Ræveskab hos hund – Sådan ser det ud, hvis din hund får skab

Ræveskab hos hunde, en hudtilstand forårsaget af mider, der fører til intens kløe, rødme og sår. Den adskiller sig fra andre lidelser som loppebid og rabies, og kræver specifik behandling, inklusiv parasitmidler og i nogle tilfælde kløestillende midler og antibiotika.


⚡ Lyn-version

Videoen handler om ræveskab hos hunde og hvordan det adskiller sig fra andre tilstande såsom loppebid og rabies. Ræveskab, også kendt som fnat, forårsages af mider, der graver sig ned i huden og forårsager intens kløe, rødme, og sår. Kløen er så intens, at den kan holde både hunden og ejeren vågen om natten. Ræveskab er svær at diagnosticere, da miderne er mikroskopiske og ikke altid lette at finde i et hudskrab. Behandling involverer brug af parasitmidler, og i nogle tilfælde, kløestillende midler og antibiotika kan også være nødvendige. Ræveskab kan spredes til andre dyr og potentielt til mennesker, og det er vigtigt at søge dyrlægebehandling, hvis en hund viser alvorlige symptomer på kløe og hudirritation.


[0:01] Vi skal snakke om ræveskab hos hunde. Der er et billede af den uhyggelige fætter over på hjemmesiden.
Du kan se, at der er et link her under videoen. Du kan klikke over og se efter videoen her.
For lige at få tingene på plads, så snakker vi altså om ræveskab, og det er det, når vi mennesker får det, hedder fnat.

[0:22] Vi snakker ikke om det, der hedder rabies, altså hundegalskab.
Så reveskab og hunnegalskab er to helt vidt forskellige ting.
Reveskab er det der dyr, som jeg har vist dig, som er det vi snakker om nu.
Og så er der hunnegalskab, som er en virusinfektion med den virus, der hedder, og det giver sygdommen rabies.
Og det er noget helt andet, som vi kan tage af en anden gang.
En anden forveksling, man af og til løber ind i, det er faktisk helt almindelige lopper.
Lopper er store nok, til vi kan se dem, det er reveskaben ikke.
Men lopper kan godt gemme sig i pelsen på f.eks. hunde og gatte, så på en måde sådan at vi ikke ser dem ret meget eller ikke opdager at de er der, og hvis de så finder på at bide også, og det gør de typisk sådan op ad armene eller op ad benene, så kan de give sådan et hav af sådan nogle meget små myggestiklignende røde knopper Og de klør voldsomt.
Men forskellen er, at hvis du er blevet bidt af lopper på den måde der, så er kløen væk i morgen.
Det tager 24 timer plus minus, hvis det er loppebid. Men de klør voldsomt og kan godt forveksles med revskab.
Og det er der nogle læger, der tror, at så har dyrene fået revskab, og det er der, man har fået dem fra.
Og så var det i virkeligheden lopper.
Men det er så måske lidt en sidehistorie.

[1:46] Reveskab, eller fnatmiden, den graver sig ned og bor ned i huden, og den hopper ikke af ligesom loppen.
Og den er så lille, midden der, at man ikke kan se den med det blotte øje.
Vi dyrlæger laver nogle gange det, der hedder et skrab, der hvor der er sår, og hvor der er sårskorpe, og huden er rød, og måske væsker lidt.
Der vil man krasse nogle af de yderste hål af af, og så kan man være heldig at finde den i et mikroskop.
Men de gemmer sig rigtig godt, og det vil sige, at man kan godt lave den øvelse der, uden at få en skab smidet op.
Og det er ikke alle, der laver den øvelse hver gang, fordi hvis ikke man finder den, så er det nok måske skabe alligevel.
Og det vil sige, at vi faktisk meget stiller diagnosen på måden, det ser ud på.
Altså hvis huden den sådan er ødelagt, hævet, rød, og den væsker, og har sår på, og skorper, og så er det klør helt utroligt boldsomt.
Vi kan måske prøve at lave øvelsen her, hvor hvis din hund kløer, så prøv at forestille dig på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er ingen kløe overhovedet, hvor det er allerhøjeste, at den så lige ryster sig, når den kommer ind, men ellers ikke er kløende.
Og 10 er sådan, at den ikke laver andet og ikke kan sove om natten og vækker dig, fordi at den konstant kløer og knubber sig.
Hvor på den skala ligger din hund?

[3:09] En normal hund, som ikke har meget kløe, den vil ligge på 1, 2, 3 stykker.
En hund, som har lidt kløe eller har få lopper, den vil ligge på 4, 5, 6 stykker.
Og hvis din hund har skab, så har du inde i dit hoved nu forestillet dig, at den har kløe et sted mellem 6, 7, 8 og 9.
Måske ikke 6, men 7, 8 og 9. Fordi det er helt oppe i den alvorlige del af skalan, hvor at hunden holder både dig og sig selv vågen natten igennem.
Hvis det kan kombineres med den der type af udslæt med sår, sårskorper og væskeneprikker, så er skabe- og revskabe- eller fnatniden en sandsynlig årsag.
Måden vi behandler det på, er at give noget parasitmiddel, der går efter dem.
Der findes flere forskellige slags, og der er faktisk også nogle af de receptpligtige loppekur, som egentlig er designet til at tage lopper, som faktisk tager revskab med.
Og det vil sige, at hvis man i samarbejde med sin dyrlæge får sådan en.

[4:14] Så behandler man jo begge dele, og på den måde kan vi i virkeligheden være ligeglade om det var lopper eller skab.
Og så måske alligevel ikke helt, fordi lopper skal man også i gang med noget tæppevask og sådan noget.
Ræveskaben smitter ved, at midden kommer over eller æg kommer over på et andet dyr.
Og det gør det f.eks. hvis de deler kugl, så kan nogle af skabsmidderne, hårsækkene og hudcellerne falde af og ligge der med nogle æg i, og så kan de kravle ombord.
Det vil sige, at det også kan være, hvis din hund deler sofa og seng, så kan de springe over på dig.

[4:51] Også fordi det er så kløende, og hunden knubber sig op af, hvad den nu kan finde, og klø sig opad, så kan det f.eks. være græne på en busk eller en hæk, og så kan der i en periode godt sidde skabsmidder eller æg på den overflade, og hvis din hund så kommer forbi og snuser, der dufter en anden hund, og så knubber den sig lige op af det for at sætte duftmærker af, så kan skabsmidden komme ombord på den måde, og det vil sige, at vi ikke altid finder ud af, hvor en skabsmidde kom fra.
Man kan heller ikke på den måde sikre sig, at din hund ikke bliver udsat for den her risiko.
Men man kan da så sørge for at få det behandlet undervejs. Hvis din hund er så voldsomt kløende, så vil jeg anbefale dig at tage til dyrlægen, fordi du skal have den paracitmiddel, som passer specifikt til din hund.
Men mange af mine skabspatienter får faktisk også indsprøjtning med noget kløestillende alene af hensyn til hunden, fordi det er så voldsomt generende at være så kløende.
Og nogen skal endda også have antibiotika, fordi de har fået en bakterieinfektion i huden ovenpå, fordi der ligesom er så mange sår.
Så det kan være sådan en lidt mere omstændig omgang, men der er altså en måde at komme igennem det på.
Lad os tale om din hund i kommentarfeltet. Skriv endelig ind, hvis du har nogle spørgsmål.

Hvad er ræveskab?

Ræveskab, eller bare skab, skyldes en lille mide (Sarcoptes scabiei), som borer små gange under huden. Ja, det lyder ubehageligt, og det er det. Det forårsager stærk kløe og kan føre hudbetændelse. Hudbetændelsen øger kløen og ubehaget, så hunden ikke længere har kræfter til at søge føde.

Heldigvis findes der behandlingsmuligheder for ræveskab. For at forebygge geninfektion man være ekstra opmærksom på rengøring af legetøj, sengetøj og andet ting, som din hund har haft berøring med.

Hvad er forskellen på hundegalskab (Rabies) og ræveskab (Sarcoptes scabiei)?

Hundegalskab og ræveskab er to forskellige sygdomme, der påvirker hunde og andre dyr på forskellige måder.

Hundegalskab (også kendt som Rabies) er en alvorlig virussygdom, der kan påvirke alle varmblodede dyr, inklusiv mennesker. Det spredes normalt gennem bid eller spyt fra en inficeret dyreart, såsom en hund eller en flagermus. Sygdommen påvirker hjernen og nervesystemet, og symptomerne kan omfatte feber, hovedpine, angst, forvirring, muskel svaghed, hallucinationer og aggression. Sygdommen kan føre til døden, hvis den ikke behandles i tide.

Ræveskab (også kendt som Sarcoptes scabiei) er en parasitisk hudsygdom, der skyldes infektion med en bestemt type mide. Det spredes normalt fra ræve eller andre vilde dyr til hunde gennem direkte kontakt. Symptomerne inkluderer kløe, hårtab, hudirritation og sår, som kan føre til sekundære infektioner. Selvom ræveskab normalt ikke er dødeligt, kan det være meget ubehageligt og forårsage alvorlig lidelse for hunden.

I modsætning til ræveskab, som primært påvirker hundens hud og pels, påvirker hundegalskab hundens nervesystem og kan føre til alvorlige neurologiske symptomer og død. Derudover spredes hundegalskab normalt gennem bid eller spyt fra et inficeret dyr, mens ræveskab spredes gennem direkte kontakt med en inficeret dyreart.

Hvad er symptomerne på ræveskab

Det første symptom på ræveskab er ofte tiltagende kløe. Derefter kan der opstå skældannelse, skorper og sår især omkring albuer, hase og ørerandene. Hvis sygdommen ikke behandles, vil det føre til hårtab og hudbetændelse over hele kroppen.

Som et resultat af dette kan det ende med at give din hund et møllet udseende.

  • Kløe og intens irritation af huden
  • Hårtab og skorpedannelse på huden
  • Røde og betændte områder på huden
  • Øget savlen eller bævrende læber
  • Hyppig slikning eller gnidning af ansigtet
  • Nedsat appetit og vægttab
  • Feber
  • Træthed og udmattelse
  • Ændringer i adfærd såsom aggressivitet, nervøsitet eller frygt
  • Neurologiske symptomer, såsom unormal gangart, kramper eller lammelser

Billeder af skab hos hunde: Hvordan ser skab ud på en hund?

Her ses skældannelse, skorper og sår især omkring albuer, hase og ørerandene.

Hvordan smitter ræveskab

Ræveskab smitter mellem hunde (eller fra ræve) via direkte og indirekte kontakt.

Direkte kontakt forekommer, når to inficerede hunde bider, slikker eller leger sammen. Indirekte kontakt sker oftest, når en hund ruller sig eller ligger på steder, som en inficeret ræv eller hund har været.

Det er vigtigt at vide, at miderne ikke overlever særlig længe udenfor deres vært, så risikoen for transmission reduceres hurtigt efter direkte kontakt med en syg hund.

Kan ræveskab smitte mennesker

Ræveskab (Skab / Sarcoptes scabiei) kan smitte fra hunde (eller direkte fra en ræv) til mennesker. Hos mennekser kaldes infektionen “Fnat”, der giver voldsom kløe over længere tid. Ofte forveksles fnat fra dyr dog med loppebid, som også giver kløende pletter, men som typisk forsvinder af sig selv inden for et døgns tid.

Hos mennesker giver Skab/Fnat-miden stærkt kløende røde pletter, typisk på fødder og hænder, sammen med synlige bore-gangen, der ligner stribeformet tør hud. Kløen ved fnat tager til over flere dage.

Se mere på sundhed.dk https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/kloeende-tilstande/scabies-fnat/

Loppebid på mennesker er mindst lige så generende som Fnat, men forsvinder af sig selv typisk inden for et døgn, og kræver for det meste ikke meget behandling. Lopper fra hunde og katte, kan ikke overleve på os mennesker, men kan finde på at bide en enkelt gang, hvis de bliver desperate nok.

Begge infektioner kan smitte fra sengetøj, tæpper og legetøj.

Kan mennesker smitte hunde med fnat?

Mennesker kan i princippet godt smitte hunde med fnat, men det er meget usædvanligt og smitten er mere sandsynlig den anden vej – altså fra hund til menneske. Hvis du eksempelvis har kløet dig og fået enten en fnatmide eller æg under neglene, kan du når du rører ved hunden, flytte dem over.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen af ræveskab hos hunde stilles primært ud fra symptomerne. Skabsmiderne er nemligt ualmindeligt svære at finde i prøver fra huden.

Din dyrlæge vil kunne undersøge din hund og måske lave et par skrab i huden med en skalpel for at se efter miden eller dens æg. Man kan også tage regulære biopsier. Desværre er det ikke altid lige let at finde miden eller dens æg ved disse hudskrab, så dyrlægen tager i nogle tilfælde en blodprøve for at bestemme antistoffer i blodet mod miden.

Nogle protokoller foreskriver at man stiller diagnosen alene på symptomerne, springer prøverne over, og går direkte til behandlingen. Bruger man binyrebarkhormon som en del af behandligen, skal dog være 100 % sikker på, at hunden ikke også har hårsækmider (Demodex), da det i såfald vil forværre tilstanden.

Din dyrlæge kan afgøre, hvad der er bedst for din hund.

Hvordan behandles ræveskab

Behandlingen af ræveskab hos hund er typisk simpel nok. Den består i en receptpligtig ”spot on” behandling i nakken eller en pille imod parasitter.

I mange tilfælde bruger man også kortvaring binyrebarkhorm eller antihistamin til at lindre hunden og tage den værste kløe. Kløen kan nemlig forværres inden for de 2 første dage af behandlingen.

Ikke sjædent giver man også antibiotika for at lindre betændelsen.

Hvordan ser man forskel hårsækmider og skab hos hund

Det er ikke nemt at se forskel på hårsækmider og skab hos hunde. Begge giver rødme af huden, udtynding pelsen, røde bumser og småsår med skorper. Den vigtige forksel er nok kløen. Hårsækmider er kun ganske lidt kløende (hvis overhovedet), men skab altid er voldsomt kløende.

Dog kan hunde med hårsækmider (Demodex) også have kløe af andre årsag, som eksempelvis allergier, så pas på at I ikke bliver snydt.

Hunde med hårsækmider (Demodex) må ikke få de samme kløestillende midler som hunde med skab har brug for.

Andre årsager til stærk kløe hos hunde

Allergi og eksem er to af de mest almindelige årsager til stærk kløe hos hunde. Hvis din hund har allergi, vil dens hud reagere på nogle bestemte stoffer som pollen, støv eller mad.

Eksem, som eksempelvis hotspot, er en anden almindelig årsag til kløe og udslæt på huden, ofte forårsaget af bakterier eller svampe.

Pelsplejeprodukter kan også forårsage kløe, særligt hvis din hund har en følsom hudtype.

Endelig kan parasitter som lopper også forårsage kløe og irriteret hud.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld