Ændret vejrtrækning hos ældre hunde kan skyldes mange forskellige faktorer som feber, smerter, hjerte- eller lungeproblemer. En grundig overvågning af vejrtrækningen, en klinisk undersøgelse, og eventuelt brug af hjertescanning og røntgenbilleder kan hjælpe med at identificere årsagen. Behandling afhænger af diagnosen og kan omfatte medicin mod infektioner, smertebehandling, og hjertemedicin.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:15]
Introduktion
[0:16]
Du kan se spørgsmålet og læse hele mit svar over på hjemmesiden på www.spørgdyrlægen.dk-79. Og det korte svar til spørgsmålet om, hvorvidt det her er alvorligt, det er ja, det kan det meget vel være. Med en gammel patient, så kan vi jo forestille os mange forskellige typer af sygdom, og ændret vejrtrækning kan være et tegn på mange forskellige sygdom. Jeg har nogle forslag til nogle sygdomme, som er mere relevant end andre, men det er forholdsvis pladsomt at have svært ved at få luft på niveau med at have stærke smerter. Så det er noget, jeg vil foreslå, at nogen hjælper den gamle hund med. Men jeg vil prøve at liste nogle af de forslag, jeg har til undersøgelse op, og jeg vil fortælle lidt om, hvordan jeg ville angribe sådan en som den gamle hund her, hvis det var mig, der var dyrlægen og så den i klinikken.
[1:12]
Inden vi når dertil, vil jeg dog lige fortælle dig, at du kan blive sponsor af den her podcast. Hvis du synes, den er det værd, så kan du donere 10 kroner om måneden, og det kan du gøre over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-dyreven. Hvis du tilmelder dig der, så bliver du samtidig en del af gruppen af dyrevenner bag den her podcast, og der får du adgang til et live-event, så du kan skrive til mig og den slags. Men det handler primært om, at du kan donere 10 kroner om måneden til den her podcast, hvis du føler, at den er det værd. Og hvis du fortryder og ikke vil være med igen, så kan du ret nemt melde dig fra igen med nogle få kliks. Du kan se, hvad du får adgang til og tilmelde dig over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk.
[2:03]
Bekymring om vejrtrækning hos Weimaraner
[1:55]
Music.
[2:03]
Dagens spørgsmål lyder sådan her. Jeg skriver, fordi jeg er bekymret for min gamle Weimaraner, Balder. Han er 12 år gammel, og her på det sidste har jeg lagt mærke til, at han hiver efter vejret, selv når han bare slapper af derhjemme. Det er ikke noget, han plejer at gøre, og jeg kan ikke lade være at tænke på, om det er noget alvorligt. Han spiser og drikker, som han plejer. Hans gåtur er stadig efter skema, men det med vejrtrækningen er noget nyt. Jeg har prøvet at holde øje med, om det er nogle bestemte tidspunkter på dagen, det er værre, eller måske efter aktivitet, men det virker bare tilfældigt. Er der noget bestemt, jeg skal være opmærksom på? Hilsen, den bekymrede hunde ejer. Og ja, det er der. Altså en normal hund trækker vejret 12, måske maksimalt 15 gange i minuttet, hvis den er i hvile. Og så med det forbehold, at man jo kan drømme, eller måske har det varmt, eller lige har været ude at løbe, eller har feber, eller sådan noget, det vil ændre vejrtrækning. Men hvis du sådan kan tælle, at din hund har en hurtigere vejrtrækning end 15 vejrtrækninger på et minut, altså på 60 sekunder, og du sådan kan tælle det af nogle omgange, at det konsekvent ligger højere end det, så er der grund til bekymring.
[3:23]
Årsager til hurtig vejrtrækning hos hunde
[3:23]
Så, valpe kan være lidt hurtigere end det, og hunden skal være fuldstændig i hvile, og du skal være sikker på, at den ikke ligger i solen og har det varmt, fordi det vil ændre vejrtrækningen. Men igen, hvis det er konsekvent, så er der noget at gå efter. Og der er mange tilstande i kroppen, som kan få vejrtrækningen til at blive hurtigere. Nu nævnte jeg feber som en af dem, og så generelt sygdom, ubehag, kvalme, utilpasthed og den slags kan påvirke vejrtrækningen. Det er sig selv jo måske ikke nødvendigvis så alvorligt, og de fleste hunde kommer igennem sådan noget tilfældig sygdom her. Så det i sig selv er måske ikke så bekymrende.
[4:06]
Smerter kan også give en hurtigere vejrtrækning. Og det kan for eksempel være hovedpine, men rygsmerter og gigt smerter og tandsmerter kan også gøre, at man trækker været mere overfladisk og hurtigere. De er lidt sværere at lure, og de betyder væsentligt mere for livskvaliteten, fordi det er jo noget, der gør ondt hele tiden. Det er ikke altid, man nødvendigvis er opmærksom på det som hund, og hvis man så er ude og i gang, så kan man måske glemme noget af det, og så går det meget godt, og det er også svært at vurdere vejrtrækningen på en hund, der er i bevægelse. Men når man så kommer hjem og slapper af og ikke har andet at tænke på, så kan tankerne vende tilbage til det, der ellers er ubehageligt.
[4:49]
Undersøgelse af hjerte- og lungeproblemer
[4:49]
Det jeg i første omgang dog ville være meget opmærksom på, det er om hjerte og lunger fungerer sådan, som det skal.
[4:59]
Noget af det, vi jo blandt andet kan kigge efter, det er jo for eksempel det, der hedder hjerteorm, altså fransk hjerteorm. Og det er noget, vi helt klart finder langt oftere på unge hunde under halvandet år, men hunde i alle aldre kan få det. Og hvis en hund har hurtigere væretrækning, så giver det mening at kigge efter den her fransk hjerteorm. Den, der hedder revns lungeorm, kan også måske have lidt betydning her. Den giver typisk mere hoste, og det gør lungeormen også for så vidt, men hurtig væretrækning er et symptom, vi skal være opmærksomme på. Hvis hjertet fx ikke pumper 100% optimalt, så vil kroppen også naturligt prøve at kompensere for det ved at trække været hurtigere. Så hvis ikke der bliver pumpet ild nok rundt i blodet, fordi hjertet ikke pumper stærkt nok, eller hurtigt nok, eller korrekt nok, så kan hunden prøve at kompensere ved at trække mere luft ned på den måde. Og det behøver altså ikke nødvendigvis at være ormende, men altså en stor hund er en stor rase, og i den alder kan godt have begyndende problemer. Særligt så kan de enten have et hjerte, som er blevet en lille smule for stort, eller også så har de en sygdom, hvor klapperne ikke når hinanden fuldstændig derinde. Det vil sige, at når hjertet pumper, så lukker klapperne ikke 100%, og så kan hjertet pible den gale vej, og så bliver det ikke pumpet fremad i kroppen.
[6:24]
De fleste hjerteproblemer af den type her vil give en mislyd, man kan høre på hjertet. Og det vil sige, så skal man jo så have et stethoskop og lytte på hjertet, og man skal have lidt erfaring med det, og man skal være i stand til at kunne høre det, og nogle gange, så skal man også lige have ro et øjeblik, så man kan høre de fine små detaljer. Hvis en hund sådan er pladet af et hjerteproblem, så vil mislyden typisk være så stærk, at man vil kunne høre den. Men det er altså ikke sådan en garanti nødvendigvis. Her der vender vi faktisk tilbage til at tælle vejrtrækningerne, og hvis hunden har konsekvent hurtigere vejrtrækninger, end vi forventer, altså over de her 12-15 eller i hvert fald hvis det er over 18 vejrtrækninger i minuttet, så er det på sin plads at lave en hjertescanning.
[7:14]
Behandlingsmuligheder og videre undersøgelser
[7:14]
Den kan vi lige vende tilbage til.
[7:17]
Lungerne kan også have nogle udfordringer, og der kan jo være sådan noget kronisk lungebetændelse. Det er ikke så almindeligt, at hunde får sådan noget kronisk bronchitis, allergisk bronchitis, og det er jo også usædvanligt, at en hund på 12 år ligesom viser de første tegn på det tidspunkt der. Der vil de fleste hunde have vist det tidligere i livet, hvis det er den kategori, vi er i. Men man kan godt få sådan nogle immunsygdomme, hvor der træder noget væske eller immunceller ud i lungerne, og så er der jo desværre også forskellige typer af cancersygdomme, som kan sætte sig i lungerne. Og det er både primært lungekræft, men også cancersygdom andre steder i kroppen. For eksempel hvis der er en skjult tumor i maven, så kan den sprede sig, og lungerne og leveren er almindelige steder, så noget af det slår sig ned. Og det vil altså også påvirke væretrækningen. Og det kan man i mange tilfælde få en fornemmelse af ved at se på et røntgenbillede. Og det fører så lidt frem til, hvordan jeg ville angribe sådan en patient som Balder, når han kom ind. Det første, jeg selvfølgelig ville gøre, det var at prøve at få alle detaljerne omkring Balders hverdag med. Så jeg ville starte med at få en god sygehistorie, som du hører. Altså lytte til, hvad problemet er derhjemme.
[8:45]
Hunde opfører sig typisk anderledes i klinikken, end de gør hjemme. Så det er vigtigt at få den del med. Så vil jeg lave en grundig undersøgelse. Og selvfølgelig skal jeg lytte med et stethoskop på hjerte og lunger, men det er mindst lige så vigtigt at få mærket lymfeknuderne igennem, få ham kigget i øjnene, få kigget på slimhinderne i munden. Du kan jo ikke se, hvilken farve hans læber og kinder har. Der er jo tit pels der, men man kan også løfte læben og se, hvilken farve den har på indersiden. Så vil jeg også løbe ham igennem for de her tegn på smerte jeg vil holde øje med hvordan han bruger og bevæger sin krop men måske også undersøge hans ryg og alle hans ledform, jeg kan finde et sted der gør ondt nok til at vi sådan kan forklare at der er noget med, værtrækningen her typisk hvis det gør så ondt at det ændrer værtrækningen, så vil det også være tydeligt nok til at man sådan kan finde det i klinikken Og hvis man undersøger en gammel hund her grundigt nok, så vil man finde et eller andet ømt led et sted. Det vil være mærkeligt andet faktisk. Men vi skal sådan vurdere, er det så slemt nok til, at det kan påvirke vejrtrækningen.
[9:54]
Hjertescanning og røntgenundersøgelser
[9:55]
Herfra, så hvis der er en mislyd på hjertet, så vil jeg sandsynligvis starte med at henvise til en hjertescanning. Det der med at lave en scanning af hjertet kræver noget øvelse og speciel uddannelse. Det er ikke sporfarligt og i de fleste tilfælde så kan man være med som ejer selv det foregår med den samme slags slangtype scanner som man scanner hundevalve eller en gravid kvindemave, altså at man scanner et babyhjerte så det er ikke farligt, man skal bare sidde stille til det og en Weimaraner som Balder her har jo en kort og tæt pels typisk så kan man faktisk også gøre det uden at skal klippe pelsen af hvis man nu har en kavalier med lang pels eller en anden type hund med en langhård chefer eller sådan et eller andet, så er der nogle gange, at man er nødt til lige at klippe sådan et lille firkantet vindue på siden af kroppen, for at man kan få den der ultralydsscanner, ultralydsproben, som det hedder, at den kan få kontakt direkte til huden. Men det er ligesom det værste, man kan blive bedt om i den sammenhæng.
[11:00]
Typisk så vil man så også få svar undervejs efterhånden, som henter scanner, Scanner laver de forskellige målinger og kan se, om de forskellige blodkar er for store eller for små, og klapperne når hinanden. Og i mange tilfælde vil man også kunne se, hvor en eventuelt mislyd kommer fra. Altså så man simpelthen ser hjertet arbejde og får nogle billeder af det. Udover det, så kan et røntgenbillede også være på sin plads.
[11:29]
Selvfølgelig, hvis sygdommen er direkte synlig på et røntgenbillede, så har vi jo måske forklaringen der. Men jeg bruger tit lige så meget røntgenbilleder til at udelukke ting. Og jeg kigger efter, hvor meget luft der er i lungerne. Så kigger vi efter luftrørets placering, er det korrekt? Så vurderer man lidt på skyggen af hjertet. Altså man kigger på hjertet på røntgenbilledet. Det er ikke sådan en præcis vurdering, men man kan godt få en fornemmelse af, om ikke andet i hvert fald, så den er inden for, hvad der er af naturlig størrelse for den enkelte rase. Og så prøver vi jo selvfølgelig at udelukke, om vi kan udelukke, at der er kræft i lungerne. En knude skal være sådan rimelig stor, for at man kan se den, og det vil sige, at meget små knuder vil man meget nemt kunne overse på et røntgenbillede. Og det vil sige, at hvis det sådan er meget under en lillefingernegls størrelse, altså sådan en lille centimeter, så ville jeg ikke nødvendigvis kunne se dem på et ryggenbillede. Typisk så ville man tage tre, en fra hver side og en fra ryggen eller fra maven.
[12:36]
Så man ligesom har mere end en chance for at kunne vurdere det. Men hvis man sådan kan frikende lungerne og luftrøret og hjertet på sådan et billede, så har vi i hvert fald rykket nogle af de der lidt mere farlige og træls sygdomme lidt ned på listen over mistanker. Og i langt, langt de fleste tilfælde, så ville vi have fundet ud af, hvorfor sådan en gammel hund her hiver efter vejret med de her undersøgelser. Altså en grundig udspørgning af dig som ejer, en grundig klinisk undersøgelse, afføringsprøver for hjerte- og lungeurum, eventuelt et rygtenbillede og eventuelt en ultralydskanning. Så ville vi have fundet forklaring i langt, langt de fleste tilfælde.
[13:16]
Behandling af forskellige sygdomme hos hunde
[13:17]
Er der sygdom og feber og den slags, så skal de selvfølgelig behandles Hvis der er smerter, så vil man prøve med noget smertestillende medicin Er der hjerteproblemer, så kan man i mange tilfælde ganske effektivt give hunden en god livskvalitet Ved at give passende blodtryksregulerende og hjertemedicin, Eventuelt noget væskedrivende, hvis der er vand i lungerne som følge af hjerteproblemet Og det kan man faktisk gøre ganske effektivt. Er der cancersygdom i lungerne, så er mulighederne mere begrænsede, men man kan godt lindre problemet en smule, sådan at hun har høj livskvalitet i lidt længere tid.
[13:58]
Og så bliver spørgsmålet selvfølgelig også, skal man sige ja til alle de her
[14:04]
Beslutninger om videre undersøgelser
[14:02]
ting allerede fra starten? Og hvis det var mig, der var i dyrlægen, så ville jeg sige nej. Jeg ville starte med de her to basale ting, altså lytte grundigt til dig som ejer og lave en grundig undersøgelse af balder. Og så kan man jo sammen lave en plan derfra.
[14:21]
Det vil være ganske fair ikke at synes, at man har brug for yderligere undersøgelser, og ikke synes, at en gammel hund skal undersøges videre. Men hvis hunden hiver efter vejret og har svært ved at få luft, så har vi i hvert fald tvunget til at prøve et eller andet, hvis ikke vi skal sige farvel til ham. Og der kan man jo så give lidt, som måske lenter inflammationen i lungerne, og eventuelt prøve sig frem med noget smertestillende. Og hvis de to ting i kombination ikke er effektive, er effektiv, så kan man så derfra være tvunget til at skal lave nogle flere undersøgelser, eller træffe andre beslutninger. Men man kan godt i nogle tilfælde, særligt hvis det, man prøver sig frem med, er effektivt, netop prøve sig frem. Men så skal man så også vide, at man måske ender med at forhale processen på den måde, at hvis man senere så vælger at få undersøgelserne udført, at så er sygdommen måske så fremskrevet, at at vi har svært ved at gøre noget ved det. Og på den måde så træffer man jo samtidig sådan lidt beslutningen, at vi holder det lidt hen med den tanke, at vi så ikke vil have det undersøgt senere, men så siger farvel til hunden, når det bliver slemt.
[15:33]
Og der vil jeg sige som dyrlæser, så længe at min patient har en god livskvalitet, så behøver vi ikke nødvendigvis at vide, hvad han fejler. Men jeg vil dog kræve, at min patient eller Balder her reagerer på det medicin, vi giver, for at øge hans livskvalitet. Hvis ikke han gør det, så har man som ejer ligesom fået kniven lidt mere for struben, forstået på den måde, at så er man tvunget til enten at få det undersøgt grundigere, så vi kan lave en mere målrettet plan, eller også vælge at sige farvel til den gamle hund. Men igen, altså ikke nødvendigvis noget, du skal beslutte på forhånd. Jeg ville som sagt starte med at lave en grundig undersøgelse og lytte til historien bag hunden, og så derfra sammen med hundens ejer lave en grundig plan for, hvad mulighederne er og hvad den hundens ejer ønsker.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Kære dyrlæge
jeg skriver fordi jeg er ret bekymret for min gamle Weimaraner, Balder. Han er 12 år gammel, og her på det sidste har jeg lagt mærke til, at han hiver efter vejret, selv når vi bare slapper af derhjemme. Det er ikke noget, han plejede at gøre før, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det er noget alvorligt? Han spiser og drikker som han plejer, og hans gåture er stadig på skema, men det her vejrtrækningsnoget er nyt.
Jeg har prøvet at holde øje med, om der er bestemte tidspunkter på dagen, det er værre, eller om det måske er efter aktivitet, men det virker bare tilfældigt. Han virker ikke til at være i smerte, men jeg er ingen ekspert, og jeg vil jo ikke overse noget, der kunne være et tegn på noget mere alvorligt.
Er der noget bestemt, jeg skal være opmærksom på? Skal jeg tage ham med til en dyrlæge med det samme, eller er der noget, jeg kan gøre hjemmefra for at hjælpe ham? Jeg har læst lidt om ældre hunde og vejrtrækningsproblemer, men det er svært at finde ud af, hvad der passer på Balder, og hvad jeg skal gøre.
Hilsen den bekymrede hundeejer
Vejrtrækningsproblemer hos ældre hunde: Hvordan man kan undersøge og behandle dem
Ældre hunde kan udvikle forskellige helbredsproblemer, og ændret vejrtrækning er et symptom, som ejere bør tage alvorligt. Her er nogle trin og overvejelser, jeg som dyrlæge ville anbefale, når en ældre hund som Balder har problemer med vejrtrækningen.
Overvågning af vejrtrækningen
Først og fremmest bør du overvåge din hunds vejrtrækning. En normal hund trækker vejret 12-15 gange i minuttet i hvile. Hvis du bemærker, at din hund konsekvent trækker vejret hurtigere end dette, kan det være et tegn på et problem.
Mulige årsager til hurtig vejrtrækning
Der er flere grunde til, at en hund kan trække vejret hurtigere:
- Feber eller sygdom: Feber og generel utilpashed kan øge vejrtrækningen.
- Smerter: Smerter fra gigt, tandsmerter, eller andre former for ubehag kan også føre til hurtigere vejrtrækning.
- Hjerteproblemer: Hvis hjertet ikke fungerer optimalt, kan det medføre øget vejrtrækning som en kompensationsmekanisme.
- Lungeproblemer: Lungeorm, kronisk bronkitis, lungebetændelse eller kræft i lungerne kan påvirke vejrtrækningen.
Undersøgelse af hjerte og lunger
For at identificere årsagen til vejrtrækningsproblemerne er det vigtigt at undersøge både hjerte og lunger. Dette kan inkludere:
- Lytning til hjerte og lunger: Ved at lytte med et stethoskop kan man opdage mislyde, som kan indikere hjerteproblemer.
- Hjertescanning: En ultralydsscanning af hjertet kan vise, om hjertet pumper korrekt, og om der er strukturelle problemer.
- Røntgenbilleder: Røntgen kan afsløre problemer som lungekræft, væskeophobning, eller unormale størrelser af hjerte og lunger.
Behandlingsmuligheder
Afhængigt af diagnosen kan der være forskellige behandlingsmuligheder:
- Infektioner og feber: Antibiotika eller andre medicin kan behandle infektioner.
- Smertebehandling: Smertestillende medicin kan hjælpe med at lindre smerter og forbedre vejrtrækningen.
- Hjerteproblemer: Medicin, der regulerer blodtryk og hjertefunktion, samt vanddrivende medicin, kan forbedre livskvaliteten.
- Kræft: Behandlingsmulighederne er mere begrænsede, men palliativ behandling kan forbedre livskvaliteten.
Beslutninger om videre undersøgelser
Det er vigtigt at lave en grundig initial undersøgelse og sammen med ejeren lave en plan for videre undersøgelser og behandling. Nogle ejere vælger ikke at gå videre med omfattende undersøgelser på grund af hundens alder og livskvalitet. I sådanne tilfælde kan man starte med basale undersøgelser og behandlinger for at se, om der er en positiv reaktion, før man beslutter sig for mere avancerede tiltag.