BARF og råfodring kan være en sund måde at fodre katte på, men det kræver omhyggelighed og præcision for at sikre, at alle ernæringsmæssige behov er opfyldt. For katte med specielle behov er kommercielt foder ofte bedre på grund af videnskabelig dokumentation og standarder. Vejledning fra en ekspert er afgørende for at undgå mangler og sygdomme.
➤ Udskrift af podcasten
OBS: Denne udskrift er udformet af AI og vil derfor indeholde unøjagtigher.
Transcript
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlægen
[0:00]
Velkommen til Spørg Dyrlægen. I dag med spørgsmål nummer 95, der handler om, om man kan give barf og råfodring til katte.
[0:06]
Music.
[0:07]
Og hvad vi dyrlæger synes om det.
[0:16]
Du kan se hele spørgsmålet og læse mit svar over på hjemmesiden på spørgdyrlægen.dk-95. Og jeg kan jo selvfølgelig ikke tale på hele dyrlægestandens vegne, men jeg har som dyrlæge ikke noget større problem med det, og det gælder også for de dyrlæger, jeg kender og taler med. Men vi har da selvfølgelig nogle forbehold, som man bør tage højde for, og vi har jo også mange af os set cases, hvor det er gået galt, selvom man har gjort, hvad man troede var det rigtige i den bedste mening. Men det gælder for så vidt jo også for de katte, der får tøjfoder. Men der er nogle andre ting, der kommer i spil her. Så svaret er selvfølgelig lidt mere nuanceret end bare sådan ja eller nej. Men mest ja, synes jeg da. Men jeg vil da også gerne lige have lov til at tale lidt om de forskellige detaljer og faldgrupper, der måske kan være i det.
[1:10]
Men inden vi gør det, vil jeg gerne lige fortælle dig, at du kan blive sponsor af den her podcast, hvis du føler, at den er det værd. Du kan se mere om det over på hjemmesiden på spørgdyrland.dk-dyreven. Det handler om at du kan donere 10 kroner fast hver måned hvis du som sagt føler at den her podcast er det værd du må meget gerne lytte med selvom at du ikke donerer men hvis du synes at du vil hjælpe med at holde den her podcast flydende så kan du gøre det og samtidig bliver du også en del af, fællesskabet af dyrevenner over på hjemmesiden der får du adgang til lidt live events og til at skrive til mig og sådan noget men du kan se det hele og se hvad du får adgang til på spørgdyrlægen.dk skorstreg.
[1:59]
Dagens spørgsmål fra Laura om barf og råfodring
[1:52]
Music.
[1:59]
Dagens spørgsmål lyder sådan her. Hej, jeg har overvejet at give min katte barf eller råt hjemmelavet foder. Min mor plejer at give katte råt kød og fisk, og det leder langt og sundt liv, og jeg er tilbøjelig til at tro, at det er en god idé. Men jeg har hørt forskellige meninger fra forskellige dyrlæger, og jeg er ikke sikker på, om det er sikkert eller ej. Kan du give mig nogle råd om, hvordan jeg fodrer mine katte, og hvad du som dyrlæge vil anbefale? Jeg vil gøre alt for mine små kældyr, og jeg vil ikke risikere at skade dem eller give dem den forkerte slags mad. Med venlig hilsen, Laura. Og det er jeg som udgangspunkt rigtig glad for, at du søger noget information.
[2:41]
Og der findes studier også på det her med råfodring hos katte, og hvis man gør det rigtigt og gør det omhyggeligt og får alle detaljerne med, så går det rigtig godt, og de her katte kan fint leve af det her. Jeg ved, at det er et emne, som kan være polariserende på den måde, at der er nogle stærke holdninger i det, og man løber ofte ind i, at det sådan bliver lidt for sort-hvid, synes jeg. At enten så er det det bedste i verden, og alle andre, der gør noget andet, gør det forkert, eller også så er det det dummeste og det værste, du nogensinde kan finde på. Og jeg ligger som dyrlæge nok lidt mere i gråzonen imellem de der to, hvor jeg kan se fordele og ulemper ved det. Og det er derfor, at svaret bliver lidt længere end bare ja eller nej til, om det er en god idé. Jeg tror, jeg som mange af mine kolleger også har set et par cases, hvor det er gået galt. Som sagt, at man i den bedste mening har givet katten det, man troede var allerbedst for den, og så faktisk gjort den mere syg. Og noget af det skyldes, at man simpelthen har fået en utilstrækkelig vejledning, eller at man har prøvet sig frem og har glemt nogle vigtige detaljer.
[3:59]
Kattet, der går ude, og som jo måske kan få noget serveret hos naboen, fordi de tror, der går en herreløs kat, og så sætter de lidt lækkert frem, og som måske selv kan fange en mus i ny og næ, de kan godt klare at få meget forskellige ballade, både råt og ikke råt mad, fordi deres primære kost jo måske kommer fra noget, de fanger selv, og derfor er det begrænset, hvor galt det kan gå. Hvis det så er indekatte, vi snakker om, som ikke har mulighed for selv at supplere deres kost, så skal man altså være helt utrolig omhyggelig med, at man får alle detaljerne med. Og det er ikke nok bare sådan at snakke om koldhydrater og protein, og så køre det med det.
[4:46]
Man skal altså, synes jeg, have råd og vejledning hos nogen, som arbejder etisk forsvarligt, og som har forstand på det her med råfodring og kender til alle detaljerne, og har man kontakt til det, så er det her en ganske udmærket måde at fodre sin katte på. Men det er også der, en af problemerne ligger. For hvis vi køber tørrkost, og det er uanset hvilken slags, og det er både det billige og det dyre herhjemme, så er det underlagt, at det skal opfylde nogle bestemte standarder, og der er nogle kontroller, de skal igennem, Og det skal indeholde nogle bestemte næringsmidler, som ikke bare sådan i godshøjden er, at der er protein nok i. Men der er altså nogle næringsmæssige krav, som det skal leve op til. Og de krav gælder ikke på samme måde for barfoder. Og der er ikke nogen, der sådan kontrollerer, hvad du bliver solgt eller hvad du køber. Og det vil sige, at man kan godt risikere at slippe afsted med at købe barfoder, som ikke indeholder alt det, det skal. eller du ikke har fået det kosttilskud med, som indeholder det burde.
[5:55]
En af dem, jeg har løbet ind i, det er, at man desværre går udenfor, at protein er protein, og så må det være godt. Men protein består af det, der hedder aminosyre, og de forskellige proteiner består af forskellige kæder af aminosyre. Så man sætter i virkeligheden aminosyre sammen lidt ligesom legoklodser, indtil det sådan bygger et protein op. Og nogle proteiner er sat sammen af en bestemt type aminosyre, og nogle er sat sammen af noget andet. Og katte har altså nogle aminosyre, som de ikke er i stand til at danne selv. Hvis vi sådan spiser lidt ensidig kost, eller der er noget, vi ikke får, så kan vores kroppe, og det gælder også katten i høj grad, danne de vitaminer og de aminosyre, som mangler. Men der findes altså nogle aminosyre, som katte ikke er i stand til at danne. De har simpelthen ikke mekanikken i cellerne til det. Og dem er de altså nødt til at spise sig til.
[6:54]
Der har været eksperimenteret med, om man kunne give katte vegansk kost eller vegetarisk kost. Og det kan man i princippet godt i det, at du selvfølgelig sagtens kan få dem op på den mængde protein, som en kattekrop har brug for. Men det at finde for eksempel den aminosyre, der hedder taurin, i høj nok koncentration, er helt utrolig svært, hvis ikke man må bruge kød. Og det er altså en af de ting, hvor katte bliver enormt syge, hvis ikke de får den igennem deres kost. Så selvom de på papiret får protein nok, hvis ikke de får den rigtige sammensætning, så kan de blive utroligt syge. Og det er her, at den nogle gange glipper for nogen, hvor de ellers måske velmenende synes, at de har styr på, hvor meget de her katte skal have af barfoder, og måske også rådgiver om, hvordan det skal sælges og hvordan det skal spises og sådan noget, har glemt de her detaljer. Dem, der arbejder fornuftigt og etisk med det, og som udtrykker en vis form for ydmyghed og præcision i deres rådgivning, de vil jo have de her detaljer med. Men hvis du løber ind i nogen, der bliver meget firkantet og siger, at det er det eneste rigtige og sådan her, sådan og sådan og sådan, Så er der altså en risiko for, at det bliver for skarpt skåret, at man på den måde overser nogle detaljer.
[8:18]
Derudover er der nogle fedt sammensætninger, som de har brug for. Vitaminer, mineraler og altså alt det, der hedder mikroernæring, som er ret nødvendigt. Og dem kan man ganske fint jo få sat til i de rentsige mængder, hvis man altså bare ved, hvordan man gør. Igen er vi så tilbage ved, at der er en risiko for, at man ikke får det gjort
[8:43]
Forskelle mellem barfoder og tørfoder
[8:39]
ordentligt, hvis ikke man får den passende vejledning. Det problem er til en vis grad, at hvis du så bare i godsøjne køber noget kattemad i en pose, fordi det skal leve op til nogle ernæringsmæssige krav, så der har siddet nogen med en hvid gittel og forholdt sig til, om det her var noget, man overhovedet måtte sælge på det danske marked. Og det gælder både foder til en lav pris af en lav kvalitet og til det dyre foder af en høj kvalitet. De skal leve op til nogle standardkrav. Og katte, som er sunde og friske og måske supplerer deres egen kost ud, de kan leve af meget uden at blive syre dårligt. De kan måske også godt leve af tørre foder af en lavere kvalitet. Dem jeg som dyrlæs ser, er jo så tit lidt de syge patienter og dem, som har særlige behov. Altså kildinger og ældre katte, som har nogle ernæringsmæssige udfordringer og noget sygdomsmæssigt, som vi kan hjælpe ved at optimere deres kost.
[9:40]
Og det ved jeg ikke, at det kommer ind i billedet, at vi dyrlæger ikke synes om bare foder, fordi vi hellere vil sælge vores eget dyrefoder. Og det vil jeg sige, det vil jeg jo ikke nødvendigvis. Altså der er helt klart kvalitetsforskel, men hvis du har en sund og rask kat.
[9:54]
Så kan du slippe af sted med meget, uden at der sker noget ved det. Men hvis vi har med dyr at gøre, som har særlige behov, så vil jeg gå efter noget, nogen i en hvid kittel har forholdt sig til, var korrekt. Og det er så, fordi jeg kender nogen af de folk, som har Ph.D. Og studerer i husdyrernæring, og som virkelig, virkelig ved noget om de her detaljer, og som rådgiver de her firmaer, der producerer dem her. Så derfor vil jeg som dyrlæg holde mig til det, jeg videnskabeligt kan dokumentere som bedre for dem, der har de specifikke behov. Der snakker vi så primært om killinger, som er i voksealderen. Vi snakker om seniorer, som har måske nogle metaboliske, altså nogle stofskiftemæssige
[10:45]
Korrekt fodring for katte med specifikke behov
[10:43]
udfordringer, slidgigt, nyreproblemer og den slags. Og så katte, som har medicinske problemer, cancersygdom, nyersvægt, leversvægt og den slags, der er faktisk ret solid bevis for, at man med den rigtige korrekte fodring faktisk både kan mindske deres ubehag, altså øge livskvaliteten og forlænge livet for flere af de her dyr, hvis vi fodrer dem efter nogle meget præcise standarder.
[11:10]
Og det er altså virkelig svært at gøre korrekt, hvis man sådan selv står for det. Og jeg er ikke fri for at synes, at der er en vis afgangs i, at man kan stå hjemme ved køkkenbordet og tro, at man kan gøre det mindst lige så godt, som folk, der har læst Ph.D. og har arbejdet med det her professionelt altid.
[11:28]
Men på den anden side, så vil jeg sige for en kat, der ikke har særlig behov, og hvis man får en god vejledning, så er det her en ganske udmærket måde at fodre sin kat på. Hvis man altså sådan kan slippe fri af de brødne kar, der må være i branchen, hvor man bliver solgt noget, der ikke var rigtig godt. Og det gælder for så vidt jo også for de af mine kollegaer, som er brødne kar, altså de dyrlæger, som bare sådan ud i det blå anbefaler tørrkost, fordi de så kan tjene penge på det. Ikke at jeg kender ret mange af dem, men man skal selvfølgelig have tillid til den ekspert, du står over for. Men jeg håber, vi kan se sådan lidt mere nuanceret på det, og så sige, at det ikke bare er altid bedre at købe dyrlænsfoder, og det er heller ikke nødvendigvis altid bare bedre at give råfoder, men at sandheden ligger i gråsonen imellem de to udsagn, og man så udvælger specifikt de katte, som måske kan have glæde af det, og fravælger de katte, som ikke har. Tak for at du lyttede med. Jeg håber, du fik noget godt ud af det. Den bedste måde at støtte den her podcast på, er faktisk ved at give den en anmeldelse, Og det er ret nemt. Du kan gøre det på spørgdyrlægen.dk-anmeldelse.
Spørgsmål til dyrebrevkassen
Hej. Jeg har overvejet at give dem BARF eller råt hjemmelavet mad. Min mor plejede at give sine katte råt kød og fisk, og de levede alle et langt og sundt liv, så jeg er tilbøjelig til at tro, at det er en god idé.
Men jeg har hørt forskellige meninger fra forskellige dyrlæger, og jeg er ikke sikker på, om det er sikkert eller ej. Kan du give mig nogle råd om, hvordan jeg bedst kan fodre mine katte, og hvad du som dyrlæge vil anbefale?
Jeg vil gøre alt for mine små kæledyr, og jeg vil ikke risikere at skade dem ved at give dem den forkerte slags mad.
Med venlig hilsen, Laura.
BARF og råfodring til katte: Er det en god idé?
Mange katteejere overvejer at give deres katte BARF (biologisk artskorrekt råfodring) eller råt hjemmelavet foder, men spørgsmålet er, om det er sikkert og sundt. Her er nogle vigtige overvejelser og råd baseret på mine erfaringer som dyrlæge.
Fordele og ulemper ved BARF og råfodring
Jeg har ikke noget større problem med BARF og råfodring, og det gælder også for de dyrlæger, jeg kender og taler med. Men der er nogle forbehold, man bør tage højde for. Der er set cases, hvor det er gået galt, selvom man har gjort, hvad man troede var det rigtige. Det er vigtigt at være opmærksom på, at råfodring kræver omhyggelighed og præcision.
Risiko for mangler og sygdomme
Katte, der lever ude og kan supplere deres kost med, hvad de selv fanger, kan klare en mere varieret kost. For indekatte, der ikke kan supplere deres kost, skal man være utrolig omhyggelig med, at alle nødvendige næringsstoffer er til stede. Det er ikke nok at fokusere på kulhydrater og protein; man skal sikre sig, at katten får alle de nødvendige aminosyrer, vitaminer og mineraler.
En almindelig fejl er at undervurdere betydningen af specifikke aminosyrer som taurin, som katte ikke selv kan danne og derfor skal have gennem kosten. Mangler på disse områder kan gøre katten meget syg.
Kontrolleret foder vs. hjemmelavet råfoder
Køber man tørfoder, er der visse ernæringsmæssige krav og standarder, som foderet skal leve op til, og der er kontrolmekanismer på plads. Det samme gælder ikke nødvendigvis for BARF eller råfoder, hvilket betyder, at man kan risikere at købe eller lave foder, som ikke opfylder kattens ernæringsbehov.
Når råfodring kan være et godt valg
Med den rette vejledning fra en ekspert, der har forstand på råfodring og kender til alle detaljerne, kan BARF være en udmærket måde at fodre sin kat på. Men det kræver, at man får præcis og etisk forsvarlig rådgivning. Vær opmærksom på dem, der er meget firkantede og siger, at det er den eneste rigtige måde; de risikerer at overse vigtige detaljer.
Specielle behov hos katte
Katte med specielle behov, såsom killinger i voksealderen, seniorer med stofskifteproblemer eller katte med medicinske tilstande som nyresvigt eller kræft, har brug for præcis ernæringsmæssig kontrol. For disse katte er det ofte bedre at bruge kommercielt foder, der er videnskabeligt udviklet og testet til at opfylde deres specifikke behov.
Konklusion
For sunde og raske katte uden særlige behov kan BARF være en mulighed, hvis det gøres korrekt. Men for katte med specielle behov vil jeg anbefale foder, der lever op til videnskabeligt dokumenterede standarder. Det handler om at finde en balance og sikre, at man får den rette vejledning til at opfylde sin kats ernæringsbehov korrekt.