Coronavirus hos katte: FIP (Feline Infektiøs Peritonitis) og FeCV/FCoV (Ikke Covid-19)

Kattens corona er ikke det samme som Covid-19. Selvom der er enkelte tilfælde af at katte er blevet smittet med Covid-19, er det som udgangspunkt en sygdom mennsker – og ikke dyr – får. Denne artikel handler om kattens egen coronavirus, som vi har kendt til i rigtig mange år.

Jeg lavede en video om netop kattens coronavirus tilbage i 2018 for mit arbejde. Her forklarer jeg hvordan FCoV kan udvikle sig til Feline Infectious Peritonitis (FIP)

Den artikel er første gang udgivet på trekantensdyrlaeger.dk og gengivet her med tilladelse (det er mig, der har skrevet den)

Ordforklaring: Kattens egen corona-virus hedder og kan (men behøver ikke) udvikle sig til en sygdom, der hedder FIP. Lidt som HIV-virus hos mennesker kan udvikle sig til en sygdom, der hedder AIDS.

Kattens coronavirus angriber en bestemt type celler, der hedder makrofager. De er en af kattens mange forskellige hvide blodlegemer og er en del af kattens immunforsvar. Det er vigtigt for den måde sygdommen FIP udvikler sig på.
Inde i makrofagens kerne gemmer corona-virussen (FIP-virus) sig, og hvis vi tester for den, er det helt op til 50-90 % af kattene, der har FIP-virus i sig, men altså uden at være syge.

Det betyder ikke, at alle de katte bliver syge af at have corona-virussen i sig. Faktisk er det under 5 %, der udvikler en egentlig sygdom. Hvis man stiller 100 katte med virussen op ved siden af hinanden vil kun 5 af dem (eller færre) få udbrud af sygdommen.

FIP-coronavirus er altså som udgangspunkt harmløs så længe den ligger inde i makrofagens cellekerne uden at røre på sig.

Sygdommen udvikler sig først hvis virussen inde i cellen muterer, og kroppen ikke når at fjerne cellen. Normalt vil kroppen fjerne celler, hvis der er noget muterer i dem.

Hvis mange makrofag-celler går til grunde vil kattens immunsystem begynde at reagere. Det giver en såkaldt immunmedieret reaktion. Det kan udvikle sig til en generel betændelse i hele kattens immunsystem. Makrofagerne (og dermed den nu muterede virus) findes nemlig mange steder i kroppen.

Jeg har desuden lavet en artikel, hvor jeg har samlet en oversigt over sygdomme hos katte, som du kan se her…

Symptomer på FIP hos katte

Sygdommen kan vise symptomer mange steder fra og vil give symptomer fra de organer, der er hårdest angrebet.

Nogle gange giver det væske i maven eller i brystkassen og FIP kan give skader i øjne og hjerne.

Oftest er man dog ikke i tvivl om at katten er syg. Den vil tabe sig, være mindre aktiv, spise mindre og eventuelt have feber. Nogle katte kaster også op eller får tynd mave.

Behandling af FIP hos katte

Udsigterne for katte med FIP er meget dårlige. Vi har nemlig ikke nogen effektiv behandling. Det er meget sjældent at katte med FIP i udbrud overlever sygdommen, og dem der gør, har væsentlig forringet livskvalitet.

Vi vil ofte anbefale at katten bliver aflivet inden den får det for skidt.

Man forsker i at udvikle en type immunterapi, der måske kan hjælpe katte med FIP. Resultaterne er indtil videre utilfredsstillende, men forhåbentlig sker der en udvikling på området over de næste par år.

Opdatering om Danielle Gunn-Moores forskning

På nuværende tidspunkt er der ingen kendt kur mod FIP, og mange af de tilgængelige behandlinger fokuserer på symptomlindring og understøttende pleje. Dette kan omfatte dræning af væskeophobninger for den våde form af FIP og anvendelse af medicin for at forsøge at modvirke virusets effekter og støtte immunsystemet, men disse metoder tilbyder typisk kun midlertidig lindring. Nogle nyere behandlinger har vist løfte om at forlænge levetiden for katte med FIP, men de er ikke bredt tilgængelige i DK og kan være dyre.

Remdesivir anvendes nogle steder som en behandlingsmulighed for FIP, sammen med eller som alternativ til GS-441524. En undersøgelse har vist, at både parenteral (injiceret) administration af remdesivir og oral administration af GS-441524 er effektive og godt tolererede behandlinger for FIP. Denne undersøgelse rapporterede en forholdsvis høj overlevelsesrate (86% overlevelse til 6 måneder, med overlevelse fra 48 timer til 6 måneder på 96%) blandt behandlede katte​​. Dog skal man overveje med sig selv om 6 måneder er “nok” for en så dyr og evt. kompliceret behandling. Ikke i dette studie, men tidligere studier med Interferon, har behandlede katte også kraftige mén form af neurologisk udfald og har derfor krævet livslang støtte. Noget der efter min vurdering indtil nu har ligget på grænsen af den danske dyreværnslov. Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37439383/

I Storbritannien er specifikke protokoller blevet opdateret for behandlingen af FIP, som inkluderer indledende behandling med intravenøs remdesivir efterfulgt af subkutan remdesivir eller oral GS-441524. Denne tilgang sigter mod at tilbyde en omfattende behandlingsplan, der adresserer både de umiddelbare og langsigtede behov hos katte diagnosticeret med FIP​​.

Jeg kender kun lidt til Gunn-Moore og deltog ikke i webinaret, men hendes forskning ser yder interessant ud. Hendes tilgang er nuanceret, idet hun er opmærksom på de udfordringer, der følger med behandlingen.

Vaccination mod coronavirus og FIP

Man har prøvet at udvikle vacciner imod FIP. Udfordringen er at både ønsker at påvirke og beskytte immunforsvaret på samme tid. Eksperimentelle vacciner imod FIP, giver faktisk på nuværende tidpunkt en øget risiko for at kattene udvikler FIP i udbrud.
Vi må altså vente lidt endnu indtil man har udviklet en bedre vaccine.

Er du bekymret for om din kat har FIP

Hvis man tester en kat for coronavirus vil rigtig mange vise at de har det i kroppen, men kun få af dem vil få sygdommen i udbrud. Det giver altså ikke mening at teste efter FIP, hvis ikke katten har aktive symptomer.
Din kat kan nemlig leve hele sit liv med coronavirus i kroppen uden nogensinde at udvikle tegn på sygdommen.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Kattesygdomme


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld