Jeg har en tynd kat, hvordan kan jeg fede den lidt op?

For at opfede en tynd kat sundt, anbefaler jeg killingefoder af høj kvalitet, som indeholder de nødvendige næringsstoffer og proteiner. Det er vigtigt at udelukke eventuelle underliggende sygdomme, der kan forhindre vægtøgning. Det er vigtigt at undgå hurtige løsninger som menneskefødevarer, der ikke er ernæringsmæssigt afbalancerede for katte.



Snapp-version

Anne er bekyrmet for om hendes kat er undervægt, og spørger hvordan den kan blive fedet lidt op. Hendes e-mail omhandler hendes hankat, der trods en sundhedstjek ved dyrlægen, måske er undervægtig. Mange katte, selvom de vejer 2,8 kg, betragtes fejlagtigt som undervægtige sammenlignet med en “sofa-kat”, der har alt for meget fedt på kroppen. Selvom forskellige fødevarer som kattemælk er blevet prøvet, anbefales højkvalitetsfoder med højt proteinindhold, da katte er kødæder. At fede katten op med fedt er uønsket; målet er at opbygge muskler gennem kost og fysisk aktivitet for en robust kat.


Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hej.

Jeg har lige fået den dejligste hankat, på knap 2 år. Han er neutraliseret, vaccineret, fået ormekur m.v.

Vi overtog ham, da hans tidligere ejere havde en anden kat der kuede ham, stressede ham og ikke ville lade ham spise i fred. Man kan mærke knoglerne på ham, og han ser helt klart meget tynd ud. Han er dog aktiv og legesyg.

De tidligere ejere har haft ham til grundigt tjek hos lægen, hvor det blev fastlagt at der ikke var nogen fysisk årsag til hans undervægt. Derfor valgte de at give ham et godt nyt hjem.

Vi fokuserer selvfølgelig på at give ham masser af opmærksomhed, fred og ro, samt leg og nusseri, han er meget kælen 🙂

Hvordan sikrer vi bedst at han tager på?

JJeg vil gerne hjælpe den så meget som muligt, men jeg vil også gerne sikre mig, at jeg ikke gør nogen skade på dens sundhed. Er der nogen farer ved at fodre min kat for meget eller for hurtigt, når jeg forsøger at få den til at tage på i vægt?

Hans foder består af fri adgang til whiskas voksentørfoder, og selvfølgelig rent vand. Vi stikker ham lidt godbidder i form af kød, bacon er han vild med, lidt leverpostej i ny og næ, men det er nok ikke den sundeste kost for ham.

Vi overvejer om kattemælk, killingefoder, vådkost eller lignende vil være gavnligt?

Kan I anbefale et specielt foder?

Jeg har hørt fra flere at katte gerne må få kaffefløde, men er der ikke også laktose deri?

På forhånd tak for hjælpen. Anne

Udskrift af videoen

Vi skal snakke lidt om, hvad man kan give en undervægtig kat for at fede den lidt op, og om det overhovedet er en god idé, for det er det måske ikke. Det kommer af, at jeg har fået en mail fra Anne, der skriver, at hun har overtaget en handkat på knap to år.

Han har fået omegur, er blevet vaccineret osv. og har været hos dyrelægen og har fået et sundhedstjek, hvor hun skriver, at det er blevet fastlagt, at der ikke er nogen fysisk oversag til, at han er undervægtig. Og så er der lidt mere tekst om her, at de har prøvet med noget forskelligt kattemælk, viskads,

kilinfoder, vodkost, mælk uden laktose og kattefløde osv. Der er mange ting. Det er lidt længere tekst, som du kan læse i artiklen over på hjemmesiden. Jeg har lidt en kæphest med katte, der er undervægtig.

Faktisk er langt de fleste katte, når de kommer ind til en undersøgelse til mig, for om de er undervægtige, så er de faktisk fuldstændig normale. Så er det måske lidt svært, når du sidder med en undervægtig katte, at købe den.

Nogle af dem er måske lidt slanke, smarte, sporty modeller, som er lidt til den tynde side, men som ikke er undervægtige. Vi sammenligner lidt med en stor handkat, som vi betragter som normal,

men i virkeligheden er han måske lidt for stor og lidt for tung, som en sofa-kat, der ligger. Når man ser på en slank model i sammenligning, så kommer han måske til at se meget tynd ud. Nogle katte er helt normale på 2,8 kg, måske helt ned til 2,6 kg.

Den er måske lige til den lille side, men 2,8 kg kan i hvert fald sagtens være normalt. De fleste katte kommer ikke meget over 5 kg, uden at de har noget ekstra fedt at finde et eller andet sted på kroppen. Det gælder også de store rasser, altså de store skovkatte med en kugle og en norsk skovkat,

som nogle gange vejer 7,5 kg, og der er altså noget fedt på dem også. Men det er en snak, vi tager en anden dag. Men en kat er altså som udgangspunkt ikke undervægtig, hvis ikke den er syg. Hvis det er fastslået, at katten er sund og rask, så tror jeg faktisk ikke meget på, at den rent faktisk er undervægtig.

Så må du have mig for det, eller lad være, men det tror jeg simpelthen ikke. De kan godt have nogle medfødte skavanker, dårlige nyer fx, eller de kan have løbet ind i en forgiftning, der gør, at de har et begyndende nyersvægt allerede i en meget tidlig alder.

De kan også have nogle virusinfektioner meget tidligt i livet, som også kan gøre, at det hæmmer deres vækst noget. Alt det vil jo kræve en blodprøve, hvis man ellers kan finde andre symptomer på katten, at den drikker og tisser meget, eller at den ikke spiser nok.

I forhold til, hvad du så kan give den her kat, så er det lige tilbage til det, jeg lige har sagt. Så vil jeg sige helt almindeligt kattefoder. Hvis katten er normal, så skal den jo ikke have noget særligt, og hvis det er en lille kat, så spiser den heller ikke ret meget. Hvis det er foder af en høj kvalitet, så spiser de faktisk ikke ret meget, fordi de får det, de skal have på ganske lidt.

Sådan noget slikmad, vådfoder af de forskellige slags, du nævner der, fløde med meget fedtindhold, er ikke nødvendigvis en god ting. For det, du gerne vil have katten tager på, er jo ikke sukker og fedt. Fordi det sætter sig som dunk på katten, og så kan man nogle gange se, at det bare hænger nedad på sådan en kat.

Og så vejer den måske lige 500 gram mere, men det er jo så 500 gram fedt, 500 gram for meget, som den bare skal slæbe rundt på. Og det er ikke sundt for katten. Det, du gerne vil have katten tager på, er jo muskler, styrke og størrelse, og ikke fedt.

Det er ikke en mål i sig selv, at vægten kommer op på et højere tal, men at du får en mere kompakt og robust kat. Og det gør du ved at give den foder af en høj kvalitet med protein af en høj kvalitet. Katte, det er kødeder, og de kan leve af næsten 100% proteinkost.

Og de behøver ikke ret mange koldhydrater, der skal selvfølgelig nogle mineraler, vitaminer og noget andet til, men de kan leve af meget højt proteinindhold. Og det er måske det, du skal have fat i. Og så kan man jo lave noget fysisk aktivitet med katten, sådan at den vokser til at få noget godt muskelfylde på lårene, skuldrene og overarmene ved at bevæge sig, klatre og komme rundt op og ned og hen over gulvet.

Men det korte svar er egentlig, at jeg vil ikke anbefale dig at eksperimentere med en hel masse og prøve at mose alt for meget forskellig mad ned i katten. Men i stedet for at fokusere på at få noget foder af en høj kvalitet, og så lade katten spise det, den skal, forudsat altså, at det er rigtigt, at katten ikke er fysisk syg af en årsag.

Jeg håber, det svarede på spørgsmålet. Hvis du synes, jeg er irriterende, så må du jo give det en dislike. Hvis det svarede nogenlunde på spørgsmålet, så giv det gerne lige en tomfinger op. Og hvis du har opfølgende spørgsmål om din kat, så skriv dem endelig i kommentarfeltet, så tager vi en samtale om din kat i kommentarfeltet.

Hvis han er blevet undersøgt og virker sund og rask, vil jeg ikke være så bekymret.

Mange hankatte har en vægt under middel uden at det betyder noget. Faktisk kan det i mange situationer være en fordel.

Det allervigtigste er at give ham en stabil ensartet hverdag, med fast måltider og det samme foder hver dag.

Det lyder som om du har prøve en masse forskellige ting. Nogle gange kan alt for forskelligt foder gøre det hele være. For meget fedt i f.eks. mælk, føde, bacon og leverpostej er ikke godt for kattens fordøjelse og kan ligefrem modarbejde dit projekt

Vælg det rigtige foder

  • Brug killingefoder: Dette er mit primære råd, da killingefoder indeholder de nødvendige næringsstoffer og proteiner, der er essentielle for en kat, der har brug for at tage på i vægt. Killingefoder er designet til at understøtte vækst, hvilket gør det ideelt til opfedning.

Forstå kattens unikke ernæringsbehov

  • Fokus på protein: Katte drager ikke nytte af fedt og kulhydrater på samme måde som mennesker. Det er derfor vigtigt at tilbyde proteinrige fødevarer for at sikre korrekt ernæring og støtte vægtøgning.

Vær opmærksom på underliggende sundhedsproblemer

  • Undersøg for sygdomme: Det er kritisk at være opmærksom på eventuelle underliggende sygdomme, som kan påvirke kattens evne til at tage på i vægt. Sygdomme såsom forhøjet stofskifte, kræftsygdomme og nyreproblemer kan spille en rolle i kattens vægt og ernæringsbehov.

Specifikke overvejelser for ældre katte

  • Tilpasning til ældre katte: Ældre katte kan have svært ved at opretholde protein i kroppen, hvilket kan føre til vægttab. Tilstrækkelig proteinindtag og regelmæssig motion anbefales for at opretholde muskelmasse og sundhed.

Opfedning af tynd kat

Æggeblommer, kattemælk og slik-vådfoder kan måske synes som en god ide, men det indeholder ikke den næring, du er ude efter. Det giver kun mening, at give disse tomme kalorier, hvis kroppen kortvarigt har brændt mere energi af end ellers.

Det kan eksempelvis være hvis katten har været spærret inde i et skur uden mad, under kræftforløb eller i perioder med ekstra aktivitet.

Når du har en tynd, men ellers sund kat, skal den ikke tage fedt på. Det får den det ikke bedre af. Den skal tage muskelmasse på. Katten har altså brug for protein frem for fed eller sukkerholdig med.

Katten kan leve af kost på næsten 100 % protein, og hvis det er høj kvalitet, vil det være bedst som opfedning af en tynd kat, der ellers er sund og rask.

Hvis din kat samtidig spiser mindre eller holder helt op med at spise, kan grunden være sygdom. Du kan lære mere om hvorfor katte ikke spiser her…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld