Nysen hos kat til trods for behandling, hvorfor?

Nysen hos katte kan være forårsaget af virus- eller bakterielle infektioner, allergier, eller fysiske irritationer. Mens mange tilfælde løser sig selv, er det vigtigt at observere din kat for yderligere symptomer og samarbejde med din dyrlæge for at afgøre den bedste behandling.Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej dyrlæge,
Jeg har en mainecoon kat på 5mdr. der nyser. Det gør hun flere gange om dagen. Der er ingen sekret fra øjner eller ører, der er lidt vådt ved en af næsens hul.

Der er en fornemmelse af at hun ikke kan nyse det ud. Sådan synes jeg har det været også under behandlingen. Efter behandlingen nysen har stoppet imiddertidligt.

Hvad kan være årsagen til at katten nyser, selvom hun har været i behandling med Ronaxan 20mg i ca.7 dage og bagefter med Vepicombin 500.000 IE i de næste 14 dage.

Hvad skal jeg gøre?

Mvh Beata

Årsagerne til nysen

Nysen hos katte kan skyldes alt fra milde til mere alvorlige årsager. Det kan være en simpel irritation i næsen, en infektion, eller noget mere komplekst som en allergisk reaktion.

Virusinfektioner

En almindelig årsag til nysen er virusinfektioner. Disse kan ligne symptomer på en almindelig forkølelse hos mennesker og inkluderer ofte nysen, våde områder omkring næsen, og i nogle tilfælde, øjen- eller øresekret.

Mange af disse virusinfektioner ikke kræver direkte behandling, men snarere tid for kattens eget immunforsvar at bekæmpe infektionen.

Bakterielle infektioner

Bakterielle infektioner kan også være årsagen til nysen. Disse kan undertiden kræve antibiotikabehandling. Dog er bakterier meget sjældent årsagen.

Antibiotika som Ronaxan og Vibicombin er almindelige valg, hvor Ronaxan bruges mod specifikke bakterieinfektioner som eksempelvis Mycoplasma og Vibicombin mod mere almindelige bakterielle udfordringer.

Andre årsager

Udover virus- og bakterielle infektioner, kan nysen også skyldes allergier, støv, eller endda fremmedlegemer i næsen. I sjældne tilfælde kan medfødte forhold som ganespalte være årsagen.

Hvad Kan Du Gøre?

  • Observation

Det første skridt er at observere din kat nøje. Er der andre symptomer end nysen? Er der sekret fra øjne eller ører?

Disse oplysninger kan hjælpe med at indsnævre årsagen.

  • Vent og se

I mange tilfælde, især med milde virusinfektioner, er det bedste du kan gøre at vente og se. Mange virusinfektioner løser sig selv uden intervention, så længe katten ellers er sund og rask.

  • Antiinflammatorisk behandling

For at lindre ubehag og mulig hævelse i næsen kan antiinflammatorisk behandling være en mulighed. Dette kan hjælpe med at gøre vejrtrækningen lettere for din kat, mens den helbreder.

  • Yderligere diagnostik

Hvis nysen fortsætter trods vent-og-se tilgangen eller initial behandling, kan det være nødvendigt med yderligere diagnostik.

Dette kan omfatte blodprøver, røntgenbilleder, eller endda en næsebiopsi for at finde den præcise årsag til nysen.

Opsummering

Nysen hos katte kan skyldes en række forskellige faktorer, fra virusinfektioner til allergier. I mange tilfælde vil tiden og kattens eget immunforsvar klare problemet, men i visse situationer kan medicinsk intervention være nødvendig.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld