Vi har fået en hundehvalp med meget slem hofteledsdysplasi. Nu er den blevet aflivet og vi er i tvivl om det var det rigtige at gøre. Det mener opdrætteren ikke…
Goddag
Vi har været så uheldige, at vi måtte aflive vores unge blandingshvalp (blanding mellem Berner Sennen og Newfoundlænder). Hun nåede ikke engang at blive 7 måneder.
Vi kørte hende til dyrlægen med det samme, da hun pludselig ikke kunne støtte på sit ene bagben. Vi fik af vide af vores dyrlæge, at hun havde en slem grad af medfødt hofteledsdysplasi, og at der ikke var noget at gøre andet end at give hende fred for smerterne. Uden stor fysisk aktivitet var hendes ene hofte skredet af led, og den anden skulle ifølge vores dyrlæge sidde lige på kanten til at gøre det samme.
Vi så ingen tegn på, at hun havde hofteledsdysplasi. Hun begyndte at halte engang imellem, da hun blev 6 måneder, men vi tænkte det bare var “vokseværk”. Vi har læst, at man ikke sender hvalpe i røntgen for hofteledsdysplasi før de er 12-18 måneder. Selv de dage, hvor hun haltede lidt, gik og løb hun frem og tilbage som hun plejede. Hun var en meget glad hund, og hendes humør ændrede sig ikke de dage hun haltede. Det var kun den sidste dag, hvor hendes hofte gik af led. Her var hun mere forsigtig og nedtrykt.
Vi har efterfølgende fået en ny berner sennen hvalp. Og set i bakspejlet, kan vi godt se, at hun hele tiden var meget rolig af sig. Hun var ikke en ret aktiv hvalp rent generelt. Hun legede selvfølgelig med vores anden hund. Hun satte sig meget ned – dette begyndte allerede dengang vi kørte hjem med hende, da vi hentede hende. Når vi skulle ud på restepladser, satte hun sig hurtigt ned, og skulle ofte løftes tilbage i bilen. Men vi havde aldrig haft denne race hvalp før, og hun havde lige været igennem sælgers dyrlægetjek, så vi tænkte ikke mere over det.
Vi tog hende også til vores egen dyrlæge ca. 1 måned senere, for at få hende vaccineret. Her blev der heller ikke nævnt noget.
Hun havde aldrig været udsat for hård træning, da vi altid ville passe på hendes knogler og led mens hun voksede op. Hun fulgte vækstskemaet fra dyrlægen, og hun var på vægten to gange hos dyrlægen, og vi fik af vide hun ikke var overvægtig. Hendes vægt passede til hendes størrelse.
Jeg har læst mange artikler og hjemmesider om hofteledsdysplasi siden. Jeg faldt over, at det ikke er alle hunde, der viser lige store tegn på smerter. Dyrelægehuset i Holte skriver følgende: “Nogle hunde med meget kraftig (højgradig) HD og voldsomme slidgigtforandringer i hofteleddene viser overhovedet ingen smerter eller andre symptomer, mens hunde med mindre grad af HD og næsten ingen forandringer viser stærke smerter.”https://dyrlaegehusetiholte.dk/brevkasse/hofteledsdysplasi-hos-hunde/
Vi har været i kontakt med sælger, og de mener det er vores egen skyld hun fik det, og de sætter faktisk et stort spørgsmålstegn på om hun overhovedet havde hofteledsdysplasi. Vi er derfor lidt urolige for, at vi fik hende aflivet, hvis det ikke var sandt det, vores dyrlæge sagde.
Vi har nogle spørgsmål, som vi meget gerne vil have svar på, hvis du vil være så venlig, og har tid.
Jeg har vedlagt røntgenbilleder fra den dag, hun blev aflivet.
Vores spørgsmål er:
1: Kunne vi på nogen måde have forebygget dette, eller er det medfødt? Eller kunne vi gøre noget ved det, for at hjælpe hende, eller skulle hun aflives med det samme
2: Er det sandt, at selv om hun havde en slem grad af hofteledsdysplasi, at hun ikke nødvendigvis viste tegn på det? Eller er det vores skyld, at vi ikke så det før?
3: Jeg har vedlagt et billede af vores voksne hund, der ligger på ryggen. Vores aflivede hvalp lå ofte sådan. Især de sidste par dage – dagene op til hendes hofte gik af led. Sælger siger, at jeg har vist hende et billede, hvor hvalpen lå sådan, men jeg har desværre mistet de fleste af mine billeder, så jeg kan ikke finde det. Sælger mener bestemt ikke, at en hund med hofteledsdysplasi kan ligge på denne måde. Passer det?
4: Sælger tror ikke på vores dyrlæges udtalelse, da de ikke selv fik en chance for at få hende undersøgt. Vi bor i Nordjylland, og sælger bor på Fyn. For en hvalp med en hofte, der var gået af led, og havde mange smerter på grund af dette, var det en lang tur at skulle fragtes til Fyn. Vil du med din professionelle mening sige, at resultaterne på nogen måde kunne være anderledes ved at transportere hende til Fyn, så hun kunne komme i røntgen derhenne også, eller ville de komme frem til samme konklusion som vores dyrlæge?
Jeg håber rigtig meget du vil hjælpe os. Tak på forhånd.
Med venlig hilsen
Maria Horne Larsen
Hofteledsdysplasi hos hunde
Der er mange myter og holdninger om hofteledsdysplasi. Forskellige forløb kan være meget forskellig hvilket også giver mange forskellige artede oplevelser. Det giver igen mange versioner af forklaringen på nettet.
Hofteledsdysplasi er basalt set blot en medfødt løshed i hofteleddet.
Udfordringen består i i at der er meget stor forskel på hvor stor betydning det er løshed kan have forskellige hunde. I de klassiske forløb giver løs heden i hoften tidlig slidgigt hvilket både bliver det første synlige tegn på røntgen billeder og de første synlige symptomer.
En hund kan altså gå med lyst hår efter i mange år uden at vi ved det parantes begynd og uden at hun ved det parantes slut. Når man venter med at tage røntgen billeder til efter hun er 12 måneder gammel skyldes det at vi ser efter slidgigt forandringer det er ikke dukker op før den alder.
Her skal man holde tungen lige i munden. Hvis man ser løse hofter på en yngre hun på røntgenbilleder her den helt bestemt hofteledsdysplasi men det betyder ikke at den nogensinde vil blive plaget af det. Tager man røntgenbilleder på en undren uden at se tegn på hofteledsdysplasi betyder det ikke at hun rent faktisk ikke har det. Det kan være usynligt på røntgen billedernen
Jeg kan godt forstå frustrationen over at hun har været undersøgt hos flere forskellige dyrlæger uden at der har været sagt noget, men hofteledsdysplasi er desværre ikke så tidligt og kan ikke vurderes på så små hvalpe alene på den klinisk undersøgelse. Hvis de bare kunne ville slet ikke være nødvendigt med alle de røntgen billeder vi tager.
Derfor kan hverken sælger eller køber også dyrlæge og det er sådan noget med nogen form for faglig sikkerhed på det tidspunkt i hvalpens liv
1
Når hoften er skrevet på en så hun hun er skyldes det enten svær medfødt hofteledsdysplasi eller noget traumatisk som en påkørsel eller mishandling.
2
Det er rigtigt at de fleste hunde med hofteledsdysplasi først viser egentlig symptomer når det er slidgigt er udviklet nok til at lederne gør ondt. En hvalp i den alder kan ikke nå at have udviklet slidgigt nok til at jeg hofteled burde gå rundt med en løs heden kan godt genere i det daglige.
3
En hund med meget løse hofter og det er med hofteledsdysplasi kan sagtens lægge både på maven og på ryggen uden at have ondt det kommer helt an på hvordan hofterne har det. Det er dog rigtigt at hun med slem hofteledsdysplasi ofte har så meget slidgigt i hoften at de vælger at lægge sig anderledes hvorfor din opdrætter nok mener som de gør dog tænker jeg ikke at det gælder for en så ok da jeg endnu ikke kan have noget at udvikle slidgigt
4
Jeg kan desværre ikke tilbyde at Maile eller tage part i sagen men der findes klassiske klagemuligheder for den slags. Når det nu er tale om røntgenbilleder af det er meget nemt at få den vurderet hos en uvildig ekspert. Jeg er i så fald vil jeg vælge en såkaldt board certified specialist. Jeg bruger selv Vet CT, Schwitcher og Idexx, men Der findes mange og du kan evt lade opdrætteren vælge en de har tillid til.