Løb med din hund kan være både sundt og sjovt for jer begge, så længe det gøres ansvarligt og med omtanke for hundens alder, race, og helbredstilstand. Start altid langsomt ud og øg gradvist belastningen, så din hund kan tilpasse sig og nyde løbeturene fuldt ud.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:16]
Introduktion
[0:17]Og det korte svar er, ja, det må du, og det er en rigtig god idé. Men der er mange myter derude, og der er også mange, der fraråder det på det kraftigste. Så jeg synes da også, vi skylder ligesom at komme omkring nogle af de argumenter, nogen bruger for, at man ikke må løbe med en hund. Og der er da selvfølgelig også nogle forhold, som jeg synes, man skal tage højde for. Overvægt, adfærd og rase og sådan noget. Så der er der selvfølgelig nogle detaljer i det, så det ikke kun er sådan sort-hvidt ja-nej. Men i de fleste tilfælde, der vil svaret være ja, men jeg vil prøve at nuancere det lidt i dagens program. Og det bliver altså sådan en slags tjekliste til, hvad du skal være opmærksom på. Og jeg har også prøvet at lave sådan et lille let løbeprogram, som du kan finde over på hjemmesiden. Du finder spørgsmålet og alle noterne til dagens afsnit på spørgdyrlæn.dk-55. Fordi det her, det er episode eller spørgsmål nummer 55.
[1:18]Inden vi kommer så langt, skal vi lige høre fra en af sponsorerne af den her podcast, og den ene kunne måske være dig. Du kan i hvert fald donere og sponsorere podcasten, hvis du har lyst med 10 kroner hver måned, og samtidig blive en del af dyrevennerne over på hjemmesiden. Du kan se mere om det på spørgdyrlægen.dk-dyreven. Og det handler primært om, at du kan støtte den her podcast med 10 kroner hver måned, hvis du synes, den er det værd. Du må selvfølgelig meget gerne lytte med, hvis ikke du gør, og ikke synes, at den er. Men jeg prøver også at samle sådan lidt live-events og nogle foredrag og sådan noget, men det handler primært om, at hvis du synes, den her podcast er det værd, så kan du støtte og blive en del af dyrevennerne over på hjemmesiden på spørgdyrelægen.dk-dyrevenn.
[2:14]
Hundeejerens dilemma
[2:08]Music.
[2:15]Jeg har egentlig fået det her spørgsmål flere gange i klinikken også, og sidst havde jeg en ung, frisk hund til vaccination, hvor ejeren spørger mig, om det dog kunne være rigtigt, at hun ikke måtte løbe med sin hund. Hun var blevet frarådet af sin hundetræner, og hun var simpelthen nødt til at gå ud i garagen og klæde om, fordi hvis hunden så, at hun tog løbetøj på, så blev hunden helt fuldstændig balstyrt, fordi den ville så gerne med. Og det lagde et vist pres på den familie. Jeg synes egentlig, det var synd, for jeg synes og mener, også at jeg har dokumentation for at sige, mener det, at det var forkert rådgivning. Og da jeg så dagens spørgsmål i podcasten, så tænkte jeg, det bliver det, vi tager op. Fordi der er nemlig også et spørgsmål her fra Michelle, der skriver, at jeg har lige et hurtigt spørgsmål, og jeg håber, det er okay. Min hund Bella, en labrador på tre år, vil virkelig gerne være med ud og løbe. Vi starter dagen med en løbetur, og jeg er begyndt at spekulere på, om det er godt for hende. Hun virker glad og alt, men jeg har hørt nogen sige, at det ikke er godt for visse hunderaser at løbe meget. Bella spiser normal hundemad og ingen menneskemad her, og hun er super energisk, og der er ingen adfærdsproblemer. Hvad tænker du? Hvad er der specielle ting, som jeg skal være opmærksom på, inden vi fortsætter vores morgenløbetur? Og er der forskel på, hvor langt og hvor hurtigt vi bør løbe? Tak for hjælpen. Med venlig hilsen, Michelle.
[3:42]Og ja, til det hele, der er forskellige ting, du skal tænke på, både med hastighed og med, hvor langt I løber.
[3:52]Hvis vi sådan vender tilbage til det, jeg startede med, så tror jeg, at grunden til, at vi fandt frem til, at den her hundetræner havde frarådet at løbe med hunden, var, at den jo så kommer i god form. Og hvis man har fx en Formel 1 Labrador, en Border Collie eller nogle af de andre meget friske hunde, så får du en hund, som mentalt er med og som motionsmæssigt, konditionsmæssigt har det rigtig godt. Og det bliver en udfordring at gøre sådan en hund træt.
[4:27]Så hvis du så selv lægger dig med corona i 14 dage på et tidspunkt, eller der sker noget, og du ikke kan komme ud med den her hund og løbe i jeres sædvanlige ture, så får du også ret hurtigt en frustreret hund. Hvis du selv er vant til at løbe meget, så kender du også følelsen af, at hvis ikke man kan løbe i en periode, så bliver det helt enormt træls, og man kan helt mentalt blive kuldret af ikke at få lov at komme afsted, og det gælder i virkeligheden også for hunde. Så jeg tror, hvis jeg skal gætte på noget af den her hundetræners tanke, var, at hvis man har en hund, der ikke er vant til at løbe og kan blive træt af mindre, så har man nemmere ved at køre den træt, og derfor får man også en mindre frustreret hund. Men det er på en eller anden måde sådan en baghaleargument, der ligesom bider sig selv i halen. Altså, hvis du har en dum hund, så behøver du ikke at udfordre den ret meget for at gøre den træt. Og det synes jeg er jo en helt skæv måde at se det på. Men fordi det er da selvfølgelig bedst for os alle sammen, også for hunde at komme ud og opleve noget, men det betyder også, at det bliver jo standarden. Men det synes jeg jo så måske også, at det bør være standarden.
[5:39]Og der kan vi så måske tage udgangspunktet i, hvad er det for en rase, vi har med at gøre, fordi der er nogle hunderasser, de har brug for mere fysisk udfordring end måske mentalt. Og der er nogle af de her rasser, som jo er vant til at løbe meget, eller løbe langt, og som har fysikken til det, de har brug for at røre sig meget. Der findes også andre hunderasser, som ikke løber meget, men som er rigtig glade for at bruge deres næse, og de har ikke meget gavn af at løbe en lang tur. De har måske nok brug for motionen, men vil være lige frustreret og lige irriterende at bo sammen med bagefter, selvom de måske er fysisk trætte, så er det mentalt, at de stadigvæk ikke har fået brændt den energi af, de skal. Sådan en hund har bedre af at gå en tur et sted, hvor man kan bruge snuden, eller at du faktisk træner nogle øvelser med den, eller træner nosework eller spor og den slags.
[6:38]
Udfordringer med bestemte hunderacer
[6:38]Derfra er der jo så også nogle rasser, som jo desværre biologisk set ikke er designet til at kunne ret meget. Der er nogle af rasserne, som er født med en meget kort snude og dermed også en tilsvarende for lang gane og nogle tætte næsebord og sådan noget, som fra naturens hånd både har lidt svært ved at få luft, men som også kan udvikle nogle kritiske tilstande, hvis de løber og får det for varmt, fordi de ikke kan komme af med varmen om og hæver i halsen. Og jeg ved godt, at lige så snart jeg begynder at nævne nogle raser, så begynder folk jo at løfte øjenbrynet, og så siger de, at det er også bare fordi, at den dyrlæge altid er træt af de raser. Men det ændrer ikke ved det faktum, at for eksempel mob, fransk buldog og kavaljen, de har meget snævre luftrør. Og vi kan ikke nødvendigvis se det udefra, men vi kan se, at de halser voldsomt, og de nogle gange sprutter og savler noget, og meget hurtigt får brug for at lægge sig ned. Det gør de blandt andet for at køle sig selv ved at få maven i kontakt med et koldt underlag. Og den slags hund vil jeg helt klart prøve at udfordre anderledes frem for at skulle løbe med den.
[7:49]Hvis din hund er overvægtig, det er en anden ting jeg vil tage højde for, og det gælder også for os mennesker. Det belaster jo systemet både på ledene, fordi man skal flytte nogle kilo, men også fordi der er noget biologispil, altså nogle hormoner, som bliver dannet i fedtvævet, som også kan give noget skade. Og der vil man være nødt til at starte noget langsommere ved at starte i et roligt tempo. Bevægelsen er stadigvæk hjørnestenen i det, og der skal noget bevægelse til for at få brændt de kilo af, Men derfra at starte med at løbe er måske ikke nødvendigvis den bedste idé. Så kan der være nogle helbredsmæssige tilstande. Det kunne fx være hjerteproblemer eller medfødte skæve ben. Det vil du typisk jo vide noget om allerede på forhånd, inden I starter på at løbe. Altså at din hund har fået undersøgt, at den har en mislyd på hjertet, som skal behandles først. Eller have en vurdering af en hjertekyndig dyrlæg, som kan vurdere, hvad kan det her hjerte måske holde til, og en knogledygtig dyrlæg, som kan vurdere, kan de her ben faktisk tåles op og løbe på. Der kan være noget sygdomsmæssigt der, man skal tage højde for, og som også kræver en professionel vurdering, inden vi sådan kan udtale os om det.
[9:08]Går vi nu ud fra, at vi har en ung og frisk Labrador, hvor alt fysikken er på plads, så er det både en rase og en alder og en hund uden de kendte sygdomme på den front, som er rigtig god til at løbe. Altså det er måske ikke en god idé, sådan lige at starte fra det ene øjeblik til det andet, sådan lige at rejse sig af sofaen, og nu er det pludselig blevet forår, og så løber vi lige en tur på 10-15 kilometer, eller måske endnu værre, du spænder den efter elcyklen, ikke også, fordi nu skal der virkelig ske noget, så gør det altså ondt i kroppen. Om ledmuskler senere skal lige vende sig til tanken. Og hvis du selv løber meget, så ved du også godt, hvordan det føles at starte efter en pause for eksempel. Senerne skal i hvert fald have 14 dage, før de er under regelmæssigt pres, under fysisk stress for at udvikle en god styrke. Og det kræver altså, at man starter langsomt og løber langsomt, i hvert fald de første 14 dage, og måske også tæt på en måned.
[10:11]Så hvis du er vant til at løbe langt, og så pludselig skal have din hund med, så er det jo en udfordring. Men hvis I sådan starter sæsonen sammen, og ligesom skal i gang igen nu, hvor hvis nu for eksempel solen kommer frem, og morgenløbeturene bliver sjov igen, og du starter i det tempo, du kan, så kan din hund under alle omstændigheder følge med. Og det er måske nok sådan, hvis vi skal skære det ind til benet, at hvis du kan, så kan din hund også.
[10:41]Bortset af, at den ikke har de der sygdomsproblemer og racemæssige problemer, vi snakker om. Men hvis du kan, så kan din hund også. Problemet er selvfølgelig, hvis du har et løbehjul med strøm på, eller en cykel, hvor du spænder den efter, så kan det blive meget langt. Men hvis I pludselig løber 10-15 km og ikke er vant til det, så får du også ondt, og så får du også dine kropssignaler at vide, at det nok ikke var det bedste at gøre, og så kan du regne med, at din hund også har det sådan. Og så kan man jo tilpasse programmet derefter. Jeg har som sagt lavet et program, som man måske kan gå lidt forsigtigt frem over på hjemmesiden, som du kan se der.
[11:21]
Fysiologien bag løb med hunde
[11:22]Og så skal vi måske lige snakke om fysiologien i det at løbe. Hvis vi mennesker sådan er nogenlunde sunde og raske og vant til at løbe, så kan vi også uden videre løbe fem kilometer, uden at skulle spise specielt eller drikke specielt mængde væske eller elektrolytblandinger for at kunne gøre det. Det skal de fleste sunde og raske mennesker kunne gøre, og det kan en hund også. Og den kan fint også løbe 10 km uden sådan, at du behøver at tage særlig hensyn til det. Særligt hvis I starter sådan i et lidt forsigtigt tempo, og hunden kan tage det stille og roligt. Kommer I meget op over det, og sådan skal løbe længere ture, så vil det også for os mennesker være nødvendigt at have vand med, og det kan jo måske være smart at indlægge et sted, hvis man kan finde et skur, et sted, hvor man ved, en spejderhytte, et sted, hvor man ved, der er vand, ikke også, at man kan komme til eller finde. Hunde kan jo godt, hvis det er en ren vandpytte, det lige har regnet, bruge sådan en. Det tror jeg måske nok ikke, jeg ville gøre for mig selv i hvert fald, men så kan man da have vand med. Og igen, hvis ikke du bruger motoriseret køretøj og slæber din hund efter, og tempoet foregår i roligt tempo, så er der ikke noget, som du behøver at tage hensyn til inden en almindelig løbetur.
[12:39]Skal I så til en konkurrence, eller skal hunden med på jagt og løbe mange kilometer der, så kan det være en god idé at have noget meget energirig mad, både i kroppen på forhånd, og måske også have noget med. Og det snakker løbermennesker jo om at lave sådan noget carploading, altså man spiser mange koldhydrater inden man skal løbe, og det må gerne være sådan nogle lidt omsættelige koldhydrater, som jo ellers normalt ville sætte sig som fedt. Men det kan for eksempel være sådan helt hvid pasta, ris kan man også give hunde. Det skal i hvert fald have været i kroppen i i hvert fald en tre timer, for at det sådan gør nogen forskel overhovedet. Så det er jo en god idé at gøre måske i dagene op til. Hvis I først skal afsted om eftermiddagen, så kunne morgenmaden måske også være sådan noget i den stil.
[13:30]Og endelig, hvis det er noget, I sådan gør på fast basis, så kan man jo også bruge falbefoder, eller der er lavet specielt foder med høj energiindhold, sådan at man kan fodre med det, uden at skulle stå og koge pasta ved siden af. Men igen, hvis du selv skal med ud og dyrke motionen, så ved du det måske allerede lidt, at det kan være en god idé at få lidt ekstra energi i aftensmad inden dagen, på at man løber et halvmarathon eller den slags. Men generelt så er hunde jo designet til at skulle løbe, hvis de har fysikken og rasen til det. og det vil sige, at de kan tåle rigtig meget, hvis man sådan respekterer at starte lidt forsigtigt, og så holder dem i gang på den vis. Men på den anden side, så fanger bordet selvfølgelig også, at hvis I er vant til at løbe, så er det også det, den hund vil forvente. Men der vil jeg jo så også sige, at hvis man har fået sig en Labrador, så regner man vel også med, at den skal ud og bevæge sig lidt. Det er i hvert fald en hund med lidt gang i. Men har du brug for lidt vejledning, har du brug for at se det hele på tryk, Så kig over på hjemmesiden, der har jeg listet det hele op, inklusiv mit forslag til et løbeprogram på spørgdyrlægen.dk-55. Tak for at du lyttede med. Jeg håber, du fik noget godt ud af det. Den bedste måde at støtte den her podcast på, er faktisk ved at give den en anmeldelse. Og det er ret nemt. Du kan gøre det på spørgdyrlægen.dk-anmeldelse.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej!
Har lige et hurtigt spørgsmål, håber det er ok Min hund, Bella, en labrador på 3 år, elsker virkelig at være ude og løbe. Vi starter dagen med en løbetur, men jeg er begyndt at spekulere på, om det er godt for hende?
Hun virker glad og alt, men har hørt nogle sige, at det ikke er godt for visse hunderacer at løbe meget. Bella spiser normal hundemad, ingen menneskemad her, og hun er super energisk. Ingen mærkelige adfærdsændringer eller noget, men vil bare gerne være sikker på, jeg gør det bedste for hende.
Hvad tænker du? Er der specielle ting, jeg skal være opmærksom på, hvis vi fortsætter med vores morgenløbeture? Og er der forskel på hvor langt eller hurtigt vi bør løbe?
Tak for hjælpen! Ser frem til at høre fra dig.
Venlig hilsen, Michelle
Løb og løbeprogram for hunde
Her kommer jeg ind på nogle vigtige overvejelser og tips til, hvordan du bedst muligt kan integrere løb som en del af din hunds træningsrutine.
Må jeg løbe med min hund?
Det korte svar er ja, det må du gerne, og det er faktisk en rigtig god idé at inddrage din hund i løbetræningen . Men det er vigtigt at tage højde for et par faktorer, som kan sikre, at oplevelsen er både sikker og behagelig for din hund.
Her er en simplificeret version af løbeprogrammet for hunde, præsenteret i en tabel, efterfulgt af en liste i bulletpoints med de vigtige detaljer:
Løbeprogram:
Uge | Træning 1 | Træning 2 | Træning 3 |
---|---|---|---|
1 | 1 km roligt, gå og løb | 1 km roligt, gå og løb | 1,5-2 km roligt, gå og løb |
2 | 1 km roligt/moderat | 1 km roligt + 30 sek. intervaller | 2 km roligt |
3 | 2 km roligt/moderat | 2 km roligt + 1 min. intervaller | 3 km roligt |
4 | 3 km roligt/moderat | 2 km roligt + 30 sek. intervaller | 4 km roligt |
5 | 3 km roligt/moderat | 3 km roligt + 1 min. intervaller | 5 km roligt |
6 | 2-3 km roligt | 3 km roligt + 1 min. intervaller | 5 km frit tempo |
Vigtige detaljer:
- Alder: Hunden skal være mindst 12 måneder før fuld løbetur på 5 km for store og mellemstore racer.
- Seler: Brug god sele frem for halsbånd, især hvis hunden trækker.
- Linen: Skal være ca. 1,5 – 2m lang.
- Underlag: Undgå varm asfalt, foretræk blødt underlag.
- Kløer: Tjek at kløerne ikke er for lange, da det kan påvirke bevægemønsteret.
- Tilpasning: Start med korte og lette ture til tilvænning.
- Overvågning: Hold øje med hundens velbefindende under og efter løb. Tilpas træningen hvis nødvendigt.
- Hviledage: Husk at inkludere hviledage med almindelige snuse- og lufteture.
- Balance: Træn hundens core/balance med for eksempel balancepuder, træstubbe, eller sten.
Denne plan og detaljer er designet til at sikre en sikker og effektiv træning for hunden og skal tilpasses individuelt baseret på hundens specifikke behov og reaktioner på træningen.
Hvornår er det sikkert at begynde at løbe med min hund?
Før du starter, er det afgørende at sikre, at din hund er fysisk klar til det. Små hunde og hvalpe er ofte ikke egnet til lange løbeture, før de er fuldt udvokset, hvilket typisk er omkring 12 måneders alderen for mange racer. Start altid med korte ture og øg gradvist distancen, afhængig af hvordan din hund reagerer.
Myter og misforståelser om løb med hunde
Der er mange myter derude om løb med hunde, og mange mennesker fraråder det kraftigt, ofte baseret på misforstået information. Det er vigtigt at søge rådgivning fra fagfolk og ikke lade sig skræmme af generelle udsagn, der ikke tager højde for individuelle forskelle blandt hundetyper og deres sundhedstilstande .
Den rette tilgang til at løbe med din hund
- Vælg det rette tidspunkt på dagen: Undgå at løbe i ekstreme vejrforhold som meget varme dage. Tidlig morgen eller sen aften er ideelle, når temperaturen er mere behagelig.
- Hold øje med din hunds adfærd: Hvis din hund viser tegn på træthed eller ubehag, er det tid til at stoppe. Overvåg altid din hunds tilstand undervejs.
- Vand og pauser er vigtige: Sørg for, at din hund får små pauser og masser af vand, især på varme dage eller under længere løbeture.
- Tilpas løbeturen efter din hund: Nogle hunde har mere energi og udholdenhed end andre. Kend din hunds grænser og tilpas længden og intensiteten af løbeturen derefter.
Løb kan være en fantastisk måde at styrke båndet mellem dig og din hund og samtidig sørge for at din hund får den nødvendige motion. Dog er det vigtigt altid at overveje din hunds helbred og tilpasse aktiviteterne efter dens specifikke behov og evner.