Hikke hos hunde er en naturlig refleks for at frigøre noget, der måske sidder fast i luftrøret eller spiserøret. Det kan udløses af hurtig spisning eller drikning og er ofte ufarligt. Forebyggelse kan inkludere at sænke spisehastigheden og hæve vandskålen. Myten om, at hikke er relateret til orm, er falsk.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:16]
Velkommen til Spørg Dyrlægen
[0:16]
Du kan se spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-83. Hedder det Higge eller Hække? Men ja, jeg kalder det Higge, så må du tilgive mig, hvis du kalder det noget andet. Det er for det første ikke orm. Sådan er det sagt. Og så skal jeg nok lige fortælle, hvor den idé kommer fra om lidt. Higge er kroppens egen måde at få noget fri, som måske sidder fast i luftrøret eller i spiserøret, sådan at man kortvejt flytter luft for at få det gjort fri. Og det er sådan en automatisk reaktion, som så også nogle gange starter, selvom der ikke var nogen kendt årsag. Altså det er sådan en refleks, som starter uden grund i nogle tilfælde.
[1:06]
Og du får lige den fulde forklaring, når vi lige har hørt om sponsorerne af den her podcast. Det kunne nemlig blive dig, hvis du har lyst. Hvis du føler, at den her podcast er det værd, så kan du donere 10 kroner om måneden for at hjælpe med at holde den flydende. Det er ikke et krav for, at du lytter med, at du gør, men hvis du føler for det og synes, at det er det værd, så kan du blive en del af dyrevennerne i fællesskabet over på hjemmesiden. Du får også samtidig adgang til nogle live-events og sådan lidt, men det handler primært om, at du kan donere 10 kroner til den her podcast, hvis du som sagt føler, at den er det værd. Du kan se mere om, hvad du får adgang til, og hvordan du tilmelder dig over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk.
[1:59]
Hundens Hikke
[1:53]
Music.
[2:00]
Dagens spørgsmål lyder sådan her. Jeg har en labbadule. Vi fik hende for et halvt år siden, og hun er 13 måneder nu. Lige fra start har hun haft hikke, og jeg har hørt, at det kan komme af, at de spiser for hurtigt, og de kan have orm. Vi har givet hende en ormekur, og hun spiser ikke hurtigt. Men hun bliver ved med at hikke, og det er vel at mærke på alle tider af døgnet. Hvorfor har min hund hikke? Med venlig hilsen, Shianne. Og det er som sagt en automatisk reaktion, kroppen har for at frigøre et eller andet, som måske kan sidde fast i den øverste del af luftrøret eller af spiserøret. For os mennesker kan vi også få det, for eksempel når vi drikker noget med brus i, i det at luftboblerne eller små vandpartikler kan finde vej ned det gale sted, og på den måde så prøver kroppen ligesom at kompensere ved sådan at lave en hurtig bevægelse med noget luft. Det samme gælder i virkeligheden for hunde, og det er også derfor, at det der med at sluge luft, spise for hurtigt eller drikke for hurtigt, kan udløse hikke. Og det, der sådan nogle gange sker, det er, at det sådan bliver sådan en ting, der jo bliver ved, altså at man ikke kun hikker lige i det øjeblik, at luftboblen er der, men at det bliver sådan en fast ting, som hjernen bliver ved med at lave. Og så er vi på den anden side af, at det er sådan en naturlig reaktion, men så er det bare sådan en spasme, der ligesom kører i ring.
[3:29]
Det er styret af en nerve, der hedder nerves vagus, som egentlig udløber oppe i hjernen. Og det er ligesom, at man kan få tics andre steder i kroppen.
[3:41]
Forebyggelse af Hikke
[3:38]
En finger, der spjætter, et ben, der spjætter og sådan noget. Så kan man faktisk få det i den nerve også, og så trækker mellemgulvet, Altså mellemgulvsmuskulaturen Ser sammen og så laver det her hik, Det er jo måske Lidt små ubehageligt Men i langt langt de fleste tilfælde Så går det jo over af sig selv Og jeg vil ikke mene at det er noget hunden lider under Og for rigtig mange så er det En tendens hunde de vokser sig fra Man kan jo måske prøve At hjælpe med at det ikke Bliver udløst netop ved at prøve at sørge for At hunden ikke spiser for hurtigt Og sådan en laberduttle der Kan jo godt være en hund med lidt gang i særligt når den er 13 måneder gammel, så sådan en vil jeg nok prøve at undgå mest muligt at fodre i en skål, men prøve at bruge, aktivitetslegetøj, pakke det ind i paprør og væskestykker og den slags for at sætte spisehastigheden lidt ned og det vil jeg nok gøre under alle omstændigheder altså hikke eller ej og vandskålen kan man måske sætte lidt op i et stativ, sådan at, den ikke står med hovedet nedad, om det lige hjælper for den enkelte hund, det kan måske være et forsøg værd ikke at jeg sådan vil sige, det er sådan klart den altid, men det var da en simpel ting at måske prøve af.
[4:50]
Myten om Orm og Hikke
[4:51]
Og nej, det har ikke noget med orm at gøre, men jeg ved godt, at der ligesom er en myte derude, som på en eller anden måde er ret sejlivet. Hunde kan sagtens have orm uden at have hikke, og de kan sagtens hikke uden at have orm. Så man kan godt have begge dele, altså du kan godt både have orm og hikke, men de har ikke noget med hinanden at gøre. Hvis jeg skal gætte på noget, så kommer den myte nok af, at hikke er mere den almindelige forekommende hos valpe, og gerne helt små valpe. Fx når de sluger luften, og de diger hos moren, eller indtil næverne er vokset til, og hjernen har fundet på plads og den slags. Så kan man se, at nogle valpe hikker oftere. Vi finder også oftere orm hos hundevalpe, fordi de for det første ikke har deres immunforsvar oppe i gear, har måske ikke prøvet orm før, men de har også en direkte smittekilde fra moren. Og det vil sige, at hundevalpe oftere har orm end for eksempel voksne.
[5:52]
Så vi har altså to ting, som hundevalpe oftere har. Men det betyder altså ikke, at de to ting nødvendigvis hænger sammen. Men hvis man så har en valp, der hikker meget, og man så også får at vide, at det er en god idé at give en ormekur, og så dør ormen og kommer med afføringen ud, så er det præcis, at der var de så ormenæg, og så måtte det da hænge sammen, og så kan man jo ligesom godt på en eller anden måde lede efter en sammenhæng,
[6:15]
Undersøgelse af Orm
[6:13]
som i virkeligheden ikke er der. Men altså, hvis man er mistanke om, at ens hund har orm, så giver det da mening at kigge i en afføringsprøve efter det, eller måske give en ormekur lidt efter, hvad din dyrlæge synes, så kan man da i hvert fald gøre det, for at det giver lidt ro i maven på den måde. Men der er altså ingen dokumentation for, at der er en sammenhæng.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej
Jeg har en blandnings hund, labrador/golden,vi fik hende for et halvt år siden, hun er 2 år nu.
Lige fra start af har hun haft hikke, jeg har hørt det kan komme af at de spiser for hurtigt, eller de kan have orm, jeg har givet hende ormekur, og hun spiser ikke hurtigt,men hun bliver ved med og hikke, vel og mærke på alle tider af døgnet.
Hvorfor hikker min hund??
Mvh. Channe Knudsen
Hvorfor har min hund hikke?
Hikke hos hunde, ligesom hos mennesker, er en automatisk reaktion fra kroppen. Det sker, når noget måske sidder fast i luftrøret eller spiserøret, og kroppen forsøger at frigøre det ved en kortvarig luftbevægelse. Denne refleks kan nogle gange starte uden nogen kendt årsag og kan blive en vedvarende reaktion.
Hunde hikker af de samme årsager som os. Nogle gange kan man bare ikke forklare det eller finde årsagen.
Tag evt. en afføringsprøve med til din dyrlæge for at være mere sikker på at hunden ikke har orm.
Du kan evt. løfte hundens skåle op til 20-30 cm, eller give foderpiller i en bold, så den kun tager én kugle af gangen
Voksen hund med hikke
Alle kan få hikke. Også voksne hunde. Vi ser det oftere hos hvalpe og yngrer hunde, men voksne kan altså stadig godt hikke. Hikke, også hos voksne hunde, går normalt over af sig selv inden for 1-2 minutter og har ikke den store betydning for hunden.
Du kender det måske fra dig selv, og det kan være irriterende hvis man lige skal noget eller er ved at sige noget, men det er ikke mere ubehageligt end det.
Hvordan forebygger man hikke hos hunde?
Der er flere metoder, du kan prøve for at forebygge hikke hos din hund:
- Sænk spisehastigheden: Undgå at fodre din hund i en almindelig skål, især hvis den har tendens til at spise hurtigt. Brug i stedet aktivitetslegetøj, pak maden ind i paprør eller væskestykker, som hunden skal arbejde for at få ud. Dette kan hjælpe med at sænke spisehastigheden og reducere risikoen for hikke.
- Hæv vandskålen: Prøv at placere vandskålen i et stativ, så hunden ikke skal bøje hovedet nedad for at drikke. Dette kan måske hjælpe med at forhindre hikke hos nogle hunde.
Har en hund med hikke orm?
Der findes en sejlivet myte om, at hikke hos hunde er relateret til orm. Det er vigtigt at forstå, at hikke og orm ikke har noget med hinanden at gøre. Hunde kan have orm uden at hikke og omvendt. Myten kan stamme fra, at begge tilstande ofte ses hos hvalpe, som har et mindre udviklet immunforsvar og er mere tilbøjelige til at sluge luft, når de dier hos moren.
Der er ingen bevist sammenhæng mellem hikke og orm andet end begge dele er noget der oftere ses hos hvalpe end hos andre. Det er hvalpe ofte har orm og hvalpe ofte har hikke betyder ikke nødvendigvis at de har noget med hinanden at gøre.
Men man kan godt ledes til at tro, der er en sammenhæng når de nu ofte forekommer samtidig. Men der findes mange hunde med hikke, som ikke har orm. Og der findes mange hunde med orm, som aldrig hikker.
Hvad gør man ved mistanke om orm?
Hvis du har mistanke om, at din hund har orm, er det en god idé at få undersøgt en afføringsprøve hos dyrlægen eller give en ormekur efter dyrlægens anbefaling. Selvom orm og hikke ikke er relaterede, kan det give ro i sindet at få afklaret, om der er orm til stede.
Er du bekymret kan du tage en afføringsprøve med til din dyrlæge, og drøfte med hende, om din hun skal have en ormekur.