Hundens løbetid: Komplet guide til din hunds naturlige cyklus

Tæver kommer i løbetid ca. to gange årligt og den varer typisk 3 uger. Den første løbetid ses oftest ved 6-8 måneders alderen. Symptomer inkluderer hævet vulva og blodigt udflåd, ændret pels og humørændringer. Ca. midt i løbetiden vil tæven have ægløsning hvor hun kan blive drægtig.

More...

Hvor længe er hunde i løbetid?

Den synlige del af tævens løbetid varer 18-21 dage fra start til slut, hvor hun har synlig udflåd i de to uger i midten. I start og slutningen vil flådet være mere klart eller hvidligt, og løbetidsadfærden mindre udtalt. Den egentlige biologisk og hormonelle løbetid tæller reelt noget længere tid.

Hvor ofte er hunde i løbetid?

De fleste tæver har 2 løbetider om året, men der kan gå op til 8 måneder i mellem hver løbetid. De fleste hunde er meget rytmiske og holder typisk deres eget interval. Går der længere en 12 måneder, kan det være tegn på sygdom.


Indholdsfortegnelse

Tegn på løbetid hos de fleste tæver:

  • Skeden ændrer udseende og de ydre kønsorganer hæver op
  • Slimhinden i skedeåbning skifter farve
  • Der kommer først lyst slimet flåd senere mere blodigt udflåd
  • Tæven får mindre appetit og kan derfor spise mindre

Andre hyppige tegn på løbetid, som ikke ses hos alle hund:

  • Hun kan virke mere urolig
  • Selv en velopdragen hund kan blive mindre lydig end ellers.
  • Hun markerer med urin og tisser derfor oftere
  • Øget interesse fra hanhunde og hund vil prøve at tiltrække hanhunde

Sjældnere, men dog normale tegn på løbetid:

  • Pelsen kan blive mere fedtet eller uordenlig
  • Mere træt og mindre aktiv
  • ømhed i mælkekirtlerne under løbetiden (obs da dette også kan være tegn på indbildsk drægtighed, der kommer efter løbetiden)
  • Ændring af urinens pH-værdi
  • Ændring af tævens lugt

Hvad er løbetid?

➤ Introniveau

Din hund har en særlig biologisk kalender i sin krop, der fortæller hende, når det er tid til at kunne få hvalpe. Denne tid kaldes "løbetid", og det sker et par gange om året. Når din hund er i løbetid, kan du måske se, at hun efterlader små blodpletter derhjemme, eller at hun opfører sig lidt anderledes. Det er hundens måde at sige til verden, at hun er klar til at blive mor.

➤ Middelniveau

Løbetid er hunden reproduktive cyklus, som gør dem i stand til at reproducere sig. Denne periode opstår typisk to gange årligt og varer i omkring tre uger. Under løbetiden vil du måske bemærke fysiske og adfærdsmæssige ændringer hos din hund, som inkluderer blodig udflåd, en hævet vulva, og en ændring i adfærden. Løbetiden adskilder sig fra menneskers menstruation ved, at tæven ikke afstøder livmoderens indre lag (endometriet), og dermed i stedet tjerner som forberedelse til at kunne blive gravid.

➤ Avanceret

Løbetiden, klinisk refereret til som østrus, er en del af hunden cyklus, hvor en tæve bliver receptiv overfor parring og potentielt kan blive drægtig.  Cyklusen, som regel biannuel, består af flere faser: Proøstrus, østrus, diøstrus, og anøstrus. Disse faser er styret af komplekse hormonelle ændringer, mellem flere nøglehormoner:

  1. Gonadotropin-frigørende hormon (GnRH) er ansvarlig for at starte sekvensen af hormonelle begivenheder, der fører til løbetiden ved at stimulere de andre hormoner
  2. Luteiniserende hormon (LH) er afgørende for ægløsningen; det er et skarpt peak i LH, der udløser frigivelsen af ægget (eller æggene) fra folliklen
  3. Follikelstimulerende hormon (FSH) fremmer væksten og modningen af æggestokkens follikler, som bl.a. producerer østrogen
  4. Østrogenniveauer stiger i begyndelsen af løbetiden, især i proestrusfasen, hvilket fører til de adfærdsmæssige og fysiske ændringer som vulvar hævelse blødning
  5. Progesteron er vigtigt for at opretholde en potentiel graviditet og understøtter udvikling af livmoderforingen. Hvis tæven ikke bliver gravid, vil progesteronniveauerne falde

Skema over løbetidens fire faser

En komplet cyklus hos en tæver varer 6-7 måneder, hvoraf en stor del vil være "diøstrus" og "anøstrus", som er en hvilefaser uden for brunstperioden.

Den største forskel til kvinders cyklus er, at hunden ikke får menstraution, men har en løbetid, hvilket betyder, at hun bløder UNDER sin ægløsning, og ikke imellem dem.

Forbrunst (proøstrus) - de første tegn på hundens løbetid

Løbetiden hos tæver starter med en forbrunst. En uge til 10 dage op til den synlige blødning, vil slimhinden i skende ændre sig og hun vil langt begynde at hæve op i de ydre kønsorgerner. Det er her hun begynder at mærke hormonel påvirkning og tæven vil får et klart slimet flåd, der i slutningen af forbrunsten bliver mere blodigt.

Hunhunden vil afvise hanhunde i denne epriode.

Du ved at din hund er i løbetid når du nogle dage inde i forbrunsten vil du kunne se at kønslæberne hæver op og hun får en lille smule flåde fra skeden. Nogle hunden vil også begynde at ændre humør på dette tidspunkt.


Brunst (østrus) – parring kan finde sted

Højløbsk brustperioden varer typisk varer 9 til 12 dage og det er her hunhunden kan blive drægtig. Nogle tæver acceptere parring allerede nogle dage inden ægløsningen og hun kan blive drægtig allerede på det tidspunkt.


Det præcise tidspunkt for ægløsningen kan verificeres ved hjælp af en Progesteron-målinger i en blodprøve, der kan give det bedste tidspunkt for parring. Vil du være helt sikker bør blodprøven tolkes sammen med et skedesvaber, hvor en dyrlægen tage og vurderer nogle celler fra slimhinden.

Hvilefase (diøstrus) - hundens løbetid aftager

Hvilefasen diøstrus varer ca. 60 dage. Lidt efter lidt bliver hundens adfærd roligere og en hanhund får ikke så meget opmærksomhed. Tæver kan også i denne periode blive indbildsk drægtige og nogle bliver mere recerverede overfor særligt andre tæver.

Du ved at den del af løbetiden med ægløsning er ovre når blødningen skifter til et mere gult eller klart flåd, der til sidst stopper og kønslæberne igen har deres normale størrelse. Hun skal altså have en lille og tør skedeåbning.

Adfærdsmæssigt vil hun også miste interessen for hanhunde og tidligere ændringer i adfærd vil typisk falde tilbage til normalt.

Uden for brunst (anøstrus)

Anøstrus er den stille periode "uden for" løbetiden som varer ca. 120 dage (4 måneder).

Find ud af hvor hunden er i sin cyklus

Man kan bestemme ægløsningstidspunktet med blodprøve, hvor man måler hormonet Progesteron i en blodprøve. Deruder tager dyrlægen nogle celler med en vatpind fra tæven skede og vurderer dem under mikroskop. Nogle dyrlæger bruger desuden ulstralydskanning.

Disse metoder kan bruges til at finde ud af hvor en hund er i sin cyklus.


Hundehvalpens første løbetid

Din hvalp får sin første løbetid når den er ca. 6-8 måneder gammel, den kan passere stille uden synligt blodigt udflåd, og på den måde blive den første løbetid du ser, når tæven er ca. 14 måneder gammel. At der ikke har været synligt blod, er ikke det samme som at din hvalp ikke har haft løbetiden.

Hundens første løbetid vil ofte også være koblet med ændringer i pelsen, i hundens humør, dens adfærd og vægt. Hvis ikke hvalpen har en synlig løbetid, kan man fristes til at lede efter forklaringer til at hunden pludselig har ændret sig. Dette markerer starten på deres reproduktive cyklus.

Hvalpen oplever meget i denne tid og vil naturligt skifte til at blive mere voksen. Det betyder også at hun løfter blikket, og bliver opmærksom på, hvad verden ellers indeholde. Samtidig slipper hun den trygge hvalpetid, hvor mange problemer er blevet håndteret for hende.


Tegn på den første løbetid

Et af de første tegn på, at din hund går ind i løbetiden, er blodpletter på gulvet, i hendes kurv, eller på tæpper. Typisk er blødningen mere sparsom ved den første løbetid. Skulle blødningen virke kraftig, kan dette i sjældne tilfælde kræve et besøg hos dyrlægen. Det er dog oftest ikke nødvendigt. En undtagelse kunne være tegn på blærebetændelse, som kan kræve behandling.

Under løbetiden kan din hunds adfærd ændre sig markant. Du kan opleve, at din hvalp bliver mere urolig, rastløs og måske endda mere aggressiv. Denne periode er fyldt med store forandringer for hvalpen, der gradvist bliver mere voksen. Det betyder, at hun begynder at se verden med nye øjne og bevæger sig væk fra den trygge hvalpetid.

De mest almindelige tegn på første løbetid er altså:

  • Hævet vulva med eller uden blodigt flåd
  • Humøret ændre sig til et mere voksent sind. Dette kan også betyde øget nervøsitet eller dominans.
  • Ændret pels hvor hvalpen erstattes


Ændret adfærd efter første løbetid

Som dyrlæge har jeg oplevet hunde, der har haft uheldige oplevelser i denne følsomme tid, såsom et ubehageligt dyrlægebesøg, et kloklip med uheld eller en negativ oplevelse med en anden hund. Selvom disse hændelser kan virke skadelige, er det ofte hundens egen personlighed, der kommer til udtryk under den første løbetid, og ikke nødvendigvis en varig skade.

Varigheden og synligheden af løbetiden kan variere betydeligt mellem hunde. Nogle hunde bløder måske ikke synligt under deres første løbetid, hvilket kan gøre det svært at opdage. Dette fører ofte til den misforståelse (som du også kan finde andre steder online), at hundens første løbetid sker mellem 12-16 måneders alderen. Det er sjældent tilfældet, og hvis du har observeret adfærdsændringer som beskrevet, har din hund næsten med sikkerhed haft sin første løbetid i det skjulte.

Sikkerhed når din hund er løbetid

En hanhund skal ikke bruge mange sekunder for at gøre din hunhund gravid. Samtidig er der også nogle forholdsregler, du bør kende - også selvom, der ikke er en hanhund i nærheden.


Må jeg tage min tæve med ud, når den er i løbetid?

Ja, det kan du godt. Det er vigtigt at fortsætte med at give din hund regelmæssig motion og frisk luft, selv under løbetiden.

Dog bør du være mere opmærksom og måske endda undgå områder, hvor der er mange andre hunde, for at undgå uønsket opmærksomhed fra hannerne - og for så vidt også andre tæver.

Hold altid din hund i snor for at undgå kontakt eller slagsmål mellem hundene.


Hvornår skal parringen ske?

Parringen kan ske i dagene omkring ægløsningen som ligger ca. midt i løbetiden, hvor blødningen er stærkest. Her vil hun også lugte kraftigere og invitere andre hunde på besøg.

Hvis du overvejer at avle på din tæve, er timingen afgørende. Parring bør ideelt set finde sted omkring 10-14 dage efter starten af løbetiden, da dette oftest er det tidspunkt, hvor hun er mest frugtbar.

Det er også værd at nævne, at din hund også kan blive drægtig i dagene omkring ægløsningen, selvom chancen er nedsat, og kuldet typisk vil være mindre.


Må hunden bade under løbetiden?

Din hund kan godt bade under løbetiden, hvis hun er vandt til del, men er du bekymret kan du holde hende fra vand de 6-8 dage midt i løbetiden, hvor hund bløder mest.

Nogle studier viser dog, at tæven immunforsvar kan være svagt nedsat under løbetiden. Samtidig står livmoderhalsen en smule åben.

Dog er underlivsbetændelse eller skedekatar en forholdsvis sjælden sygdom hos tæver. Tilgengæld kan tæver få livmoderbetændelse i ugerne efter løbetiden, men dette er en hormonel tilstand, som ikke bliver udløst af bakterier.


Må hunden løbe under løbetiden?

Din hund kan stadig have godt af løb og leg under løbetiden. Motion er vigtigt for hundens generelle sundhed og trivsel. Det er dog klogt at undgå hundeparker eller andre steder, hvor din hund kan tiltrække og provokere hanner, medmindre hun er under opsyn.

Selvom smerter godt kan forekomme under ægløsningen, er det ikke almindelig at tæverne lader sig meget mærke med det. Du kan prøve dig frem, og kan du mærke, at hun ikke har energien eller motivationen til at løbe, kan du give en uges pause.

Normale ændringer i adfærd under og efter løbetiden

Her er nogle af de normale adfærdsændringer, du kan forvente under og efter din hunds løbetid.

Kan en hund blive deprimeret efter løbetid?

Det er muligt for nogle hunde at vise tegn på depression eller lavere energiniveauer efter deres løbetid. Dette kan skyldes de hormonelle forandringer, der sker i kroppen. Symptomer kan inkludere mindre interesse i leg eller motion, mindre interaktion med familien, og ændringer i appetit.

Hunde for ikke egentlig depression som man kan se hos mennesker af løbetid. Hvis symptomerne vedvarer, bør du kontakte en dyrlæge for at udelukke eventuelle helbredsproblemer.

Hvordan opfører en hund i løbetid sig?

Under løbetiden kan du bemærke forskellige ændringer i din hunds adfærd, herunder:

  • Øget urolighed eller rastløshed: Din hund kan virke mere urolig end normalt, vandre hvileløst omkring eller have svært ved at slå sig til ro.
  • Ændringer i social adfærd: Nogle tæver bliver mere kærlige, mens andre måske trækker sig tilbage og foretrækker at være alene.
  • "Flirtende adfærd": Tæver kan udvise en mere flirtende adfærd over for andre hunde, især hanner, som en del af deres naturlige parringsadfærd.
  • Markering: Din hund kan begynde at markere mere rundt omkring i huset eller under gåture, hvilket er en måde at signalere sin tilgængelighed på til potentielle partnere.

Hvordan undgår man løbetid?

Man kan undgå løbetid hos tæver på to måder. Den ene er neutralisation, den anden er hormonbehandling. Der er række fordele og ulemper ved begge metoder, og man bør overveje om det overhovedet er nødvendigt at stoppe løbetiderne.


Sterilisation af hunden

Sterilisation (ovariektomi eller ovariohysterektomi) er en effektiv metode til at undgå løbetid hos hunde. Denne kirurgiske procedure indebærer fjernelse af tævens æggestokke (og nogle gange også livmoderen), hvilket forhindrer hende i at gå i løbetid og blive gravid.

Det anbefales generelt at udføre denne operation, mens hunden er ung, ofte mellem den første og tredje løbetid, da det kan beskytte en del imod brystkræft. Den kan udføres på hunde i alle aldre.

Du skal dog være opmærksom på, at det kan have en ret betydningsfyld effekt på hunden adfærd og desuden dens pels.


Kemisk sterilisation

Der findes også kemiske metoder til at undertrykke løbetid, som dog sjældent anvendes og kun er midlertidige løsninger. Disse metoder kan have bivirkninger og anbefales generelt ikke som en langvarig løsning.

Man kan i princippet også give p-piller, men kun ganske få dyrlæger herhjemme anbefaler den slags behandling. Bivirkninger er for alvorlige med de midler vi har i dag.


De 4 tegn på sygdom, du ikke må overse

Her er nogle specifikke tegn forbundet med løbetid, som du bør være opmærksom på.


1: Udeblivelse eller uregelmæssige løbetider

De fleste hunde er meget rytmiske med deres løbetider. Hvis din hunds løbetider bliver uregelmæssige, eller hvis de helt udebliver (over 12 måneder), kan det være et tegn på hormonelle ubalancer eller andre underliggende helbredsproblemer. 


2: Udflåd efter løbetid

En lille mængde udflåd kan være normalt i starten eller slutningen af en løbetid. Men hvis du bemærker udflåd efter løbetiden egentlig er afslutet, specielt hvis det er puslignende eller har en unormal farve, er det tegn på sygdom.

Du kan læse alt, du bør vide om livmoderbetændelse den her artikel...


3: Hund savler under løbetid

Selvom det ikke er almindeligt, kan øget savlen være et tegn på stress eller angst hos nogle hunde under løbetiden. Det kan også indikere en underliggende mund- eller halsproblematik. Hvis din hund savler mere end normalt, er det en god idé at få hende tjekket af en dyrlæge.

Du kan få det fulde overblik overfor hunde savler i den her artikel...


4: Hund ryster under løbetid

Der er ikke noget ved løbetiden i sig selv, der kan få din hund til at ryste. Rysten eller skælven kan være et tegn på ubehag, smerte, eller angst. Hvis din hund ryster, specielt under eller efter løbetiden, er det vigtigt at observere andre symptomer og diskutere dette med din dyrlæge for at udelukke smerte eller andre helbredsproblemer.

Du kan læse artiklen om hvorfor hunde ryster her...

Ofte stillede spørgsmål andre hunde også spørger om

Kommer hanhunde i brunst eller løbetid?

Hanhunde har ikke en synlig cyklus og kommer derfor ikke i brunst eller i løbetid. Hanhundes humør og adfærd kan dog godt ændres noget, hvis den kan dufte tæver i løbetid i nærheden, og de kan derfor opfører næsten somom de faktisk havde en synlig cyklus.

Kommer hunde i overgangsalderen?

Hunde kan i princippet godt komme i overgangsalderen, men bliver faktisk sjældent gamle nok. Derfor vil tæver normalt have løbetider hele livet igennem. Hvis en ældre hunds løbetid udebliver kan det i stedet være tegn på sygdom.

Kan en steriliseret tæve komme i løbetid?

En steriliseret tæve kommer ikke i løbetid. Nogle steder nævnes at tæver kan have hormonproducerende væv andre steder i kroppen, men det er der mig bekendt ikke videnskabelig dokumentation for. Er hun neutraliseret korrekt kommer huna altså ikke i løbetid.
Opfører tæven sig alligevel sådan selvom hund er korrekt steriliseret, kan det være tegn på sygdom. Eksempelvis i andre dele af hunden hormonproducerende system.

Kan en hund være i løbetid uden at bløde?

Hund kan være i løbetid uden at bløde. Det er ganske klassisk for den første løbetid ved 6-8 månedersalderen, at den er "hvid" eller "stille" og at der ikke kommer synligt blod. Ældre tæver kan også få løbetider, der er så synlige som de har været.

Endelig vil nogle hunhunde være gode til at holde sig selv rene, og hvis de fra naturen ikke bløder meget, kan det være at man slet ikke opdager at hunden er i løbetid.

Hvornår ved man at løbetiden er ovre?

Du ved at den del af løbetiden med ægløsning er ovre når blødningen skifter til et mere gult eller klart flåd, der til sidst stopper og kønslæberne igen har deres normale størrelse. Hun skal altså have en lille og tør skedeåbning.

Adfærdsmæssigt vil hun også miste interessen for hanhunde og tidligere ændringer i adfærd vil typisk falde tilbage til normalt.

Hvornår er det bedst at sterilisere en hund?

Traditionelt har mange anbefalet sterilisering efter den første løbetid og inden den tredje, da der kan være nogle helbredsfordele på dette tidspunkt. Hunde kan dog steriliseres hele livet. Nyere forskning peger på at tidlig sterilisering kan have indvirkning på hundens vækst og udvikling.

Hvor mange dage er en hund højløbsk?

En hund er højløbsk i ca. en uge og vil for det meste acceptere parring i ca. 5 dage omkring ægløsningen. Der kan dog være stor variation på tæverne og nogle accepterer kun hanhunden i 1-2 dage, man andre kan blive drægtige i et spænd på næste 10 dage.

Hvorfor humper min tæve mig?

Humpe-adfærd hos tæver kan skyldes flere faktorer, der ikke udelukkende er relateret til seksuel adfærd. Selvom humper adfærd kan ses oftere hos hanhunde, kan tæver også udvise denne adfærd af forskellige årsager, såsom dominans, spænding, leg, eller stress. Det er vigtigt at observere konteksten, hvori humper adfærden opstår, for at forstå dens årsag bedre. I nogle tilfælde, især tæt på eller under løbetiden, kan det være drevet af hormonelle ændringer.

Er løbetid og menstruation det samme?

Løbetid og menstruation er ikke det samme. Menstruation hos mennesker processen, hvor livmoderens indre lag (endometriet) afstødes, hvis der ikke forekommer en graviditet. I kontrast er løbetid hos hunde perioden, hvor en tæve er seksuelt modtagelig og i stand til at blive gravid. Løbetid involverer ikke afstødning af livmoderforingen på samme måde som menstruation.

Hvornår kan min hund blive gravid?

En hund kan blive gravid allerede under sin første løbetidsperiode ved 6-8 måneders alderen. Under en løbetid er den frugtbate periode (østrus) ca. midt i den synlige løbetid og varer ca. en god uge.

Hvordan kan man se om en hund er i løbetid?

De mest synlige tegn på at din hund er begyndt sin løbetid er udseenet af de ydre kønsorganer. Skedeåbningen hæver op og hun vil starte med en meget lille mænge klart eller slimet flåd.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Pasning og pleje, Reproduktion


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld