Hvorfor har min hund tisset i sengen?

Mulige medicinske årsager som binyrebarkhormonforstyrrelser, forgiftninger, blære- eller prostatarelaterede problemer undersøges. Differentialdiagnose og observation af hundens generelle sundhedstilstand er vigtige for at identificere årsagen.



Spørgsmål til dyrebrevkassen

Hejsa,

Jeg er lige vågnet ved at min ellers meget renlige hanhund på 5 år, har tisset i min seng. Han sover normalt i vores fodende på dynen og har aldrig besørget der før – heller ik som hvalp- så vidt jeg kan se, har han bare tisset lige igennem, der hvor han plejer at sove.

Ummidelbart synes jeg ik han virker syg – og han plejer ellers nok at give udtryk for det, hvis han har ondt et sted eller er utilpas. Skal så lige siges, at vi lige er flyttet og oven i hatten har adopteret en lille killing (som han ellers virker til at have det fint med), men jeg synes han har taget det helt ok.

Han var selvfølgelig ik alene i huset den første uge, men virker til at elske at være flyttet på landet, hvor han kan være meget mere uden (han er en d/s gårdhund).

Han bliver altid luftet lige inden vi går i seng, så det kan ik være fordi han ik ku holde sig og normalt giver han også lyd med det samme, hvis der skulle være noget, der trykkede om natten.

Jeg håber bare, at han ik er ved at blive syg eller inkontinent – burde jeg få ham til dyrlæge eller skal jeg vente og se om det er en engangsforteelse?

Vh maiken

Hej Maiken

Jeg vil anbefale dig at få ham undersøgt for blærebetændelse og prostataproblemer. Det er ikke sikkert, at det har noget med sagen at gøre, men det er bedst at få udelukket.

Kan kan have noget med de store skift at gøre, men ud fra det du beskriver, lyder det ikke vældig sandsyligt. Det lyder som om han har klaret det godt, men nogle gange viser de deres utilfredshed på sære måder.

Det kan selvfølgelig også være en engangsforeteelse. I så fald kan du tage det roligt, men jeg vil anbefale dig at få udelukket blærebetændelse først.

Blærebetændelse og prostataproblemer

Betændelse i blæren eller i prostataen kan godt ændre en hunds fornemmelse af at skulle tisse. Nogle typer blærebetændelser gør også en hund mere tørstig, så den samtidig også skal tisse mere.

Krystaller i urinen kan også skabe problemer, og de ses hos hunde ofte sammen med bakterieinfektioner.

Nogle typer af blærebetændelser kan kureres uden medicin ved at bruge en bestemt type kost i en periode. Andre typer kræver medicinsk behandling.

Prostataproblemer ses oftest hos vokse til ældre hunde, men kan også forekomme i en meget tidlig alder.

For de fleste starter undersøgelsen af sådanne problemer meder at se på en urinprøve. I nogle tilfælde er der også behov for en blodprøve.

Ømhed og smerter i kroppen

Ømheder eller smerter i kroppen, kan også får en hund til at tisse i sengen. Det kan både skylde akutte smerter eller mere kroniske. I begge tilfælde vil hunden have mindre lyst til at flytte sig, og dermed måske tisse hvor den ligger. I sådanne tilfælde vil smerterne dog være stærke nok, til at være synlige i andre sammenhænge også.

Særligt ved rygsmerter, kan der side en “nerve i klemme”. Det kan i disse tilfælde betyde at hunden ikke helt kan føle sin blære som den ellers kan. Den opdager altså ikke nødvendigvis, at den skal tisse.

Medicinske sygdomme

For en enkelt gangs tilfælde, er dette alt for meget at rulle ud med. Jeg ville nok aldrig selv starte med at undersøge for disse sygdomme, hvis en hund blot har tisset i sengen en enkelt gang.

Ses problemet sammen med andre symptomer som manglende energi, vægttab og ændret adfærd kan det dog alligevel komme på tale. Særligt gælder det hvis problemet med at tisse i sengen eller andre usædvanlige steder fortsætter.

Undersøgelsen for denne slags problemer starter med en blodprøve.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld