Der er som minimum 3 ting du skal have på plads for at kunne tage din hund eller kat med ind i EU: ID-mærkning, Rabies-vaccination, kæledyrspas.
(Opdateret juni 2022)
Reglerne kan ændre sig. Du skal derfor undersøge om reglerne gælder for dig hos de relevante myndigheder. Det kan eksempelvis være på ambassaden eller hos Fødevarestyrelsen.
Du kan rejse fra en lang række ikke-EU-lande ved at opfylde de samme krav som ved rejsen indenfor EU. Det er lande, der har fået EU-vilkår. Du kan se listen herunder.
Lande, der ikke er på listen, har udvidet krav. Her gælder typisk at hunden eller katten skal have taget en blodprøve og skal have en ormekur. Reglerne er individuelle for hvert land.
Rejse fra USA til Danmark
Når du rejser fra USA (eller et andet ikke-EU land) skal dit kæledyr være ID-mærket med mikrochip og være vaccineret imod Rabies senest 3 uger inden rejsen. Du skal desuden vælge at ankomme til en godkendt grænse eller lufthavn, der er forberedt på at modtage kæledyr.
Du skal desuden have et såkaldt veterinærcertifikatet, der beviser at din hund eller kat er vaccineret korrekt, og at den har en passende sundhedsstatus til at rejse.
Skal I mellemlande og opholde jer i andre lande, skal du også opfylde kravende for rejse til og fra det land. Lander du i et andet land i EU kan det i princippet betyde, at du skal have lavet et EU pas der inden du kan rejse videre.
Amerikanske (eller nogen anden ikke-EU dyrlæge) må ikke skrive i passet, hvis du allerede har fået et udfyldt.
Alt dette kan do undgås hvis I blot er i transit og du har en transiterklæring på plads.
For hunde gælder desuden at dens chip SKAL, registreres i Dansk Hunderegister, hvis den ikke allerede er det, inden for 4 uger efter ankomsten til Danmark. Det gælder ikke for katte.
Så altså for fra fra USA til Danmark gælder:
- Godkendt ID-mærkning: Typisk en ISO certificeret mikrochip
- Rabiesvaccination mindst 3 uger før rejsen
- Udfyldt veterinærcertifikat
- Indrejse over en forberedt og godkendt grænseovergang
- Eventuelt transiterklæring
- Oprettelse i Dansk Hunderegister (gælder ikke for katte)
Ulovlige hunderacer
I Danmark har vi et forbud imod 13 hunderacer, som ikke er forbudt i USA. Disse racer (eller krydsninger med dem) må ikke tages med til Danmark. De 13 racer er:
- Pitbull terrier
- Tosa inu
- Amerikansk staffordshire terrier
- Fila brasileiro
- Dogo argentino
- Amerikansk bulldog
- Boerboel
- Kangal
- Centralasiatisk ovtcharka
- Kaukasisk ovtcharka
- Sydrussisk ovtcharka
- Tornjak
- Sarplaninac
Rejse-regler for lande med EU-vilkår
For at kunne tage din hund eller kat ind i EU fra et land med EU-vilkår, skal du have dette opfyldt:
- ID-mærkning
- Rabies-vaccination
- Kæledyrspas
Rejser med hunde og katte kræver fokus.
Listen over lande der ikke har særlige krav
- Andorra
- Færøerne
- Island
- Kroatien
- Liechtenstein
- Monaco
- Norge
- San Marino
- Schweiz
- Vatikanstaten
- Antigua og Barbuda
- Argentina
- Aruba
- Ascension
- Australien
- Barbados
- Bahrain
- Belarus (Hviderusland)
- Bermuda
- Bosnien-Hercegovina
- Canada
- Caymanøerne
- Chile
- De Britiske Jomfruøer
- De Forenede Arabiske Emirater
- De Nederlandske Antiller
- Rusland
- Fiji
- Falklandsøerne
- Fransk Polynesien
- Hongkong
- Jamaica
- Japan
- Malaysia
- Mauritius
- Mayotte
- Mexico
- Montserrat
- Ny Kaledonien
- New Zealand
- Saint Christopher og Nevis
- Saint Helena
- Saint Lucia
- Saint Pierre og Miquelon
- Saint Vincent og Grenadinerne
- Singapore
- Taiwan
- Trinidad og Tobago
- Vanuatu Wallis og Futunaøerne
Jeg tager forbehold for fejl og ændringer. Kontroller altid den nyeste liste hos Fødevarestyrelsen.
Selvom disse lande ikke er medlem af EU, stiller vi ikke specielle krav til rejser fra disse lande. Kan du finde det land du rejser fra på listen, kan du rejse under EU-regler.
Spørg Dyrlægen
…for dyrenes skyld
Hundevalpe fra Montonegro som skal til danmark
Hej
Vil spørge hvad reglerne er har taget min hund med på ferie og da jeg blev syg på ferien og ikke nåede at komme hjem fodte min hund 4hvalpe i montenegro hvordan får jeg de rigtige oplysninger har fået at vide at hvalpene ikke kan komme til danmark før de er 7 måneder jeg er meget i vildrede Kan du hjælpe mig med svar
Venlig hilsen Anne
Rejse med hvalpe fra Montenegro
Du skal have fat i fødevarestyrelsen. Du kan give dig de præcise regler. Du skal som udgangspunkt regne med:
– Du skal selv rejse med hundene
– De skal have gyldigt EU-pas – eller dyrlægecertificat
– Have chipmærkning
– Være vaccineret imod rabies 4 måneder før afrejsen
– Have taget blodprøve
Hvalpene kan ikke vaccineres før de er 3 måneder, så det passer at de bliver 7 måneder før de kan rejse.
mvh Søren
Hej Anne
Hvalpene skal vaccineres imod rabies. Det kan de tidligst blive når de er 12 uger gamle. Efter vaccinationen skal man tage en såkaldt titerblodprøve. Den tager også noget tid at få svar på.
Derfra skal der gå mindst 4 måneder og evt. mere, hvis papirarbejdet trækker ud, før de kan rejse.
De bliver altså mindst 12 uger + 4 måneder, så ja, det passer med 7 måneder, før de kan komme ind i Danmark.
Hejsa!
jeg skal rejse til Iran, og vil gerne købe to Perser katte killinger også tage dem med til Danmark, hvor jeg bor. Men ville faktisk bare spørge, om hvordan reglerne om at tage et kæledyr fra Iran fungere? Må man gerne det?
Med venlig hilsen
mahshid Vosough
Hej
Killingerne skal være rabiesvaccineret og have været det i mindst 4 måneder før de må rejse. De kan blive vaccineret når de er 12 uger gamle. De bliver altså 12 uger + 4 måneder før du kan få dem med hjem til Danmark.
Killingerne skal desuden have ID, et certifikat og have taget en blodprøve.
Hej, ca. en måned siden spurgte jeg dig om, at kan jeg købe en perser kattekilling og tage med fra Iran? Og selvfølgelig tager jeg hensyn til alle reglerne, som
-ID-mærkning
-Rabies-vaccination
-Kæledyrspas
Men vil du ikke være sød og svare mig så hurtigt som muligt, fordi jeg skal snart til Iran. Derfor har jeg brug for at vide det:))
Du kan skrive tilbage til mig på min email:
****h@yahoo.dk
Med venlig hilsen
Mahshid Vosough
Ja, det er korrekt. De skal som skrevet desuden have en blodprøve og skal vente 4 måneder før de må rejse.
Skal du kun på ferie, kan det blive et problem at få killingerne hjem. Rejser du hjem i forvejen og killinger skal rejse senere bliver det pludselig “dyreeksport”. De må nemlig ikke rejse alene, når vi snaker om kæledyr. Du (eller en anden ejer) skal rejse med.
Min Kæreste er i Thailand i 2½ måned. Der har hun fundet 2 små kattekillinger. Hun har været hos dyrlægen og fået dem vaccineret og undersøgt. De fejler ikke noget. Nu vil hun gerne have dem med til Danmark. Hun skal rejse om ca. 1½ måned. Er det muligt for hende at tage kattekillingerne med hjem. Hvis hun kan, hvad skal hun så gøre?
Hej Kurt.
Nej, det bliver desværre ikke muligt. Killingerne skal være vaccineret i mod rabies mindst 4 måneder før de kan rejse ind i Danmark.
Hej, Jeg skriver fordi jeg er bosat i USA, og har en hundehvalp. Jeg står i den situation at jeg rejser til DK d. 9. marts. Han bliver 15 uger fredagen inden jeg flyver, og har fået tid til rabiesvaccination lørdag d 4. Marts. Jeg har læst at han har 21 dages karantæne herefter. Jeg vil derfor hører hvorledes du stadig tror det er muligt at få ham med til Danmark, såfrem han opfylder andre krav som f.eks. mikrochip. På forhånd tak! Mvh. Christina
Hej Christina
I så fald tæller vaccination ikke som gyldig. Det gør den først fra d. 25. marts. Så længe hvalpen er under 16 uger, kan den komme ind i Danmark, hvis du får lavet en såkaldt hvalpeerklæring.
Du kan få udfordringer hvis du mellemlander og er i transit i lander, der ikke har denne særlige ordning for helt unge hunde. SÅ hvis jeres rejse ikke går direkte, skal I undersøge reglerne i de lande I kommer igennem.
Hej. Hvad skal jeg goere hvis jeg gerne vil tage en kat med fra Etiopien til Danmark?
Paa forhaand tak for hjaelpen.
Hej Tine
Hunden skal være ID-mærket og rabies-vaccineret. Du skal desuden have et veterinærcertifikat – og har du allerede et EU-kæledyrspas kan det bruges. (Det kan du i princippet kun have, hvis du har haft hunden med _til_ Etiopien fra et EU-land.
Derudover skal hunden have taget en såkaldt rabies-titer-blodprøve, der også skal anføres i certifikatet.
Du må desuden kun rejse ind gennem ét af de steder, der er godkendt til at håndtere kæledyr.
Du kan se alle reglerne på FVST.dk
Det kan også være en rigtig god ide at tænke på andre smitsomme sygdomme. Jeg må tilstå at jeg overhovedet ikke kender til særlige sygdomme i Etiopien, men der kan være noget særligt at tage hensyn til.
Hej Søren..
Jeg er i mexico og har købt mig en hund her.. Jeg har fået alle vacciner og diplomer af en safitikeret dyrlæge.. Men er dog i tvivl med chip. Er det muligt at lave en aftale med en dansk dyrlæge, så de kan se at jeg får den chippet hjemme i dk ? De kan nemlig ikke nå at bestille det hjem nu.. Der er for kort tid til jeg skal rejse..
Håber du kan hjælpe med at besvare
Mathias
Hej Mathias.
Hunden skal være mærket med et unikt mærke for at kunne komme ind i her i landet. Du skal selvfølgelig sagtens lave en aftale med en dansk dyrlæge, men du kan altså slet ikke få hunden med ind i landet uden.
Tidligere gjaldt en øretatovering også, men den skal være lavet før en bestemt dato (jeg ikke lige kan huske). Det er længe siden, så hunden skal være meget gammel for at den går. Chippen er i praksis eneste gyldige ID-mærkning.
Hej
Jeg er i Arizona med min hund og skal nu rejse retur til Danmark, er i tvivl om jeg skal have lavet en
Sundehedsattest hos dyrlægen. Den fra Danmark er udløbet, med ved ikke om de kræver det?
Med venlig hilsen
Tina
Hej Tina
Ja, det er en lidt særlig udfordring. For det først skal din hund være over 15 uger og være gyldig rabiesvaccineret mindst 21 dage før I rejser. Er den det, gælder:
– Den skal rejse sammen med den officielle ejer
– Den må ikke være en af (eller blandinger) af en af de 13 ulovlige hunderacer
– Den skal være ID-mærket (oftest bruges mikrochip)
– Du skal have et gyldigt certifikat fra en dyrlæge (Du kan finde eksempler her: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1434630766717&uri=CELEX:02013R0577-20141229)
– Du skal rejse ind gennem en lufthavn, der er godkendt til at modtage (det er Kastrup, Billund og Aalborg fx)
/Søren