Hvis din hund bliver bidt af en rotte, kan der opstå infektioner, der kræver antibiotika. Leptospirose, en sygdom overført gennem urin, kan være en risiko, men de fleste hunde er beskyttet gennem vaccination. Hvis hunden spiser rotten, kan den få indvoldsorm, hvilket kan forebygges med en ormekur.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Hundens bid af en rotte
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlægen. I dag med spørgsmål nummer 75. Der handler om en hund, der er blevet bidt af en rotte. Om den hund så kan have fået rottesyge?
[0:06]
Music.
[0:16]
Du kan se hele spørgsmålet over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-75. Nej, det er ikke sandsynligt, at man får rottesyge ved at blive bidt af en rotte. Det kan give infektioner i såret og kan give meget andet bøvlæk også, men råddesy specifikt er ikke den, jeg vil være bekymret for her. Råddesy skyldes en bakterietypeinfektion, der hedder leptospirose, og den smitter helt anderledes. Men den bliver kaldt råddesy, og derfor opstår forvirringen måske. Og det vil jeg gerne fortælle lidt mere om, hvad symptomerne er på den, og hvordan en hund så kan blive smittet med netop den her. Inden vi når dertil, vil jeg lige fortælle dig, at du kan blive sponsor af den her podcast. Hvis du mener, at den er det værd, så kan du i hvert fald donere 10 kroner om måneden for at hjælpe med at holde den her podcast flydende. Hvis ikke du har lyst, så må du meget gerne lytte til podcasten alligevel. Det er ikke noget krav, men hvis du mener, at podcasten er en 10 om måneden værd, så kan du donere dem over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-dyrven. Her får du også samtidig adgang til fællesskabet af dyrevenner på hjemmesiden og får adgang til lidt live events og sådan lidt forskelligt. Du kan fremmelde dig igen med nogle ganske få klik, det er ganske enkelt. Du kan se mere om hvad du får adgang til og tilmelde dig over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk.
[1:54]
Konsekvenser af rottebid på hundens sundhed
[1:45]
Music.
[1:54]
Dagens spørgsmål kommer fra Lasse, og lyder sådan her. Min lille terjer, Sigi, fangede en rotte i gården her til morgen. Jeg fik ham hurtigt væk fra den, men jeg så, at rotten bed ham. Sigi er fire år gammel, super energisk og normalt sund. Han er vaccineret og alt det der, men jeg er ikke helt sikker på, om den dækker sygdomme fra rotter. Jeg har hørt noget skræmmende ting om rottesy, og nu er jeg virkelig bekymret. Jeg vil gerne sikre, at Sigi er så sikker og sund som muligt. Vendelig hilsen, Lasse.
[2:27]
Og det at blive bit af et dyr, kan give nogle ret kedelige infektioner. Mange af den type af infektioner er lokale, som kan behandles med passende antibiotika. Det gælder både dyrene og også mennesker. Der er lidt forskel på, hvilke bakterier de her forskellige dyr har i munden. Men hvis man bliver bidt af hunde, rotter, katte eller for så vidt et andet menneske, og der er hul i huden, så er der en ret betydelig risiko for, at man får en infektion lokalt. Det er meget bekendt, og nu er jeg jo ikke forstands på mennesker, men i hvert fald hos hunde er det sådan, at det sjældent udvikler sig til en større systemisk sygdom. Men det kan godt give en bullentog eller en meget hævet læbe og feber og infektionslokalt. Og sådan en patient som Sigge her, hvis jeg så såret og så, at bidet gik igennem huden, så ville jeg formentlig slå op, hvilken type antibiotika, der ville være passende til det her. Det er i hvert fald min tanke omkring det.
[3:36]
Når vi så snakker om vaccinationer og dækker sygdommen fra rotter, så er der ikke nogen vaccination, der dækker lige specifikt det her. Men der er netop det der, der hedder råddesyge, som til deles er dækket i rigtig mange hundevacciner. Råddesyge hedder leptospirose, og derfor hedder vaccinen ofte et eller andet med L. Så hvis du kigger i din hunds vaccinationsbog, så vil der typisk stå et eller andet med L, eller lepto, eller L4, eller sådan noget i den stil. Og det er altså fordi, den dækker for fire forskellige typer af lepto. Meget bekendt er, at der er 10-12 stykker herhjemme i Danmark, som vi skal være opmærksomme på. Så det dækker ikke for dem alle sammen, men den dækker for de fire mest almindelige i hvert fald.
[4:21]
Nogle af dem dækker vist nok også for sex. Der er lidt forskel på det, og det vil sige, at det vil de fleste hunde være dækket imod. Af andre sygdomme, som rotter kan sprede, så var der jo også pest i gamle dage, og der er også nogle andre sygdomme, og det vaccinerer vi så vanligvis ikke imod mere, og det er fordi, vi har effektive behandlingsformer for det. Så der er altså noget dækning, men altså ikke for alt.
[4:50]
Rottesy er sådan lidt en besønderlig bakterieform, som ikke er en egentlig bakterie, men noget, der hedder leptospire. Og når man så får sygdommen, så hedder det leptospirose. Og det er altså sådan en infektionstype, som i virkeligheden er spredt via tis. Og det er ikke kun rotter, men andre gnæver og mosegriser og sådan noget, der kan sprede den rundt. Måske særligt i byer, hvor kloakvandet kan komme op, når der kommer regnvand, og der måske kan ligge døde rotter i det. Det er faktisk der, at smitterisikoen, vil jeg vurdere, er allerstørst. Hvis der ligger sådan noget overfladet vand, du går af steder, hvor der kan ligge pytter og måske kan være rotter i spil, så er det også et sted, man vil kunne løbe ind i den. Og så skal man så på en eller anden måde have den i kroppen derfra, altså få det der vand med rottetis i kroppen. Og det kunne man jo for eksempel gøre, hvis man havde en rift i huden eller en rift i trædepuden, eller en skåret klo, eller hvis en hund finder på at drikke af det, eller sådan et eller andet, på en eller anden måde, så den får det ind i kroppen.
[6:03]
Og derfra, så vil der gå en uges tid, eller sådan noget, før symptomerne på det her leptospirose begynder at vise sig. For nogen vil det give et meget banalt forløb, altså hunden vil måske få lidt feber, virke utilpas, så sker der egentlig ikke mere. Hunden bekæmper egentlig infektionen på egen hånd, og måske ikke bliver syg nok til, at man tænker videre over det, eller hvis man gør, at man så ikke når at finde ud af, hvad der egentlig var årsagen, fordi hunden når at blive rask igen. Men dem, der bliver rigtig syge af det, de bliver altså stille, triste, får noget nedtrykt humør. Nogen vil kaste op, og nogen vil også få ret betydelig feber.
[6:44]
Derfra vil det kunne give nogle skader på organerne, og primært nyrene, men leveren kan også tage skade, og det vil i nogle tilfælde give blodig diaræ, og så vil det give spasmer eller citron i musklerne. I sjældne tilfælde kan lungerne også godt blive angrebet, og så giver det hoste og åndenød og måske hoste med blodet opkast. Det mest almindelige, hvis det går på organerne, det er, at det går på nyrene, og så giver det det, der svarer til et akut nyersvigt.
[7:30]
Zoonotisk smitte og forebyggelse
[7:23]
Det man sådan skal tænke over her, det er, at den her sygdom er en zoonose, som det hedder. Altså den kan smitte fra dyr til mennesker, og den kan altså smitte fra rotter til mennesker, og den kan smitte fra, hvis din hund har den, så kan den smitte igennem hundens tis til dig også. Og det vil sige, at hvis din hund tester positiv for det her, så er det en rigtig god idé at få kontakt til din egen læge at få en plan sat i værk og få at vide, hvad du som menneske skal være opmærksom på og få at vide, hvilke.
[7:59]
Prøver, som er relevant for sådan en som dig. Det kan jeg ikke fortælle noget om, for det har jeg vidderlig ikke forstand på, men jeg har dog en fornemmelse af, at sygdomsforløbet kan være nogenlunde tilsvarende. Altså heldigvis jo i mange tilfælde være banalt, men det er godt lige at have en professionel på en side der.
[8:16]
Risiko ved at hunden spiser rotten
[8:16]
En sidste ting, man måske sådan fra princippet skulle nævne, det er, at hvis hunden spiser rotten, så kan den så også få indvoldtorm. Indvoldtorm smitter ikke sådan direkte ved, at man har kontakt med rotten på den måde. Men hvis en rotte har indvoldtorm i systemet, så vil de ligge i rottens muskelvæv. Det gælder for mos og fugle også og sådan noget. Så hvis en hund enten selv myrter den her rotte, eller kan få adgang til et ådsel og spiser af den, så kan den få bindelorm i systemet. Men den skal altså spise byttedyret, for at det er relevant. I Danmark har vi hos revet noget, der hedder revens dværgbindelorm, og den smitter måske en lille smule til hunde. Revet får den ved at spise byttedyr der, hvor de nu gør det, og hvis hundene så spiser de samme byttedyr, så er der en væsentlig mindre, men dog trods alt en risiko for, at hundene kan få den her revens dværgbindelorm. Så hvis du ved, at din hund har eller kan have taget byttedyr, så anbefaler Fødevarestyrelsen faktisk, at vi giver en fast ormekur til hunden. Og det er i virkeligheden ikke af hensyn til hunden, men faktisk mere af hensyn til folkesundheden. Og der ligger en officiel protokold til den slag, som din dyrlæge sandsynligvis kender til. Så kan du tage en kontakt til dem og snakke om, hvorvidt det er relevant.
[9:43]
Hvis du er bange for, at din hund faktisk har sådan en egentlig regulært bændelorm, og din hund kan blive syg af det, så vil det ikke give mening at kigge i en afføringsprøve for at tjekke, om det er relevant for din hund. De her revens dværgbindlorm er ikke nogen, vi kan finde i en klassisk afføringsprøve, og det er ikke noget, din hund så vanligvis bliver syg af, så det vil være noget, man giver forbyggende netop af hensyn til folkesundheden. Så der er lidt flere forskellige overvejelser i det her. eller forskellige overvejelser i det her, men summen af det hele er, at det her som udgangspunkt ikke er noget, jeg vil være så veldig bekymret for.
[10:24]
Anbefalinger og afsluttende bemærkninger
[10:25]
Jeg vil da selvfølgelig anbefale at undersøge hunden grundigt for, om den har fået aktuelle sår, og om lokal infektion og betændelse måske skal behandles. Hvis hunden er grundigt vaccineret, så vil jeg heller ikke være så veldig bekymret for smitten der, og får den så egentlige symptomer efter en uge, 14 dage, på sådan en mere omfattende sygdom, så gælder det selvfølgelig om at komme afsted. Men det er usandsynligt, at hunden er blevet smittet i den her direkte kontakt. Tak for at du lyttede med. Jeg håber, du fik noget godt ud af det. Den bedste måde at støtte den her podcast på, er faktisk ved at give den en anmeldelse. Og det er ret nemt. Du kan gøre det på spørgdyrlægen.dk-anmeldelse.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej,
håber det går godt! Min lille terrier, Ziggy, fangede en rotte i gården her til morgen. Jeg fik ham væk fra den hurtigt, men jeg så, at rotten bed ham. Ziggy er 4 år gammel, super energisk og normalt sund. Han er vaccineret og alt det der, men jeg er ikk helt sikker på, om det dækker sygdomme fra rotter?Jeg har hørt nogle skræmmende ting om rottesyge og er virkelig bekymret nu. Ziggy virker okay lige nu, leger og spiser normalt, men jeg ved, at symptomerne kan være snigende. Skal jeg bringe ham ind til et tjek med det samme? Er der specifikke tegn, jeg skal holde øje med de næste dage? Og hvordan beskytter jeg ham bedre i fremtiden mod sådan noget?
Tak for hjælpen, virkelig. Jeg vil bare sikre, at Ziggy er sikker og sund.
Venlig hilsen,
Lasse
Hundens bid af en rotte: Hvad skal du gøre?
Når din hund bliver bidt af en rotte, er der flere ting, du skal overveje for at sikre, at din hund forbliver sund og rask. Lasse skrev ind om sin terrier Sigi, der blev bidt af en rotte, og her er hvad jeg anbefaler:
Konsekvenser af rottebid på hundens sundhed
Når en hund bliver bidt af en rotte, kan det føre til infektioner i såret. Disse infektioner kan være ret ubehagelige, men de kan behandles med passende antibiotika. Det er vigtigt at få såret undersøgt, da bid fra dyr ofte indeholder bakterier, der kan forårsage lokale infektioner, som kan resultere i hævelse, rødme og feber.
Vaccination og rottesyge
Der er ingen specifik vaccine, der beskytter hunde mod infektioner fra rottebid. Dog er der vacciner mod leptospirose, også kendt som rottesyge. Leptospirose er en bakteriel infektion, der kan spredes via urin fra inficerede dyr som rotter. Symptomerne kan variere fra mild feber til alvorlige organskader.
Hvordan leptospirose smitter
Leptospirose spredes primært gennem vand forurenet med urin fra inficerede dyr. Hunden kan blive smittet ved at drikke eller få forurenet vand i åbne sår. Symptomer på leptospirose inkluderer feber, opkast, depression, nyreskader, og i sjældne tilfælde lungeproblemer.
Zoonotisk smitte og forebyggelse
Leptospirose er en zoonose, hvilket betyder, at det kan smitte fra dyr til mennesker. Hvis din hund er smittet, kan du også blive smittet gennem hundens urin. Det er vigtigt at kontakte en læge, hvis du mistænker, at din hund har leptospirose, så du kan få råd om, hvordan du beskytter dig selv.
Risiko ved at hunden spiser rotten
Hvis din hund spiser en rotte, kan den få indvoldsorm som bindelorm. Dette sker, når ormene i rottens muskelvæv overføres til hunden. Der er en risiko for, at hunde kan få revens dværgbindelorm, hvilket er grunden til, at det anbefales at give hunden en ormekur, især hvis den ofte jagter eller spiser smådyr.
Anbefalinger og afsluttende bemærkninger
Hvis din hund bliver bidt af en rotte:
- Undersøg såret grundigt: Se efter tegn på infektion som hævelse og rødme.
- Kontakt dyrlægen: Hvis der er tegn på infektion, skal din hund have antibiotika.
- Tjek vaccinationsstatus: Sørg for, at din hund er vaccineret mod leptospirose.
- Forebyggelse af indvoldsorm: Overvej en ormekur, hvis din hund har spist en rotte.
Selvom risikoen for alvorlige sygdomme fra et rottebid er lav, er det vigtigt at være opmærksom og tage de nødvendige forholdsregler for at sikre, at din hund forbliver sund.