Hvad er forskellen på antibiotika og penicillin?

Hvad er forskellen på antibiotika og penicillin?

Blog om forskellen på antibiotika og pinicillin

Ordene penicillin og antibiotika bliver ofte brugt i flæng, men der er forskel. I denne videoblog forklarer jeg forskellen.

(Udgivet januar 2012, senest opdateret januar 2019)

Penicillin blot en af mange typer antibiotika.

Jeg finder også vinderen af jule-foto-konkurrencen på Facebook.Antibiotika og penicillin

Kort fortalt er penicillin blot én type antibiotika. Der findes mange forskellige typer antibiotika – penicillin er blot ét af mange.

Hvis du slår antibiotika op i ordbogen kan du læse: “Medicin (som f.eks. penicillin), der hæmmer væksten af eller tilintetgør mikroorganismer.”

Hvis du derimod slår penicillin op kan du læse: “Et antibiotika eller gruppe af antibiotika, der er produceret naturligt af blå skimmelsvamp.”

Jeg har desuden lavet en videoblog om hvad antibiotika-resistens er. Se den her…

 

Penicillin virker ved at ødelægge cellevæggen

Rent kemisk virker penicillin ved at ødelægge bakteriecellers cellevæg og slår dem derved ihjel.

Andre typer antibiotika virker for eksempel ved at hæmme en bakteries DNA eller ved at blokkere bestemte enzymer, bakterien skal bruge for enten at overleve eller dele sig. Der findes mange opfindsomme måder at stoppe bakterier på.

 

Penicillin bliver dannet naturligt af skimmelsvamp

Penicillin bliver skabt naturligt af skimmelsvamp, og er det er også måden, det i sin tid blev opdaget på.

I princippet kan du for eksempel lade appelsiner, du har til overs fra jul, blive liggende og så udvinde penicillin af de skimmelsvampe, der vokser frem.

Nu bliver stoffet skabt syntetisk og mere rent, for at få færre bivirkninger.

 

Vinder af Facebook-konkurrencen

Billedet er sent ind af Anne-Grethe Grosen. Jeg håber at julekuglerne ikke er af glas så kattene ikke kommer galt af sted, men det ser nu hyggeligt ud.

Jeg gerne sige stor tak til alle for 2011. Jeg har fået rigtig meget god feedback på hjemmesiden, og rigtig mange gode spørgsmål. Interessen for siden er steget rigtig meget og det skyldes blandt andet den gode opbakning jeg har fået.

Rigtig godt nytår til alle!

Her vil du snart kunne få en tjekliste

Her vil du snart kunne få en tjekliste til om din hund er sund og rask.

 

About the Author

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv. Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling. Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!