7 grunde til at din hund ikke sover om natten


At din hund ikke sover om natten kan skyldes forskellige årsager, og det er vigtigt at forstå baggrunden for at kunne hjælpe din hund bedst muligt.

Her er 7 grunde til at din hund ikke vil sove om natten.
Udskrift af videoen

Grunde til søvnproblemer hos hunde

[0:02] Jeg har samlet syv forskellige grunde til, at din hund ikke vil sove.
Jeg har listet dem alle sammen over på hjemmesiden. Her får du lige de vigtige.
Jeg har lavet en liste over de syv mest almindelige grunde til, at hunde ikke vil sove om natten.
Her får du lige de vigtigste af dem.
Den første, måske mest oplagte, er nok, at din hund ikke er træt.
Og det kan måske lyde banalt, og hunde sover mere, end vi mennesker gør.
Men mange hunde sover en stor del af den dag, de er alene hjemme.
Og når man så kommer hjem og måske har gået en tur med dem, også selvom vi har gået langt med dem, så kan de være, at de faktisk ikke nødvendigvis er trætte.
Særligt hvis du har en jagthundetype rase, eller en hund, som fysisk ellers er meget aktiv, så kan du ikke gå den træt, selvom du går mange kilometer.
Nok har den så rørt sig fysisk, men det restituerer den sig hurtigt fra, og så er den altså ikke træt.

Mentale udfordringer og hjernestimulation

[1:07] Det handler altså om at få udfordret hjernen lidt.
Det har jeg andre videoer om, og det skal vi ikke grave ned i endnu.
Der står også lidt om det over på hjemmesiden.

Fysiske smerter og helbredsproblemer

[1:16] En anden mulighed er særligt for lidt ældre hunde, at de kan måske have giktsmerter, eller de kan have rygsmerter, have hekseskud, diskospolaps, andre typer tandsmerter er ret oplagt.
Og det er sådan med smerter, at man nogle gange kan varme sig ud af, og når man er i gang, har tankerne på andre ting, tænker de måske ikke nødvendigvis så meget på det.
Men om natten, når der er ro, og man ikke ligger stille, så kan en hund godt ligge og mærke efter, at nu begynder det at gøre ondt.
Og hvis du nogensinde har haft en tandpine, så ved du, hvordan det kan føles som om, at der sidder en skruetvinge på ansigtet.
Og det kan godt give noget uro og gøre, at en hund ikke kan sove.

Sygdomme og maveproblemer

[1:59] Udover det, så er der flere i kategorien af sygdommer. Jeg vil ikke liste dem alle sammen her. De er over på hjemmesiden, hvis du vil se dem alle sammen.
Men maveproblemer er en af dem, der måske nok er vigtige lige at få nævnt også.
Hvis en hund har følelsen af, at den skal af med afføring, så vil den naturligvis blive mere urolig.
Og hunde, som jo er vant til at gøre det ude, vil have det skidt med at have følelsen af at skulle af med afføring inde.
Og det gælder både, hvis de har forstoppelse, men særligt også, når de har tynd mave.
Og de kan godt ligesom have tømt sig, så at sige. Altså der ikke er egentlig afføring derinde, fordi de har ligesom måske ikke kommet af med det i løbet af dagen.
Men tarmene arbejder ligesom stadigvæk og giver kroppen følelsen af, at nu kommer der noget.
Og så prøver de, og så kommer der ikke rigtig noget, fordi at tarmen jo var tom, ikke også?
Men følelsen er der. Og den kan godt ligesom være sådan hele tiden, eller blive ved med at komme igen.
Og derfor sådan hele tiden give hunden følelsen af, at nu sker der noget.
Det kan gøre, at den pludselig ikke vil sove om natten.
Den slags var jeg typisk koblet med, med det der indrede karakter, som du kan se.
Jeg har en artikel fuldt ud om, hvad man gør ved diarré på hjemmesiden.
Der er også andre sygdomsmæssige ting, som er vigtige at tænke på.
Det er også i artiklet, der følger med til den her video. Linket er i beskrivelsen.

Energi og aktivitetsniveau

[3:22] Så er der også nogle hunde, som bare har enormt meget energi.
Særligt er unge hunde, og det gælder i virkeligheden langt de fleste raser, men at alle unge hunde har mere energi end ældre.
Det gælder også børn i forhold til voksne, at de restituerer simpelthen bare hurtigere.
Det vil sige, at de regenererer deres energi hurtigere.
Så selvom de har brugt mange timer på at motionere og løbe, og det i princippet måske skulle være godt nok, Så hvis de lige tager et kort hvil, så vil deres krop være klar igen, fordi de simpelthen bare har et stofskifte, som kan bære affaldsstoffer væk og energi til, og så er de klar igen, og så er det ligesom sådan lidt kedeligt ellers.

Døgnrytmer og vaner

[4:07] Så er der en stor en, og det vil jeg ikke gå meget i detaljer med, for det kan du også læse over på hjemmesiden, men der er noget med sådan nogle døgnrytmer, og hvordan vi egentlig forventer, at en hund skulle være om natten, i forhold til hvordan hunde egentlig naturligt, biologisk set er, og noget med vaner.
Altså at hunde i virkeligheden godt sagt kan være naturligt aktive om natten, men altså sådan sove lidt, og så være aktiv, og så sove igen, og så være aktiv, og så sove en stor del af dagen væk, og så faktisk være måske ikke nataktiv på samme måde som katte eller uler kan være det, men man godt kan have en periode der midt på natten, hvor de ikke biologisk set har behov for at sove.
Det kan godt blive en vane, så kalder vi det jo en dårlig vane, fordi den generer os, men altså en rutine, en vane, som den hund udvikler.
Det kan man godt arbejde lidt med og prøve at få den vane lagt væk igen, så er det ikke noget sygdomsmæssigt. Den vigtige del er, at man sørger for at være sikker på, at det ikke er noget sygdomsmæssigt, når vi ikke kan spørge hundene.
Og derfra konkludere, at det nok har noget med vaner at gøre.

Vigtigheden af skjulte smerter

[5:17] Særligt den med smerter og skjulte tandsmerter er en af de rigtig vigtige.
Også ondt i ryggen, giksmert og den slags.
Og mentale ændringer. Alt sammen er listet på hjemmesiden. Der er flere end dem, jeg har nævnt her.
Der er et link til artiklen under videoen.

Her er syv mulige grunde til, at din hund har svært ved at falde til ro om natten:

  1. Ikke træt: Hvis din hund har sovet meget i løbet af dagen, kan den simpelthen ikke være træt nok til at sove om natten. Ligesom mennesker har hunde brug for en vis mængde fysisk og mental stimulation for at blive trætte. Sørg for tilstrækkelig motion og aktivitet i løbet af dagen.
  2. Uro: Hunde kan blive urolige af mange årsager. Det kan være nye lyde, ændringer i hjemmet, eller måske kan de fornemme, at deres ejere er stressede. Denne uro kan gøre det svært for dem at slappe af og sove.
  3. Bange: Frygt og angst kan holde din hund vågen. Det kan være frygt for høje lyde som torden eller fyrværkeri, eller separationsangst, hvis hunden ikke er vant til at være alene.
  4. Maveproblemer: Ligesom mennesker kan hunde have ubehag i maven, der holder dem vågne. Det kan være gas, diarré, eller andre fordøjelsesproblemer. Tjek din hunds kost og overvej at konsultere en dyrlæge for at udelukke maveproblemer.
  5. Smerter: Hvis din hund oplever smerte, kan det være svært for den at finde en behagelig position og falde i søvn. Smerter kan stamme fra ledproblemer, såsom arthritis, eller andre helbredsmæssige tilstande. Det er vigtigt at få en dyrlæge til at undersøge din hund, hvis du mistænker, at smerte er årsagen.
  6. For meget energi: Hvis din hund ikke får nok motion i løbet af dagen, kan den have for meget opsparet energi til at slappe af om natten. Sørg for regelmæssig fysisk aktivitet, der passer til din hunds alder, race, og helbred.
  7. Rutineændringer: Hunde er vanedyr, og pludselige ændringer i deres daglige rutine kan forstyrre deres søvnmønster. Det kan være alt fra ændringer i familiens skemaer, flytning til et nyt hjem, eller ændringer i, hvem der passer hunden.

For at hjælpe din hund med at sove bedre om natten, prøv at adressere disse potentielle problemer. Det kan også være en god idé at konsultere en dyrlæge eller en dyreadfærdsspecialist for at få yderligere råd og vejledning.


De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.

Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.

ProduktPriserHvorfor jeg anbefaler dette…
Sunshine VandskålSe pris hos PetPower.dkKatte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver…
Denta fun bold til at fjerne plakSe pris hos PetPower.dkEn tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært.
Tandbørste, tandpaste og “fingertut”Se pris hos PetPower.dkVi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt.
Snudetæppe slow feederSe pris hos PetPower.dkJeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det.
Neutral ørerensSe pris hos PetPower.dkHunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden.
Furminator underuldsfjernerSe pris hos PetPower.dkFurminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid.
Denne tabel indeholder reklamelinks.

Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.

Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…


Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Min hankat tisser på gulvet

Min hankat tisser på gulvet
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld