Hunden halter på bagbenet – Sådan undersøger man en hund, der halter

Ortopædisk undersøgelse af bagbenet – mit forslag til fuld undersøgelse af bagbenet

Bagbensbenshalthed

Denne video er mest rettet imod andre dyrlæger og dyrlægestuderende. Jeg fortæller og viser hvordan jeg foretager en ortopædisk undersøgelse af et forben. Den egen dyrlæge vil sikkert løber noget tilsvarende igennem, hvis din hund halter på et forben.

Anamnese og almen klinisk undersøgelse

Som ved alle andre patienter starter jeg med en grundig anamnese og en almen klinisk undersøgelse. Jeg lægger især vægt på udviklingen af sygdommen. Er det kommet akut? Er det intermitterende? Eller er det langsom fremadskridende? Ved undersøgelsen er jeg særligt opmærksom på lymfeknuderne og hundens temperatur.

Logering

Hunden bør også longeres. Jeg vil gerne se hunden på i skridt og i trav og begge dele både fra siden og lige bagfra.

Palpation og inspektion

Jeg mærker leddene igennem parvis for at finde eventuelle hævelser og asymmetri. Samtidig noterer jeg mig forskelle i muskulaturen.

Manipulation af bagbenenet

Jeg undersøger forbenet ved at bevæge og manipulere leddene ét af gangen.

  • Jeg starter med hver enkelt tå for sig
  • Bøj og stræk tarsalleddet
  • Suppination og pronation af poten
  • Bøj og stræk knæet
  • Kontrol for skuffebevægelse i flere vinkler
  • Kontrol for bevægelighed af patella
  • Rotation af femur
  • Fuld ekstension af hoften
  • Faste tryk på columna
  • Fri bevægelighed af halen

Halthed hos hund

Som hos mennesker kan en halthed i benet skyldes rigtig mange forskellige årsager. Nogle gange sidder problemet slet ikke i benet, men i ryggen.

Det handler altså om at finde det præcise sted, hvor det gør ondt, først. Det gør det nemlig meget nemmere at komme med en god forklaring.

Sprunget korsbånd

Et sprunget korsbånd er en af de helt store diagnoser, når en hund halter på bagbenet. Haltheden kommer pludseligt, og virker måske til at gå over igen. Efter noget tid gør det så mere ondt igen.

Korsbåndet skal holde knæet stabilt, og når det springer, bliver knæet løst. Den løshed kan give følgeskader som en ødelagt minisk eller slidgigt.

Kan en hund leve med sprunget korsbånd?

En hund kan godt leve med et sprængt korsbånd under nogle bestemte forudsætninger. Der vil dog altid vil komme følgeskader i knæet. Overvægt, dårlige hofte og smerter i ryggen giver en ringere prognose samlet. Uden behandling vil der efter 6-18 måneder være kommet så meget slidgigt i knæet, at man bør overveje aflivning.

Træder hunden minisken i knæet i stykker, vil knæet få slidtage og gør ondt hurtigere. Med behandling vil tiden inden knæet er “brugt op” ofte kunne strækkes i mange år, og måske helt end til hunden skal dø af noget andet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal man gøre hvis ens hund halter?
(liste hvornår man skal henvende sig til dyrlægen)

Hvorfor halter min hund pludselig?

Når en hund halter pludseligt skyldes det oftest mindre skader som en forstuet tå eller strukket sene. Dog kan mere alvorligt skader som et sprunget korsbånd, et led, der går ud af led eller et brækket ben nartuligvis også kommer meget pludseligt.

Hvilket ben er hunden halt på?

Din hund er halt på det ben, den forsøger at aflaste. Ofte vil kroppen gå længere ned i skridtet på det ømme ben. Det kan du muligvis se som at hunden nikker, når den går. For bagben vel hovedet være nede i modsatte side af det ømme ben, da hunden aflaster vægten på kryds (diagonalt).

Kan en hund forstuve poten eller forstrække en muskel??

En hund kan forstuve poten eller lave en forstrækningen i et bens sener og muskler. Oftest er det dog kun en enkelt tå eller få tæer, det går ud over. Det er stadig smertefuldt for hunden, da den går oppe på sine tæer. Det er oftest meget svært at vurdere forskel på, om tåen er brækket eller bare forstuvet. Dette kræver ofte et røntgenbillede.

Mælkesyre, der kommer u musklerne i timerne efter megen aktivitet, kan også få en hund til at halte. Det er mindre alvorligt og går over af sig selv.

Kan en hund få vokseværk?

Hunde får IKKE vokseværk som mennesker, hvor det opleves som en forbigående smerte i enkelte led. Hunde får tilgengæld såkaldt panostitis og leddysplasier (eksempelvis albueledsdysplasi), som alle er vedvarende og behandlingskrævende led- og bensmerter. Disse lidelser har intet med vokseværk at gøre.

Vil du se hele min argumentation for hvorfor vi skal stoppe med at kalde disse smertefulde lidelser for vokseværk, skal du se denne artikle…

Om dyrlægen

Søren Drimer Pejstrup har været dyrlæge i over 10 år og brænder for at hjælpe hunde og katte til et lang og sundt liv.

Det er Sørens og Spørg Dyrlægens mission at øge vores kæledyrs livskvalitet igennem viden og formidling.

Har du fået svar på dine indledende spørgsmål her, kan du fokusere på de svære ting hos dyrlægen - mere viden giver mere tryghed, bedre behandling og sundere dyr!


Tags

Cornerstone, Led- og knogleproblemer (ortopædi)


You may also like

Hvad hjælper på vokseværk?

Hvad hjælper på vokseværk?
Leave a Reply
  1. min chihuahua
    hej jeg er lidt nervøs for min chihuahua han,
    han er begyndt at halte en gang i mellem, han giver ingen tegn på smerte når vi trykker på hverken hans ben eller hans trædepuder.
    hvad vil du forslå at vi gør??

    1. Halthed
      Det kommer helt an på hvilket ben og i hvilke situationer? Hvor gammel er han?

      Hvis han er ung og halter på bagbenene, vil jeg starte med at undersøge ham for løse knæskaller og hofteproblemer.

      Er han ældre kan det være gigt, slid og senesmerter.

      Skriv gerne tilbage med flere oplysninger. Hvilket ben? Hvor tit? Hvor gammel?

      mvh
      Søren

  2. MIN CHIHUAHUA
    HAN ER IKKE MERE END 1ÅR 5 MÅNEDER
    OG DET SKER NOGEN GANGE FLERE GANGE OM DAGEN OG NOGEN DAGE SKER DET SLET IKKE.
    DET ER HANS VENSTRE BAGBEN, HAR TJEKKET DET MED HANS KNÆ OG DER KAN JEG IKKE MÆRKE NOGET.

    1. knæet
      Hans alder og race taget i betragtning vil jeg helt sikkert mistænke han knæskal. Du skal have rigtig godt fat i knæskallen of ikke knoglefremspringet på skinnebenet lige nedenfor.

      Få evt din dyrlæge til at se på det. Det er vigtigt at få udelukket, da hundens ellers har brug for en operation.

  3. Hej. Jeg har en hund, der er diagnosticeret med en kontraktion af m. gracilis. Hun har fået injiceret botox i musklen for ca. 1 år siden, det medførte forbigående bedring (i ca. en måned) efterfulgt af fuldstændigt tilbagefald. Jeg har ikke villet have lavet eksperimentel kirugi på hende (flyttet muskel vedhæftningen fra under knæet til op over knæet). Er nogen, der har haft succes med andre evt alternative behandlinger. MVH Lone

    1. m. gracilis
      Det siger mig ikke umiddelbart noget. Jeg kender desværre til lidelsen. Beklager. Hvis du kan fortælle mig lidt mere om det, kan jeg måske slå det op.
      Søren.

      1. Hej. Min hund er en 6 år gammel schæfertæve, der er [i][b]meget[/b][/i] aktiv. Hun er fra 8 ugers alderen blevet trænet dagligt i politihundeforeningen som konkurrecehund – er kriminal hund nu. Hun er en lille adræt hund, som havde meget “explosion” i sine bevægelser. Sygdommen er muligvis opstået som en eftervirkning af en fibersprængning, hvor musklen helede op med dannelse af bindevæv, der så imobiliserer musklen. Dette gør at hun mister mere og mere af bevægelsen i musklen “den er blevet for kort”. Ved gang svæver benet (venstre bag) i luften, fordi hun ikke kan strække det. Jeg har fået at vide, at hun ikke har nogen smerter. Men det gør ondt i mig at se en så glad arbejdshund have problemer med f.eks. trapper. Jeg har lovet mig selv, at aflive hunden før det bliver uværdigt for hende. Lige nu går det kraftigt ned af bakke. Man kan fjerne bindevævet operativt, men indenfor 6 mdr. er der tilbagefald. Jeg håbede bare på at var nogle, som kendte andre behandlingsmetoder – har talt med hundemassør og akupunktør – de kan ikke hjælpe. Jeg har sat links nedenunder fra søgning på Gracilis Muscle Contracture, samt et video på youtube, der viser en hund med sygdommen. På forhånd tak. Lone

        http://www.provet.co.uk/health/diseases/gracilis.htm

        http://www.gsdhelp.info/neuro/fibroticmyopathy.html

        http://www.youtube.com/watch?v=8ikNJ5eUC5o

        http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/119857472/PDFSTART

        1. Gracilis Muscle Contracture
          Hmm… Det er faktisk ganske interessant – altså fagligt set. Jeg har læst lidt op på det og kan godt se at det er en lidelse jeg med mit interessefelt burde kende. Mine kilder giver ikke hundene mere end 2-4 måneder efter operation. Og man er sikker på det ikke er hoften eller knæet den er gal med?

          Jeg kan desværre ikke komme med noget bedre bud selv. Prøv evt. at kontakte Dyrlæge Sloth på Skovshoved Dyreklinik og Lindeblad på Faxe Dyrehospital – begge på Sjælland. De ved begge meget om ben og led. Hvis du er tættere på Århus, så prøv evt. Langerhuus på Århus Dyrehospital. Der findes også andre, men disse folk kender jeg bedst.

          Søren

          1. Hej Søren. Hun har været hos Claus Sloth i Skovshoved. Hans foreslag (for 1 år siden) var at forsøge med at injicere Botox i musklen (bruges til behandling af børn med cerebral parese), men det virkede kun kortvarigt. Derudover foreslog han at man kunne prøve at flytte musklens vedhæftning til knoglen fra under knæet til over knæet, men han vidste ikke om det ville virke. Jeg håbede bare på at der var nogle, der kendte en mirakelkur, der er jo efterhånden mange hunde med den diagnose. MVH Lone

          2. Hmmm… ok. I så fald kan jeg nok ikke tilføje noget Claus ikke allerede har tænkt på. Beklager og pøj pøj med hunden.

  4. HD
    Rart med sådan en side. :))

    Jeg har lige et spørgsmål angående HD hofter ved hunde.
    Min hund har det, og desværre i grad E, hvilket desværre er indavlet, men vi først fandt udaf da vi skulle til at avle med hende – så det blev meget hurtigt droppet.
    Da jeg for næsten et år siden var i praktik ved min dyrlæge så jeg jo sni…ttet til at spørge om der var noget man kunne gøre ved det. Selvom jeg ved det kun var noget der måske kunne lindre det. Hun gav os noget pulver, som vi skulle give hende i hendes mad, men det resulterede i at hun nægtede at røre hendes mad. 🙁
    Pulveret var noget, der hed: Vital-animin.
    Har du en ide til noget andet der måske kan lindre hendes smerter?

    1. HD
      Jeg kender ikke umiddelbart Vital-Animin. Så vidt jeg kan se, er det mineraller.
      Behandlingen af HD og slidgigt i øvrigt falder normalt i 3 grupper:

      – Fornuftig lav kropsvægt og vægttab, hvis det er nødvendigt

      – Glucosamin og fiskeolie. Effekt…en er kun svagt videnskabeligt bevist, men noget tyder på at det gør noget godt for nogle hunde. Det kan fås flere steder og hedder f.eks. Artroflex, Canosan eller Flexivital.

      – Smertestillende (NSAIDS) i det omfang, det er nødvendigt.

      Og så kan man selvfølgelig også prøve motion i vand (water walker), fysioterapi eller kiropraktik.

  5. re: katte bens undersøgelse og alvorlig hikke hos
    Min kat døde desvæere i foregårs efter jeg havede søgt om økonomisk støtte men omkostningerne er knap 4000 dkr.- jeg søger om til skud eller om betalingen af regningen
    jeg skriver her fordi jeg har fået auto svar fra jer om at beskeden ikke var gået helt ordentligt ind jeg søger stadig og bedere om svar eventuelt kommer der brænding af katten urne samt diverse for begravningen af udgifter oveni jeg ved det ikke endnu
    venligst
    jorn johansen hedelunden 25-2 2670 Greve

    1. Flyttet
      Hej Jørn

      Jeg har flyttet dit spørgsmål til brevkassen. Du kan se mit svar her:
      [url]http://resourceful-oak.flywheelsites.com/component/option,com_kunena/Itemid,32/catid,4/func,view/id,60/#63[/url]

  6. Min hund vil ikke støtte på v. bagben
    Var i går ude at gå med mine 4 hunde bla. min 9år gammel Border terrie tæve. Hun fulgte ikke med, da jeg vente og kiggede efter hende så jeg at hun havde problemer med v. bagben. Hun kunne ikke flytte foden, så i stedet for at træde med poten- træde hun med fronten af benet, hun kunne ikke styre sin fod.
    Hun virker ikke til at havde ondt nogen steder, er heller ikke hævet- hendes pote er lidt varmer. Kan ikke se nogen former for skader på poten eller benet.
    Her til morgen har hun lidt bedre styr på at vende foden rigtigt- men støtter overhovdet ikke på den.
    Hun har aldrig haft problemer men det ben før. Kan hun har forstuet foden? eller?

    1. Halten på bagben
      Hej Mia

      Ja, hun kan godt have forstuvet den, men hvis hun ikke tager støtte på den, kan der også være noget mere alvorlig galt.

      Jeg vil helt klar anbefale dig at få hende undersøgt for skader i poten, sprængt korsbånd og evt. brækkede tæer.

      mvh Søren

  7. Haster lidt – Kan man se om en hvalp har patellalu
    Hej
    Jeg står i den situation, at jeg er brandt varm på en rigtig smuk mittelspitz fra Tjekkiet, som jeg står i forhandlinger om.
    Hvalpen er en fci stambogsført hvalp, som jeg gerne skal have overført til DKK.
    Men nu finder jeg ud af, at hundes mor og mormor har patella i grad 1. Hvalpens far, farfar, farmor og morfar fri for patella.
    Hvalpens ejer, har nu bestilt tid hos dyrlæge for undersøgelse patella på hvalpen.
    Men hvalpen er kun 3 måneder, så mit spørgsmål er. Kan det overhovedet konstateres om hvalpen har patella i så tidlig en alder?
    Jeg håber, at i har tid og lejlighed til at svare mig. På forhånd tak! Tina

    1. Patella luksation
      Hej Tina

      Ja, man kan godt undersøge en hund så tideligt. At den ikke har det nu, betyder ikke, at det kan dukke op senere. En undersøgelse nu er fornuftigt af flere grunde, men ikke en garanti for at hunden ikke udvikler tydeligere tegn på problemer senere.

      Det vil under alle omstændigheder være en god ide at du selv tager hunden til dyrlæge, når du får den. Og at du har aftalt hvad der skal ske, hvis der findes fejl på den.

      mvh Søren

  8. Min kat haltede på bagbene.
    Hej.
    Fredag morgen i sidste uge, fandt jeg min kat inde på stue gulvet hvor den ikke rigtig kunne gå på sine bagben og den piv rigtig meget, når den prøvede at gå, slingrede den som om den var fuld med bagkroppen og havde lidt røde og blanke øjne. Og den piv bare hvis jeg gik fra den, jeg lagde den hos min kæreste som var hjemme og den faldt i søvn. Da jeg kom hjem fra arbejde ca 5 timer sener, havde den været ude og spise, den så lidt bedre ud, men gik stadig mærkeligt og piv lidt. Så tog vi til dyrlægen med hende, og forklarede det som jeg har skrevet her, og at vi troede hun var faldet ned fra vindueskarmen, da hendes tæppe lå på gulvet og hun måske så havde slået sig. Han tjekkede hende igennem, og kunne ikke mærke nogle brud og hun piv heller ikke når han rørte hende. Så han regnede med hun havde forvredet sig. så vi fik smertestillende til hende og hun fik en sprøjte da vi var der. Da vikom hjem begyndte hun at gå bedre og spiste som hun plejede, hun ville dog meget gerne op til mig hele tiden, hun var normalt rigtig kælen, men endnu mere end hun plejede og faldt i søvn på mig med det samme når jeg tog hende op. Dog gik hun ind under sofaen om aftenen og lagde sig, plejer hun ikke, men var hun begyndt på om torsdagen. Fortalte jeg også dyrelægen. Vi gik i seng om aftenen, i den tro at hun var blevet bedre. Men da jeg står op lørdag morgen finder jeg hende inde under sofaen død. Ringede til dyrlægen, men han havde ingen forklaring på det, da han sagde hendes slimhinder og det så fint ud dagen før. så han noterede at hun var selvdød af ukendte årsager. Så er mit spørgsmål om i ved hvad det kan være hun har fejlet?? Hun var indekat, alm huskat, farve Rød og hvid, 2 år, vejde 3,2 kg, havde ikke tidligere været syg. Jeg har ingen andre dyr som kunne have skadet hende. :/
    Hilsen sacha

  9. re: Min kat haltede på bagbene.
    Da vikom hjem begyndte hun at gå bedre og spiste som hun plejede, hun ville dog meget gerne op til mig hele tiden, hun var normalt rigtig kælen, men endnu mere end hun plejede og faldt i søvn på mig med det samme når jeg tog hende op. Dog gik hun ind under sofaen om aftenen og lagde sig, plejer hun ikke, men var hun begyndt på om torsdagen. Fortalte jeg også dyrelægen. Vi gik i seng om aftenen, i den tro at hun var blevet bedre. Men da jeg står op lørdag morgen finder jeg hende inde under sofaen død. Ringede til dyrlægen, men han havde ingen forklaring på det, da han sagde hendes slimhinder og det så fint ud dagen før. så han noterede at hun var selvdød af ukendte årsager. Så er mit spørgsmål om i ved hvad det kan være hun har fejlet?? Hun var indekat, alm huskat, farve Rød og hvid, 2 år, vejde 3,2 kg, havde ikke tidligere været syg. Jeg har ingen andre dyr som kunne have skadet hende. :no-comments:
    Hilsen sacha

    1. Halten og pludselig død
      Hej Sacha

      Når en anden dyrlæge har set katten, har de meget bedre mulighed for at vurdere kattens sygdom og forløb end jeg har. Jeg kan ikke udtale mig om andre dyrlægers behandlinger.

      Jeg vil dog sige at andre katte, jeg har set med lignende symptomer, har haft blodpropper. Én blodprop kommer aldrig alene og symptomerne afhænger af, hvor proppen sætter sig. Hvis den sætter sig i bagkroppen, går det ud over førligheden. Hvis den sætter sig i hjernen, vil katten blive lam eller dø.

      mvh Søren

  10. Border Collie Springhalter (bruger slet ikke sit e
    Hej
    Jeg har en border collie tæve på 9 år, som i gennem mange år har løbet agility på høj plan. Hun var i forgårs ud og lege med boldt med mine andre hunde og det gik lidt vildt for sig. Hun hev lige pludseligt sit ene bagben op under sig og begyndte at springhalte. Hun har lige siden (2 døgn) slet ikke ville gå på sit ben eller støtte på det. Jeg prøvede derfor i går at give hende noget smertestillende (metacamp), men intet har det hjulpet. Hun virker ganske ked af det, men spiser stadig. Når jeg trykke og hiver i hendes bagben siger hun ikke noget, men hun slikker sig om munden og prøver at ligge hendes hoved på min hånd, det virker som om hun´har meget ondt. Har tænkt lidt på om det kan være korsbåndet, men er meget i tivl? Når hun står på et plant undelag i en længere pariode begynder hund at støtte med spidsen af sine negle. Hvad skal jeg gøre??
    Mvh Simone

    1. Pludselig springhalt
      Hej Simone

      En korsbåndsskade er helt klart en oplagt mulighed. Det er vigtigt at få undersøgt hurtigt og evt. opereret. Den slags undersøges bedst ved at give hunden beroligende medicin.

      Andre muligheder kan være muskelfiber-skader eller f.eks.brækkede knogler.

      mvh Søren

  11. Hej. Vi har en rotweilertæve på 2 år som er begyndt og halte lidt på det v. Bagben en gang imellem. Der er ikke noget med det når vi går tur om formiddagen,men det kommer senere,men stadig ikke hele tiden. Jeg kan ikke rigtig se om det måske er en lille smule hævet og hun siger ikke noget til at vi rører ved det. Hvad kan der være med det? Hilsen Ulla.

      1. Halter på bagben
        Hej Ulla

        Det er et meget åbent spørgsmål, du stiller. Hvis jeg skulle svare fyldestgørrende på det, skulle jeg remse alle sygdomme op, der giver ondt i bagbenet.

        Derfor udfører vi som dyrlæger de undersøgelser, jeg viser på videoen. Det skal være med til at lokalisere hvor det gør ondt.

        I overblik er mulighederne:
        – Ondt i ryggen eller lænden
        – Hoftedysplasi med følgende slidgigt. Slet ikke usandsyndlig for racen.
        – Ondt i knæet. Det kan f.eks. være løs knæskal eller mindre korsbåndsskade.
        – Skader i fod- og tåled. Det kan f.eks. være OCD eller gigtforandringer.
        – Smerter ved klør og trædepuder.

        mvh Søren

  12. Hej Søren. Jeg har en 7 år gammel pomeranie, her til aften sad den oppe på mig, og sprang derefter ned på gulvet og landede på siden, lige da den gjorder det løftede den sit v. bagben op. Hvilket den før hen har gjort, jeg gjorder som jeg plejede, lige at massere den lidt på bagbenet, og den gik efterfølgende helt normalt. Et par timer efter den havde fået sig en lur, er benet nu begyndt at sidde som før, altså helt bøjet op til underkroppen, har masseret den i et par timer nu uden effekt, og den virker heller ikke til at have ondt nogle steder, den støtter bare slet ikke på v.bagben nu, hvilket bekymrer mig. 7-9-13, den har aldrig fejlet noget. Venter spændt på dit svar. Vh Michael

    1. Skade efter spring
      Hej Michael

      Hunde kan godt få blå mærker og fibersprængninger ligesom os mennesker. Meget af den slags går over af sig selv igen.

      Nogle gange er de så ømme at de vil have godt af lidt smertestillende.

      Der kan selvfølgelig også være sket større skade og hvis han ikke vender tilbage til normalt ret hurtigt, bør du få ham undersøgt for brud, forstuvning, løs knæskal og den slags.

      mvh Søren

  13. Hej…
    Jeg har en 7 årig Labredortæve som halter…
    Der er ikke problemer i dagligdagen…. men hvis man går en lang tur som idag hvor vi har været i skoven kommer hun hjem og begynder at halte… Hun virker ikke som om hun har ondt (lorgre, og er glad) Men bliver lidt bekymret da hun trækker på det.. Har prøvet at løfte og trække lidt i benet det siger hun ikke noget til.. Skal jeg være bekymret?? tænker om hun har hoftedysplasi… det skal siges at hun er lidt overvægtigt men er på “kur” og får motion..
    Mvh Christina

    1. Mulig slidgigt
      Hej Christina

      Hun har alderen til at have fået de første gigt-tegn. Nogle hunden har godt af noget smertestillende, lidt som vi kan tage noget, når det gør ondt. (Husk at hunde ikke tåler menneskemedicin)

      Det er vigtigt ikke at overbelaste hende, at hun ikke er overvægtig og at hun får passende kosttilskud: Glucosamin og fiskeolie.

      De kan også have problemer med sener og muskler, så det vil være fornuftigt at få hende undersøgt. Evt. få taget passende røntgenbilleder.

      mvh Søren

  14. Mops
    Hej Søren.

    Jeg har noteret mig at min hund (Rocco) en mops på 2,5 år, er begyndt at løbe med samlede bagben, kun når den løber stærkt.
    Det har den aldrig gjort før, og jeg er lidt nervøs for om det er begyndende HD, men jeg overvejer lidt om det kan være noget med mit nye køkken gulv som er meget glat trægulv?
    Nu tænker jeg om han så vænner sig til at løbe med samlede bagben for at kunne kontrollere sit løb over det gulv?
    Men idag var vi så på stranden i 2,5 time ca, og vi gik langt.
    Og under turen var der intet, og heller ikke da vi kom hjem.
    Men efter 2 timer så begyndte han at virke lidt krumrygget og det virkede som om at han ikke vil gå mere end 2 meter, og en gang i timen, begynder han at pive rimelig meget i ca 5min.

    -Hvad ville dit bud være?
    jeg har prøvet at løfte, bøje og strække hans bagben, men det ser ikke ud til at røre ham.

    mvh Simon

    1. Ondt efter lang gåtur
      Jeg vil helt sikkert anbefale dig at få ham undersøgt hos en dyrlæge.

      Mine første indskydelser er hofteproblemer, knæproblemer eller smerte i ryggen. Det kan f.eks. være snigende discusprolaps.

      Måske kan din dyrlæge komme det nærmere ved at udføre en undersøgelse som på videoen. Derefter kan man tage røntgenbilleder af de relevante områder.

      mvh Søren

  15. Min Hund halter pludseligt.
    Jeg er lige kommet hjem fra arbejder og min hund kommer ikke løbende ud til døren som han plejer, han rejser sig ikke engang fra sengen da han ser mig som han plejer.

    Jeg nusser ham og han piver og trækker sit venstre bagben til sig. Jeg prøver at bære ham udenfor for at han kunne tisse, men kunne knap nok holde balancen. – Han giver tegn til at han hurtigt vil ind igen. Han kan ikke selv komme op af stentrapperne op til døren som plejer at gå legende let, så jeg bærer ham ind i sengen igen. Jeg tænker at hans ben måske bare havde sovet fordi at han havde ligget for længe, men han kan stadig næsten ikke rejse sig.

    Det der undrer mig er også at hans mave laver mange lyde, som om at den “arbejder” fordøjer mad, men han har ikke spist imens jeg har været væk ❓

    Er ret nervøs for ham, Han er en handhund (Lhasa apso) på knap 4 år og har aldrig tidligere haft problemer med halt. Jeg har prøvet at strække benet og trygge hist og her. Det er lader ikke til at være trædepuderne, men evt. muligvis oppe på poten, da han reagerede ved at pive da jeg rørte ham der.

    Jeg håber meget at du kan komme med forslag til hvad jeg skal gøre. Skal jeg tage til dyrlæge med ham eller skal jeg se tiden an? Jeg har svært ved at vurdere hvor alvorligt det er :/

    Mvh,

  16. re: Min Hund halter pludseligt.
    Det er lader ikke til at være trædepuderne, men evt. muligvis oppe på poten, da han reagerede ved at pive da jeg rørte ham der.

    Jeg håber meget at du kan komme med forslag til hvad jeg skal gøre. Skal jeg tage til dyrlæge med ham eller skal jeg se tiden an? Jeg har svært ved at vurdere hvor alvorligt det er :/
    (Han halter meget og kan slet ikke støtte på benet (hans venstre bagben)
    Mvh,

    1. Halter pludseligt på bagbenet
      Hej Melanie

      Når det kommer så pludseligt og hunden trækker benet op og ikke vil støtte på det, er det ofte lig med en tur til dyrlægen.

      Der er tegn på at det gør meget ondt og det kan lindres.

      Bed din dyrlæge udføre en underøgelse i stil med den i videoen. Den bør også undersøges for smerter i ryggen og maven.

      mvh Søren

  17. Hej jeg har en mops som går på 3 ben,dyrlægen siger at det er knæskalden der ikke hopper på plads. Hun har ikke nogen smerter udaftil men kan hoppe og danse så der er som om der ikke noget galt.men når hun har ligget i et stykke tid hos os eller i sin kurv ja så går hun på 3 ben.Kan Du sige Hvad det er
    Hilsen Jan.

    1. Løs knæskal
      En løs knæskal er bestemt en muligforklaring på det, du ser. Jeg kan ikke uden at undersøge hunden sige om det er årsagen.
      Har den en løs knæskal bør du bede din dyrlæge operere hunden.
      /Søren

  18. kat
    hej jeg har en huskat som er blevet meget overvægtig efter sin steri.lation hun elsker at bevæge sig og hun er kommet på den rigtig kost men her igår læggede jeg mærke til at en af hendes bagben ( den er nemlig hvid ) ser ud som om den bløder eller noget da jeg nussed den bagben og fjernede lidt af håret på bagbenene til side så det ud som om det er blå mærker og det er kun på den ene bagben hun springer fra store højder me sin vægt på 8,5 og hun spiser som hun skal gøre alt som hun plejer jeg tænker at det er sikkert blå mærker pga hop med den store vægt ……kan du sige hvad det kunne skyldes selv om du ikke har set men læser om det sådan bare ca….?

    Med venlig hilsen
    Salo

    1. Blod på bagbenet
      Hvis den bløder er der meget sandsynligt et sår på stedet. Det er ikke usædvanligt at katte får bidsår og bylder.
      Jeg kender ikke til at de får blå mærker af at være for tunge.
      Det lyder som noget en dyrlæge bør se på.
      /Søren

  19. Min hund halter pludselig
    Hej Søren,
    Jeg håber, at du kan hjælpe mig. Jeg har en Westie hund, der er 2 år. Han har alle dage været frisk, og han har aldrig fejlet noget. Han elsker at gå tur, så vi har ham ude 4 gange dagligt – plus hans havebesøg.
    I nat vågnede vi ved , at han ville ud. Da vi tændte lyset kunne vi se, at han haltede på sit højre forben. Han piver ikke.
    Jeg har studeret hans pote og ben. Jeg kan røre hele benet uden, at han trækker det til sig, men når jeg rører selve poten forneden bliver det et problem. Han trækker den til sig – uden lyd. hans negle ser fine ud!
    Der var intet galt, da vi gik i seng, så jeg ved ikke, hvad der kan være sket?
    Lyder det alarmerende? Eller hvad foreslår du, at vi skal gøre?
    Jeg glæder mig til at høre fra dig!
    Kh D

    1. Ondt i poten
      Nej, jeg synes ikke det lyder alarmerende, men det vil være fornuftigt at få undersøgt om det er en infektion eller smerter. Evt. skal han også i behandling.

      /Søren

  20. Halten på 3 årig
    Hej Søren
    Jeg har en Labrador retriever på snart 3 år, de første 18 måneder led den af vokseværk hvor den fik smertestillende medicin mod dette. Men ganske som forventet voksede den fra dette og det har gået godt indtil for nyligt, hvor jeg er begyndt at lægge mærke til, at når vi er på markprøver eller træner, trækker den på venstre bagben ( træder ikke igennem ) efter et par dage forsvinder det igen.
    Kan dette hænge sammen med Vokseværk den tidligere har lidt af ?
    Tilbyder alle klinikker ortopædiske undersøgelser ?

    MVH B

    1. Halter på bagben
      Hej

      Der findes ikke noget, der hedder vokseværk hos hunde. Og nej, det behøver ikke have en sammenhæng med hanstidligere benproblem.

      Ja, vil mene at de fleste dyrlæge kan lave en ordentlig ortopædisk undersøgelse, men der er stor forskel på hvor mange vi laver og om det interessere og dermed også forskel på hvilke detaljer vi får med.

      Se evt. dyrlægens hjemmeside igennem. Det vil ofte være en færdighed, man skilter med.

      /Søren

  21. Halten
    Hej

    Jeg synes dine forslag er fornuftige, men jeg ville nu vente med røntgen til der er lavet en grundig undersøgelse. Ellers kan man tage billeder af hele hunden uden rigtig at finde noget. Undersøgelsen bør også indeholde en undersøgelse for ryggen og hans reflekser.

    Jeg kan selv lave den slags. KVL har også nogle dygtige folk. Nils på Københavns Dyrehospital og Claus i Skovshoved er også rigtig dygtige.

    /Søren

  22. Golden på 2 som halter.
    Hej Søren.

    Jeg har en Golden han på snart 2 år( her sidst i september) han er begyndt at halte/ træde ikke ordentligt igennem på hans bagben. Jeg kan ikke helt vurdere hvilket det drejer sig om, eller måske dem begge. Jeg går til udstilling med hunden, og det var her jeg blev gjort opmærksom på problemet. Han har i en længere periode gerne ville passe i traven, hvilket vi har øver kraftigt i ca 2 måneder han ikke skulle. Det vil sige at han er blevet trænet til at trave ordentlig, hvilket også er gået ret godt nu. Hans hale drejer næsten kun til højre side, og når han løber ligeud i trav, er hans bagparti sådan helt skudt til højre, så han faktisk løber på 2 spor. Og nu er det så jeg reagerer ordiner han halter på det/ de bagben. Hvad kan det være tænker du? Min plan er at prøve at give det et par ugers ro og se om det bliver bedre. Hvis ingen bedring, tager jeg til dyrlæge, og det e vel noget med røntgen og sådan eller hvad?? Nogen dyrlæge du vil anbefale på sjælland/ København? Evt kvl eller??
    Mvh
    STine

  23. Indavl
    Hej, jeg ville sætte stor pris på hvis jeg kunne modtage svar over min email hvis dette er muligt?

    Jeg skal skrive en afsluttende opgavempå min skole og jeg vil gerne skrive om en af mine egne hunde. Jeg mener han er indavl og vil gerne skrive om det i min opgave, da jeg nemlig skal have ham med til min fremlæggelse.

    Min vurdering af ham: Han har tendens til overvægt, meget meget skæve bagben, fik allerede meget dårlig tænder som 3 årig og fik rykket en del ud, selvom de bliver børstet, dog ikke hverdag. Han har tendens til bylder bagi fra analkirtlerne, er rimelig stor af sin race og øjene løber enormt meget.

    Mit spørgsmål: Kan ovenstående være pga. Af indavl som jeg tror? Hvis det er, har du nogle faglige fif og udtryk som jeg kan bruge i min opgave, altså tænker på, f.eks. Indavl kan ses ved dårlige gener og er det ovennævnte dårlig gener?

    Jeg håber du forstår mit spørgsmål og at du kan hjælpe mig 🙂

    Med venlig hilsen
    Mille Bjeldbak

    1. Ang opgave
      Hej Milla tak for din kommentar, men den har nu ikke så meget med undersøgelse af bagben at gøre.

      Du skriver ikke hvilken race du har, men alle de problemer er almindeligt forekommende hos bestemte racer. Problemerne kan skyldes en kombination af flere ting, hvor generne kun er én. Hvis man avler efter bestemte udtryk – f.eks. efter en kort snude som hos Mops og Eng. Bulldog, opstår der automatisk problemer med tænderne og ganen. Det skyldes altså uhensigtsmæssig dårlig avl og ikke nødvendigvis indavl. Indavl hos hunde er mig bekendt et sjældent fænomen i Danmark
      /Søren

    1. Kodimagnyl
      Det kan jeg ikke anbefale. Det er medicin til mennesker og er i nogle amerikanske studier sat i forbindelse med nyresvigt.

      Det smertestillende vi oftest bruger hedder Metacam, Meloxidyl, Rimadyl, Carprodyl eller Previcox.

      mvh Søren

  24. Manglende afslutning på mit indlæg.

    Som sagt har vi givet mindre mad end anbefalet da vi netop ville ungå overvægt og vejrtrækninges problemer hos vores engelske bulldog.

    Så vi har jo gjort alt det rigtige og heller ikke tvunget ham til at gå .

    Kodymanyl til smerte behandling hos ca. 23 kg engelsk bulldog , hvor meget vil du anbefale .

    Vi har Københavns Dyrehospital og de siger vokseværk

    1. Ondt i benet
      Nej, det er korrekt at der ikke findes vokseværk hos hunde.

      Ordet bruges oftest som dække for enten albueledsdysplasi eller panosteitis, der ikke har noget godt dansk navn.

      Det bliver hurtigt ordkløveri og gamle vaner dør ikke nemt. Det vigtige er at dyrlægerne har stillet den rigtige diagnose og startet den rigtige behandling.

      Jeg kan ikke anbefale Kodimagnyl. Det er medicin til mennesker og er i nogle amerikanske studier sat i forbindelse med nyresvigt.

      Det smertestillende vi oftest bruger hedder Metacam, Meloxidyl, Rimadyl, Carprodyl eller Previcox.

      mvh Søren

  25. Hinker på 3 ben
    Hun kan have en løs knæskal og det kan du få din dyrlæge til at kontrollere når hunden skal vaccineres.
    Nogle hunde går bare sådan uden at der er noget galt, men det er godt at få undersøgt.

    Jeg er lige nu ved at samle materiale til en informationsvideo om fænomenet. Hvis du vil have din hund med ville jeg sætte stor pris på det. Jeg mangler nemlig noget video af det.

    Hvis du vil være med kan du sende en video til post@spoergdyrlaegen.dk

    mvh Søren

  26. dansk/svensk gårdhund
    hej 😀
    jeg er blevet ny hundeejer til en dejlig lille gårdhund på 1,6 månder. hun er en meget livlig og kvik hund, hun elsker at lege og er meget aktiv. hun elsker ligeledes at gå lange turer. MEN har lagt mærke til at hun indimellem løfter højrer bagben op så hun kun går/løber på 3 ben. hun løfter det op så benet ser ud som om den er brækket.( hæger og dingler lidt) hun gør det ik i lang tid, så går hun på alle 4 ben igen. Jeg må gerne komme til hendes ben hun siger intet til det, heller ik når jeg trykker / masserer eller tar fat i det. hun har ik feber el dårlig på nogen må, tværdigmod, meget livlig og fuld fart på heletiden. kommer glad når man kalder på hende og hopper og danser når man kommer ind af døren. når man kommer ind af døren eller der kommer gæster hopper hun op og står på begge bagben. Så hvorfor løfter hun så benet op indimellem når hun løber og går, så hun går på 3 ben? Håber du har et svar på det 😀
    MVH Vicki.

  27. Vokseværk
    Hej.
    Hvorfor bruger dyrlæger betegnelsen vokseværk hos hvalpe/ unghunde 5-12 md gamle hunde , når de har færdig undersøgt hvalpen , når den halter ,

    Især hvis der ikke er noget der hedder vokseværk hos hunde.

    Har selv været turen igemmen med engelsk bulldog som begyndte at halte og fik metakamp til 10 dag.

    Hunden måtte ikke lege eller gå ture , den skulle kun ud og bersørge og så ind med det samme.
    Har nu gjort sådan i 6 uger .

    Vi er begyndt at øge hans ture så han kan opbygge muskler og får Hills J D Fedtreduceret og han er nu 8 md og vi har givet Hokamix gelenk fra første dag vi fik ham , men er nu gået over til luposan gelenk, da de glider nemmer ned og vi giver osse MSM som vi begyndte på da han blev halt .

    Vi har jo trodet at det var bulldog stædighed / dovenskab , da han faktisk aldrig har ville gå .
    Hentede en 4,8 kg hvalp på 8 uger og tog ca. 1 kg på om ugen .
    Han blev halt da vægten sage 22,9 kg .

    Vi har hele tiden givet mindre mad end anbefalet , da vi netop ville undgå overvægt , vejrtrækninges problemer .

    Så vi har gjort alt det rigtige.

    Kodymanyl til 23 kg engels bulldog : hvor meget må han få ved smerter.

    Vi har Københavns Dyrehospital og de siger vokseværk.

  28. Hej vi har en fransk bulldog på 4,5 år , den har desværre fået epelasi for 2 mdr siden med store anfald og med kramper , op til 3 om dagen , han får nu 45 mg fenemal om dagen , men får stadigvæk anfald , men ikke så hårde .. Men der er sket noget med højre forben og bagben .. De glider ud når han står og der er ikke så mange kræfter i benet mere , han kan ikke hoppe op på den steder han plejer .. Vi har tid til kiropraktor på tirsdag håber det hjælper .. Men har du hørt om det er almindelig .. Vh Dorte

  29. Hej. Dejlig side og får belyst mange spørgsmål.
    Har en engelsk bulldog 8 md.

    Fik taget røngtenbilleder 8 stk. Af ham da han begyndte at halte uden overanstrængelser .

    Første dom var løse hofter og begyndende slidgigt

    Fik metakamp til 3 ugers behandling og 4 uge skulle vi stoppe og se hvordan han havde det.

    Ydermere skulle vi få hunden til at gå ca 2 km for at bygge muskler op omkring hofterne og derved ville han vokse fra løse hofte , da de blev styrket af muskler.

    Hvis han stadig haltede efter en md , skulle han henvises til speciliater .

    Jeg følte jeg skulle vælge mellem pest eller kolora , for at tvinge en ung hund til 2 km , med begyndende slidgigt i skulleren .

    Så min mavefornemels sage mig at det nok var bedst at få ham til spicilisten nu , frem for at vente en måned .

    Så 4 dage sener ringede jeg til spiclisten og aftalen var at vores dyrlæge skulle emaile billeder og den kliniske undersøgelse udtagelse .
    Efter nongle timer talte vi sammen og han ville undersøge hunden samme dag og det havde vi mulighed for.

    Slidgigt i skulleren , mente han ikke , men ledmus.

    Han undersøgt hunden vider og vores verden brød sammen ,
    Da han opdage en løs knæskald .

    Den havde vi ikke set eller opdaget , pga. At en engelsk bulldog jo har de komode ben og de har ry for at være stædige / dovne og vi havde aldrig set ham med dårligt bagben .

    En dag før vi skulle have røngtenbilleder , havde jeg , hørt en lille klik lyd Dan han rejste sig og derfor blev , det jo til løse hofter.

    Han blev oparedere 2 dage sener.

    Vi fik dommen 2 grad af løse knæled.

    Så hvilken genoptrænings behandling kræver dette ud over at gå på løbebånd i vandkar .

    Er 50 -100 mt lufte tur for meget og hvad med fortorves kanter.

    Da der jo kommer en del belastning i højre forben pga. Af en stor ledmus og løs knæskal i højre bagben efter opartion .

    Kan der så ske skader i venstre side da den så skal komparserie.

    Nu er jeg jo ikke dyrlæge, men den løse knæskal er den oversag til at han har fået en led mus i skulleren ???

    Den grad 2 er han født med den eller har han udviklet det over den tid vi har haft ham.

    min opdrætter på ferie og smertebehandling af hunden dækkede ikke nok og og derfor valgte vi at oparede , da hunden jo har lidt nok .

    Måske dumt af os , da vi jo er berettige til at få alle pengene retur for ham.

    Men det er et levende væsen
    og opdrætter burde have have haft fokus på dette .

    Da jeg har fået denne forståelse at det er nemt at se på en 2-5 ugers hvalp ,
    Men jeg kan have taget fejl .

    Så undskylder jeg, selvfølig .

  30. Forsættelse :
    Så vi køre til ken lindeblad på faxe Dyrehospital .
    Samme dag.

    Han siger nej til slidgigt , men ledmus.
    Så bryder min verden sammen . Han kan skubbe knæledet ud og siger grad 2 , som ikke siger mig alverden.
    Så nu har vores hund en dårlig skuller og knæ i højere side.
    Det med knæledet har vi slet ikke opdaget , da en engelsk bulldog har en utrolig høj smerte grænse og har jo en kropsholdning som med de komode ben gør det så , svært at opdage noget.
    Får så a vide at det er arveligt ,
    Det går op for os at han har lidt siden vi hentede ham , men han har bare været sej .
    Vores opdrætter er rejst på ferie og vi kunne jo se at der nok hurtigt ville gå en md før han kunne sendes tilbage,
    Så han blev oparedere , da han ikke skulle lide mere, det havde han gjort i 8 md
    Og aflivning kræver tilladelse fra opdrætter.som er i Thailand.
    Så vi har kun denne mulighed , da vi ikker er dyremishandler og kan se at han ikke er fuldt smertebehandlet på metakampen. Mvh bulldog mor.

    1. Svar til anonym
      Se mit svar her: [url]http://resourceful-oak.flywheelsites.com/for-dyrlaeger/vejledninger/ortopaedisk-undersoegelse-af-forbenet?joscclean=1#josc1070[/url]
      /Søren

  31. Min lille mops halter på højre ben
    Hej
    Da jeg kom hjem fra arbejde, kom min lille mops haltene mig i møde, det har nu stået på i 2 dage, han spiser og leger som han plejer. Men han løfter højre bagben når han går, han kan godt lide at ligge og flade helt ud på gulvet, med bagbenene helt stærkt ud, og det er ingen problem. Vi var ude at gå inden jeg tog på arbejde og der var ingen problemer med hans ben. Han har adgang til hele huset når jeg ikke er hjemme. Men om han er kommet til skade ved at hoppe op eller ned fra sofaen, jeg har kigget mellem tæerne, trædepuderne, bevæget hans lede og han reagere ikke på noget af det, og han kan stadig loger med halen, så humøret fejler ikke noget. ved ikke om det kan være en løs knæskal, jeg tager til dyrlægen på mandag og skal nok skrive hvad resultatet bliver, men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvis der er nogen som kan give nogle gode råd indtil da. Lidt bonus Info. Min lille mops ( Morten Jensen) er 4,5 år og vejer ca. 9 kg.

  32. Halter på det ene ben
    Hej igen min lille Morten Jensen haltede ikke mere da vi kom til søndag aften, så dyrlægen kom vi ikke til, han må have faldet ned fra sofaen og slået benet. Så nu er det slut med at hoppe op og ned fra sofaen, for Morten Jensen. Så han slap for en tur til Dr. doolittle og jeg slap for at blive ruineret :-).

    1. Bedre efter halten
      Ja, de kan sagtens lave en overbelastning, der gør ondt i en periode og som går over af sig selv.
      Goad at han har det bedre.
      Søren

  33. Fibersprængning i bagbenet?
    Hej

    Tak for en glimrende brevkasse.

    Vores hund Oscar på 6 år har gået og haltet on and off på sit ene bagben de sidste 6 mdr. Selve haltningen kom meget pludseligt, efter han havde været ude i haven for sig selv. Da han kom ind opdagede vi at han haltede.Hvad der skete i haven ved vi desværre ikke. Hele hans krop var skæv som en spændt bue. Efter 14 dage med ro gik det over, men så begyndte han at halte igen 2 mdr. efter. Igen blev han holdt i ro og det gik over. Men i løbet af de sidste par mdr. kom det igen, og nu kan vi ikke få bugt med det. Han er blevet røgten scannet for 14 dage siden. Der var intet at se på billederne. Personligt tror jeg han har fået en grim fibersprængning. Når dyrelægen trykkefe på musklen på baglåret piv han, men ikke ved tryg på knoglen. Det er derfor jeg tror der er tale om en muskelskade? Det største problem er at holde ham i ro. Hvordan behandler man sådan en skade bedst? kan man binde hans baglår ind, så han ikke kan løbe?

    Håber du har nogle gode råd til en bekymret hundeejer

    1. Fibersprængning
      Hej Peter

      Hvis det virkelig er en fiver sprængning, går det over af sig selv. Måske skal han have noget smertestillende, men forløbet er for det meste ret fredeligt.
      Deter dog ikke så almindeligt, så det kan være noget andet, der er skyld i hans halten. Et sprængt korsbåd, eller delsvis sprængt korsbånd kan ikke ses på røntgen, så det er en mulighed. Rygsmerter er en anden stor spiller og poteinfektioner er almindelige. Du skriver ikke hvilken race han er, men genetikken kan også spille ind.
      /Søren

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Spørg Dyrlægen ... for dyrenes skyld