Chihuahua: Verdens mindste hund – dyrlægens ærlige racebeskrivelse

Chihuahua er en meget gøende selskabshund, der er sjov at træne og arbejde med, men som desværre nemt bliver agressiv og støjende, hvis den er nervøst anlagt og møder misforstået skærmning frem for træning.

More...

Hvad skal du vide om en Chihuahua?

Chihuahua er en sjov hund, man kan lave meget sjov med. Den opfattes ofte som nem, da mindre adfærdsudfordringer ikke får et så voldsomt udtryk i den lille hund.

Desværre plages racen af mange sygdomme, som dog oftest ikke er lovstruende, men som kræver omhu og tålmodighed.


Chihuahua sygdomme

Desværre er den lille hund plaget af mange helbredsproblemer, der ofte kræver en god økonomi, en god forsikring og en masse tålmodighed.

Modsat almindelige overbevisning, er det faktisk ikke den lille størrelse, der gør hunden mere skrøbelig for alle sygdomme.

  • Parodontose (løse dårlige tænder). Sygdommen er i selv selv ikke arvelig, men det lille hoved giver mindre plads til tænderne, og da mange Chihuahuas ikke vil tillader håndtering, bliver problemet hurtigt omfattende. Paradentoseproblemer ses hos stort set alle Chihuahuas og så tidligt som ved 2-3 årsalderen
  • Tilbageholdte hvalpetænder (mælketænder)
  • Patella luksation (løs knæskal)
  • Tørre øjne (KCS)
  • Blæresten og blærekrystaller (urolithiasis)
  • Hjertefejl (mitralklapsvigt)
  • Fødselsbesvær (dystoki)
  • Medfødt vand i hjernen (hydrocephalus)
  • Blødningsforstyrrelse (Hæmophili)

Til gengæld ser jeg færre Chihuahuas med allergiske hudsygdomme eller øreproblemer, end hos andre racer.


Hvor gammel bliver en Chihuahua? (og hvad der er årsagen til)

En Chihuahua kan typisk blive 12-16 år gammel, selvom mange plages af flere sygdomme i den alder. Dog er mange af de sygdomme ofte noget, der kan behandles.

Eksempelvis kan paradentose kureres, ved at fjerne til de syge tænder. Gøres dette i tide, vil det slide mindre på kroppen, og formentlig kunne give et længere liv.

På samme vis kan tørre øjne (KCS) også håndteres medicinsk, og de sygdomme, som kan have en dødelig udgang, er heldigvis forholdsvis sjælendt forekommende.


Hvor meget motion skal en Chihuahua have (mental, social, fysisk)?

Personlig oplever jeg Chihuahuas som en af de mest misforståede hunderacer der findes.

Det er en "normal" hund, bare pakket ind i en mindre indpakning. Den kræver lige så meget motion og mental aktivering som så mange andre hunde.

Dog bliver Chihuahua af og til samlet op og båret. Enten fordi de er magelig, og finde ud af, at de kan slippe for at gå selv, eller fordi de er små, og bliver samlet op, for at "blive passet på". Dette skal ikke ske meget før hunden lærer at lidt spil fra galleriet udløser ekstra service.

Dette vil hurtigt have den effekt at hunden ser verden oppefra og helt konkret ser ned på andre meget større hunden.

Det er misforstået godhed udløst af kærlighed og omsorg, men som kan gøre mere ondt end godt på lang sigt.

Manglende mental aktivering, begrænset motion og skævvridning håndteringen giver desværre ofte en bange, understimuleret og agressiv hund. Qua sin størrelse bliver hunden aldrig rigtig farlig, men den har måske heller ikke et liv med høj livskvalitet.

I det interesserede og engagerede hænder bliver Chihuahuas dog ofte en sjov, energisk og legesyg ven, der er glad for træning, tricks og aktivitet.

Hunden har et begrænset behov for fysisk motion, men glæde af og behov for meget mentalt stimulering.


Chihuahua temperament og adfærd

Chihuahua er ikke sjældent født med et nervøst sind, og deres størrelse gør, at de ofte bliver skærmet frem for udfordret. Dette kan forstærke deres nervøsitet.

Hunden er glad for at bruge en lille hurtige krop til at søge og "gå på jagt". Det ville ikke undre mig, hvis en trænet Chihuahua kan fange en mus.

De er ofte meget snakkende og kan gø meget.

Nervøsitet og misforstået (manglende) træning kan for nogle gøre hunden agressiv ved håndtering og meget gøende i stressede situationer.

Chihuahua er en meget social hund, og det er mit indtryk, at den lider mere under at være efterladt alene end andre hunde gør. Til gengæld tillader deres større dog at man enten kan have to, eller at man kan tage hunden med mange steder.


Pelspleje og fældning

Hverken den langhårde Chihuahua eller den korthårede kræver meget pelspleje. Den lange pels er ofte silkeagtig nok til, at den ikke filtre meget. Måske lige bortset fra bag ørerne.

Både kort- og langhårede vil fælde mere, efter neutralisation, men det er typisk ikke meget udtalt hos racen.


Chihuahua
(selskabshund)

Levetid 

12 til 16 år

Vægt (voksen)

1,4 – 4 kg

Højde (over skuldrene)

15 – 20 cm

Oprindelse

Mexico

Temperament

Vagtsom, social, legesyg, aktiv, nervøs, agressiv 

Oprindelig brug

Non-sporting: Selskab, udstilling

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld