Balanceproblemer hos hunde kan have mange årsager, fra nerveskader til problemer med balanceorganet i øret eller muskelsvaghed. Det er vigtigt at tage disse symptomer seriøst og søge dyrlægehjælp for en grundig undersøgelse og korrekt diagnose. En systematisk tilgang med blodprøver, nervetests og eventuel billeddiagnostik er afgørende for at finde den præcise årsag og sikre, at din hund får den rette behandling.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn, i dag med spørgsmål nummer 71, der handler om en hund, der har balanceproblemer og hvor alvorligt det må nære.
[0:07]
Music.
[0:16]
Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlæn.dk-71, Og der er flere forskellige muligheder, så jeg har listet dem alle sammen derovre, så du ikke behøver at gå i panik over at skrive tingene ned. Du kan bare tjekke dem på hjemmesiden, altså spørgdyrlægen.dk-71. For listen er forholdsvis lang over muligheder. Det drejer sig primært om noget med naverne, men de naver kan være påvirket flere forskellige steder. Det kan fx være i balancecenteret i øret. Det kan også have noget med hjernen at gøre, eller måske noget i ryggen. Og så kommer vi også omkring gigtproblemer og medicinske sygdomme, som også kan have en betydning her. Så det er en lidt længere liste, og ikke helt så simpelt at svare på.
[1:10]
Inden vi kommer så langt, skal vi dog lige høre et ord fra sponsorerne af den her podcast. Og det kunne nemlig blive dig. Du kan blive en del af dyrevennerne over på hjemmesiden. Hvis du har lyst til at støtte den her podcast med en donation på 10 kroner hver måned, så kan du gøre det og samtidig blive en del af dyrevennerne på hjemmesiden. Du kan se mere om det og tilmelde dig på www.spørgdyrlægen.dk-dyreven. Du får adgang til nogle live events og lidt forskelligt ekstra materiale, men det handler primært om, at hvis du synes den her podcast er værd, så kan du hjælpe med at holde den gratis ved at donere en lille smule. Se mere og tilmeld dig på www.spørgdyrlægen.dk-dyreven.
[2:01]
Dagens spørgsmål fra Charlotte
[1:52]
Music.
[2:02]
Dagens spørgsmål kommer fra Charlotte og lyder sådan her. Kære dyrlæg, min hund, en godnede trivere på fem år, er begyndt at vakle og snuble over sine egne poter. Især når vi er ude at gå. Det startede for nogle dage siden, og det er kun blevet værre, og jeg er virkelig bekymret. Han spiser og drikker normalt og virker ellers ikke syg, men hans balance er helt off. Jeg har prøvet at tjekke hans poter for sår eller noget i pelsen, men jeg kan ikke finde noget. Han er en ret aktiv fyr og elsker lange ture og lege i haven, men nu er han altså blevet mere tilbageholdende. Kan det være noget alvorligt, og skal jeg tage ham med til dyrlægen med det samme, eller er der noget, vi kan gøre herhjemme for at hjælpe ham? Hilsen en mega bekymrede ejer. Tak for hjælpen med venlig hilsen, Charlotte. Og ja, det kan være alvorligt, og ja, det er noget, jeg synes, du bør tage til dyrelægen med. Grunden til, at listen er lidt lang, og jeg ikke kan komme med et helt præcist svar her, det er fordi, at det der med at holde balancen faktisk er både en meget interessant, men også en meget kompliceret affære.
[3:08]
Når en hund, og det gælder også os mennesker, sætter en fod, en pote til jorden, så går der signaler igennem en nerve om, hvor jorden er henne og hvordan underlaget føles. Det sender besked først til lillehjernen igennem rygmagen og så til lillehjernen, som sørger for, at den styrke, der kommer i musklerne for at holde balancen, lige præcis passer til, at man ikke enten vælter eller overkompenserer og vælter til den anden side. Og det går lynstærkt for hvert enkelt skridt, vi tager og kører helt automatisk. Undervejs bliver den tænkende del af hjernen jo så informeret om, hvordan det går, men det er ikke noget, man nødvendigvis skal gå og tænke på. Og det ved du jo måske for dig selv. Hvis du er gående, så kan de fleste af os jo da det, uden at skulle tænke videre voldsomt over det. Hvis man så er kommet til skade, eller har noget med hjernen, eller har et eller andet der, så kræver det pludselig rigtig meget tankekraft. Så altså et problem, hvor som helst i hele den der rækkefølge af næver, nede fra benet, op igennem rygmagen, til lillehjernen og på vejen tilbage igen, det vil kunne give balanceproblemer. Udover det, så skal vi jo også have noget styrke i musklerne og have noget cirkulation i blodet, for at vi kan balancere det her. før vi kan balancere kroppen, mener jeg.
[4:34]
Og derfor er man nødt til tit at gå grundigt til værks og systematisk til værks for at få alle de mulige diagnoser med. Og det kræver også derfor, at dyrlægen er forholdsvis grundig i første omgang med at få spurgt ind til alle detaljerne omkring din hund. Derefter meget grundig i undersøgelsen af hunden. Og derefter skal I også diskutere, om der skal tages en blodprøve for at være sikker på, at blodprocent, infektionstal og organværdier er normale. Ikke fordi jeg umiddelbart vil forvente at finde en masse gode forklaringer på problemet i sådan en blodprøve, men det kan udelukke en masse sygdom. Hvis lever- og nyrerfunktionen er i orden, så kan man udelukke nogle hormonelle lidelser. Hvis infektionstallen er i orden, så kan man til en vis grad udlægge ledgigt og inflammatoriske tilstand. Og sådan kan man ligesom begynde at strege en listen over de mange muligheder ud.
[5:34]
Nærmere undersøgelse af næverne
[5:35]
Her vil jeg også i første omgang tænke på, hvordan næverne har det. Det kan vi ikke tage en enig blodprøve for, og det kræver altså en omhyggelig undersøgelse af din hunds nervefunktion. Det kræver, at man har lidt øvelse, og det er en del forskellige tester og øvelser, man laver med hunden, og mange af dem kan man lave i klinikken. Hvis ikke din egen dyrlæge har erfaring med det, så kan man få en henvisning til den slags. Der er ikke noget i selve øvelserne, der er mere kompliceret. Det handler om at hoppe på et ben og kigge efter en vattot, der falder, og sådan en helt klassisk neurologisk undersøgelse er ret ukompliceret, men der er mange forskellige test, man skal igennem, og man skal også kunne tolke på dem. På den måde kan man komme lidt nærmere, hvor i nervesystemet problemet måske sidder. Og det er måske nok det, der er mest relevant her. Der kan jo være sket en egentlig nerveskade i selve benet. Der kan også være en diskospolaps i ryggen, eller der kan jo være noget mere uhyggeligt inde i hjernen, altså infektioner, tumorer, blodpropper og sådan noget.
[6:46]
Det her, det er jo en guldnødt triver på 5 år, så det er jo sådan en interessant alder medicinsk set, fordi det er jo ikke nogen høj alder for en hund, men samtidig er det heller ikke fuldstændig ung, så det kan ligesom både være fugl og fisk. Så der er ikke nogen sådan clues der, og alle de ting, jeg har nævnt her, er relevante.
[7:05]
En stor del af forklaringen finder vi ofte faktisk i balanceorganet inde i øret. Inde bag ved trumhænden, der har vi i mellemøret sådan et balanceorgan, som også sørger for at holde os oprejst, og det har hundene også. Og der kan de altså godt få en virus på balancenævnen, kalder vi det jo. Altså det, der hedder vestibulærsyndrom, hvor at hele verden, den simpelthen snurrer rundt om os, eller vores hjerne tror, den gør. Selvom gulvet står stille mest muligt, så føles det faktisk som om, at det gynger eller sejler eller snor. Og det vil få hunden til at snuble i det, at den nærvende tror, at gulvet er et andet sted, end det faktisk er. Og så falder man ligesom over sig selv der.
[7:55]
Resultater af undersøgelser og scanninger
[7:56]
Så når sådan en test er udført, så kan man muligvis blive lidt klogere på, om det har noget på sig. Man kan også lave CT og MR-scanninger på dyrene. Ofte vil vi starte med at tilbyde at tage et røntgenbillede af nervesystemet, eller knoglerne omkring nervesystemet selvfølgelig, for at kunne få en vurdering af, om der er noget relevant slidgik, der snakker om tegn på diskusprolaps og den slags. Er der ikke det, så kan man så diskutere, om man skal lave sådan en CT eller en MR-scanning. Jeg tror, at der er mange af os, der efterhånden har prøvet det, men det er altså sådan en, de der store, firkantede, tørtumbler-agtige maskiner, hvor man bliver puttet i, og dem kan vi også tilbyde dyrene. Man skal jo ikke helt musse stille for at kunne det, så det kræver for dyrene, at de bliver bedøvet til det, men det er jo så også til at have med at gøre. Men det kræver tit, at man indleverer en hund på den klinik, hvor det skal udføres, fordi det tager et par timer at komme til sig selv igen bagefter.
[8:59]
Når det så er sagt, så vil jeg sige, at det ikke altid lige giver den gode forklaring. Faktisk så ligger svaret rigtig meget, rigtig ofte faktisk i den grundige undersøgelse allerede i klinikken. Og så bruger vi de her blodprøverne og scanningerne, røntgenbillederne og den slags, faktisk til at bekræfte os om vores mistanke fra klinikken er korrekt. Mere end den anden vej rundt, altså vi bruger det ikke nødvendigvis til lige en magisk diagnose, der kommer ud på en lille strimle papir til os. Så det kræver primært en grundig undersøgelse af hunden. Når det er sådan noget, der kommer langsomt på den her måde, så kan man måske godt argumentere for, om du kan vente til i morgen med at tage til din dyrlæge. Men sådan nogle balanceproblemer her kan altså udvikle sig alvorligt og være ret pladsomt for din hund. Og hvis det skyldes det her med lav blodtryk, forgiftninger eller et eller andet i systemet, som man skal håndtere, så gælder det også om at få startet tidligt.
[10:04]
Så dagens episode blev jo altså en podcast med nogle forskellige muligheder, og hvor jeg ikke lige kan liste dig præcist den forklaring, der kan give balanceproblemerne. Og som du måske kan fornemme i blandingen her, så er der både meget alvorlige og meget simple muligheder. Så det kan ligesom både være i den ene og den anden retning. Men jeg håber, at det giver et overblik over, hvordan man logisk går om hyggeligt og grundigt til værks, for at komme omkring alle mulige årsager til det her. Og dermed også kan finde en god behandling, en effektiv behandling, som passer præcist til din hund.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej dyrelæger
Min hund, en golden retriever på 5 år, er begyndt at vakle og snuble over sine egne poter, især når vi er ude og gå. Det startede for nogle dage siden, men det er blevet værre, og nu er jeg virkelig bekymret. Han spiser og drikker som normalt og virker ikke syg ellers, men hans balance er helt off. Har prøvet at tjekke hans poter for sår eller noget i pelsen, men kan ikke finde noget. Han er en ret aktiv fyr, elsker lange ture og at lege i haven, men nu er han mere tilbageholdende.
Kan det være noget alvorligt? Skal jeg tage ham til dyrlægen med det samme, eller er der noget jeg kan gøre herhjemme for at hjælpe ham? Er mega bekymret for ham og vil bare gerne have, at han har det godt igen.
Tak for hjælpen, Charlotte
Balanceproblemer hos hunde: Hvad kan det skyldes, og hvad skal du gøre?
Når din hund begynder at vakle eller snuble, kan det være bekymrende og frustrerende at finde ud af, hvad der er galt. Her er en guide til, hvordan du systematisk kan identificere og håndtere balanceproblemer hos din hund.
Mulige årsager til balanceproblemer
Balanceproblemer hos hunde kan have mange forskellige årsager. Her er nogle af de mest almindelige:
- Problemer med nervesystemet:
- Balanceproblemer kan skyldes noget så simpelt som en påvirkning af nerverne. Det kan være nerverne i selve poterne, ryggen eller i hjernen, der er påvirket.
- Eksempler inkluderer nerveskader, diskusprolaps eller mere alvorlige tilstande som tumorer eller infektioner i hjernen.
- Problemer med balanceorganet i øret:
- Hunde kan lide af vestibulærsyndrom, hvor balanceorganet i øret er påvirket. Det kan give symptomer som svimmelhed og snublen, selvom hunden er på fast grund.
- Muskulære og blodcirkulationsproblemer:
- For at kunne holde balancen skal hunden have stærke muskler og god blodcirkulation. Svækkelse i disse områder kan også føre til balanceproblemer.
- Andre medicinske tilstande:
- Hormonelle forstyrrelser, gigt eller andre medicinske sygdomme kan også spille en rolle i hundens balanceevne.
Hvad kan du gøre?
Hvis din hund har balanceproblemer, er det vigtigt at tage det seriøst og følge en struktureret tilgang til at finde årsagen:
- Besøg dyrlægen:
- Start med en grundig undersøgelse hos dyrlægen. Dyrlægen vil spørge om detaljerede oplysninger om din hunds symptomer og foretage en fysisk undersøgelse.
- Blodprøver:
- Dyrlægen kan foreslå blodprøver for at udelukke infektioner, hormonelle lidelser eller andre sygdomme. Normale blodprøveresultater kan hjælpe med at udelukke nogle af de mere alvorlige årsager.
- Nervetests:
- En dyrlæge kan udføre en række neurologiske tests for at evaluere nervefunktionen. Dette kan hjælpe med at lokalisere, hvor problemet kan ligge i nervesystemet.
- Billeddiagnostik:
- Røntgenbilleder kan bruges til at undersøge knogler og led for tegn på gigt eller diskusprolaps.
- I mere komplekse tilfælde kan en CT- eller MR-scanning være nødvendig for at få et detaljeret billede af hjernen og rygmarven. Dette kræver typisk bedøvelse af hunden.
- Håndtering derhjemme:
- Mens du venter på at komme til dyrlægen, kan du forsøge at holde din hund i ro og undgå lange eller anstrengende ture. Hold øje med yderligere symptomer og sørg for, at din hund ikke kommer til skade på grund af balanceproblemerne.