Borrelia (og andre sygdomme) din hund kan få fra flåter

Borrelia er en bakterie, der smitter via flåtbid. Bakterien danner nogle giftstoffer, der kan give ganske alvorlige symptomer hos både hunde og mennesker.

Kan hunde få Borrelia?

Hunde kan få Borrelia, hvis de bliver bidt at en flåt, der har bakterien med. Det er ikke alle flåter, der har Borrelia med, så din hun kan altså godt blive bidt uden at blive smittet. Hunde kan ikke smitte hinanden direkte med Borrelia.

Borrelia hos hund

Der er lidt forskellige data, men nogle angiver at helt op til 20 % af flåterne her i Norden har Borrelia med. Særlig er Bornholm (og Sydsverige) udsatte steder.

Hvis din hund bliver bidt af en flåt, er der MULIGHED for at hunden bliver smittet med Borrelia, men det er altså ikke sikkert. Din hund kan sågar blive bidt af en flåt MED Borrelia uden at blive smittet, hvis du eksempelvis får den fjernet hurtigt.

Dog kan din hund også sagtens være blevet bidt af en flåt uden at du har opdaget det – også selvom du er grundig med at se efter. Det er slet ikke ualmindeligt at hunde viser en positiv test imod Borrelia, selvom “alle” flåt bliver fjernet omgående.

Man kan ikke se på en flåt direkte om den har Borrelia med. Det kan testes i et laboratorie dog i forbindelse med forskning.

Borrelia-symptomer hos hunde

Borreila giver i første omgang et større rødt udslæt hvor flåten har bidt og hævede lymfekirtler i nærheden af flåtbiddet. Derefter (og nogle gange lang tid efter) giver Borrelia:

  • Feber
  • Ømme led og muskler
  • Ekstrem træthed og udmattelse

I mere alvorlige tilfælde hvor sygdommen udvikler sig til såkaldt “Neuoborreliose”, ses:

Nogle hunde får langvarige lammelser, mens andre hunde har akutte forløb, der varer i et par dage.

Flåt i hånden. Flåten er fjernet fra hunden pels.

Flåtbid: Infektion og betændelse hos hunde

Det er ganske almindeligt at der kommer lidt betændelse i huden efter et flåtbid. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at din hund har fået Borrelia. Flåter kan have andre irriterende bakterier med.

Er betændelsen og hævelse under en 2-krone i størrelse og er din hund samtidig frisk uden af have ondt, er det formentlig ganske ufarligt.

Hvis såret væsker lidt, kan du holde det rent med almindelig klorhexidin.

Er din hund tilgengæld trist og har feber, eller er betændelsen hvor flåten har bidt stort, bør du opsøge en dyrlæge.

Betændelse i huden på en hund efter flåtbid
Flåt-infektion: Betændelse i huden på en hund efter flåtbid

Har du i øvrigt også svært ved at huske forskel på flåter og tæger? Så kan du få forklaringen i den her video….

Vaccination imod Borrelia hos hunde

Hunde kan vaccineres imod Borrelia. Vaccinen dækker dog ikke imod andre sygdomme flåter kan have med, så derfor anbefaler mange samtidig at bruge et effektivt middel imod flåter.

Flere af de midler vi har imod flåter er i dag så effektive, at nogle vælger at springe vaccinen helt over. Kommer din hund i særligt udsætte områder, kan en vaccination dog stadig være en god ide.

Kan Borrelia smitte fra hund til menneske?

Borrelia kan ikke smitte direkte fra hund til menneske. Borrelia smitter via et flåtbid. Selvom en flåt i princippet godt kan have bidt din hund, og derefter bide dig, er det højst usandsynligt. Det langt mere oplagt at smitten kommer fra andre store pattedyr som eksempelvis hjorte og andet vildt.

Har flåten spidt sig stor, tyk og mæt på din hund vil der gå 1-2 år før den bliver sulten igen. Har den første gang siddet på et dyr, der var rasksmittebærer af Borrelia, vil flåten, når den bider de følgende år, kunne give Borrelia-smitten videre.

Personligt er jeg blevet bidt af flåter mange gange, men er indtil nu ikke testet positiv for Borrelia.

Anaplasmose hos hund (tidligere Ehrlichia)

Anaplasmose skyledes bakterien Anaplasma phagocytophilum, der tidligere med kaldt Ehrlichia. Det er en bakteriel zoonose, hvilket vil sige at det primært er en sygdom hos dyr, men i sjældne tilfælde forekommer den også hos mennesker.

Sygdommen overføres ved flåtbid.

Symptomerne på infektion med Anaplasma er meget uspecifikke, og behøver ikke at vise sig på samme tidspunkt. Sygdommen kan derfor være svær at fange, og ofte vil vi dyrlæger lede efter andre sygdomme samtidig. De klassiske symptomer på Anaplasmose er:

  • Nedstemt humør
  • Træthed
  • Vægttab
  • Feber over 39,0 grader C
  • Manglende appetit, men
  • Øget drikketlyst
  • Halthed og ledsmerter
  • Opkast
  • Øget tendens til blødning for eksempel næseblod

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Hundesygdomme, Infektion, Zoonose


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld