Hvor miaver min kat om natten?

Hvis din kat miauer om natten, kan det skyldes løbetid, naturlige søvnmønstre eller sundhedsmæssige problemer. For en etårig kat er løbetid en sandsynlig årsag, som kan afhjælpes med neutralisering. Hvis katten allerede er neutraliseret, skal du overveje at justere lys- og støjforholdene og undgå at give den opmærksomhed om natten.Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej,

håber du kan hjælpe, mit lille pus, en 1-årig huskat ved navn Misse, er begyndt at miave helt vildt om natten. det er ret nyt, hun har altid sovet igennem før. Har prøvet at tjekke om alt er som det plejer, hendes bakke er ren, hun får masser af lege og kæletid om dagen, og hendes madskål er fyldt. Men stadig, når alt slukker, og vi prøver at sove, starter koncerten. det er mega frustrerende, og jeg er bekymret for, om hun prøver at fortælle os noget?

Er der noget jeg burde gøre anderledes? Skal jeg tage hende til dyrlægen, eller er der nogle hjemmetricks, jeg kan prøve først? Jeg læste noget om at ændre daglige rutiner eller prøve med ekstra aktivitetslegetøj, men er lidt usikker på, hvad der virker bedst. Ville virkelig værdsætte nogle gode råd!

Mange hilsner,
Freja

Hvorfor din kat miauer om natten

Det er ikke usædvanligt, at katte er aktive om natten. Katte har en naturlig tendens til at være vågne og energiske tidligt på morgenen og sent på aftenen, hvilket kan kollidere med vores søvnvaner. Det er normalt for dem, men det kan være frustrerende for deres ejere. Der er flere mulige årsager og løsninger, som vi skal gennemgå.

Løbetid som mulig årsag

En etårig kat, der ikke er neutraliseret, kan være i løbetid. Katte kan komme i løbetid en eller to gange om året, og denne tilstand fortsætter, indtil katten møder en han. Løbetiden kan være mindre tydelig i perioder, men den vil komme og gå, indtil katten parrer sig. Hvis din kat ikke har adgang til han-katte, kan denne adfærd fortsætte i lang tid. En effektiv løsning er at give katten p-piller i kort tid for at stoppe løbetiden og derefter få hende neutraliseret for at forhindre, at problemet gentager sig.

Naturlige søvnmønstre hos katte

Hvis løbetid ikke er årsagen, kan det simpelthen være et udtryk for kattens naturlige søvnmønstre. Katte har et todelt døgnrytme, hvor de er aktive i tusmørket og tidligt om morgenen, fordi det er her, deres bytte som mus og fugle er aktive. Katte, der ellers har tilpasset sig vores søvnrytmer, kan vende tilbage til deres naturlige mønstre, især når årstiderne skifter og det bliver lysere tidligere.

For at afhjælpe dette kan du:

  • Bruge mørklægningsgardiner: Sørg for, at katten ikke kan se dagslys tidligt om morgenen.
  • Minimere støj: Reducer mængden af støj, der kan trænge ind udefra, så katten ikke bliver vækket.
  • Ignorere katten: Undgå at give katten opmærksomhed, når den miauer om natten, så den lærer, at der ikke er noget at vinde ved at være vågen på dette tidspunkt.

Søvnforstyrrelser hos ældre katte

Selvom Misse er ung, er det vigtigt at være opmærksom på, at ældre katte kan opleve søvnforstyrrelser på grund af hormonelle lidelser eller smerter. Ældre katte kan udvikle slidgigt, stressrelaterede problemer eller hormonelle sygdomme som forhøjet stofskifte, som kan få dem til at være mere aktive om natten. Hvis du har en ældre kat, kan det være værd at få en vurdering fra en dyrlæge.

Sammenfatning

Hvis din kat miauer om natten, kan det skyldes løbetid, naturlige søvnmønstre eller sundhedsmæssige problemer. For en etårig kat er løbetid en sandsynlig årsag, som kan afhjælpes med neutralisering. Hvis katten allerede er neutraliseret, skal du overveje at justere lys- og støjforholdene og undgå at give den opmærksomhed om natten. For ældre katte kan det være nødvendigt med en dyrlægevurdering for at udelukke sundhedsmæssige årsager.

De produkter jeg (faktisk) anbefaler til katteejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine Vandskål
(ja, jeg ved der står “hundeskål”, men kan din kat måske læse?)
Se pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Smart Sipper VandautomatSe pris hos PetPower.dkDenne vandautomat er ret smart af samme gund som ovenfor. Særligt vi du skal være væk hjemmefra flere timer end normalt.
Catit Senses fodertårnSe pris hos PetPower.dkDet er for kedeligt at spise kun af skål. Katte er legesyge og går på jagt for at få noget at spise. Det her legetårn er et rigtig godt alternativ til en kedelig skål.
Trixie kradsetræSe pris hos PetPower.dkDet er ikke et kattehjem uden et ordenligt kradsetræ, men det skal kunne flyttes i starten. Det er nemlig katten der bestemer, hvor det skal stå. Så du må prøve dig frem.
Moderna kattetoilet med tagSe pris hos PetPower.dkHvis ikke din kat går ude, skal den selvfølgelig have en bakke (stressede katte skal have to). Jeg forestrækker én med tag. Det sviner og lugter mindre.
Jasira hyggepose kattehuleSe pris hos PetPower.dkJeg foretrækker den her hyggepose frem for almindelige huler, fordi den kan foldes og kan pakkes væk uden at fylde hele skabet.
Skudo transport kasse i kattestørrelseSe pris hos PetPower.dkSkudos transportkasse er god, fordi den har lukninger i siden med lås så de ikke går op og en stabil og stærk låge.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
KW filter splitterSe pris hos PetPower.dkHar din kat tendens til at få hårknuder i nakken og bag benene, er sådan en hår-spiller et must!
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet. Du finder vandskåle, men ikke foderskåle fordi inteligente katte skal arbejde for føden i aktivitetslegetøj.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld