Julestjerne er giftig for katte og hunde, men ikke nær så giftig som dens rygte antyder. Planten indeholder stoffer, der kan give nogle ganske ubehagelig symptomer, men ofte er de begrænsede og går over af sig selv.
(Sidst opdateret november 2021)
Når vi kun har julestjerne indendørs nogle få uger om året, bliver de interessante for hunde og katte på grund af nyhedsværdien. Oftest nipper katte kun til bladende, mens hunde kan finde på at sætte hele planten med potte og jord til livs.
Giftmekanisme
Den ubehagelige effekt kommer primært fra irritationen af slimhinden i maven og tarmene. Julestjerne indeholder en hvidlig saft, der virker som sæbe / opløsningsmiddel. Den hvide saft fra planten indeholder blandt andet phorbol-ester.
Forgiftninger hos hunde og katte
Symptomer på julestjernegiftning
Symptomerne opstår primært på grund af den lokale irritation, plantesaften giver.
Kontakt på huden:
- Hudkløe
- Rødmen
- Udslæt
- Vabler
Symptomer hvis planten bliver spist:
- Savlen
- Opkast
- Blister på slimhinden
- Ondt i maven
- Diarre i sjældne tilfælde
Giftig dosis
Den giftige dosis er ikke afprøvet hos hunde eller katte. Man har nogle observationer fra kvæg, der har spist vildtvoksende planter.
Kvæg har vist symptomer på 8 – 30 g af planten. Vi forventer at den vildtvoksende type er mere giftig end andre, men kvæg er jo også et noget større dyr. Vi må derfor gå ud fra et selv små mænger af planten kan give problemer.
Tørrede planter er lige så giftige som de levende.
Du se den fulde liste over forgiftninger hos hunde og lære om førstehjælp til forgiftninger i den her artikel…
Behandling
Forgiftning med julestjerne kræver sjældent ret meget behandling. Symptomerne forsvinder ofte af sig selv. Du kan eventuelt give rigelige mængder vand for at fortynde maveindholdet. Eller du kan vaske og skylle hud og pels, hvor planten har haft kontakt.
I tilfælde med vedvarende opkast og savlen kan det være nødvendigt med kvalmestillende medicin og eventuelt kunstig væske som drop. I de tilfælde skal dyret ikke have tilbudt vand eller mad.
At få katten eller hunden til at kaste op eller give den brækmiddel er sjældent nødvendig eller en god ide.
Spørg Dyrlægen
…for dyrenes skyld