Min kat har lopper og har tabt pelsen på ryggen

Min Norske Skovkat har lopper og selvom jeg har givet ham Frontline Spray, taber katten pels på ryggen. Kan det være loppeallergi…

(Udgivet september 2013, senest opdateret juli 2020)

Har en norsk skovkat og en almindelig huskat som begge har fået lopper.

Jeg købte Frontline Spray og har behandlet dem som foreskrevet, men nu er min norske skovkat begyndt at tabe pelsen på ryggen, kan det være en allergisk reaktion?

Jeg har tænkt på at skifte til et andet mærke. Hvor lang tid skal der gå, før jeg kan behandle dem igen når det er et nyt produkt?

Skrevet af: Anonym

Oplyst: Norsk Skovkat, han, 11 måneder

 

 

Lopperne lever slet ikke på din kat

Når katte har lopper, er det helt almindeligt, at du ikke kan finde lopper på din kat og at du ikke selv er blevet bidt. De fleste lopper er nemlig slet ikke på katten.

Ca 95 % af lopperne lever væk fra katten i tæpper, møbler og på gulvet. Går din kat meget ud kan lopperne også godt kun være ude og aldrig nå hjem til det. Det springer simpelthen af før katten kommer hjem.

Men det betyder ikke, at din kat ikke er blevet bidt og kan have en reaktion.

Som du måske kan fornemme er lopper lumske. Vil du lære mere om lopper hos katte, skal du bestemt se den her artikel…

 

Når loppekuren ikke virker

Når der stadig er lopper efter behandlingen, skyldes det oftest at nye er sprunget på. Det er altså ikke nødvendigvis fordi den loppekur, du har brugt, ikke virker. Der er nemlig mange lopper på gulvet og i tæpperne. De kan blive udklækket helt op til nogle måneder efter æggene er blevet lagt.

Det betyder at tæppevask, støvsugning og gulvvask er det mest vigtige i behandlingen af lopper.

Vask alle tæpper katten har kontakt med ved 60 grader. Puder og møbler, der ikke kan gå i vaskemaskinen, kan du sætte udenfor på en god solskinsdag. Loppelarver kan nemlig ikke tåle UV lys.

Du kan også prøve en anden loppekur, når det du har prøvet, ikke synes at virke. Det vil dog stadig kun være effektivt med de andre tiltag.

 

Loppekuren virker ikke længe nok

Loppe-larver kan være flere måneder om at klække ud. Du kan altså sagtens se lopper 2 måneder efter du sidst har givet en kur. Normalt vil det gå rigtig fint. Lopperne er hurtigt væk efter du giver den første kur, og du glemmer alt om problemet. 5-6 uger efter har katten pludselig lopper igen.

Det skyldes at de første loppers larver har ventet med at klække ud og derfor først springer på efter loppekuren er sluppet op.

Du bør give katten loppekur i 4-6 måneder for at være sikker, også selvom du efter de første 4 uger ikke kan se levende lopper på katten. Du eller din kat bliver nemlig ikke bidt af larverne og I opdager dem nemlig ikke før de er klækket ud og bider som voksne lopper.

 

Katte med loppeellergi

Det er bestemt muligt at din kat har loppeallergi, når alt pelsen er væk på den måde. Oftest vil de dog klø så meget, at der er sår og sårskorper i pelsen. Det kan jeg ikke umiddelbart se på billedet.

Katte med allergi overfor loppespyt er dårligere stillet end andre katte. De kan få temmelig tydelige reaktioner på selv meget få loppebid.

Det gør behovet for behandling endnu vigtigere. Hvis lopperne bliver tilbagevendende problem kan katten måske have glæde af forbyggende behandling fremover.

Hvis katten klør sig rigtig meget, kan den have glæde af kløestillende medicin og evt. antibiotika imod hudbetændelse, indtil du får has på lopperne.

Er der sår i huden er Frontline Spray ikke en god ide. Det kan nemlig godt svie.

Allergi er en kompliceret størrelse og kræver både tålmodighed og en grundig dyrlæge. Du kan få det fulde overblik over allergi hos katte i den her artikel…

 

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hud- pels- og øreproblemer (dermatologi), Kat, Parasitter


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld