Kan hunde få leverpletter? Og kan man fjerne dem?

Vores hund har fået nogle brune pletter på huden, som måske er leverplatter. Hvordan fjerner man leverpletter på en hund?


⚡ Lyn-version

Hunde kan udvikle mørke pletter på huden, der kan være resultatet af forskellige forhold. En type plet er forårsaget af lyspåvirkning og er ufarlig; det er en samling af pigment i huden, der ligner solbrændthed. En anden mulighed er modermærker eller modermærkekræft, hvor pletterne er mørke og hævede; disse tilfælde kræver kirurgisk fjernelse efter en celleprøve. Endelig kan pletterne være et resultat af hyperpigmentering forårsaget af forhold som allergier, hudinfektioner eller hormonelle påvirkninger som Addison-sygdom. Disse pletter kan indikere en underliggende sygdom, der påvirker hunden systemisk, og bør tages alvorligt for en mere omfattende diagnose.


Hej dyrelæger

Vi valgte at skifte foder for vores hund aht huden, men er i stedet begyndt at få brune pletter. Hun har dem på hele kroppen, men særligt på maveskindet.

Vi har over flere omgange været til dyrlægen af andre årsager, men ingen har sagt noget til dem, så jeg er ikke bange for at det er noget farligt, men jeg tror heller ikke, at de ved hvad det er.

Vi kalder dem leverpletter, men ved du hvad det er og hvad det kommer af og hvordan vi får dem til at gå væk?

mvh Josefine

[0:00] Kan hunde få leverplætter og hvad skal man gøre ved det? Kan man fjerne dem kirurgisk?
Både ja og nej, for der er i virkeligheden tre forskellige ting vi skal snakke om.
En leverplæt har i virkeligheden ikke noget med leveren at gøre.
Det er lyspåvirkning og en samling af pigment i huden, særligt hos ældre.
Hunden kan godt få noget lyspåvirkning og i virkeligheden blive solbrændt lidt i pletter, hvor huden nogle steder tager mere imod lyset end andre.
Det er ikke hverken farligt eller noget større problem, og det er typisk på maveskinnet, hvor der ikke er så meget pels, eller mindre underolie i hvert fald, og så kan huden blive påvirket af lyset der, og så bliver man ligesom solbrændt i pletter, og det er helt ufarligt.
Men det er ikke helt almindeligt hos hunde, og derfor vil jeg tænke over en af de to andre muligheder, som der også kan være i spil.
Hunde kan også få modermærker, og de kan også få modermærkekræft.
Typisk vil et område med modermærkekræft være meget mørkt, altså hen i retning af helt sort.
Og så vil det ofte være en lille smule hævet fra huden, så man kan mærke, at huden er lidt tykkere der, Det farvede område buler en lille smule op og giver sådan en ø.

[1:23] Den slags undersøger man typisk ved at lave en lille celleprøve, hvor man stikker en tynd nål i og prøver at se om man kan få nogle celler ud, som man kan vurdere under mikroskoper.
På den måde få en fornemmelse af om der er noget i det. Og man kan også ligesom på mennesker i virkeligheden næppe et hjørne af og sende ind og så få at vide hvad det er for noget.
Og den slags modermærket kræft skal fjernes kirurgisk, og man skal tage godt med væv med på den måde, at man skal holde sig i god afstand og sørge for at få skåret så meget af, så man har rask væv hele vejen rundt, så man er sikker på, at man har fået det hele med.

[1:57] En anden ting, som er værd at tænke over, det er, at hunde kan få det, der hedder hyperpigmentering.
Hyper betyder overdrevet eller mere end normalt, og pigmentering er så pigment i huden.
Det kan komme blandt andet ved allergier, og så kan det komme ved infektioner i huden, og så ved hormonelle påvirkninger.
Der findes en hormonel sygdom, der hedder Addison-sygdom, som godt kan give sådan en mørk farvning af huden.
Og selvom det typisk er lidt mere diffust over hele huden, så kan det godt se lidt plettet ud.

[2:30] Det er nok mere almindeligt med den allergiske hund, som følger sin allergi kan få en infektion i huden med det der hedder gær-svamp med Malassezia-svamp.
Og det vil typisk give sådan nogle pletter eller områder, også særligt i lysken, hvor huden bliver tykkere og irriterede.
Og den ligner nærmest en målelandskab, fordi det er bølger og er tyk og tørt og irriteret.
Og sådan nogle områder kan blive meget mørke, grå eller nærmest helt sorte.
Og så er vi væk fra, at det egentlig ligner det vi forstår ved leverpletter, men mere som nogle præmager af mørkfarvede hud.
Og det er måske ikke nødvendigvis, at de områder generer hunden vældig, men det er et tegn på, at den har en underlæggende sygdom, som stresser og belaster systemet på andre måder, og derfor kan det isoleret set være sådan en bræk i et puslespil, vi bruger til at få stillet sådan en mere omfattende diagnose for huden.
Så selvom man ikke nødvendigvis sådan synes, at det lokale område måske er et problem, så kan det godt være noget, man på den måde alligevel skal tage alvorligt i det, at det kan være et tegn på en mere systemisk sygdom.
Hvis du gerne vil se de her ting, jeg har listet op her, så kig over på artiklen over på hjemmesiden, der ligger et link under videoen her.
Jeg vil også rigtig gerne tale med dig om din hund, og det kan vi gøre i kommentarfeltet her under videoen.

Hej

Selvom det ikke er det mest almindelige type udslæt, vil jeg klart anbefale at starte med at behandle for lopper og andre parasitter. Derfra kan jeg komme på nogle forskellige lidelser

Solar lentigo: “Leverpletter”

Denne slags brune pletter har egentlig ikke noget med leveren at gøre, men skyldes lys. Det er ikke særligt godt beskrævet hos hunde, og de er derfor ikke omtalt i vores lærebøger.

Som dyrlæger gør vi altså en del ud af at udelukke nogle af de andre sygdomme, for at være sikker på, om der er noget vi kan hjælpe hunden med.

Disse er som solbrænthed ikke noget, der kan fjernes.

Modermærker: Malignant Melanoma, Melanosarcoma eller “Ondartet Lentigo”

Hunde kan få både godartede modermærker og ondartet modermærkekræft. Oftest dog vil disse knudetyper være en lille smule hæve i huden, hvis ikke de er en regulær knude.

De er samtidig også ofte mere sorte en brune.

Dog kan disse to dele ikke alene udelukke om farven i huden er farlig eller ej. Den eneste måde er, at tage en prøve af stedet. Enten med en tyd nål, hvis det er muligt, eller en regulær biopsi.

Denne type knuder fjernes med kirurgi, også meget gerne inden de spreder sig og bliver farlige.

Hyperpigmentation (Acanthosis Nigricans)

Deffination: Acanthosis Nigricans hos hunde

Acanthosis Nigricans er en hudtilstand, der fører til mørk, tyk hud hos hunde, især gravhunde. Årsager er eks. genetik og hormonelle ubalancer. Tilstand er håndterbar med korrekt pleje som kostændring og shampoovask og evt. medicin som eks. binyrebarkhormon.

Hyperpigmentation er generel mørkfarvning af huden i små eller store områder. Det er ikke i sig selv en specifik sygdom, men en reaktion i huden som symptom på en underliggende sygdom – eks. hormonlidelser eller allergi. Hyperpigmentation ses lyst brunt til sort, let hævet nobret område med fortykket hud. De typiske steder er på ben og i lysken.

Denne type hudforandring fjernes med lokal vask med noget, der dræber evt. specifikke svampe og ved at diagnosticere og behandle hundens underliggende sygdom.

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld