Øjenbetændelse hos hunde kan variere fra mild tilstande, der går væk af sig selv til i morgen til alvorlige smeltende hornhindesår, der kan ødelægge øjet og synes.
More...
Øjenbetændelse er notorisk svære at vurdere uden at se det med egne øjne, så du vil ofte opleve at blive anbefalet en konsultation hos dyrlægen. Også selvom øjenbetændelsen umiddelbart ser fredelig ud.
Selvom om øjenbetændelse i mange tilfælde er fredsommelig, kan de alvorlige tilstande udvikle sig så hurtigt at øjet og måske synet kan tage varig skade.
Her vil jeg give dig nogle muligheder for at vurdere det.
Hvorfor får min hund røde øjne?
Din hund får røde øjne fordi slimhinden på indersiden af øjenlåget og immun-vævet i øjenkrogen bliver aktivt og hæver. Dette kan skyldes simple ting som støv eller stress, men også alvorlig infektioner, fremmedlegemer og mere omfattende medicinske sygdomme.
Når en hund får røde øjne kan man altså alene ud fra det sige, hvad de er galt. Man er nødt til at undersøge hele hunden, og det er mindst lige så vigtigt hvad man ikke finder som det man finder.
Finder man ikke andre tegn på kroppen på andre sygdomme, kan man koncentrere sig om udelukkende øjnene.
Torsdag i sidste uge fik jeg faktisk en hund ind i klinikken, der var meget hævet og rød i øjnene. Den viste sig at have underlivsbetændelse og betændelsen i øjnene var blot et udtryk for den generelle betændelse i kroppen. Den hund endte på operationsbordet for at få fjernet en betændte livmoder og havde aldrig brug for behandling for øjenbetændelse.
Man skal altså være omhyggelig og have alle detaljer med for at kunne sige hvorfor din hund har røde øjne.
Hævet omkring øjnene
Hævelse omkring øjnene hos hunde kan være lige så ofte relateret til øjenbetændelse som til hudreaktioner eller allergier i huden omkring øjnene.
Det kan være vanskeligt at skelne mellem de to årsager uden erfaring, da symptomerne ofte ligner hinanden. Øjenbetændelse kan medføre rødme, udflåd, og hævelse, mens allergiske reaktioner også kan forårsage hævelse samt kløe og rødme i huden omkring øjnene.
Disse reaktioner kan være udløst af en række faktorer, herunder fødevareallergier, kontaktallergier (for eksempel fra planter eller kemikalier), eller bid fra insekter. En nøjagtig diagnose er afgørende for at sikre korrekt behandling, hvilket kan indebære medicinering for at dæmpe inflammationen og behandle den underliggende årsag.
Simpel og ufarlig: Røde øjne af stress
Din hund kan have røde øjne af stress ligesom vi kan få røde kinder. Det er helt normalt at eksempelvis øjne og tandkød er ekstra rødt ved et besøg hos dyrlægen. Er det noget, der kommer meget ofte eller samtidig har andre symptomer, kan de røde øjne være tegn på sygdom.
Hvis øjnene samtidig løbe i vand eller hunden klør sig i dem, kan vi ikke tilskrive det stress. I det tilfælde vil det være tegn på infektion eller andre skader.
Simpel og ufarlig: Snavs og støv
Det er helt almindeligt for nogle hunde at de bliver lidt irriteret i øjnene efter en tur på stranden, når de har gravet i haven eller har været ude i blæsevejr.
Nogle racer er ekstra udsat fordi de er født med store og lidt udstående øjne. Det gælder eksempelvis Shih Tzu, Fransk Bulldog, Cavaliere og Chihuahua.
Man skal dog være særlig omhyggelig med at sikre sig, der ikke er noget andet galt. En god lommelygte kan være til god hjælp hvis du lyser ind fra siden på øjet. Mange af disse hunde er ikke gode til at vise symptomer selv, og “nå ja, deres øjne løber jo bare”, men det er skidt at overse rift på øjet og komme 3 dage for sent til dyrlægen.
Hvad kan jeg rense min hunds øjne med?
Du kan rense din hunds øjne med, øjenbadevand til hunde eller almindelig saltvand til mennesker, hvis du er sikker på, at der ikke er skader på øjet.
Øjenbadevand er neutralt og svier ikke. Det kan lindre ved at skylde klister, søvnklatter, snavs og slim ud af øjnene. Er øjnene store og skal pelsen omkring øjnene er en stor flaske med øjenbadevand til hunde en god ide.
Personligt foretrækker jeg ofte at bruge saltvand som er lavet til mennesker. Man kan få dem i små ampuller, så du hele tiden tager hul på en frisk og så er det måske lidt billigere i længden. Dog er mængden ikke så stor, så skal du virkelig gøre rent, har du brug for en større flaske.
Kan man bruge kamillete mod øjenbetændelse?
Du kan godt bruge kamillete til øjenbetændelse hos hunde, særligt hvis du mest vasker øjenlåg og pelsen omkring øjnene. Du skal være forsigtig med at dryppe det direkte i øjnene dog, da mikroskopisk småaffald i teen kan generere endnu mere. Skal du skylle selve øjet, vil jeg anbefale øjenbadevand og eller sterilt saltvand.
Kamillete har været brugt fordi det måske har en såkaldt anti-inflammatorisk effekt. Det var smart før vi havde effektive midler til den slags.
Kan du ikke få ro på øjenbetændelsen inden for nogle dage, eller ser du andre symptomer, som også er beskrevet her i artiklen, skal du ikke forsøge at rense mere, men søge til dyrlægen.
Moderat alvorligt: Hund hævet omkring øjnene
Hunde kan få akutte allergiske allergiske reaktioner (såkald Angioødem), hvor de hæver på snuden og omkring øjnene. Nogle gange får de også mange knopper og hævelser, der ligner myggestik over hele kroppen. Denne slags hævelse omkring øjnene har intet med øjenbetændelse at gøre, men er en allergisk reaktion i kroppen. Det kan udvikle sig alvorligt og kræver hjælp fra en dyrlæge.
Med undtagelse af denne allergisk reaktion skyldes det øjenbetændelse når en hund er hævet omkring øjnene. For at være mere præcis er det faktisk slimhinden på indersiden af øjenlågene der hæver.
Den slags er typiske ikke så alvorligt i sig selv, men er der skader på hornhinden eller dybere inde i øjet, men det være ganske alvorligt.
Kan du ikke vurdere det selv, vil det klart være fornuftigt at søge dyrlæge.
Typisk har disse mere alvorlige tilstande dog samtidig andre symptomer, som at pupillerne har forskellig størrelse, øjet løber i vand, selve øjets overflade har skiftet farve (eksempelvis til en grålig hinde) eller hunden er kløende i øjnene.
Moderat alvorligt: Hund kniber øjet sammen
Når en hund kniber øjet sammen, er det tegn på smerte fra øjet. Også selvom den spiser og leger og ikke piver. Sår på hornhinden, betændelse inde i selve øje, grøn stær og andre alvorlige sygdomme kan få en hund til at knibe øjet sammen.
Det kan være uhyrlig svært at se forskel på en simpel øjenbetændelse og en skade på selve øjet. I det ene tilfælde har selve øjet det fint, da infektionen blot sidder i øjenlågene, men i det andet tilfælde kan skader på selve øjet give kroniske skader, være smertefulde og i nogle tilfælde gå ud over synet.
Hvis din hund har kløende øjne eller kniber øjet sammen kan det være tegn på mere alvorlig infektion, smerter eller skade på selve øjet. Det er derfor en rigtig god ide at søge dyrlæge med det samme - om ikke andet så i det mindste af hensyn til hunden.
Alvorligt: Forskellig størrelse pupiller
Det er alvorligt hvis hund hund pludselig har forskellig størrelse pupiller. Blandt de mulige forklaringer er skader inde i øjet på eksempelvis hornhinden, men også dybe skader på øje, slags og alvorlige infektioner kan give forskellig pupilstørrelse.
Forskellig pupilstørrelse skylde i mange tilfælde en smertefuld sygdom.
Ved de alvorlige infektioner og dybe skader, skal der omgående behandling til for at undgå varig skade på synet.
Alvorligt: Grålig hinde på øje
En grålig eller blålig hinde på selve øjet er alvorligt. Det skyldes væskeudtrædning (ødem) eller infektion i hornhinden. Årsagerne til dette kan både være milde eller aggressive, men er i alle tilfælde alvorlige, da øjet kan tage varig skade og i yderste konsekvens kan øjet punktere.
Ja, et øje kan faktisk punktere, og det er bestemt mindst lige så ubehageligt at opleve som det lyder.
En grålig hinde på øjet af hunde er dog ikke det samme som en grålig farve inde i selve øje. Dette fænomen kan ses som et helt normal aldringstegn hos ældre hunde (typisk over 7-8 år). Det kan dog være svært at se forskel på de to, og er du i tvivl, er det bedre at lade en dyrlæge se på det.
Meget alvorligt: Hund med blod i øjet
Det er yderst alvorligt, hvis der er en blødning i selve øjet, og det er i det fleste tilfælde ensbetydende med at hunden mister synet på det øje. Der er dog nogle tilstande, der kan stoppes og lindre, men det kræver omgående behandling hos en meget øjen-kyndig dyrlæge.
Dertil kommer at hvis der er pludselig blødninger i øjet, kan der også være det andre steder i kroppen. Ved nogle blødersygdomme, ved rottegiftforgiftning eller i nogle tilfælde af Fransk hjerteorm kan der være 100-vis af små blødninger i kroppen. Ingen af disse er i selv selv farlige, heller ikke hvis det giver din hund blod i øjet, men samlet er de livsfarlige for din hund, hvis ikke den får omgående behandling.
Dog er det mest almindelig når en hund har blod i øjet, at blodet kommer et helt andet sted fra uden for øjet. Dette kan være skader på øjenlåg eller ved betændelse efter en tandbyld. Kan du ikke med sikkerhed vurdere om der er blod i vævet omkring øjet eller inde i selv øjet, skal du have en dyrlæges hjælp.
Hjælp til øjenbetændelse hos hund på apoteket
Du kan få sterilt øjenbadevand og rensende neutrale øjendråber på apoteket, der kan lindre mange milde øjenbetændelser.
Øjendråber med Kloramfenikol og Fusidinsyre, som også bruges til mennesker, er på recept til hunde. Midlerne er på recept både til dyr og mennesker, ikke fordi de er så farlige, men for at undgå at overse alvorlige tilstande.
Den mest almindelig årsag til øjenskader og skader på synet hos hunde skyldes at alvorlige tilstande overses og behandles med “almindelig” øjensalve. Øjenbetændelse er uhyre svær at vurdere.
Simpel øjenbetændelse kan behandles med neutrale dråber eller øjensalve til mennesker (med eksempelvis Kloramfenikol eller Fusidinsyre), men er behandlingen ikke effektiv inden for 1-2 dage bør en dyrlæge se på det. Start aldrig behandling med med medicinske øjendråber uden at have talt med din dyrlæge først.
Ser du symptomer som er beskrevet i den her artikel, bør du søge dyrlæge med det samme. Det gælder eksempelvis hvis hunden kniber øjet sammen, har forskellige pupilstørrelse eller selve øjet har skiftet farve.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan behandler man øjenbetændelse hos hunde?
Man behandler øjenbetændelse hos hunde ved at rense og skylde øjet, og bruge øjenslave, der er målrettet årsagen. Infektioner kan ikke behandles direkte, men mindres. Bakterierinfektioner behandles med antibiotika og dybere skader med særlige midler og eventuelt operation.
Kan man bruge kamillete mod øjenbetændelse?
Kamillete er antiinflammatorik og kan lindre lidt ved øjenbetændelse, men behandler ikke direkte. Det bør ikke dryppes direkte i øjet, da der kan være mikroskopisk te-rester i, men kan fint bruges til at vaske omgivelserne omkring øjet.
Kan hunde øjenbetændelse smitte?
Hundes øjenbetændelse kan smitte som hos os mennesker. Det er dog ikke almindeligt, at vi smitter hunde eller omvendt. Ligeledes findes der et væld af årsager til øjenbetændelse hos hunde, som ikke smitter. Forskellen er ofte ikke direkte tydelig.
Hvordan renser jeg min hunds øjne?
Du kan rense din hunds øjne med øjenbadevand eller neutrale saltvandsdråber fra apoteket. Sidder der meget klister og søvn i pelsen på næsen og i øjenkrogende, kan du desuden bruge “krystalvand”/øjenbadevand til at opløse det. Du kan få det hos din dyrlæge.
Du kan se tiden an hvis...
En mild og forbigående øjenbetændelse uden andre symptomer en lidt røde øjne kan godt behandles med neutrale øjendråber eller øjenbadevand.
Problemet skal gå i sig selv inden for 2-3 dage.
Du bør kontakte dyrlægen snarest hvis...
Øjenbetændelse med andre symptomer som eksempelvis hævelse omkring øjnene, kløe eller andre tegn på sygdom skal ofte behandles medicinsk.
Det kan eksempel være hvis hunden sover lidt mere, virker småtrist eller spiser mindre end normalt.
Ligeledes skal selv simple øjenbetændelser nogle gange have hjælp, hvis de varer ved over nogle dage.
Du skal til vagtdyrlægen med det samme hvis...
Hvis øjnene ikke er ens, skal du altid til dyrlægen akut. Det gælder både hvis pupillerne (det sorte i øjnene) eller selve øjnene ikke er 100 % ens.
Det kan være tegn på en dybere skade, ændret tryk i øjet eller stærke smerter fra øjet.
Desuden er andre tegn på sygdom som høj feber, opkast, smerter eller svigtende appetit tegn på, at øjenbetændelsen ikke er kommet alene. Det skal en dyrlæge også se på.
(Du kan finde den nærmeste vagtdyrlæge her...)