De første tegn på, at det går i den rigtige retning, ser man ved en 10-12 ugers alderen. Og de fleste skal være renlige, når de er et halvt år gamle. Så et sted mellem 4 og 6 måneder regner vi med, at en hundehvalp er renlig.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:16]
Introduktion
[0:17]Kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk skrådstræk 59. Og det korte svar er, at de første tegn på, at det går i den rigtige retning, ser man ved en 10-12 ugers alderen. Og de fleste skal være renlige, når de er et halvt år gamle. Så i stedet mellem 4 og 6 måneder regner vi med, at en hund er renlig. Men der er selvfølgelig en del andre ting, der spiller ind, og det der med sådan en nem online guide, du lige kan læse, og sådan får man det til at fungere. Det virker ikke altid. Der er både noget sygdom og noget sindelag, vi skal snakke om. Jeg har lavet en fuld guide til alt, hvad du bør vide med hundevalp. Det kan du se også over på hjemmesiden sammen med noterne til i dag. Det er allesammen på spørgdyrlægen.dk-59. Der er lidt flere detaljer, vi skal snakke om her.
[1:12]Her. Inden vi kommer så langt, vil jeg dog lige nævne, at du kan, hvis du vil, blive sponsor af den her podcast. Den er gratis at lytte til, og hvis ikke du har lyst til at være sponsor, så gør det ikke noget, så må du gerne lytte med alligevel. Men hvis du føler, at den her podcast er det værd, så kan du donere 10 kroner hver måned til at holde den her podcast i gang. Samtidig så bliver du også en del af fællesskabet af dyrevenner over på hjemmesiden. Du kan se mere om det og tilmelde dig på www.spørgdyrland.dk Der vil også være nogle live-events, så du kan skrive til mig der, og der vil være nogle foredrag, du får adgang til og sådan noget, men det handler primært om at holde den her podcast kørende, og med 10 kroner om måneden kan du hjælpe med det, og hvis du fortryder, så kan du bare melde dig fra igen. Det er ret nemt. Du kan som sagt se det hele og tilmelde dig på www.spørgdyrland.dk.
[2:15]
Problemer med renlighed og adfærdstræning
[2:06]Music.
[2:16]Dagens spørgsmål lyder sådan her. Hej, jeg har for nylig adorteret en valp fra et dyreinternat, og han har stadigvæk problemer med at blive renlig. Selvom jeg har gjort mit bedste for at træne den og tage den med udenfor, regelmæssigt ender det med, at han tisser inde i huset. Jeg er ret nedtrykt over situationen, og jeg spekulerer på, hvornår jeg kan forvente, at han er fuldt renlig. Er der noget, jeg kan gøre for at fremskynde processen, eller er det bare tålmodighed? Og ja, lidt til det hele. Det er ret almindeligt, at en valp, som måske ikke har været vant til at tisse udenfor, den vil holde sig, når man er der, og så når man kommer ind, hvor der er ro og fred, så er der ro til, at man kan tisse, og så kan man endelig få lov at komme på toilettet. Så det vil være det, nogen oplever, det er, at hunden ikke har fanget det der med, at toilettet faktisk er udenfor.
[3:09]Særligt hvis en hund har sådan et lidt måske nervøst sindelag og du ikke har haft den i ret lang tid den måske jo netop er kommet fra et dyreinternat så den er kommet et sted fra og så er den blevet formidlet videre måske og så til internatet og så nu hjem til dig det er mange skift på kort tid og det vil for nogle hunde ligesom lige tage et øjeblik lige at lande og falde til ro og være tryg hjemme ved dig så det starter der inden vi sådan kan snakke om træning på andre ting, det er at sørge for, at hunden er tryg og glad. Og det gør du sikkert, hvad du kan for, men noget tager simpelthen bare noget tid for sådan en måske lidt halvstresset valbehjerne at falde lidt til ro. Altså at der simpelthen bare går noget tid med en rolig og rytmisk og fredelig hverdag til at hundens sindelag er der, hvor den kan modtage en ny indlæring.
[4:05]Altså grundprocessen i at få en hund til at tisse ude, den handler jo om at sørge for at få den fanget i det, når det sker. Hvis man så den kommer bagefter, og det er måske bare 30 sekunder, så er hunden mentalt i tankerne et andet sted, og så kan man ikke rigtig få noget ud af at opdrage på den. Og det der gamle trick med at holde næsen ned i tisset, det virker ikke, fordi at hunden simpelthen ikke forstår sammenhængen med det tisser, og hvad det er, du er sur over. Og hvis man gør, så forstår hunden jo måske nok, at du er sur, og der er et eller andet, den har gjort galt, men den ved ikke, hvad den så skal gøre anderledes næste gang. Og det er det, der ligesom er problemet med at skælde ud. Nu er vi jo kun mennesker, og der kan jo ryne fængge af fadet, uden at vi er vilde, men det har ikke nogen sådan opdragelsesmæssig effekt at skælde ud.
[4:57]Det der så måske netop virker, det er at vise hunden, hvad du gerne vil have i stedet for. Og det vil sige, at hvis den sådan snuser rundt og er lige sådan nu, at det ligner, at den skal til at tisse, eller at den måske har sat sig for at gøre det, så gælder det om at få den udenfor. Det er en større udfordring, hvis man bor i etageejendom og skal ned ad nogle trapper, men det gælder stadigvæk. Så man må jo ud og ned og finde et sted, hvor man kan tisse lidt hurtigt.
[5:25]Hele det der virak vil for mange hunde gøre, at de så pludselig har glemt, hvad det egentlig var, de havde gang i, og tissetrængen lige sådan et øjeblik er væk. I starten så kan man gøre det der mange gange, fordi så kommer man op, og så er der ro på igen, eller man kommer ind, og så er der ro på igen, og så vender tissetrængen tilbage, og så vil hunden jo måske prøve igen, og så er det om en gang til. Indtil at det lykkes.
[5:51]For de fleste hunde vil det være irriterende nok at blive afbrudt i, at man sådan lige skulle til at tisse, og så pludselig bliver man afbrudt og skudt noget andet. Så det i sig selv kan i sådan en gåseøjne være straf nok. Men samtidig så viser du også hunden, at der er noget, du gerne vil have, at den skal gøre. Og mentalt så bliver det der med at have følelsen i kroppen af at skulle tisse koblet med, at man bliver løftet op og sat udenfor. De to ting bliver mentalt koblet til hinanden. Og så vil de fleste hunde ligesom sige, at det kan da være, at jeg bare skal prøve at tisse. Be om at komme ud først, fordi så får jeg da lov til at være i fred. Hvis du også har held med, at den så måske endda ved tilfælde får tisset udenfor, så kunne det jo give god meninger og rose og give godbider og meget andet. For en hund, som får rose for noget, vil jo naturligvis prøve at gøre det igen, for at se, om man kunne få rose en gang til. Det gælder måske også alle sammen, men her jo særligt. Og nok skal der måske et par gange tilføre, at den ligesom regner hele det her ud.
[6:57]Der er også noget mentalt i det jo. Ældre hunde bliver jo nemmere ved at regne den type af sammenhæng ud, altså lave slutningen af, at jeg skal bede om at komme ud, fordi jeg skal tisse. Og der kommer der noget biologisk spil der, hvor det er alene bare det, at hunden bliver mere moden, og hjernen bliver mere rolig og mindre nervøs, så bliver de her ting nemmere helt af sig selv. Og så handler det egentlig jo netop om tålmodighed og bare blive ved stille og roligt, så vil det komme i langt de fleste tilfælde. Der er også forskel på intelligens, og nogle hunde regner det meget hurtigt ud, og kan det næsten allerede, inden man får dem som små valpe, og andre bruger altså lige det her første halve års tid på det.
[7:40]Så kan vi jo så snakke om, at der måske er noget sygdom i spil, fordi hvis hunden bliver ved med at være nervøs, og måske endda begynder at udvikle noget, der ligner angst, så skal man da måske have fat i en adfærdsekspert eller en dyrlæge, som har forstand på adfærd og måske hende snakke om det. Hunde kan jo også få blærebetændelse, og særligt unge hunde kan vi se, får det nogle tæver, får det også i forbindelse med den første løbetid, når de er 6-7-8 måneder gamle, og det har også en betydning, og der er måske også noget, man skal behandle på. Så der kan jo være et tegn på noget sygdom, som man ellers sådan skal håndtere. Men ellers, den korte version er, at ja, du skal regne med, at det er en tålmodighedsopgave at få nogen hunde mere end andre.
[8:28]Du kan som sagt se hele spørgsmålet og læse mere om alt det, du bør vide med en ny hundevalg over på hjemmesiden på, spørgdyrlægen.dk-59 Der er både spørgsmålet fra i dag, men der er også links til relevante.
[8:46]Artikler og checklister, som kan hjælpe dig i livet med en ny hundevalg. Spørgdyrlægen.dk skrådstræk 59 Tak for at du lyttede med. Jeg håber, du fik noget godt ud af det. Den bedste måde at støtte den her podcast på er faktisk ved at give den en anmeldelse. Og det er ret nemt. Du kan gøre det på spørgdyrlægen.dk skrådstræk anmeldelse.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej, jeg har for nylig adopteret en hvalp fra et dyreinternat, og jeg har bemærket, at den stadig har problemer med at blive renlig.
Selvom jeg har gjort mit bedste for at træne den og tage den udenfor regelmæssigt, så ender den stadig med at tisse inde i huset. Jeg føler mig lidt frustreret og nedtrykt over situationen, og jeg spekulerer på, hvornår jeg kan forvente, at min hund vil være fuldt ud renlig.
Er der noget jeg kan gøre for at fremskynde processen, eller er det bare en tålmodighedskrævende opgave?
Renlighedstræning af din nye hundehvalp
En hvalp kan forventes at være renlig mellem 4 og 6 måneders alderen, men dette kan variere afhængigt af individuelle forskelle og træningsforløbet. De første tegn på, at det går i den rigtige retning, ses ofte ved 10-12 ugers alderen.
Det er helt normalt at have udfordringer med at få din nye hundehvalp renlig. Her er nogle praktiske råd og trin-for-trin løsninger til, hvordan du kan fremskynde denne proces.
Forstå din hvalps adfærd
Når en hvalp kommer fra et dyreinternat, har den ofte gennemgået mange forandringer på kort tid. Den kan have været igennem flere hjem og miljøer, hvilket kan gøre den usikker og nervøs. Det første skridt i renlighedstræning er derfor at sikre, at din hvalp føler sig tryg og hjemme hos dig. En rolig og stabil hverdag hjælper hvalpen med at slappe af og være åben for indlæring.
Fang hvalpen i handlingen
En vigtig del af træningen er at få fat i hvalpen, når den faktisk er ved at tisse. Det kræver, at du holder øje med dens signaler. Hvis den begynder at snuse rundt og virker som om, den skal til at tisse, skal du hurtigt tage den udenfor. Det kan være en udfordring, hvis du bor i en etageejendom, men det er vigtigt at få den ud så hurtigt som muligt.
Undgå skæld ud
Skæld ud virker ikke i renlighedstræning. At skælde ud eller straffe hvalpen for at tisse inde, især efter handlingen er sket, forvirrer blot hunden. Den forstår ikke, hvorfor du er sur, og vil ikke forbinde skældud med sin handling. I stedet skal du vise hunden, hvad du gerne vil have den til at gøre.
Ros og belønning
Når det lykkes hvalpen at tisse udenfor, skal du rose den og måske give den en godbid. Hunden vil hurtigt lære, at det er positivt at tisse udenfor, fordi den får ros og belønning for det.
Tålmodighed er nøglen
Nogle hunde lærer hurtigere end andre. Nogle kan være renlige inden for få uger, mens andre måske først mestrer det efter flere måneder. Alder, intelligens og temperament spiller en rolle i, hvor hurtigt hunden lærer. Ældre hvalpe og voksne hunde har ofte nemmere ved at forstå sammenhængen mellem at skulle tisse og at gøre det udenfor.
Overvej mulige helbredsproblemer
Hvis din hvalp bliver ved med at have problemer med at blive renlig, kan der være en underliggende helbredsmæssig årsag. Blærebetændelse eller andre urinvejsproblemer kan gøre det svært for hunden at holde sig. I sådanne tilfælde bør du kontakte din dyrlæge for en undersøgelse og eventuel behandling.
De produkter jeg (faktisk) anbefaler til hundeejere.
Alle links i denne tabel er affiliate links. Dette betyder, at jeg kan tjene en kommission, hvis du beslutter dig for at købe noget gennem disse links dog uden at det koste dig ekstra. På den måde støtter du hjemmesiden. Tak for din opbakning.
Produkt | Priser | Hvorfor jeg anbefaler dette… |
---|---|---|
Sunshine Vandskål | Se pris hos PetPower.dk | Katte bør have mindst 2-3 drikkeskåle stående fremme. Jeg kan bedst lide den i rød, men der er andre gode farver… |
Denta fun bold til at fjerne plak | Se pris hos PetPower.dk | En tyggebold med pigge kan hjælpe med at fjerne plak, hvis det med tandbørsten er lidt svært. |
Tandbørste, tandpaste og “fingertut” | Se pris hos PetPower.dk | Vi kommer ikke udenom det! En tandbørste er et absolut must hvis du vil passe på din hunds tænder, og tandpaste med kødsmag, kan måske lokke din hund lidt. |
Snudetæppe slow feeder | Se pris hos PetPower.dk | Jeg synes jo ikke, at inteligente hunde skal spise af skål. Det bliver simpelthen for kedelige. Det behøver heller ikke være kompleret. Et simpelt viskestykke eller snusetæppe, kan gøre det. |
Neutral ørerens | Se pris hos PetPower.dk | Hunde, der producerer meget ørevoks, skal have renset øre fra tid til anden. Du behøver ikke en masse tilsætning, dufte og værk. Bare noget neutralt og mildt imod huden. |
Furminator underuldsfjerner | Se pris hos PetPower.dk | Furminator er fantastiske til at fjerne døde hår og løs underuld. Alt det bliver du fri for i at have i sofaen. Og så er børsten stærk og solid. |
Du finder ikke vitaminer, kosttilskud på listen fordi det unødvendigt, hvis du allerede giver et foder af høj kvalitet.
Hvis du du vil vide mere om de produkter, jeg har anbefalet forstå præcis, hvorfor jeg står bag disse anbefalinger, kan du læse den fulde artikel her…