Spørgsmål om hundehvalp med hofteledsdysplasi

Vi har fået en hundehvalp med meget slem hofteledsdysplasi. Nu er den blevet aflivet og vi er i tvivl om det var det rigtige at gøre. Det mener opdrætteren ikke…


⚡ Lyn-version

Hofteledsdysplasi (HD) hos hunde er en kompleks tilstand, og diagnostik er udfordrende. Røntgenbilleder bruges ofte, men de giver kun en ja/nej-vurdering og fortæller ikke alt om hundens fremtid. HD involverer løshed i hofteleddet, og nogle hunde med alvorlig HD kan leve godt, hvis musklerne omkring hoften er stærke. Forebyggelse er nøglen, uanset om hunden har HD eller ej. Dette inkluderer vægtkontrol, omega-3-fedtsyrer, muskelstyrkelse og smertebehandling. En holistisk tilgang kan forbedre hundens livskvalitet, uanset HD-graden.


Goddag

Vi har været så uheldige, at vi måtte aflive vores unge blandingshvalp (blanding mellem Berner Sennen og Newfoundlænder). Hun nåede ikke engang at blive 7 måneder.

Vi kørte hende til dyrlægen med det samme, da hun pludselig ikke kunne støtte på sit ene bagben. Vi fik af vide af vores dyrlæge, at hun havde en slem grad af medfødt hofteledsdysplasi, og at der ikke var noget at gøre andet end at give hende fred for smerterne. Uden stor fysisk aktivitet var hendes ene hofte skredet af led, og den anden skulle ifølge vores dyrlæge sidde lige på kanten til at gøre det samme.

Vi så ingen tegn på, at hun havde hofteledsdysplasi. Hun begyndte at halte engang imellem, da hun blev 6 måneder, men vi tænkte det bare var “vokseværk”. Vi har læst, at man ikke sender hvalpe i røntgen for hofteledsdysplasi før de er 12-18 måneder. Selv de dage, hvor hun haltede lidt, gik og løb hun frem og tilbage som hun plejede. Hun var en meget glad hund, og hendes humør ændrede sig ikke de dage hun haltede. Det var kun den sidste dag, hvor hendes hofte gik af led. Her var hun mere forsigtig og nedtrykt.

Vi har efterfølgende fået en ny berner sennen hvalp. Og set i bakspejlet, kan vi godt se, at hun hele tiden var meget rolig af sig. Hun var ikke en ret aktiv hvalp rent generelt. Hun legede selvfølgelig med vores anden hund. Hun satte sig meget ned – dette begyndte allerede dengang vi kørte hjem med hende, da vi hentede hende. Når vi skulle ud på restepladser, satte hun sig hurtigt ned, og skulle ofte løftes tilbage i bilen. Men vi havde aldrig haft denne race hvalp før, og hun havde lige været igennem sælgers dyrlægetjek, så vi tænkte ikke mere over det.

Vi tog hende også til vores egen dyrlæge ca. 1 måned senere, for at få hende vaccineret. Her blev der heller ikke nævnt noget.

Hun havde aldrig været udsat for hård træning, da vi altid ville passe på hendes knogler og led mens hun voksede op. Hun fulgte vækstskemaet fra dyrlægen, og hun var på vægten to gange hos dyrlægen, og vi fik af vide hun ikke var overvægtig. Hendes vægt passede til hendes størrelse.

Jeg har læst mange artikler og hjemmesider om hofteledsdysplasi siden. Jeg faldt over, at det ikke er alle hunde, der viser lige store tegn på smerter. Dyrelægehuset i Holte skriver følgende: “Nogle hunde med meget kraftig (højgradig) HD og voldsomme slidgigtforandringer i hofteleddene viser overhovedet ingen smerter eller andre symptomer, mens hunde med mindre grad af HD og næsten ingen forandringer viser stærke smerter.”https://dyrlaegehusetiholte.dk/brevkasse/hofteledsdysplasi-hos-hunde/

Vi har været i kontakt med sælger, og de mener det er vores egen skyld hun fik det, og de sætter faktisk et stort spørgsmålstegn på om hun overhovedet havde hofteledsdysplasi. Vi er derfor lidt urolige for, at vi fik hende aflivet, hvis det ikke var sandt det, vores dyrlæge sagde.

Vi har nogle spørgsmål, som vi meget gerne vil have svar på, hvis du vil være så venlig, og har tid.

Jeg har vedlagt røntgenbilleder fra den dag, hun blev aflivet.

Vores spørgsmål er:

1: Kunne vi på nogen måde have forebygget dette, eller er det medfødt? Eller kunne vi gøre noget ved det, for at hjælpe hende, eller skulle hun aflives med det samme

2: Er det sandt, at selv om hun havde en slem grad af hofteledsdysplasi, at hun ikke nødvendigvis viste tegn på det? Eller er det vores skyld, at vi ikke så det før?

3: Jeg har vedlagt et billede af vores voksne hund, der ligger på ryggen. Vores aflivede hvalp lå ofte sådan. Især de sidste par dage – dagene op til hendes hofte gik af led. Sælger siger, at jeg har vist hende et billede, hvor hvalpen lå sådan, men jeg har desværre mistet de fleste af mine billeder, så jeg kan ikke finde det. Sælger mener bestemt ikke, at en hund med hofteledsdysplasi kan ligge på denne måde. Passer det?

4: Sælger tror ikke på vores dyrlæges udtalelse, da de ikke selv fik en chance for at få hende undersøgt. Vi bor i Nordjylland, og sælger bor på Fyn. For en hvalp med en hofte, der var gået af led, og havde mange smerter på grund af dette, var det en lang tur at skulle fragtes til Fyn. Vil du med din professionelle mening sige, at resultaterne på nogen måde kunne være anderledes ved at transportere hende til Fyn, så hun kunne komme i røntgen derhenne også, eller ville de komme frem til samme konklusion som vores dyrlæge?

Jeg håber rigtig meget du vil hjælpe os. Tak på forhånd.

Med venlig hilsen

Maria Horne Larsen

[0:01] Hofteledsdysplasi hos hunde er en lumsk størrelse. Jeg bliver alle til som dyrlæge bedt om at tage nogle ryggenbilleder på en ung hund for at vurdere, hvor alvorligt hofteledsdysplasi den har, og for at vurdere, om det kan blive en god hund fremover.
Men det er desværre et ret umuligt spørgsmål at svare på. Ryggenbilleder er nemlig ret dårlige til at vurdere hofteledsdysplasi udfra.
Det er den metode, vi bruger allermest, fordi røntgenbilleder er noget af det, der er nemmest at komme i nærheden af, og det er nemmest at få forskellige dyrlæger til at gøre ens.
Der er andre metoder, man kan bruge CT-scanning, man kan bruge ultralødscanning, men det er svært at lave ens fra dyrklinik til dyrklinik, og CT-scanninger er stadig forholdsvis dyre i forhold til almindelige røntgenbilleder.
Det er derfor, vi stadig bruger det meget.

[0:56] Hofteledsdysplasi beskriver basalt set en løshed i hoftelædet.
Hvis det her er hofteskålen, og det her er lårbenene med lårbenets hoved, så sidder de sådan her.
Hofteledsdysplasi beskriver altså en løshed i hoftelædet.
En hund med selv alvorlig løshed, en alvorlig hoftelædesdysplasi, kan godt leve et godt liv, Hvis muskulaturen omkring hoften er bygget op, så er den løshed her ikke særlig alvorlig.
Derfor opstår der ikke mange følgeskader, og så kan den hund godt leve et fuldt liv, uden at have enlige sjæner af en ellers dårlig hofte.

[1:38] En anden hund med måske ganske lidt bevægelse kan godt få sådan et led fuldstændig ødelagt, hvis den enten bliver brugt forkert, eller muskulaturen bliver for svag omkring hoften.
Og så kan der komme slidgiktsskader omkring ledet, og så kan sådan et led være brugt op meget før resten af hunden ellers er brugt op.
Det vil sige, at den får alvorlige sjæner og måske skal afløses på grund af sin hoftelidsdysplasi meget tidligt i livet.
Når man så tager røntgenbillederne, så vurderer man, om der er hoftelidsdysplasi, og også lidt om, hvor alvorligt den er.
Men det er primært et spørgsmål om, ja eller nej. Det er der eller er der ikke.
Det fortæller intet om, hvordan din hunds liv vil blive.
Jeg har set en massevis af f.eks. sjefhundene og bokser, som egentlig har fået det, der hedder en D-hofte.
Det er den værste karakter, man kan få.
Og billederne er taget kort efter, at hunden er fyldt et år gammel.
Det er et år af det tidligste, man kan tage det til den slags vurdering.
Og så lever de et fuldt liv, 8-10 år, med de her D-hofter, uden egentlig at have væltet i senere af det.
Noget af det, jeg tror, der sker, har jeg ikke så meget dokumentation for, men jeg har en fornemmelse af, at hvis man ved, at man har en hund med et svagt punkt, så fokuserer man rigtig meget på at holde den nedevægt, lave de rigtige øvelser og sørge for at holde muskulaturen stærk omkring hoften.

[3:04] På den måde dæmmer man op for det, der ellers ville være sket.
Hvis man på den anden side ser et forhånd med det, der hedder A-hofter, altså hvor der ikke er tegn på noget som helst hofteledsdysplasi, Så er der nogen, der trækker lidt på skuldrene og siger, at de har en sund hund, og så lader de tiden gå lidt, og misbruger den måske lidt, eller glemmer at få den trænet på den rigtige måde, og bare går de vanlige fem kilometer, som man altid gør, fordi det er vel det, der skal til.
Og så, når hunden pludselig er 6, 7, 8 år gammel, så er den der hofte fuldstændig slidt ned, og så er livet måske i slut for den hund.
Så det, om den har løse hofter meget tidligt i livet, det fortæller desværre ikke noget om, hvor godt den her hund vil leve fremover med de hofter.
Nu har jeg fortalt lidt om, hvad der skal til for at undgå at få for mange tjener af en løs hofte.
Men det handler primært om de samme ting, som det gør, hvis man snakker om slidgigt i øvrigt.
Fordi det er det, der bliver problemet for den løse hofte, det er, at der kommer slidgigt i hoftelidet.
Det handler om at holde vægten nede. Vi kan se, at omega-3-olier kan have en vis effekt, altså primært fiskeolie.
Det findes også i forskellige planteolier, men fiskeolie er den, der er mest i.
Så handler det om at holde muskulaturen stærk omkring ledet og lave nogle finmotorikøvelser.
Og så handler det selvfølgelig om at behandle de smerter, der nu måtte være.

Hofteledsdysplasi hos hunde

Der er mange myter og holdninger om hofteledsdysplasi. Forskellige forløb kan være meget forskellig hvilket også giver mange forskellige artede oplevelser. Det giver igen mange versioner af forklaringen på nettet.

Hofteledsdysplasi er basalt set blot en medfødt løshed i hofteleddet.

Udfordringen består i i at der er meget stor forskel på hvor stor betydning det er løshed kan have forskellige hunde. I de klassiske forløb giver løs heden i hoften tidlig slidgigt hvilket både bliver det første synlige tegn på røntgen billeder og de første synlige symptomer.

En hund kan altså gå med lyst hår efter i mange år uden at vi ved det parantes begynd og uden at hun ved det parantes slut. Når man venter med at tage røntgen billeder til efter hun er 12 måneder gammel skyldes det at vi ser efter slidgigt forandringer det er ikke dukker op før den alder.

Her skal man holde tungen lige i munden. Hvis man ser løse hofter på en yngre hun på røntgenbilleder her den helt bestemt hofteledsdysplasi men det betyder ikke at den nogensinde vil blive plaget af det. Tager man røntgenbilleder på en undren uden at se tegn på hofteledsdysplasi betyder det ikke at hun rent faktisk ikke har det. Det kan være usynligt på røntgen billedernen

Jeg kan godt forstå frustrationen over at hun har været undersøgt hos flere forskellige dyrlæger uden at der har været sagt noget, men hofteledsdysplasi er desværre ikke så tidligt og kan ikke vurderes på så små hvalpe alene på den klinisk undersøgelse. Hvis de bare kunne ville slet ikke være nødvendigt med alle de røntgen billeder vi tager.

Derfor kan hverken sælger eller køber også dyrlæge og det er sådan noget med nogen form for faglig sikkerhed på det tidspunkt i hvalpens liv

1

Når hoften er skrevet på en så hun hun er skyldes det enten svær medfødt hofteledsdysplasi eller noget traumatisk som en påkørsel eller mishandling.

2

Det er rigtigt at de fleste hunde med hofteledsdysplasi først viser egentlig symptomer når det er slidgigt er udviklet nok til at lederne gør ondt. En hvalp i den alder kan ikke nå at have udviklet slidgigt nok til at jeg hofteled burde gå rundt med en løs heden kan godt genere i det daglige.

3

En hund med meget løse hofter og det er med hofteledsdysplasi kan sagtens lægge både på maven og på ryggen uden at have ondt det kommer helt an på hvordan hofterne har det. Det er dog rigtigt at hun med slem hofteledsdysplasi ofte har så meget slidgigt i hoften at de vælger at lægge sig anderledes hvorfor din opdrætter nok mener som de gør dog tænker jeg ikke at det gælder for en så ok da jeg endnu ikke kan have noget at udvikle slidgigt

4

Jeg kan desværre ikke tilbyde at Maile eller tage part i sagen men der findes klassiske klagemuligheder for den slags. Når det nu er tale om røntgenbilleder af det er meget nemt at få den vurderet hos en uvildig ekspert. Jeg er i så fald vil jeg vælge en såkaldt board certified specialist. Jeg bruger selv Vet CT, Schwitcher og Idexx, men Der findes mange og du kan evt lade opdrætteren vælge en de har tillid til.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

qncu, qnil


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld