Hvordan ved jeg om min kat har allergi?

Min kat taber pels og er tyndpelset ved heleroden. Den har også sår i huden. Kan det skyldes allergi? Hud- og pelsproblemer hos katte kan skyldes allergier overfor lopper, foder, eller andre allergener. En omfattende tilgang, der inkluderer loppebehandling, fodertrial, samt hud- og blodprøver, er afgørende for at diagnosticere og behandle disse allergier.



Spørgsmål til dyrebrevkassen

Kære dyrelæger

Jeg har en kat der den sidste uges tid har tabt noget pels på ryggen over halen, den er osse blevet tynd pelset ved haleroden. Jeg synes ikke hun klør sig meget, men jeg kan mærke nogle små sår rundt omkring på hendes hud.

Det tror jeg dog skyldes at hun er udekat og har været oppe og slås

Hun får ikke andet foder en sit foder fra dyrelægen. Hun får af og til loppekur og er tilset af dyrlægen med de vaccinationer hun skal have. Vi har en anden kat som intet har. Kan det skyldes allergi?

Kærlig hilsen Andersine

Vil du vide mere om hvordan allergi hos katte diagnosticeres og behandles, skal du se denne artikel her…

De mange sår: Miliær eksem hos katte

Jeg vil umiddelbart tro, at de mange sår er såkaldt “miliær eksem”. Når katte slås får de kun få, men dybe sår. De kradser og bider ikke hinanden mange gange. De mange sår, er sansynligvis noget andet.

De mange sår kommer, som du måske har set det hus mennesker med akne, indefra. Det er huden, der bliver irriteret. Huden danner først røde pletter, så bumser og til sidst sår. Vi ser dog oftes ikke processen, da det foregår under pelsen.

Når katte har den slags sår i pelsen, er allergi en helt oplagt forklaring. Spørgsmål bliver selvfølgelig præcist hvad katten er allergisk overfor

Tyndpelset på ryggen og ved halen

Jeg tror at din kat har kløe – også selvom du ikke kan se det direkte på den. Katte er meget private med deres toiletadfærd, og de kløer sig ikke på samme måde som hunde og vi mennesker.

En kat gør sig rent og slikker pels oftest når den er alene. Den kan altså godt ligge hele natten og slikke sig på halen og på ryggen og på den måde blive tyndpelset.

Hvis huden samtidig er irriteret, vil pelsen heller ikke vokse med samme kvalitet som ellers.

Tynd pels hos katte skyldes næsten altid kløe og der lopper og allergiske de to mest almindelige forklaringer.

Lopper samtidig med loppekur

Det er desvære ikke ualmindeligt at katte kan have besøg af lopper selvom de har fået en loppekur. De fleste loppekure holder i 4 uger, og kommer man blot nogle dage for sent med den næste, kan lopperne hurtigt blive mange.

Det er slet ikke sikkert du kan finde lopper på din kat. Hvis den rent faktisk slikker sig meget, vil lopperne være væk inden du kan finde dem. Det er heller ikke sikkert, at du selv bliver bidt. Er der kun få lopper, når de måske aldrig over på dig.

Dertil kommer at hvis katten rent faktisk er allergisk overfor lopper, kan di kat blive meget kløende af ganske få loppebid.

Når man skal undersøge om en kat er allergiske, starter man i min verden ALTID med en lopperkur. Eventuelt af et andet mærke, end katten kender og altid givet med korrekte eller afkortede intervaller. Også selvom man ikke kan finde beviset direkte på dem.

Undersøgelse for lopper er en del af udredningen for allergi hos katte. Vil du vide mere om loppeallergi hos katte, skal du se artiklen her…

Katte med allergi over for foder

Når katte får allergi overfor foder, har det som sådan ikke noget direkte med kvaliteten at gøre. Kan man ikke tåle fjerkræ, kan det være det fineste økologiske frilands-unghane, man kan stadig ikke tåle det. Din kat kan altså blive allergisk overfor både billigt og dyrt foder.

For at undersøge dette, vil i en periode give din kat det samme som multiallergikerne får – og intet andet foder. Det betyder også, at hun skal holdes inde i testperioden. Hvis hun får det bedre og gror ny pels i perioden på den allergivenlige kost, vil man lave en såkaldt challenge. Det betyder, at man slutter af med at fodre med det gamle sædvanlige foder.

Vender kløen og pelstabet tilbage, har katten foderallergi.

Hvis dette ikke har effekt, vil man kunne lave enten en blodprøve eller priktest for miljøallergi (eksempelvis pollen, skimmelsvamp og mider)

Husk at du kan få det fulde overblik over allergi hos katte i den her artikel…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld