det det Der er en måde ligesom at komme omkring det på, og det ser Sådan der ud det der. Det er en gylden trio som har Sådan en prodis som er rød og som har været igennem parasit behandling og som har fået behandlet det hævelse og betændelse der nu måtte være. Og så er vi tilbage ved at huden bare i gåseøjne er irriteret og rød.
Den er ikke specielt hævet, og Der er ikke Sådan nogle voldsomme kroniske forandringer. Der er ikke nogen byld i spil, og Der er også lidt pels dernede, så vi kan også se, at der ikke er hårsækmider, og Det er hunden i øvrigt også behandlet for og og så ser det cirka Sådan der ud ikke også?
Vi.
Måden vi kommer omkring det her energi på Det er, at vi laver det der hedder en foder trille og grunden til at jeg ikke starter med blodprøven, som jo også mange af jer kender, altså det der hedder allergi blodprøven. Det er fordi at der findes ikke nogen blodprøve, der kan fortælle mig om en hund er foderallergi og så synes jo der findes jo en blodprøve der kan fortælle om hund har noget med foder den ikke kan lide, men den blodprøve den kan desværre ikke fortælle mig om hundens reaktioner skyldes.
Det foder den får og og Det er jo så nogle gange, så får man jo som jeg som dyrlæger, fordi jeg ikke formår at forklare det ordentligt. Sådan skudt i skoene. Hvorfor starter vi ikke bare med med det der skide blodprøve? Ikke også, og det gør vi for det første fordi at vi jo så kommer til at overse nogle af de sygdomme, som er, som Vi har streget ud på listen nu her sammen. Men også fordi at den blodprøve den fortæller mig ikke specifikt af den hunds kløe skyldes foder, hvis jeg ved at hundens klose skyldes foder.
Så kan jeg med blodprøven få at vide, hvilken type foder.
Aktionen skyldes så hvis man tager en blodprøve ikke også, og så kigger man på immunforsvaret. Hvilke immun, hvad? Hvad reagerer immunforsvaret mest imod? Men hvis man nu kører Sådan en blodprøve på en, hvad skal vi sige en hund, en sund hund, en rask hund uden hudreaktioner uden rødmen i poterne, så ville man få den samme liste, så ville man få en liste med, at måske står kyllingen øverst som den immunforsvaret, Der er mest på og oksekød og så æg og så videre dernede.
Men hvis din hund ikke kaster op og ikke har tynd mave og ikke har røde poter, er den hund sig allergisk. Det vil blodprøven jo sige, hvis man tog Sådan at man kørte en blodprøve for at vide om om hun var allergisk.
Det eneste blodprøven her. Den fortæller mig, Det er, at den hunds immunforsvar reagerer mere på kylling end den gør på oksekød. Men den fortæller mig ikke om det, at hunden har et udslæt. Faktisk skyldes det der kylling og og Det er måske Sådan lidt en akademisk forskel kan det lyde Sådan, men hvis vi bliver den der blodprøve bare Sådan i det blinde og så siger nå men så må du ikke få, så må din hund ikke få kylling, og så må du købe dyrere foder, fordi at den skal have noget allergivenligt eller et eller andet specielt foder ikke også.
Men i virkeligheden, så så var det en af de andre ting på den her liste, som hunden faktisk fejlede. Og så ender du med i lang tid. Din hund går med en betændelse i længere tid end den burde. Du bruger flere penge på det forkerte foder i længere tid, og du løber ind i et frustrerende forløb, hvor at du behandler og symptombehandler og vasker og gør meget andet. Men det bliver aldrig rigtig godt, og Det er altså fordi og det det sker, hvis man forlader sig til at tro, at en hund er foderallergi.
Uden at den er det.
Vi skal lave en test på det organ, som sygdommen befinder sig i.
Og hvis vi snakker om foder og sensitivitet og foderallergi, så skal vi lave en test så tæt på det organ som muligt, og det gør vi i tarmsystemet. Og nok snakker vi jo så om, at hunden så sekundært slår ud i poterne, fordi den var foder allergisk, men Vi skal ikke køre en blodprøve for at teste om den, Der er noget i foderet. Vi skal lave en test i tarmsystemet for at finde ud af om den ikke kan tåle noget i.
I tabt systemer.
Og det gør man med en fodtrin og den måde man gør det på. Det er, at man tager noget af det foder som er designet til multiallergiker. Det er klippet i stykker med enzymer, så Det er klippet ned til Sådan nogle helt bitte bitte bitte små hænder hedder det Sådan at at alle byggestenene er der alle næringsstofferne alle er minusserne er der stadigvæk, men kroppen kan ikke genkende det som kylling, protein for eksempel, og det vil sige, så kan en hund godt spise det der egentlig.
I tidernes morgen var en kylling, men kroppen genkender det aldrig som en kylling fordi at Det er klippet i så små stykker. Det er et billede jeg giver er hvis du tager et hus af legoklodser og du Sådan brækker det op i nogle stykker, så får du Sådan et hjørne og du får et stykke med noget tag og du får et stykke med en dør og Sådan noget. Og hvis du giver det så til kroppens immunforsvar, så kan man sige nå, men det ligner noget af et hus eller noget af en kylling og og Det kan jeg så reagere på, men hvis du spiller det fuldstændig ad, så er der kun er legoklodserne.
Tilbage, som ligger i en stor bunke, så er alle byggestenene der stadigvæk og alle de næringsstoffer hunden har brug for er der stadigvæk, men Der er ikke nogen, der kan genkende det her som noget der kunne være et hus eller en kylling i det her tilfælde. Og og Det er måden man man gør det her på. Man kan også bruge bare fødder, og det gør man så ved at man finder noget en proteinkilde, noget foder, som hunden aldrig har mødt før. Man kan også bruge insekt protein, som mange hunde heller ikke har mødt før.
Men skal man ligesom over og finde noget som er Sådan lidt specielt foder ikke også, så Det kan måske være struds eller Sådan noget, ikke også som som er en usædvanlig prof.
En kilde til til hunden og så så kan man også gå den vej rent økonomisk, så vil det billigste være at gå med det her specialdesignede foder, og Det er også tit det nemmeste, fordi det kommer ud af en pose, og Det er produceret under nogle hygiejniske og fuldstændig strenge forhold. Så så så Det er tit det jeg anbefaler, men men de andre strategier, de virker fint også.
Og det giver man så hunden i en periode på 8 uger og i gør det i så lang tid, fordi at immunforsvaret er langsomt til at lægge sig ned, hvis Det har været stresset særligt længe, så så skal det ligesom have tid til at komme ned. Og vi vil tit jo gerne Sådan frem til målet lidt hurtigt. Men Vi er nødt til at give kroppen ro til, ligesom at genfinde en. Hvad skal man sige? Sund balance ikke også? Altså både tarmsystemet skal finde en balance, men men særligt huden skal jo også, og hvis der oven i det her er en reaktion i ørene.
Så skal vi nogle gange op på 4 måneder eller 6 måneder, før der ligesom er ro på, fordi ørerne reagerer rigtig langsomt. Poterne reagerer tit Sådan lidt hurtigere ikke også så så så Det er måske lige knap helt der, men men Vi er tit oppe på i hvert fald 8 uger med det her specielt foder og specielt godbidder og Sådan noget og så vil nogle opleve at her der stoppede problemet.
Så var så sker der ikke mere. Måske slår hunden ud i ny og næ, men det der kommer kan man så klare med lidt lokalt vask som var der hvor vi startede ikke også med med.
På den ned i en pose og lidt klorhexidin og og det gør man så et par dage. Måske smør med lidt lindrende coo kopattesalve eller pote creme eller Sådan et eller andet Sådan lige for at få huden til at falde til ro og det gør man nogle dage og så er der ro på igen, så længe hunden får det her foder det man så ville gøre. Det var jo så tit ligesom prøve og hvis man har is i maven til det Sådan udfordrer den lidt fordi Det er heller ikke helt billigt trods alt det der speciel kost til multiallergiker, men man kan godt så så kan man prøve nå men så prøver vi så med noget.
Der er baseret på vildt ikke også, og så finder vi dem, og nogle er også rigtig glade for kornfri ikke også selvom der ikke er dokumentation for, at Det har noget på sig, men men fint for mig ikke også. Altså hvis hunden kan lide det og fungere på det, så er det jo strålende, så så så det. Det må de gerne spise, og Der er så nogle hvor man ligesom har fået ro på porten der ikke også så får de så det og så er der egentlig pænt ro på det meste af tiden og det der kommer kan man håndtere.
Så behøver vi ikke at gå videre til et punkt nummer 4, fordi Der er jo ro på og man har ligesom fundet ud af jamen det meste af det. Den hund her reagerede på var jo faktisk foderet, hvis vi Sådan skal være helt firkantet og så sige jeg skal stille diagnosen foderallergi, så gør man sig faktisk Sådan lige Sådan en Sådan til. Det er en lidt ondskabsfuld ikke også, men det man så gør Det er at man faktisk går tilbage og med vilje giver hunden det foder den fik i gamle dage og så hvis vi udløser en reaktion i poterne og ørerne i tarmsystemet.
Med det gamle foder, så har vi diagnosen foderallergi. Jamen, jeg må nok tilstå i nogle gange springer over og hensyn til hunden og hensyn til ejeren ikke også, men hvis man gerne ligesom vil have svar på det, så sige Det er Sådan vi stiller diagnosen, og det gør vi altså som sagt for at teste i tarmsystemet. Når man så er kommet så langt, så kan vi så køre den der blodprøve for hvilken type af foderallergi Vi er ude i, ikke også hvis ikke man har lyst til at prøve sig frem og det der med vildtkød. Det virkede så ikke og det der med.
Struds herovre det virkede heller ikke, og det med kylling virkede heller ikke så. Så kan man godt lide Sådan. Nu vil vi gerne ligesom have noget virker, så kan man godt blive hjulpet lidt af den der blodprøve hvor man så Sådan ser OK jamen vi tager fra bunden af listen det systemet tilsyneladende reagerer mindst på og så prøver vi at fodre med det, og så ser vi om det går.
Og på den måde så lykkedes det os så at strege.
Den sidste på listen herud, og så har vi kun en tilbage, og så kalder vi det atopi eller atopisk dermatitis og Det er det der ellers bare hedder allergi og Det er så miljøbetinget allergi, så Det er ikke nødvendigvis Det er hunden spiser, eller Det er ikke det hun spiser. Det er jo så alt det vi ikke kan se og ikke kan mærke.
Og Det er pollen og skimmelsvamp og husstøvmider og lagermedier og mange andre sjove ting.
Og de paneler vi tit tester med, de har jo sted mellem 12, 15 eller 17 af de her komponenter, men Der er mange andre komponenter, som kan kan fremkalde en allergisk reaktion. Vi tester for dem, Der er helt klart mest almindelige og indimellem så finder man jo Sådan noget der en blodprøve hvor det Sådan der var ikke det helt store, men.
Så er det fordi at Det er den hun reagerer på. Jo måske er udenfor panelet.
Eller også at man har overset noget i sin strategi, eller man har været for sjusket med den måde, Vi er gået frem af trappen her på og sprunget over et sted, hvor man skulle have ledt efter en af de andre diagnoser. Og så er vi fremme ved at køre en allergi blodprøve.
Og der melder spørgsmålet sig jo ligesom blodprøven for foderallergi, hvorfor starter vi ikke bare med den? Og det gør vi ikke fordi at jeg gerne vil være sikker på, at vi ikke er ude i helt almindelige loppe reaktion.
Jeg gør det fordi jeg gerne vil være sikker på at der ikke er noget kræft i den hud der, og det gør jeg også. For hvis der var en betændelsestilstand, som virkeligheden kunne have klaret men en, hvad skal man sige mere simpel behandling end at give sig til at køre en allergi blodprøve til 6000 8000 kroner og så derefter få at vide nå eller i virkeligheden bliver misledt til at tro, at den her hund er allergisk overfor husstøvmider, når Det er den i virkeligheden var allergiske overfor var noget helt andet eller dens reaktioner i virkeligheden skyldes noget helt andet.
Og så er dens immunforsvar måske nok kino over for husstøvmider, men Det er faktisk ikke det, den isoleret set har reageret på, så Vi skal have styr på, at den her hund er allergisk for at vi tager blodprøven, fordi Det kan blodprøven nemlig ikke fortælle mig. Men når Jeg har fundet ud af, at hunden har atopi er allergisk, så kan blodprøven fortælle mig, hvad den er allergisk overfor.
Og der kan man så designe en speciel allergivacciner ikke også? Og man kan også prøve mest muligt at undgå at blive udsat for det. Men man kan jo ikke. Man kan ikke blive undgå at blive udsat for pollen og man kan heller ikke undgå at blive udsat for husstøvmider, men man kan da prøve jo og Sådan mest muligt gå udenom.
Og på den måde, så er vi Sådan nået frem til, at Vi har været det hele omkring, og Vi har fundet en diagnose. Vi er jo ikke nødvendigvis behøver, at Vi skal hele den her liste igennem hver gang, fordi nogle gange så har vi jo styr på betændelsen og på udslettet allerede efter punkt nummer 2 eller trin nummer 2 på trappen. Vi Der er ro på på huden, Der er ro på hunden og ejeren er tilfreds, så skal vi jo ikke nødvendigvis køre den her fodfejl, som er et punkt nummer 3, fordi Der er ro på og Det er jo godt nok, og så har vi jo stillet diagnosen på det tidspunkt.
Men vi fortsætter deropad, indtil Vi har ro på, og indtil at vi Sådan effektivt er kommet i mål.
Og Vi har fået styr på alle de reaktioner, eller i hvert fald med ved, hvad der udløser den her hund til reaktioner.
Sådan i det daglige, så kan man jo bruge den her skala.
Vi startede med et lokalt vask, og det ville for nogle være nok. Så vil der så ind imellem være nogen, der skal have det her parasit behandling og Der er også nogen, der bruger noget antihistamin. Det virker ikke lige så godt på hunde, som det gør på os mennesker, men Der er der nogen, der har har noget gavn af det og det. Det kan jo give mening at at bruge også. Jeg vil altid snakke med en dyrlæge om det som kender den hund, og som ved at man ikke har overset et eller andet, man ikke går og fylder sin hund med antihistamin, når den i virkeligheden skulle have haft en anden behandling.
Så trækker man egentlig en sygdom i langdrag, som kunne være behandlet mere effektivt. Men og så skal man også have en dosis, der passer til og Sådan noget ikke også og og Det har også lidt med racerne at gøre så det. Det ville jeg lige snakke med en dyrlæge om, også selvom at Det er i håndkøb.
Vi.
Derudover så bruger vi jo lokal svampebehandling og bruger jo også antibiotika, hvis Der er infektion. Som sagt så er der jo nogle af dem her i forum løse og bylder imellem tæerne. De skal jo have penicillinen eller en anden type antibiotika i forholdsvis lang periode.
I den optimale verden, så finder man jo den type antibiotika, der skal bruges ud fra en dyrkning, Sådan at man ikke bare Sådan går hælder bredspektret antibiotika ud på alle dyrene med en lille smule udslæt, og Det kan du selvfølgelig, hvis man står med en enkelt hund med udslæt siger, skal vi alle de, der tester og prøver igennem, kan vi ikke bare give bredspektret antibiotika til min hund.
Og tilsyn det kunne man jo godt ikke også, men Der er også noget der antibiotika som selekterer, hedder det altså som virkeligheden bare dræber alle de svage bakterier, så alle de resistente de får lov til at blusse op. Og så ender man faktisk med at fremkalde en kraftig reaktion, en kraftigere betændelse ved at give antibiotika, fordi at man lader alle de resistente få fred til at vokse frem af sig selv.
Så i den optimale verden, så giver vi jo så lidt antibiotika som muligt og så præcis det Der er målrettet, tager den infektion og og det vil i mange tilfælde kræve, at man laver en dyrkning, eller i hvert fald har en god fornemmelse af hvilken type af infektion Vi er oppe imod.
Så kommer vi ned til Sådan det lidt skarpere ikke også Sådan nogle hunde de har brug for noget kløestillende medicin. Noget af det vi ofte bruger er binyrebarkhormon igen. Det skal vi bruge så lidt som muligt, men Jeg kan personligt godt finde på Sådan at give Sådan en lidt stærk behandling, men så til gengæld kort tid for at få ro på og på den måde ligesom få trykket hunden lidt tilbage op ad rangstigen her. Sådan at vi kommer lidt tættere op II retning af nu skal vi se parrer den rigtige vej den vej, ikke også?
At vi kommer op i. Vi kan klare os med lidt lokalt vaske og lidt måske lindrende salve og Sådan noget ikke også lokal behandling og så kun sparsomt bruger noget af det stærke kløestillende medicin, men Der er nogen, som ikke er undersøgt ordentligt, som går og får Sådan en lav lagret i dosis af det her altid for at holde det nede. Men den den vender jeg lige tilbage på.
Så har vi noget, der hedder anticyklisk behandling, og Jeg har kaldt det, fordi at jeg ifølge loven ikke må nævne produkt medicinske produkter i Sådan en offentlig livestream her. Jeg må godt anbefale medicin til en konkret patient, men Sådan offentligt her. Der må jeg ikke nævne produktnavne, og Det er der jo en god grund til, at jeg ikke Sådan sidder og reklamerer for bestemte typer af medicin. Men den her anticyklisk en behandling. Det er det mange af jer kender som nogle forholdsvis dyre tabletter, som der kun findes et produkt af herhjemme i Danmark.
Som man man giver imod kloge, og de virker ganske overbevisende på rigtig mange af de her hunde, også selvom at de ikke er ordentligt undersøgt, også selvom at de af og til bliver udsat for det, de faktisk ikke kan tåle det. Det Jeg har Sådan i mine hænder, Sådan lidt mere svingende effekt, når vi snakker om det her med røde og betændte poter, og hvis Der er en infektion ovenpå, altså de der sekundære infektioner jeg snakkede om, så er det heller ikke vældig effektivt.
Så man skal jo have styr på infektionen også, så derfor undgår man ikke Sådan at skulle have hunden undersøgt og have have have fået styr på, hvad Det er, Vi er oppe imod. Men for dem Der er det, men som alligevel har noget klogt fortsat der kan de her lidt dyre piller faktisk være en ganske udmærket måde at behandle på, og Der er også færre bivirkninger og Sådan noget igen. Så skal man have designet en plan, der passer til den enkelte hund, og Det er specifik.
Din dyrlæge, der kan udskrive det her medicin til til din hund og kender din hunds behandlingsvalg. Eller kender din hunds forløb behandlingsforløb?
Og så er der noget immunterapi, som vi også bruger noget af. Det er indsprøjtninger, men giver en typisk med en måneds mellemrum og så Det er ikke allergivacciner, men Det er nogle kløestillende indsprøjtninger, som vi giver igen. Så har de Sådan, de har effekt. Man begrænsede effekt på i mine hænder i hvert fald på på de her røde betændte poter, måske også fordi der netop er de her sekundære infektioner i spil, som Vi skal stadigvæk skal håndtere, og de har også Sådan begrænset effekt for betændelse i ørerne.
Og igen også fordi Der er tit deroppe er sekundære infektioner, der samtidig skal behandles.
Men og og Der er nogen, der kører Sådan helt fast på det her folk, ligesom at få få ro på hunden, og Der er nogen, der har så kraftige allergier, selvom man gør det alle sammen rigtigt og lokalvalg og det rigtige foder og så videre og så videre. Faktisk er nødt til at at have den her type af medicin og og det der der ender vi først, når vi ligesom har været det andet igennem. Både fordi at Det er jo meget medicin at gå og fylde på hunden, men også fordi det heller ikke er helt billigt, og det kræver også, at man Sådan skal til dyrlægen lidt ofte.
Dem der har forsikring, de kan få noget af det dækket, men alligevel skal man betale for en stor del af det selv.
Så det vigtige, for ligesom at holde dem højst muligt oppe på den her liste. Ikke også. Det er altså, at Jeg vil helst have dem helt op til den der lokalbehandling lokal vask, hvor at vi kan nøjes med ligesom at vaske os ud af det med cd. En som sagt er lidt salve men og så kun kortvarigt i perioder, hvor de blusser op af nede og give medicin, og så egentlig prøver at få dem ud af medicinen igen og det gør vi med de 3 punkter Jeg har her det første når det ja Sådan tænker på Det er hvis det alligevel bliver Sådan et.
Ikke så effektivt forløb og Sådan lidt frustrerende, når man bliver ved med at vende tilbage til. Hvorfor bliver min hund ved med at få røde poter? Og hvorfor går de dog ikke væk? Og hvorfor virker behandlingen ikke godt nok sidste gang? Hvorfor kommer de igen? Så ville jeg tænke på, har vi stillet den rigtige diagnose, og så ville jeg som dyrlæge gå tilbage i journalen for den her hund og kigge igennem, har vi krydset alle de forskellige muligheder på den her lange liste af har vi været igennem den her trinvise fremgang, som jeg viser med de her 4 trin, er der noget af det her, Vi skal gentage, skal vi måske gå et trin ned eller 2 trin ned og være sikker på at Vi har det hele.
Inden, at vi går op igen Sådan at at Vi er sikker på, at Vi har fået det hele med. Og Det er ikke, fordi Vi har overset noget, at det bliver frustrerende og og vi bare går og fylder medicin på dem, fordi vi ikke har fået stillet den rigtige diagnose.
Når vi så har det, så kan vi også få immunforsvaret til at slappe lidt af med allergivacciner, og den har fået sin egen plads uden for skalaen her, fordi det faktisk handler om og prøve at få ro på immunforsvaret, så Vi skal give mindst muligt af de andre ting. Så Det er Sådan en, der ligger ligesom lidt for sig selv. Nok så kan vi sige det vaccinevalg. Her er jo også en eller anden form for medicin, men Det er en helt anden oplevelse for for kroppen at blive vaccineret end Det er at få få den her type af medicin i sagens natur ikke også. Så Det er jo et spørgsmål om, at vi.
Prøver at få den her, det her immunforsvar til ligesom at slappe af og kende noget som ufarligt kende. Noget den ellers er overreagerer på som ufarligt og ved at man Sådan har ro på nogle af de her hunde, så giver vi også mindre af de her medicintyper og kan ligesom få dem højere op af den her skala, hvor vi bruger mindre af de de skarpe midler.
Og så er der også den der med at undgå eksponering. Ikke også hvis man har en hund Der er græs allergisk og ikke kan tåle husstøvmider ikke også er det træls ligesom at få at vide fordi ja, altså nok kan man jo støvsuge ikke også få mennesker som er allergisk over for husstøvmider i vasker jo også tæpper og hundetæpper og Sådan noget og det giver rigtig god mening, det skal man. Man husk det jo. Midlerne bør også ude i græsplænen, altså så det vi kan ikke blive fri for dem vel så man kan ikke undgå.
En eksponering, men hvis Vi er nede ved foderallergi gerne, så kan man da undgå at give de godbidder, som systemet ikke kan tåle. Ikke også altså og man kan jo undgå at naboen og mormoren og hun passer hunden ikke giver de forkerte godbidder de får mad med, når de er på hundekennel, og man sørger for at finde de rigtige godbidder og ikke bruger 38 forskellige slags, så man ikke ligesom hele tiden fremkalder en provokation i dit tarmsystem, så man kan godt tænke Sådan noget noget ind, selvom man ikke nødvendigvis kan undgå alt eksponering over for.
Alt, hvad man ellers ikke kan tåle, men.
Det er en, Det er en vigtig del af det, ligesom at holde dem højest muligt oppe på den her skala.
Og så nåede vi frem til slutningen af det, og Jeg har holdt mig under en time. Det var også det, der var planen, og det jeg havde lovet. Hvis Der er nogen, der har spørgsmål ikke også Der er Der er et fra mie, som jeg tager, så tager vi den ikke også dem af jer, Der er med på email listen. I får også en mail med noget af det Jeg har snakket om, og jeg sender mine slides til dem af jer, der har interesse i det, og der kommer også en artikel på hjemmesiden om det så.
Der er lidt at holde øje med så det du kigger i din din indbakke så sender jeg dig det der det der kommer.
Til dem af jer Der er på youtube og gerne vil have en påmindelse næste gang Der er et webinar eller næste gang der kommer noget viden som kan gøre dit liv bedre og i kan undgå mest mulig sygdom og behandling af sygdomme og den slags, så husk at abonnere på kanalen der kommer mere video ud og jeg hvis i kan lide det her ikke også at Der er positive tilbagemeldinger, så sørger da også for at lave en ny webinar fordi Jeg synes Det er en god måde at bringe viden ud på. Så husk at abonnere på kanalen dem af jer der der bruger youtubere er.
Gode der, men skriv endelig nogle spørgsmål ind II chat feltet ikke også. Så tager vi dem og jeg bliver hængende, indtil vi ligesom har været været det hele omkring.


Hunde slikker ofte deres poter på grund af kløe eller smerter, som kan være forårsaget af svamp, bakterieinfektioner, eller allergier. Hvis poterne er røde, ømme, eller lugter surt, kan det være tegn på infektion. Det er bedst at få dette undersøgt hos en dyrlæge. Behandling kan omfatte rensning med specifik shampoo eller vådservietter og undertiden medicinsk behandling. Det er også vigtigt at holde poterne rene og tørre for at forhindre infektioner.

Herunder finder du slides fra mit foredrag i videoen.

Når din hund gentagne gange slikker og bider i sine poter, kan det være et tegn på ubehag eller sygdom, kendt som pododermatitis. For at hjælpe din hund, er det vigtigt at forstå og identificere årsagen til dette adfærdsmønster.

En hyppig årsag kan være allergi, som kan forårsage rødme, kløe og endda smerte i poterne. Fugtige vejrforhold kan også fremme svampevækst mellem trædepuderne, og vejsalt i vintermånederne kan irritere huden yderligere.

Rensning af poterne med lunkent vand efter gåture, særligt hvis de har været udsat for salt, og brug af desinficerende klorhexidinløsning kan bidrage til at mindske ubehag og forebygge infektion. I nogle tilfælde kan anvendelse af specielle shampooer og vådservietter anbefales for at bekæmpe svampeinfektioner.

Hvis problemet er tilbagevendende eller vedvarende, bør en dyrlæge konsulteres for at udelukke andre underliggende tilstande som hormonelle ubalancer eller immundefekter. Af og til er medicinsk behandling nødvendig for at få styr på både de akutte symptomer og den underliggende årsag.

Her er et skema over mulige årsager til pododermatitis hos hunde:

KategoriSpecifikke årsager
InfektionOverfladisk bakteriel pyoderma, dyb pyoderma og furunkulose, overfladisk svamp (dermatophytosis, Malassezia), dyb svamp (phaehyphomycosis, sporotrichosis), parasitisk (demodicosis, Pelodera), viral (hundesyge)
AllergiskAtopisk dermatitis, foderreaktion, kontakt dermatitis, loppeallergi dermatitis
Immun-medieretPemphigus foliaceus, systemisk lupus erythematosus, vaskulitis, lægemiddelreaktioner, lymfocytisk plasmacytisk pododermatitis
EndokrinHypothyroidisme, hyperadrenocorticism
Erhvervet/TraumatiskFremmedlegeme interdigitalt, pododermatitis pga. sår
Genetisk/ArveligtFamiliær pote pad hyperkeratosis, arvelig acrodermatitis hos bull terriers
MetaboliskOverfladisk nekrolytisk dermatitis
NeoplastiskNeglebånds squamøs cellecarcinom, epitheliotropisk lymfom

Jeg ved at flere af disse fagord ikke givet meget mening, mendesværre har mange sygdomme ikke gode og forståelige danske navne.

Vask poterne

For effektivt at behandle hunde med røde og irriterede poter, start med at skylle poterne med koldt vand, især efter gåture i saltede områder. Tør grundigt efter. Anvend en svampedræbende shampoo eller vådservietter med klorhexidin på over 3-4% for at bekæmpe infektioner. Klorhexidin 0,02% kan bruges dagligt til at rense poterne.

Selvom Atamon kan bruges til hundepoter, og nogle ejere rapporterer positive effekter, anbefales mere effektive og sikre alternativer som klorhexidin til at lindre kløe og rødme.

Stop parasitter som Skab og Hårsækmider

Parasitter som skab og hårsækmider kan føre til intens kløe hos hunde, hvilket ofte resulterer i, at hunden slikker sine poter for at lindre ubehaget.

Skab forårsages af mider, der graver sig ned i huden og skaber irritation, mens hårsækmider lever i hårfolliklerne og kan forårsage betændelse og hudirritation. Effektiv behandling involverer typisk anvendelse af medicin, såsom topiske midler eller tabletter, der specifikt målretter disse parasitter.

Næste step: Fokus på potesvamp og bakterier

Potesvamp hos hunde kan effektivt behandles med lokal rens og shampooer, der indeholder klorhexidin på over 3-4%. For kroniske tilfælde er medicinsk behandling ofte nødvendig. Det er afgørende at undersøge underliggende årsager, som svækket immunforsvar eller allergier, der kan prædisponere for infektioner.

Regelmæssig rengøring af poterne med en specialdesignet shampoo og anvendelse af svampemidler anbefales for at forebygge at det kommer igen.

Undersøgelse med biopsi

En biopsi kan blive relevant for diagnosticering af immunmedierede og genetiske sygdomme i hundens poter, da den giver præcis information om cellerne og vævstyperne i det røde og hævede område.

For immunmedierede sygdomme hjælper en biopsi med at identificere inflammationstyper og immunceller involveret, hvilket kan afklare, om der foregår en autoimmun reaktion. I tilfælde af genetiske sygdomme kan en biopsi afsløre strukturelle eller cellulære anomalier, der er karakteristiske for specifikke arvelige tilstande.

Allergi hos hunde giver røde poter

Allergier hos hunde kan forårsage røde poter, et symptom der stammer fra en immunreaktion, der skaber inflammation og kløe “indefra”. De almindeligste allergener inkluderer visse fødevarer, miljøfaktorer som pollen eller skimmelsvampe, og kontaktallergener som rengøringsmidler eller insektbid.

Denne immunreaktion fører til frigivelse af histaminer, som forårsager rødme og intens kløe i poterne. Behandlingen af allergi hos hunde med røde poter omfatter identifikation og eliminering af allergenet, brug af antihistaminer eller steroider for at kontrollere inflammationen, samt topiske behandlinger for at lindre symptomerne.

Allergi-diagnose med “foder trail”

En foderforsøg (foder trial) på en hund er en systematisk metode til at identificere fødevareallergier eller intolerancer ved at eliminere og derefter genindføre forskellige fødevarer i hundens diæt. Her er trinene til korrekt udførelse af en foderforsøg:

  1. Vælg en eliminationsdiæt: Vælg en diæt, der ikke indeholder ingredienser, som din hund tidligere har spist. Dette kan være en kommerciel hydrolyseret protein diæt eller en hjemmelavet diæt (evt. målrettet BARF) bestående af en enkelt protein- og kulhydratkilde, som hunden ikke tidligere har fået.
  2. Strikt overholdelse: Det er vigtigt, at hunden kun får den eliminationsdiæt i løbet af forsøget. Ingen godbidder, vitaminer, tyggeben, rester fra bordet, eller anden mad bør gives i denne periode.
  3. Observationsperiode: Følg eliminationsdiæten strikt i mindst 8-12 uger. Overvåg hundens symptomer nøje i løbet af denne periode. Ved fødevareallergier vil man ofte se en markant reduktion i hud- eller mave-tarmsymptomer.
  4. Genintroduktion af fødevarer: Hvis symptomerne forbedres, bør du genintroducere de oprindelige fødevarer en ad gangen for at identificere den specifikke allergen. Introducer hver fødevare i mindst 1-2 uger, mens du fortsat observerer for tegn på en allergisk reaktion.

Vender din hunds symptomer tilbage og den igen slikker eller bider sig i poterne, at poterne bliver røde imellem trædepuderne eller der kommer svampeinfektioner, vil det bekræfte diagnosen.

Korrekt allergiblodprøve

At starte med en foderforsøg i stedet for en allergiblodprøve vælges ofte fordi foderforsøg anses for at være den mest pålidelige metode til at diagnosticere fødevareallergier hos hunde. Allergiblodprøver, der måler immunreaktioner på specifikke fødevarer, kan nogle gange give falske positive eller falske negative resultater og er ikke altid pålidelige til at identificere fødevareallergier. Foderforsøg er en mere direkte og præcis tilgang til at bestemme, hvilke specifikke fødevarer der udløser en allergisk reaktion hos hunden.

Allergiblodprøver hos hunde er designet til at identificere, hvad hunden potentielt kunne være allergisk over for ved at måle specifikke antistoffer (typisk IgE) i blodet, der reagerer på forskellige allergener. Disse prøver kan give en indikation af, hvilke stoffer hunden reagerer på, såsom bestemte fødevarer, pollen, støvmider, eller skimmelsvampe.

Allergiblodprøver kan både indikere om en hund er allergisk (ved at påvise tilstedeværelsen af allergi-specifikke antistoffer) og hvad den specifikt måske er allergisk overfor. Dog skal resultaterne fortolkes med forsigtighed, da de ikke altid korrekt afspejler hundens faktiske kliniske symptomer på grund af muligheden for falske positive og falske negative resultater.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Featured


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld