Konstant slikning i lysken hos hunde kan være tegn på hudreaktioner, infektioner, smerte, ubehag, parasitter, eller allergier. Det er nødvendigt at finde den underliggende årsag er for at lindre hundens tilstand. Dette kan inkludere parasitbehandling, hudpleje, identifikation af allergener, og opmærksomhed på hundens adfærd.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
[0:18] Kort sagt, så går mine tanker jo nok på, at det kan være en hudreaktion.
Betændelse og kroniske infektioner i huden i lyskeområdet er desværre ganske almindelige for nogle hunde.
Og det kommer lidt an på raser og sådan noget. Det skal vi snakke lidt om i dag.
Men der er også noget, der kan gå ondt dernede. Og det kan hunde godt finde på at slikke på for at hjælpe sig selv.
Og så er det også et område, hvor der sidder kønsorganer.
Så hvis det er en tævehund, så er der noget, vi skal snakke om der.
Så der er altså flere detaljer, vi skal snakke om, og lidt om, hvad man så kan gøre ved det, og hvordan vi finder ud af, hvilken af de her mange muligheder, der er relevant for os.
[0:58] Inden vi kommer så langt dog, skal vi lige høre fra en af sponsorerne af den her podcast.
Det er nemlig sponsorerne, der sørger for at betale for gildet, og sørger for, at du kan lytte til det her helt gratis.
Og i dag er en af sponsoren af bogen, Min 4-benede ven. Det er en bog, jeg selv har været med til at skrive, og den er samlet af veterinærsygeplejerske Gitte Kamp.
Du kan se indholdet og mere om bogen over på hjemmesiden på www.spørgdyrlægen.dk-ven.
Bogen hedder som sagt Min firebenede ven, og det er derfor, at adressen er sådan.
Det er en bog i ni kapitler, hvor vi tager dig igennem alt det, der er vigtigt og grundlæggende at vide, når du er hundeejer, hvor vi fortæller om en hel masse ting, du skal være opmærksom på og hjælper dig til et godt liv med din hund.
Du kan ikke købe bogen længere, men jeg har altså et lille lager liggende, og hvis du skynder dig, så kan du måske også få gratis fragt.
Der er nemlig gratis fragt på de første 10.
Du kan se mere om bogen, og du kan bestille den over på spørgdyrlægen.dk-ven.
[2:04] Music.
Hundens adfærd i lysken
[2:12] Dagens spørgsmål lyder sådan her. Er der noget galt med min hund, hvis den slikker sig i lysken hele tiden?
Kan denne opførsel være et tegn på en form for smerte eller ubehag for min hund?
Eller er der nogen speciel behandling, jeg kan give min hund for at hjælpe den af med dette problem?
Hvad kan jeg gøre for at stoppe denne opførsel hos min hund, hvis det er et problem?
Og så gør man jo tænkt, at hvis den slikker sig, så skal den jo bare have en krav på. Og der var måske et enkelt tilfælde, hvor jeg kunne tænke, at det var en god idé.
Hvis du nogensinde har haft smerter eller kløe på ryggen og ikke kan nå det der sted, så ved du også, hvor sindssyg man kan blive af ikke at nå det.
Og det samme gælder altså hunden. Hvis den slikker sig og har ondt eller har kløe, så hjælper det ikke at give krav på.
Men der er et enkelt tilfælde, hvor det måske kunne hjælpe, og det vil jeg lige komme tilbage til. selv.
Det er ikke så almindeligt symptom på smerter, men den hører med, og jeg har set det, og det kan være noget, man skal tænke over.
Men lysken er jo så, hvad skal man sige, forsiden af hofteledene, og der ligger også en blære indenunder, og nogle andre organer indenunder, som måske ikke kan gøre ondt.
Og det svarer lidt til sådan at ømme sig, hvis du har prøvet at slå dig selv, så kan man massere stedet måske for at få det til at gøre mindre ondt.
Så det er det, hunde nogle gange prøver.
[3:38] Udover det, så tror jeg nok mest på det der med hudreaktionerne, så det vender vi så lige tilbage til, for der kan jo så også være noget med livmorden eller med skedeåbningen eller med blærebetændelse.
Og ikke fordi blæren nødvendigvis går ondt, men fordi det sviger, når hun skal tisse, eller fordi der kommer blod ud, eller pus ud, eller noget andet ulækkert, som hun har følelsen af i løbet af hele tiden, og derfor prøver at holde rent.
Og så er det jo ikke specifikt lysken, men så er de tit mere helt inde under halen, hvis ikke de er så stive i ryggen, at de ikke kan nå.
Men altså, så vil de fleste sådan prøve at nå derom og prøve at holde sig selv rent. Så det var også en ting, jeg lige ville tænke på.
Men det mest almindelige og mest oplagte, det er hudreaktioner.
Og for det første, så vil jeg lige tænke på, om der kan være nogle parasitter i spil.
[4:34] Lobber er jo nok dem, der er mest almindelige, og selvom de tit ikke bor der på maveskinnet, så kan kløe i huden ligesom godt fordele sig, så selvom at lobberne måske bor i nakken eller ned over ryggen, og måske endda være så få, at du ikke engang kan finde dem på hunden, eller at de ikke engang har nået at bide dig, så kan der altså godt være noget kløe, som hunden så føler stærkest i lysken.
Så derfor vil jeg tænke på, om der kunne være nogle dyr i spil der, og få et parasitmiddel, som er dækkende for det der.
Hvis du skal have noget med recept, så skal du forbi din egen dyrlæger, så kan de jo udskrive det der er passende specifikt til din hund.
[5:13] Den hører jo ligesom lidt under det der med hudreaktioner, fordi de typer af parasitter her jo bor i huden, men det vi ser rigtig meget af, det er faktisk sådan nogle allergiske reaktioner, eller det vi kalder kontaktallergiske reaktioner.
[5:29] En kontaktallergisk reaktion, det er, hvis hunden har ligget i et eller andet, som er kommet på huden, og som så har givet et udslæt, og har givet kløe og svige og sådan noget.
Og det er jo så netop det, det hjælper jo ikke, hverken på lopperne eller på hudreaktionen, at få en krav på.
Det vil stadigvæk klø lige meget af den årsag.
Men det hjælper man så til gengæld jo ved, enten at få behandlet de der parasitter, eller ved at få vasket og gjort hudet ren, og så måske endda fået noget lindrende på, så den af huden kan få lov til at falde til ro.
Og hvis man har hjulpet hunden, og den bliver ved med at slikke i det, og den skal have noget salve for eksempel, så kan det måske give mening at give krav på de 15 minutter, det tager for salve eller mediciner at trænge ind.
[6:16] Men udover det, så skal huden jo behandles direkte for, at der er en effekt.
En sidste kategori, det er jo så de her mere systemiske allergier, Altså hvor kroppen i virkeligheden er allergisk indenunder, og så bluser den op de steder, hvor den er mest fedtet, eller hvor der er flest kirtler.
Og der er poter, ører, armhuler og lysken, og nogle gange under halen, sådan nogle meget almindelige, klassiske steder for hunde med allergier at bluse op.
Vi ser det både hos dem, der har foderalergi og dem, der har atopi, altså en allergi overfor allergener i miljøet, skimmelsvamp, husdyrmider og den slags.
Og så selvom de ikke nødvendigvis har direkte kontakt på huden og på maveskinnet, så er det altså immunforsvaret indenunder, der hisser sig op, så at sige, og bluser op, og dermed giver klø mange forskellige steder.
Der er altså forskel på, at nogle gange er det lidt mere poterne, der klør, så lægger de slikker sig og bider sig i dem, og andre gange er det mere maveskin, og tredje gang er det måske mere ørerne.
Der er altså forskel både fra gang til gang for den enkelte hund, men også meget stor forskel imellem hundene.
[7:26] Hvis nu det er noget, der har stået på igennem længere tid, hunden har haft en meget lavgradig, altså en meget mild form for allergi, som ikke har givet meget kløe, men ikke nok til, at nogen har tænkt over, at det var et problem, men nok til, at huden var sådan lidt småirriteret på daglig basis, og hunden måske bare klør sig en lille smule mere end gennemsnittet.
Det kan være svært at lure, hvis man kun har én hund at sammenligne med, om den så klør sig for meget eller for lidt, men det sker altså nogle gange.
Og så kan huden, hvis den har været småirriteret over lang tid, altså måneder og år måske, så bliver huden lidt for tykket.
Altså huden prøver at beskytte sig selv ved at blive tykkere, danne noget arvev og prøver at skabe et lidt tykkere lag.
Og det giver altså nogle gange sådan nogle kroniske infektioner i det yderste hudlag, og der kan komme nogle svampinfektioner, noget der hedder malacese svamp, sådan en gærsvamp, som bor på overfladen af huden, når nogle gange faktisk også gør huden sort og mørk eller grålig at se på, sådan i to næsten symmetriske plamager, sådan der på låret og ud af indersiden af bagbenet.
[8:38] Den type af hudreaktioner kan godt være rigtig svært at få buk med, fordi de er kommet til langsomt over lang tid, og derfor også ligesom trækker sig tilbage langsomt over lang tid.
Og det kræver ofte, at man er meget omhyggelig, både at du er tålmodig som ejer, men også at du har en tålmodig dyrlæge, der kan holde dig i hånden undervejs.
[9:00] Basalt så handler behandlingen her jo om at få gjort området rent og sørge for at holde det mest muligt nede og så også sørge for at finde ud af, hvad hunden er allergisk overfor, så man kan undgå, at den har de her opblussende episoder og dermed stresser dens immunforsvar mindst muligt.
Diagnose og behandling
[9:23] Så svaret til, hvis vi skal summere det op til, hvad gør man ved det her Det er ligesom at få styr på, hvor er vi egentlig henne i systemet Er det de indre organer, blære, livmor, den slags Er det ledende, hofte, ryg og den slags Eller er det huden Og det kan en dygtig dyrlæge, grundig dyrlæge undersøge ved at trække og hive og trykke og mase lidt Og få hunden til at sige lidt om det og hvis man har en lille smule erfaring med fingerspidserne, så kan man godt mærke forskel.
Hvis der er en tydelig reaktion i huden, eller hunden har noget historik om at tidligere have noget sart mave, fodallergi, kontaktreaktion og hotspot, sådan nogle typer af hudproblemer, så var det oplagt at få hunden undersøgt hos en dyrlæger, der er god til den slags, og parasitmidler er der til at komme i nærheden af, både med og uden recept, lidt efter, hvad der er relevant for din hund.
Hvis det var lidt mange detaljer at holde i hovedet, så kig over på hjemmesiden, hvor jeg har listet det hele op.
Du finder noterne til dagens afsnit, der er nummer 14. Dem finder du på spørgdyrlægen.dk-14.
Altså spørgdyrlægen.dk-14.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Er der noget galt med min hund, hvis den slikker sig i lysken hele tiden?
Hej, min hund slikker sig konstant i lysken nu, og jeg er bekymret for, om dette kan være et tegn på, at han oplever smerte eller ubehag. Jeg elsker min hund meget, og jeg vil ikke se ham lide.
Det begyndte for nylig, efter en tur til parken, hvor en anden hund bed ham i lysken. Jeg tog ham til dyrlægen, og de gav ham antibiotika og smertestillende medicin. Men han fortsætter med at slikke sig der, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre for at hjælpe ham.
Kan du fortælle mig, om dette er noget, jeg skal bekymre mig om, og hvis ja, hvad kan jeg gøre for at stoppe hans opførsel og hjælpe ham med at føle sig bedre?
Når en hund slikker sig i lysken
Når din hund konstant slikker sig i lysken, kan det være et tegn på flere forskellige tilstande, der varierer fra mild irritation til mere alvorlige medicinske tilstande.
Hudreaktioner og infektioner
Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at hudreaktioner, betændelse og kroniske infektioner i lysken er ret almindelige blandt hunde. Disse problemer kan variere afhængigt af hunderacen og dens specifikke følsomheder.
Smerte og ubehag
Det er også muligt, at din hund oplever smerte eller ubehag, som får den til at slikke sig selv i et forsøg på at lindre denne følelse. Dette kan være relateret til indre organer, som blæren eller livmoderen, specielt hos tævehunde, hvilket kan føre til betændelse eller infektioner.
Parasitter
En anden almindelig årsag kan være parasitter som lopper, der forårsager kløe og ubehag over hele kroppen, herunder i lysken. Det er vigtigt at behandle disse parasitter med passende midler, som kan variere fra receptpligtige til hånkøbsprodukter.
Allergier
Allergier kan også forårsage kløe og ubehag i lysken. Disse kan være fødevareallergier eller allergier over for bestemte stoffer i hundens miljø. Identifikation og eliminering af allergenet er nøglen til behandling af disse tilstande.
Hvad kan du gøre?
- Parasitbehandling: Sørg for, at din hund er beskyttet mod parasitter med passende parasitmidler. Dette kan kræve en tur til dyrlægen for at få det mest effektive middel for din hund.
- Hudpleje: Regelmæssig rengøring af hundens hud, specielt i problemområder som lysken, kan hjælpe med at forebygge infektioner og lindre irritation.
- Identificer allergener: Hvis du mistænker, at din hund har allergier, kan det være en god idé at føre en dagbog over hundens kost og miljø for at identificere mulige allergener. En dyrlæge kan også hjælpe med allergitest.
- Opmærksomhed på hundens adfærd: Hold øje med ændringer i hundens slikkeadfærd eller andre tegn på ubehag, så du hurtigt kan adressere eventuelle problemer.
Det er afgørende at forstå den underliggende årsag til din hunds slikkeadfærd for at kunne tilbyde den mest effektive behandling. Mens nogle tilfælde kan håndteres hjemme, er det altid en god idé at søge råd og behandling fra en professionel, hvis tilstanden vedvarer eller forværres.