En kat, der ikke kan tisse, kan enten have en tom blære, der er irriteret, eller en fyldt blære med en blokering. Hvis blæren er fyldt, kan det være livstruende og kræver øjeblikkelig dyrlægebehandling for at undgå alvorlige nyreskader. Symptomerne på begge tilstande kan ligne hinanden, men en hård klump i maven indikerer en fyldt blære. Behandlingen for blokering indebærer ofte at lægge et urinkatheter og give væskedrop.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlæn. I dag med spørgsmål nummer 87, der handler om en kat, der ikke kan tisse.
[0:06]
Music.
[0:17]
Nu kan jeg læse hele spørgsmålet og se mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlæn.dk-87. Og der er ligesom to scenarier, vi skal igennem i dag. Her, den ene situation er, hvor katten ser ud, som om den ikke kan tisse, fordi den prøver hele tiden, men der kommer ikke noget, fordi blæren faktisk er tom. Eller modsat, at den prøver at komme af med det, men er stoppet til, og på den måde er der faktisk overtryk i blæren, og selvom katten presser, så kan den ikke komme af med det. I den første scenarie, der er katten ikke akut syg på den måde. Det er selvfølgelig drønirriterende og synd for katten, og den har sandsynligvis brug for hjælp, men situationen er ikke akut. I det andet scenarie, hvor blærene er stoppet, og katten ikke kan komme af med det, der er katten i livsfar. Og inden for et døgn til halvandet, så kan nyrene være ødelagt på en måde, så man ikke kan rette op for det igen. Og udfordringen er, at symptomerne på det her er fuldstændig tilsvarende. Men der er altså en måde, man kan blive klog på det på, og det skal vi snakke om i dag.
[1:27]
Inden vi gør det, vil jeg lige fortælle dig, at du kan blive sponsor af den her podcast, hvis du synes, hvis du føler, at den er det værd. Så kan du blive en del af fællesskabet Dyrevenner over på hjemmesiden. Jeg har læst det op på spørgedyrlægen.dk-dyreven. Det er i virkeligheden sådan, at det handler om at donere eller sponsorere den her podcast med fast 10 kroner hver måned, så længe du har lyst, og når du ikke har, så kan du meget nemt melde dig fra igen. Du får også adgang til lidt live events og lidt andre småting, og du kan skrive til mig og sådan noget, men det handler primært altså om et
[2:05]
Sponsorat og fællesskab
[2:01]
sponsorat af den her podcast for altså 10 kroner hver måned. Du kan se, hvordan du får adgang og hvad du får adgang til på www.spørgdyrlægen.dk-
[2:19]
Laura og kattens symptomer
[2:12]
Music.
[2:19]
Dagens spørgsmål kommer fra Laura og lyder sådan her. Min kat har lige siden i nat gået på toilettet med mindre end to minutters mellemrum. Hun sætter sig og prøver at tisse, men der kommer ikke noget. Hun spiser og drikker og laver lort, men hun kan ikke tisse. Og jeg ved ikke, om det er blærebetændelse eller orm, men hun har vist fået ormekur. Jeg har prøvet at spørge hendes gamle ejer om, hvor lang tid siden det er, hun fik ormekuren, og det vil de lige finde ud af. Hver gang hun har prøvet at tisse, sætter hun sig og slikker sig i numsen, og hun har også blod fra numsen, men hun er altså blevet steriliseret. Hvad kan det være med at vende hilsen en desperat katteejer? Og ja, blærebetændelse er helt klart oplagt. Jeg tror, når de fleste af os snakker om blærebetændelse, så tænker vi, at der skal nok noget pentelin til, fordi så er der bakterier i blæren. Men det er ikke den type blærebetændelse, vi snakker om. Hvis vi lige skal have den ad vejen først, så er det måske cirka 2%, måske op til 5% lidt efter, hvilket studie man læser i, der er kattene, der har bakterier i blæren. Og det vil sige, at hvis du sætter 100 katte op med de her symptomer ved siden af hinanden, så er det kun to af dem, der vil have bakterier i blæren. Alle de andre, de har noget andet. Og det er dem, vi primært skal snakke om i dag. Og det er jo rent statistisk mest sandsynligt, at det er det.
[3:44]
Så hvis hende her drikker og spiser og har normal afføring og virker til at være glad og frisk, så er det ikke sandsynligt, at hun er stoppet fuldstændig til, fordi det ville være stærkt problematisk og være noget, der gør rigtig ondt. Og det er nok primært det, vi kan bruge til at se forskel på de to, det er, at selvom begyndelsen er lidt de samme symptomer, de går hyppigt i bakken og prøver at tisse, uden der kommer det helt store, så vil det udvikle sig, hvoraf når den situation, hvor katten er stoppet til, så vil det begynde at gøre sig ondt, at katten jamrer eller bliver energiforladt, lægger sig og vil ikke gå og kan ikke flytte sig ud af stedet. Og når der så er gået et døgns tid, så har man kat, der ligger flat på gulvet primært.
[4:40]
Blærebetændelse og blod
[4:40]
Det er et tegn på blærebetændelse det her. Og mit bud er, at det blod vi kan se her, det kommer fra urinvejene og ikke fra numsen. Og det er altså ligegyldigt, om man er neutraliseret eller ikke kastreret eller steriliseret, fordi det gælder i virkeligheden også for hænderne. Der kan også komme blod fra slimhænden i tarmsystemet, men hvis afføringen ellers jo er normal i bakken, så var det ikke det, jeg først ville tænke på. Og så ville jeg forvente, at der kommer noget blod fra urinvejen. Og det kan komme fra blæren eller fra urinrøret, altså det lille rør fra blæren og ud til urinåbningen. Og hos hundkatte særligt, der sidder de i åbninger meget tæt på hinanden derinde under halen, og det vil sige, at når man ser katten slikse der, så er det svært ligesom at se, hvilken del af numsen de slikker på. Og det kan også godt være, at det ligesom er mest let det hele, og det er heller ikke altid, at det er tydeligt, hvor det der blod kommer fra.
[5:43]
Hvis man kan få lov til at mærke maven igennem på sådan en kat, så vil den for det meste være blød hele vejen igennem. Men hvis katten er stoppet til, så vil der ligge en lille tennisbold eller en fersken stor klump bagerst, som er helt glat og cirka rundt i at mærkes på, eller føle på, og den vil være stenhård.
[6:08]
Men man skal ligesom på en eller anden måde have mærket det før for at være sikker på at man kan fange det og jeg har prøvet at sige det her i telefonen med patienter jeg så skulle hen og da den og eieren kunne ikke mærke det og da den så kom ind så var der en kæmpe stor spændt blære så jeg er sådan lidt forsigtig med at sige det kan du lige sådan fikse og hvis ikke du kan finde det så er det ikke et problem, og jeg hælder nok mest lidt til at lade en dyrlæge se på det, en gang for meget en gang for lidt fordi hvis den her blære faktisk er overfyldt og spændt, så bliver der også overtryk i nyrene. Og udover at det gør stjerne ondt, og blæren kan sprænge og sådan noget, så kan nyrene ikke tåle at være under den form for pres, og det vil give et nyresvægt for de her katte. Hvis man fanger dem tidligt og kan få dem skyldt igennem med masser af medicinske væske, eller kunstig væske som drop, så kan man godt redde de her nyrer. Men hvis der er gået for lang tid, så vil nyrerne have taget kronisk skade. Og vi ved, at nyreproblemer er noget af det, der afkorter kattes liv, så det er ikke noget, man skal spøge med. Hvorfor jeg også ofte vil hælde til at bede en kat om at komme ind, hvis jeg snakker med ejeren i telefonen, for at være sikker på, at den ikke er stoppet til.
[7:27]
Årsager til blærenstop
[7:27]
Katte kan stoppe af primært to forskellige ting, der kan sætte sig Det ene er krystaller Og hvis en kat over noget tid har gået og samlet lidt krystaller i blæren Og de så er blevet store nok til, at de så kan kilde sig fast Og de ved et uheld kommer med ud og sætter sig fast i urinrøret på vejen Så kan det være nok til, at det stopper til, Det er også forklaringen på, hvorfor vi oftere ser det her hos handkatte, som har et lidt længere og smallere urinrør, end hunderne har. Vi ser det altså hos begge køn, men oftere hos hanner.
[8:02]
Men de kan også få sådan nogle cellepropper, som sætter sig. Og det vil sige, hvis de har gået med sådan en kronisk blærebetændelse over lidt længere tid, så vil slimhænden på indersiden af blæren være irriteret. Der vil måske være en lille smule blod og lidt immunforsvar og sådan lidt forskelligt i gang inde i blæren. Og hvis man når at få det tisset ud, inden det samler sig, så er det ikke noget større problem. Men hvis gatten så i en periode ikke har drukket nok for eksempel og kan holde sig i lang tid, så får de her celler lov til ligesom at bundfælde sig og kan samle sig til sådan en slim prop, som også kan sætte sig og kan blive så hård, at urinen ikke kan komme ud. Og i begge tilfælde, så stopper blæren til. Og hvis du nogensinde har prøvet at sidde i en flyvemaskine eller i en bil, og ikke kunne komme på toilettet, så ved du, hvordan det føles. Og så kan du så gange det med 10, hvis der går 24 timer, inden at den her kat for eksempel kan komme på toilettet. Så kan man måske have en eller anden fornemmelse af, hvordan det her mund føles og hvor pladsomt nogle af de her katte faktisk har det, når de kommer ind. Og jeg bruger tit også meget stærkt smertestillende, altså over i sådan noget morfin lignende skælde til nogle af de her katte, fordi de har så ondt, som de har.
[9:24]
Redning gennem urinkatheter
[9:24]
Måden man redder dem på, det er ved at lægge et urinkatheter. Man giver dem nogle gange noget at slappe af på, hvis ikke katten allerede er så syg og dårlig, at den ligger ned. Men ellers så giver man dem lidt at slappe af på, og så lægger man et urinkatheter. Man vil prøve at se, om man kan spole den der prop, eller sten, eller krystal, hvad det nu er, tilbage ind i blæren, og så få tømt blæren af i første omgang.
[9:46]
I mange tilfælde vil det give mening at lade det der urinkatheter sidde, og lade katten blive på hospitalheden et døgn eller to. mens man giver masser af væskedrop. Enten giver man kunstig væske under huden, eller simpelthen lægger et venekatheter, ligesom dem vi kan få i hånden, og så hælder man masser af væske ind den vej, i det at man så vil prøve at få katten til at tisse rigtig meget. På den måde så skylder man affaldsstoffer igennem blæren, men ud igennem nyrene, og dermed ned i blæren. Og derfor kan man, så længe at katheteret ligger og kan skylde ud, så kan man nogle gange få skyldt det grus og cellerester, der ligger tilbage oppe i blæren, med ud. Efter noget tid vil man så prøve at fjerne det her katheter, og så stadigvæk holde katten på hospitalet, mens man så venter på at se, om den stopper til igen. Gør den det, så er det jo så en runde mere, men kan den tisse selv, så kan man jo krydse fingrene op og tage sin kat med hjem. Så det er en lidt større omgang, hvis vi skal have reddet de her katte, der er stoppet til. Men hvis vi gør det rigtigt, så har det også en god prognose, og katten har det godt igen bagefter.
[10:58]
Men hvis det så på den anden side set bare i godsøjne kun er en blærebetændelse, så sidder katten i bakken, fordi den har følelsen af at skulle tisse. Men der kommer ikke noget, fordi blæren faktisk er tom. Men fordi der er irritation i blæren, så sender det besked til kattens hjerne om, at hun skal tisse, og når man så sidder, så kommer der kun en dråbe eller to, fordi det var det, der var.
[11:26]
Det er jo drønirriterende selvfølgelig, men som du måske kan høre, så er det ikke lige så farligt som det andet. Og der kan man godt sådan lige nå at trække vejret og måske vente til det bliver morgen igen, inden man drøner til en nattyrlæge der. Men det er i mange tilfælde noget, man skal tage alvorligt, og det er da stadigvæk generende for katten. Og for nogle katte vil det også være forløberen til det andet mere akutte forløb.
[11:53]
Udfordringen med lignende symptomer
[11:54]
Det der så, hvis vi skal summere op, ligesom er udfordringen her, det er, at man kan i starten ikke rigtig se forskel, hvis ikke man ved, hvordan man mærker efter den her fyldte blære. Og det er de samme symptomer. Katten går hyppigt i bakken, sætter sig, klemmer, der kommer ikke noget, vil måske prøve at tisse andre steder, fremmede steder der, hvor den ikke plejer, dørmorten i sengen, i vasketøjet og den slags. Og så vil den hvis den stopper til altså blive tiltalende mere dårlig og så gælder det altså om at komme afsted, Tak for at du lyttede med Jeg håber du fik noget godt ud af det Den bedste måde at støtte den her podcast på er faktisk ved at give den en anmeldelse og det er ret nemt Du kan gøre det på spørgdyrlægen.dk skrådstreg anmeldelse.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Min kat har, lige siden i nat, gået på toilet med mindre end 2 minutters mellemrum. Hun sætter sig og prøver at tisse, men der kommer ikke noget. Hun spiser og drikker og laver lort, men hun kan ikke tisse.
Jeg ved ikke om det er noget blærebetændelse eller orm, men hun har vidst fået ormekur – jeg har prøvet at spørge hendes gamle ejere om hvor lang tid siden hun fik ormekuren, og det vil de lige finde ud af.
Hver gang hun har prøvet at tisse, slikker hun sig i numsen. Hun har også blod fra numsen, men hun er blevet steriliseret.
Hvad kan det være?
Hilsen en desperat Katteejer 🙂
Skrevet af: Laura Ryge Koch
Oplyst: Neutraliseret hunkat, 4-5 år
Kat med tisseproblemer: Hvordan du genkender og håndterer blæreproblemer
En kat, der ikke kan tisse, kan stå over for en alvorlig sundhedstrussel. Som dyrlæge vil jeg her guide dig igennem, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du bedst hjælper din kat.
To hovedscenarier for tisseproblemer
Der er to hovedscenarier, du skal være opmærksom på, når din kat ser ud til at have problemer med at tisse:
- Tom blære, men hyppige forsøg på at tisse: Katten prøver ofte at tisse, men der kommer ikke noget, fordi blæren faktisk er tom. Dette er irriterende og kræver opmærksomhed, men er ikke akut.
- Fuld blære med blokering: Katten prøver at tisse, men kan ikke, fordi urinrøret er blokeret. Dette er en livstruende tilstand, som kræver omgående dyrlægebehandling.
Blærebetændelse og blæreproblemer
Blærebetændelse eller lignende sygdomme er en meget oplagt forklaring på de symptomer, du ser. Det er et meget almindelig forekommende problem hos katte.
Det er ikke sandsynligt, at ormekuren har nogen betydning her, og hun slikker sig sikkert omkring urinrørets udgang, fordi det gør ondt eller svier. Det er også meget almindeligt at blodet kommer herfra.
Tjek om blæren er fyldt
For at vurdere, om din kats blære er fyldt, kan du forsigtigt mærke kattens mave:
- Blød mave: Indikerer en tom blære. Katten er sandsynligvis irriteret, men ikke akut syg.
- Hård, rund klump: Føles som en tennisbold eller fersken bagerst i maven, hvilket indikerer en fyldt blære. Dette kræver øjeblikkelig dyrlægebehandling.
Skal du afsted til dyrlægen?
Det er meget vigtigt at vide om katten kan komme af med sin urin eller ej. Når hun besøger bakken ofte kan det enten skyldes:
- Hun har trangen selvom blæren er tom, eller
- Blære en fyldt og spændt, men hun urinrøret er stopper og hun kan ikke komme af med urinen.
Situation nummer 2 er kritisk og kræver et hurtigt besøg hos dyrlægen. Venter du forlænge, kan katten dø af det. Der er dog mindre hyppigt hos hunkatte og vil ofte (ikke altid) være forbundet med stærke smerter fra maven.
Situation nummer 1 er mindre kritisk og kan håndteres med varierende grader af medicin og dietfodring.
Potentielle årsager til blærestop
Der er to primære årsager til, at en kats blære kan stoppe til:
- Krystaller: Over tid kan krystaller i blæren blive store nok til at blokere urinrøret, især hos hankatte.
- Slimpropper: Kronisk blærebetændelse kan føre til dannelse af slimpropper, der kan blokere urinrøret.
Behandling af blærestop
Hvis katten har en blæreblokering, vil dyrlægen normalt:
- Lægge et urinkatheter for at tømme blæren og aflaste trykket.
- Give væskedrop for at skylle nyrene og blæren.
- Holde katten på hospitalet for observation og yderligere behandling.
Hvis blokeringen fjernes hurtigt og effektivt, har katten en god prognose for fuld bedring.
Med og uden antibiotika
Langt de fleste katte har ikke brug for antibiotika, og for at undgå resistent bør man ofte lade være at give det. Kun ca. 2-5 % har nævneværdige bakterier i blæren.
Har blæren været overspændt og fyldt længe, kan det dog give mening af give forebyggende. Det skal din dyrlæge afgøre.
En stor del af behandlingen er “antiinflammatorisk”. Det betyder at man giver smertestillende medicin, der samtidig dæmper irritationen i blæren.