Opkast hos katte kan skyldes mange forskellige faktorer, fra infektioner og mekaniske blokeringer til forgiftninger og medicinske tilstande. Ved at holde øje med din kattens adfærd og fysiske tilstand kan du måske komme nærmere en forklaring.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
[0:17] Jeg skal måske for en ordens skyld sige, at det er ikke så relevant, om det er en handkat, så den får spørgsmålet skyld.
For der er ikke noget kønsspecifikt sygdom i det her.
Men der er faktisk rigtig mange årsager til, at katte kan finde på at kaste op.
Og vi tænker måske, at det gør katte da, så skal de ikke det.
Men hvis det bliver meget mere end en gang om måneden, så er det i min verden for meget.
Og der kan være andre symptomer i spil, som vi lige skal have snakket om, også som kan sætte tankerne i en bestemt retning.
Igen er det her en af den type spørgsmål, hvor der er rigtig mange sygdomme i spil, men jeg skal nok prøve at give sådan et lidt overordnet overblik og sørge for at hjælpe os igennem det.
[1:06] Men inden vi kommer så langt, skal vi lige høre et enkelt ord fra en af sponsorerne af den her podcast. Det er sponsorerne, der betaler for gildet og sørger for, at du kan lytte til det her helt gratis.
Jeg elsker at lytte til lydbøger, og lige nu lytter jeg meget på Nextory.
Der kører altid et eller andet, og det er jo tit enten en podcast, og så er det i hvert fald en lydbog, hvis ikke det er.
Og lige nu er jeg i gang med at høre bogen Kattens Hemmelige Sprog, som er et ret fascinerende og nørdet kattebog. Og hvis du er nørdet med katte, så må det også være en bog for dig.
Og hun fortæller i meget dybe detaljer om, hvordan katte de taler med hinanden og med os.
Så hvis du er nysgerrig på at vide, hvad din kat prøver at fortælle dig, så er det her helt klart en bog for dig.
Du kan få 14 dage gratis uden binding over på Nextory ved at bruge linket spørgdyrland.dk-nextory.
Det virker sådan, at jeg ikke får noget for at sige det her, men hvis du vælger at bruge linket og derefter skriver dig op, så tjener jeg en lille kommission, uden at det koster ekstra for dig.
Hvis ikke du vil det, så kan du bare google dem og så tilmelde dig den vej, så får jeg ikke noget.
Men hvis du bruger mit link, så er du også med til at støtte podcasten her.
Og tak for det. Det var altså spørgdyrlægen.dk-nextstory.
Reklameafbræk
[2:30] Spørgdyrlægen.dk-nextstory.
[2:34] Music.
Spørgsmål om kattens opkast
[2:40] Dagens spørgsmål lyder sådan her. Hej, jeg har en kastreret handkant på 8 år, som i en periode har kastet op hver dag og indimellem mere end én gang per dag.
Den har det sidste år tabt sig lidt, og det gør i øvrigt ikke noget.
Det er ikke hårboller, der kommer op, det er simpelthen tørkost, og så nævner hun navnet på noget foder, hun bruger.
Kan det hjælpe ved, at jeg giver skånekost eller hvad? Med venlig hilsen, Myrna.
Og det kunne det måske godt. Jeg tror ikke, det var der, jeg lige ville starte, altså med skånekosten, fordi der er flere af de ting, som er på min liste her over muligheder, og som absolut ikke har nogen bedring på skånekost.
Så for at gøre det lidt mere afskueligt, så har jeg delt det ind i fire afdelinger.
Og den første, den er måske sådan meget almindelig.
Det er noget, det kalder vi sådan infektioner. Så kan vi jo så kalde det omgangssyg eller maveforkølelse, eller lidt efter hvad man har fået besøg af. Det kan være virus.
[3:40] Indekattet kan få det ved, at vi slæber det ind, for eksempel på sko, indkøbsposer og sådan noget. og vi kan sagtens risikere at træde i et eller andet, uden at vi hverken selv kan se det eller lugte det for så vidt.
Men hvis der lugter en lille smule af katte noget der, så vil katten godt kunne lugte, og så lige skal hen og snuse til dine sko.
Det er jo meget almindelig kattedfærd, og så på den måde ligesom få noget i sig.
Og særligt måske, hvis det er en indekat, der ikke har møst mange infektioner før, så vil dens immunforsvar heller ikke være op i gear til den slags, og derfor kan det måske slå sig ned.
Så alene det, at man indekat sikrer ikke mod den slags, som er udkattet, de kan jo rende ind i det sådan på egen hånd.
Og det smitter ligesom det gør for os, at man får det ligesom i tarmsystemet gennem munden, og så slår det sig ned der, og meget af det går også helt pænt over sig selv.
Det, der betyder noget her, det er, om katten har det godt.
Altså virker den til at spise okay og kan holde noget nede, så det ikke altid er tørkosten, den kaster op. Er den i godt humør ellers? Hvordan ser afføringen ud i kattebakken?
Hvis det er normalt også, og katten ellers har det godt, så tager jeg det ikke nødvendigvis så tungt i starten.
Men hvis opkasten ligesom bliver ved over længere tid, eller der kommer andre symptomer, ikke også at der kommer blod, katten mister humøret, har ondt, klager sig, ikke spiser og sådan noget, så er det helt klart mere alvorligt, og så skal vi tænke på andre ting på min liste her.
[5:06] Det næste, vi har med, det er jo så sådan noget, der hedder mekaniske årsager, og det kan jo så være, at maden i tarmsystemet sådan helt mekanisk ikke kan komme videre, i systemet.
Det kunne for eksempel være et fremmedleme, og meget af det vil jo så give noget.
[5:26] På den måde, at maden slet ikke kan passere, og på et tidspunkt, så vil katten blive så dårlig, at det giver sig selv, at den skal til dyrland, men de kan godt have sådan et kronisk fremmedleme, som ikke fylder meget og blokerer fuldstændig, men som kan ligge og genere over længere tid, og det kan give noget opkast.
Katte kan også få sådan en type af tramslyng, skal vi vi kalder det måske, hvor tarmen ligesom sluger sig selv, eller den slår egentlig ikke knude eller slynger på sig selv, sådan som egentlig tarmslyng, men den kan ligesom godt folde ind over sig selv.
Det hedder en intusception, og er lidt svært at forklare uden at tegne det, men det forekommer altså hos nogle katte og nogle rasekatte, nogle af skovkattene, mænd, kune og norsk skovkat, har særlig tendens til det, men noget, vi kan se hos alle.
Og den kan ligesom komme og gå, og det vil sige, at det kan gå meget godt uden opkast i en periode, og så pludselig kaster katten op igen.
Og det er altså en lidelse, man er nødt til at skulle operere for.
Og man burde som dyrlæge, hvis den er der og ikke er gået væk igen, så ville man kunne mærke den udefra, ellers så kan man måske se sådan en på et røntgenbillede.
Og det kan man også tit for fremmedlæger.
Altså hvis katten har slugt et eller andet.
[6:50] Så kan vi jo snakke om forgiftninger. Særligt kan vi jo finde på at sætte planter, blomster op inde.
[6:59] Der kan jo være sådan noget som påskeliljer for eksempel, og løgplanter er jo sådan nogle, vi tit tager ind, når det bliver forår.
Om vinteren kan det være julestjernen eller juleroserne, og de kan heller ikke tåle liljer og den slags.
Så det kan godt give noget opkast og noget tarmuro, og ofte også noget diaræ, som man så ville kunne finde i kattebakken.
Det gælder jo både for indekatte, som måske synes, det kan være spændende, når vi pludselig sætter nye blomster op, men katte kan også finde på at grave et eller andet op udenfor.
Der er også andre typer af forgiftninger, men det der med planterne er nok det mest almindelige.
Og så er der jo så nok den farligste, den fjerde ting her på listen, som er sådan noget medicinske, internmedicinske, organmæssige sygdomme, som godt kan være lidt uhyggelige, og nogle af dem kan vi jo faktisk gøre noget ved.
Der findes jo ubalancer i hormonsystemet, og det kan man nogle gange balancere, hvad skal man sige, gåsøjne kun med tabletter, og der kan man simpelthen redde en kats liv, hvis den har det. det.
[8:08] Hvis katten har nyreproblemer, så er det lidt svære at gøre noget ved, men der findes dog trods alt muligheder, hvor man kan give katten med nyreproblemer, nogen af dem i hvert fald, et langt og godt liv uden de store symptomer.
For eksempel nyreproblemer giver sådan en ophobning af affaldsstoffer i kroppen, fordi nyrene ikke kan udskille det, og de affaldsstoffer kan give noget kvalme og dermed også noget opkast for nogen.
Og de er tit forbundet med, at man taber sig lidt.
Så det er jo så der, at min tanke måske Det går lidt hen, når det sådan er noget, der er stået på under tid, og du så beskriver et vægtab.
Hvis ikke det lige specifikt er en slankekur, du har startet ham på, og han bare sådan har tabt sig, så vil jeg da tænke på at få undersøgt organerne.
Det er ikke alle interne medicinske sygdomme, man kan se.
Der kan for eksempel være, nu siger jeg det jo så højt, men nogle kræftsygdomme kan jo skjule sig, uden at de er synlige i blodproblemer, men nyreproblemer og leverproblemer og sådan noget, de vil være synlige i en standard blodprøve.
Det er, hvor jeg som dyrlæge typisk anbefaler det, det er, hvis han har tabt sig mere end 8-10%, altså det vil sige, hvis han har vejet 6 kilo i goss, og så har tabt sig mere end 600 gram, 500-600 gram, det er jo så de der små 10%, så vil jeg helt klart anbefale en blodprøve.
[9:31] Men du kan jo måske, hvis du ved, hvad han har vejet, også prøve at sætte ham på vægten og så regne ud, hvad det er.
Og ellers vil en grundig dyrlæge også kunne komme med en eller anden form for idé til, hvilken af de her kategorier, det vil give mening at kigge på.
Den eneste, der kunne have gavn af, at det er lidt skånekost, det er faktisk de her infektionssygdomme, hvor kattens eget system bekæmper dem.
Altså immunforsvaret skal lige i sving, og så går der typisk et sted mellem 3, 5 eller 7 dage, og så er katten ovenpå igen.
Det vigtige er, at katten ikke bliver dehydreret undervejs, og den selvfølgelig heller ikke, så den går så meget for kosten, at den mangler næring.
Behandling og opfølgning
[10:14] Men det vigtige for den slags er, at katten virker til ellers at være glad nok ved siden af sygdommen her, ud over opkasten.
Er den ikke det, og bliver det her opkast ved i længere tid i gangen, så vil jeg tænke på de andre kategorier, og så skal den altså, i min verden i hvert fald, undersøges af en grundig dyrlæge.
Det var mange forskellige muligheder, det ved jeg godt. Jeg håber, at de fire kategorier der måske kan hjælpe lidt.
Jeg har listet det hele sammen med spørgsmålet over på hjemmesiden, og der vil du kunne finde det.
Det her er spørgsmålet nummer 20, så det kan du finde på spørgdyrlægen.dk-20, altså spørgdyrlægen.dk- og så 2 0.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej.
Jeg har en kastr. hankat på 8 år, som i en periode har kastet op hver dag, indimellem mere en 1 gang pr.dag. Den har i det sidste år tabt sig lidt (gør ikke noget).
Det er ikke hårboller, der kommer op, det er simpelthen tørkost.
Kan det hjælpe at give den skånekost eller hvad?
Vh. Myrna
Identificering af årsagerne
Opkast hos katte kan skyldes en række forskellige årsager. Vi kan opdele disse årsager i fire hovedkategorier:
- Infektioner: Dette kan inkludere “maveforkølelse” eller anden virus. Selv indekatte kan blive påvirket, da vi mennesker kan bringe smitte med ind udefra, f.eks. på vores sko eller tøj.
- Mekaniske årsager: Dette relaterer til fysiske blokeringer som intuseption eller fremmedlegemer i tarmen, der kan forårsage opkast.
- Forgiftninger: Visse planter og fødevarer kan være giftige for katte og resultere i opkast.
- Medicinske tilstande: Herunder falder sygdomme som nyreproblemer eller hormonelle ubalancer, der kan forårsage regelmæssigt opkast.
Intussusception er en lidelse, hvor en del af tarmen glider ind i en anden del, hvilket kan føre til en alvorlig blokering. Dette kan være svært at forklare uden illustrationer, men forestil dig det som en teleskopisk sammenfoldning af tarmsegmenter. Specielt nogle racer som skovkatte, inklusive Maine Coon og Norsk Skovkat, har en særlig tendens til denne tilstand. Intussusception kan vise sig gennem symptomer som regelmæssigt opkast, som kan komme og gå. Det er en lidelse, der kan kræve operation, hvis den ikke forsvinder af sig selv.
Hvordan man håndterer opkast hos katte
Det første skridt er at observere din kats adfærd og fysiske tilstand nøje. Er der tegn på vægttab? Ændringer i spisevaner eller afføring? Disse observationer kan give værdifulde ledetråde.
Skånekost kan anbefales i tilfælde af infektioner, men det er vigtigt at forstå, at dette ikke nødvendigvis er løsningen på alle opkastrelaterede problemer. Hvis katten fortsætter med at kaste op, er det afgørende at søge dyrlægehjælp for at få en præcis diagnose og behandling.
Opkast kan være et symptom på noget mere alvorligt, så det er vigtigt at handle hurtigt og ansvarligt, hvis din kat oplever regelmæssige episoder.