Pannus hos hund: Kronisk superficiel hornhindebetændelse

Pannus kaldes også “kronisk immun-medieret superficiel keratoconjunctivitis” eller blot kronisk superficiel keratitis. Nogle steder i udlandet bruges navnet “Uberreiter’s disease”.

Hvad er Pannus hos hunde?

Pannus (Kronisk superficiel keratitis) er en såkaldt inflammatorisk øjensygdom, hvor hornhinden langsomt bliver dækket af et gråligt lag og blodkar. Begge øjne er oftest påvirket, men ikke symmetrisk. Sygdommen skyldes en ubalance i hundens ejet immunsystem og UV-lys i kombination. Uden behandling vil hunden til sidst blive blind. Det kan ses hos alle hunde, men schæfer er særlig udsat.

Den korrekte medicinske deffinition på Pannus er en progressiv immunmedieret fibrovaskulær indvækst under epitellaget på kornea.


Symptomer ved Pannus hos hund

Til at begynde med, vil Pannus ligne en mere almindelig øjenbetændelse, hvor hundens øjne løber i vand og hunden kan knibe dem sammen. Derfra vil man kunne se de karakteristiske forandringer på selve øjet.

Hornhinden, altså selve øjets overflade, får i starten et let gråligt udseende, der starter ude ved kanten i overgangen til det hvide.

Områdeet bliver efterhånden dækket af små af små tynde blodkar, som der kan være meget svære at få øje på. Lyser man fra siden med en lommelygtem kan man nogle se et rødligt skær fra karene.

Derfra vil område blive dækket af celler fra hundens eget immunsystem og stedet bliver pigmenteret med en mørkere farve og bliver tykkere.

Til sidst vil området minde mest om arvæv efter en grim hudafskrabning, og i sidste ende vil området blive så stort og så tykt at hunden bliver blind.

Sygdommen gør tilsyneladende ikke ondt på hunden, og der kommer oftest ikke egenligt sår på hornhinden eller går hul på øjet.

Ved undersøgelsen hos dyrlægen vil hun blandt andet måle hundens tåreproduktion og farve øjet for tegn på sår og skader.


Behandling af Pannus hos hund

Man kan ikke behandle sygdommen, så den går væk. Det er en kronisk tilstand, men vi kan sløve udvikling, så det enten går helt i stå eller udvikler sig langsomt.

Dette gøres med lokal binyrebarkhormon i øjendråber. Den slags optages kun ganske lidt i resten af kroppen, så det vil ikke have de samme bivirkninger som eksempelvis tabletbehandling ellers kan have. Til gengæld skal man regne med at bruge disse øjendråber resten af hundens liv.

Nogle studier angiver også, at man kan bruge cyclosporin, som egentlig er et type kemoterapi. Det kan måske lyde lidt uhyggeligt, men det har faktisk kun sjældne bivirkninger. Det kan i hvert fald være værd at diskutere med dyrlægen om chachen for effekt måske overstiger risikoen for bivirkninger.

Stråleterapi har desuden været forsøgt, men det kan vi pt ikke tilbyde her i Danmark.

Tidligere har man ofte tilbudt operation, men da skaden blor vender tilbage efter operationen, har det oftest ikke gode udsigter.


Pannus hos Schæfer og andre

Pannus ses langt oftere hos Schæferhunde end hos andre racer, men Border Colli, Siberian Huskie og Australsk Shepherd er også udsat.

Det vidner om en hvis genestisk baggrund, selvom det mig bekendt endnu ikke er endegyldigt bevist.

Er du til lidt mere nørdet informastion, kan du læse den dansk dyrlæge Pernille Engraffs videnkabelig artikel om Pannus her…


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Videobrevkasse


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld